forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 15:58:45

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
4. Dieta optymalna - to dieta wysokotłuszczowa. Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem naszego pożywienia. I jemy go najwięcej.
669764 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Prasa
| | |-+  PRASÓWKA
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 349 Do dou Drukuj
Autor Wtek: PRASÓWKA  (Przeczytany 2467929 razy)
Tomkiewicz
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #140 : 2007-03-10, 23:03:53 »

Bo nie zdąży skorzystać jak musi natychmiast nowy tłuszcz produkować (skoro ciągle dostarczamy mu olbrzymich ilości nowych węglowodanów do przeróbki). Przecież organizm korzysta z własnego tłuszczu przy odpowiednich ku temu warunkach. Jeżeli takowe nie zaistnieją to będzie "posłusznie" produkować kolejne warstwy tłuszczu, czego doskonałym przykładem jest niedawno tu wspominany Meksykańczyk.

M
Zapisane
Szymon
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #141 : 2007-03-12, 19:40:09 »

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6440979.stm

ciekawe, jakie wyniki by uzyskano, gdyby do eksperymentu zastosowano słoninę?
Zapisane
zbynek
Go


Email
Stan Bleszynski
« Odpowiedz #142 : 2007-03-13, 20:45:27 »

Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #143 : 2007-03-17, 08:34:03 »

http://www.fit.pl/news/index.php?id=429--naukowcy pracuja-- ale czy w dobrym kierunku?
Zapisane
Szymon
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #144 : 2007-03-17, 12:15:40 »

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6455653.stm

Kilka najlepszych cytatów:
Type 1 diabetes, also referred to insulin-dependent diabetes, generally develops in childhood and often runs in families.
Lead researcher Professor Polly Bingley said the rate of childhood Type 1 diabetes was increasing all over Europe, particularly in the very young.

She said the increase was too steep to be put down to genetic factors alone.

"So it must be due to changes in our environment.
She suggested that fewer mums opting to breastfeed their babies might be a factor.

Another possibility is that children are being exposed to fewer germs, affecting the development of their immune systems.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #145 : 2007-03-18, 12:35:17 »

http://www.ajcn.org/cgi/content/full/85/3/662 - Skeletal muscle lipid deposition and insulin resistance: effect of dietary fatty acids and exercise -  Very Happy  - podaję link do pełnego tekstu, bo jest w nim bardzo dużo ciekawych informacji.
PRZYPOMNIENIE:
w/g JK - w diecie korytkowej, gdy komórka ma do wyboru paliwo lepsze (tłuszcz) i gorsze (węglowodan) - zawsze wybiera lepsze - czyli tłuszcz - powodując insulinooporność, a w efekcie cukrzycę typ II.
Cytowane doświadczenie jest jednym z wielu potwierdzających wiedzę lek. med. Jana Kwaśniewskiego.
Zapisane
Tomkiewicz
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #146 : 2007-03-19, 21:38:59 »

http://miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35769,3990782.html

Zwróćcie uwagę na zachwalanie jajek i kilka innych elementów wypowiedzi pana eksperta, niczym żywcem wziętych z teorii ŻO. Coś się wreszcie zaczyna zmieniać w dietetyce?

M
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #147 : 2007-03-20, 08:31:42 »

Pan prof. Tadeusz Trziszka robił wykłady o jajach dla tzw "optymalnych", więc problematykę jajcarską wielu ma opanowaną   Wink Very Happy.
Dla zainteresowanych - "O jajach" - plik dźwiękowy - http://dr-kwasniewski.pl/sklep/product_info.php?products_id=60

W pliku lek. med. Jan Kwaśniewski wyjaśna, kiedy jajka są wybitnie szkodliwe, a kiedy wyjątkowo zdrowe. To naprawdę jest proste, ale nie dla "naukowców" parających się dietetyką i zupełnie niezrozumiałe dla tych co  wierzą "na słowo honoru" w magiczną potęgę poglądów dietetycznych - ostatnio bardzo często zmienianych - z braku WIEDZY Shocked Sad
Zapisane
toan
Go


Email
UWAGA!!!
« Odpowiedz #148 : 2007-03-21, 08:28:58 »

http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/6471815.stm - TŁUSTA DIETA łączy się z rakiem piersi - wyszło na podstawie ankiety Shocked

PRZYPOMNIENIE:
określenie "fatty diet" - to wg nomenklatury lek. med. Jana Kwaśniewskiego dieta mieszana, czyli "korytkowa", powodująca obok wielu schorzeń typowych dla tej diety (głównie powszechną otyłość) - również raka piersi u kobiet. Jest często mylona w celach propagandowych  z określeniem "high fat diet" - dieta wysokotłuszczowa.
Klasyfikowanie diety bez podania proporcji BTW w % ilości lub % energii, lub jednolicie - w g jest nieprecyzyjne i w zależności od tej proporcji powoduje określone skutki, których wiele osób nie potrafi poprawnie zinterpretować, co prowadzi do błędnych wniosków - np: "tłusta dieta jest przyczyną raka piersi..." Shocked - nawet w "diecie korytkowej" - tłuszcz nie jest, bo prawie w całości betaoksyduje, ale... - więcej w "Tłustym życiu" i w "Jak nie chorować?"  Cool

PS
W nomenktaturze "naukowej" najgorszą dietą (powodującą najwięcej chorób "cywilizacyjnych" w tym zawsze otyłość) jest "tłusta dieta" o parametrach: 20B, 40T, 40W - wyrażona w % energii spożytej - czyli klasyczna "dieta korytkowa"" - charakterystyczna dla restauracji typu "FAST FOOD".
Przy takiej diecie organizm spala w całości tłuszcz pokarmowy i cząść węglowodanów, a ich (WĘGLOWODANÓW) nadmiar, który nie jest spalony w szlaku heksozowym - kieruje na szlak pentozowy, którego efektem jest zamiana WĘGLOWODANÓW na tłuszcz i "odłożenie" go na później - najczęściej w słoninie, gdy krezka już więcej zmagazynować nie może. Cool
TAKI RODZAJ DIETY JEST PRZYCZYNĄ m.i.: INSULINOOPORNOŚCI I CUKRZYCY TYP II - z której można się łatwo wyleczyć stosując zalecenia JK Cool
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #149 : 2007-03-21, 16:09:28 »

http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/6474295.stm - Kobiety z wysokimi poziomami cukru we krwi są bardziej narażone na rozwój raka...

PRZYPOMNIENIE:
 Na diecie korytkowej (FD or HFD w nom. anglojęzycznej) występuje insulinooporność ponieważ komórki mając do dyspozycji dwa rodzaje paliw wolą betaoksydować , a nie heksozować, czego efektem jest podwyższony poziom glukozy we krwi, który nie jest przyczyną podwyższonej "rakowości" kobiet, lecz zapadalność na raka i wysoki poziom cukru we krwi mają wspólną przyczynę wyższą - DIETĘ KORYTKOWĄ.
W tej diecie przy braku zapotrzebowania energetycznego pochodzącego ze zjadanych węglowodanów organizm przerabia je (WĘGLOWODANY) na tłuszcz odkładany w komórkach tłuszczowych (tłuszcz pokarmowy nie ma możliwości odkładania w tkance tłuszczowej) i cholesterol frakcji LDL, którego podwyższony poziom stwierdzany we krwi - nie ma nic wspólnego z miażdżycą, a może jedynie wskazywać, że rozwija się również ta choroba w śródbłonku tętnic. Więcej w "Jak nie chorować?"
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #150 : 2007-03-21, 16:47:54 »

Krzepiąca informacja zza oceanu że Low Carb eliminuje potrzebę zażywania lekarstw w cukrzycy typu 2.


http://www.proteinpower.com/forum/showthread.php?t=2296

Ps. „Nauka” medycyna akademicka tam.. tak jak i u nas ma problem z przyswojeniem tego faktu.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #151 : 2007-03-21, 17:10:43 »

"Przyswajać" fakty i owszem, ale o wytłumaczeniu tego zjawiska nie ma mowy!, bo to "wbrew prawu zachowania energii" Shocked - taki "nowy" niewytłumaczalny"" aksjomat naukowy ("sajens fikszen"  Wink ), najchętniej pomijany milczeniem Laughing, choć każdy uważny czytelnik książek JK wytłumaczyć go może sobie bez trudu Cool
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #152 : 2007-03-21, 17:26:24 »

Nawet gdyby „nauka” ten fakt nie wytłumaczyła a przyswoiła - zarazem stosowała jako sposób leczenia.. byłoby to na pewno z większym pożytkiem Very Happy.

pozdrawiam
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #153 : 2007-03-21, 17:41:25 »

O tym nie może być mowy, bo:
"wiadomo, że LC np: typ Atkins powoduje początkowo dobre skutki zdrowotne, ale przy dłuższym stosowaniu - jako dieta niedoborowa, powoduje duże niedobory wielu ... i w efekcie musi być szkodliwa" - ciekawe tylko przy czyim biurku powstała ta frapująca "teoria"?.
Zapisane
Tomkiewicz
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #154 : 2007-03-21, 18:08:59 »

Na dodatek to zdanie z niewielkimi modyfikacjami pojawia się niemal w każdym artykule na temat diety Atkinsa.

M
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #155 : 2007-03-21, 19:17:57 »

     I to jest zrozumiałe, bo jak kilka pokoleń "naukowców" wytłumaczy się z propagowania "diety pastwiskowej" np: typ "5xwarzywa i owoce" lub wege?. Choć już teraz nawet w TVP rano zniknęły kilogramy "zielonych witamin", a każdy może sobie sprawdzić osobiście w tabelach, że pierwszy lepszy zwierzęcy ochłap ma większą wartość biologiczną niż kilogramy zieleniny. Nagle w tym programie zaczęli smażyć na maśle, a nie na oleju czy margarynie Shocked Laughing Laughing Laughing
     I nawet mądrzejsi "naukowi" patroni wegetarianizmu, zalecający tę dietę - sami zajadają mięso, stosując najczęściej jakieś LC, bo wiedzą, że ich propozycje są szkodliwe, ale dobrze się żyje z "ludzkich przeżuwaczy", a prac naukowych udowadniających, że dieta wege zapobiega miażdżycy (co jest częściowo zgodne z prawdą - jeśli w paszy nie brakuje białka Exclamation Mr. Green), są tony. Tylko jakoś "naukowcy" milczą np: o fatalnym stanie uzębienia wegetarian, albo o kolagenozach, albo o SM, albo niedoborach..., bo nie kojarzą tych chorób z dietą pastwiskową, lub świadomie przemilczają temat - trwając w błedzie Sad
     Więc jak można nagle twierdzić, że bez węglowodanów da się żyć Shocked, a "Eskimosi to tylko dzięki 3-omega jakoś "wegetują" i nie wiadomo czemu nie mają awitaminozy C" Wink
     To wszystko działa na zasadzie "wzajemnej adoracji" lub "rąsia, rąsię myje", a kto z naukowców się samodzielnie wychyli i uda mu się opublikować coś sprzecznego z doktryną - trafia w "naukowy" niebyt, odmawia mu się dalszych publikacji, szykanuje i ośmiesza się go i taka osoba ma bardzo "przekichane".
     Rozmawiałem osobiście na ten temat z prof. filozofii Shocked doc. dr-em  med. Wolfgangiem Lutz'em. Jego doświadczenia "naukowe" są dokładnie takie same jak lek. med. Jana Kwaśniewskiego. Dlatego właśnie Panowie się bardzo zaprzyjaźnili, a prof. Lutz skorygował swoje zalecenia w kierunku ŻO. Mam kilkanaście listów WL do JK przygotowanych do publikacji, ale to nie jest jeszcze temat na dziś Cool
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #156 : 2007-03-21, 19:37:25 »

Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #157 : 2007-03-21, 19:54:29 »

I "mur berliński" - dwadzieścia lat temu był nie do ruszenia. Niektórzy nawet chcięli za niego umrzeć Confused
Zapisane
Hana
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #158 : 2007-03-21, 20:11:02 »

..a moze zrobily sie w nim luki, i po przeskoczeniu go sam od siebie musial runac?
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #159 : 2007-03-22, 07:31:24 »

Samo się mało rzeczy dzieje. Ale nawet "największe odkrycie dietetyczne XXw." tzw "szwedzka piramida żywieniowa" - propagowana przez IŻiŻ ulega "cudownym przemianom", choć powoli, ale kiedyś też runie, bo nie da się jej odwrócić z dnia na dzień  Sad , bo ma solidne "udokumentowane fundamenty naukowe" w postaci błędnie wyciąganych wniosków z doświadczeń, które zupełnie nie sprawdzają się w praktyce Cool.
Zapisane
Strony: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 ... 349 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.029 sekund z 18 zapytaniami.