Autor
|
Wtek: PRASÓWKA (Przeczytany 2458520 razy)
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
"Przeciętny człowiek potrzebuje tylko około 2000 kalorii dziennie, ale co jeśli jest się olimpijskim mistrzem, jak Michael Phelps? On musi zjeść około 10.000 kalorii każdego dnia! " A 2ooo kalorii to ile to kcal? PS cztery lata temu pisali, że ten pływak pochłania 14tys. kcal, a teraz tak wydajność mu wzrosła. Starcza mu tylko 0,01kWh...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A i jeszcze dla tych co lubią pomyśleć nad liczbami podam, że w spoczynku człowiek generuje około 70W, czyli dla uproszczenia -100W, a wytrenowany organizm ludzki w krótkim czasie (nie dłużej niż minuta) może wygenerować na łańcuchu oddechowym max. około 1000W, czyli 1000J*s, czyli ćwierć kcal, czyli wyrażone w bananie to około 0,32g/s, czyli 20g/min, czyli 1,2kg/h, czyli dieta wysokowęglowodanowa w zupełności wystarcza na zapotrzebowanie energetyczne przy sporym wysiłku fizycznym i nie ma potrzeby ani dojadania tłuszczu, ani tym bardziej zamiany dostarczanego w pokarmie źródła energii z węglowodanów na tłuszcze dla proszących o "chleb powszedni" Bo oni sprawnie węglowowodany pokarmowe zamieniają na tłuszcz energetyczny, tylko nie trzeba "naukowo" przeszkadzać...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
I zapamiętać: ci co twierdzą, że z powodu RQ węglowodany lepiej wykorzystują tlen atmosferyczny niż tłuszcz do "spalania" węgla, to niezdolni do myślenia, z którymi szkoda czasu na dyskusje. Wystarczy prześledzić źródła dwutlenku węgla w organizmie (są trzy podstawowe, których celowo nie wymieniam), aby wnioski z wyliczanek Nathana Zuntza - jakoby glukoza lepiej wykorzystywała tlen od palmitynianu, do produkcji energii są błędne, ponieważ węgiel nigdy nie dociera na łańcuch oddechowy na którym powstaje energia z utleniania rodnikiem tlenowym! PS wnioski, nie wyliczanki są błędne!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Chciałam się spytać co to jest to RQ...ale wujek Gugl mi już powiedział...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Bo wujka dobrze się jest pytać. Ciotki wiki też.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
...wytrenowany organizm ludzki w krótkim czasie (nie dłużej niż minuta) może wygenerować na łańcuchu oddechowym max. około 1000W... A wytrenowany "autochton", w jakimś łańcuchu, chwilowo może nawet 1,5kW? - [url]http://youtu.be/w8Wiq-POmFA?t=2m17s[/url]
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie może z utlenienia, ale wygenerować jak najbardziej, bo może skorzystać na krótko (np: taki skok) z zapasu mocy z fosfokreatyny i innych tam takich akumulatorów...
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
ponieważ węgiel nigdy nie dociera na łańcuch oddechowy na którym powstaje energia z utleniania rodnikiem tlenowym! za "bufor" chyba nie robi w równowadze kwasowo-zasadowej?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie znam się na tym tak bardzo dokładnie... Ale wiem, że CO 2+H 2O -> H ++ HCO 3-I to ma 6,37 pK' a, a jon mleczanowy - 3,86...
|
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
To zasługa katecholamin. Szczególnie epinefryny i norepinefryny.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Przecież to oczywiste...
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Nie, nie! To jest oczywista oczywistość.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Dla mnie ta biochemia wydaje się prawie niemożliwa do ogarnięcia... Nie wiem ile lat bym musiała ją studiować, aby ją całkowicie pojąć... Może to jest tylko dla wybitnych umysłów? I po co takie trudne nazwy w niej porobili?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Bo biochemię trzeba rozumieć, a nie umieć! Umiejących jest cała masa, a rozumiejących bardzo niewielu.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ale te nazwy dziwaczne i tak trzeba wykuć...
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|