Roczn. PZH 2007, 58, Nr 1
A. Starbała, S. Bawa
Katedra Dietetyki, Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego, ul. Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
e-mail:
agnesmail@wp.plZastosowanie diety ketogennej we wspomaganiu leczenia epilepsjiStreszczenieDieta ketogenna jest skuteczna w leczeniu epilepsji, zarówno u dzieci jak i dorosłych.
Zwiększa skuteczność terapii farmakologicznej i może być stosowana w innych jednostkach
chorobowych takich jak: otyłość, cukrzyca, psychoza maniakalno depresyjna, choroby
neurodegeneracyjne, u pacjentów z wrodzonymi wadami związanymi ze szlakami
glikolitycznymi. Dieta ketogenna jest bezpieczna i tania.
_________________________________________________________________________________
A. Ukleja
, H. Kunachowicz
, L. Pachocka
Zastosowanie indeksu glikemicznego w profilaktyce chorób układu krążeniaStreszczeniePotencjalne korzyści z powolnego wchłaniania węglowodanów o niskim indeksie
glikemicznym są aktualnym przedmiotem zainteresowań. W ostatnim czasie uwaga
specjalistów od spraw żywienia koncentruję się coraz wyraźniej na przydatności indeksu
glikemicznego (IG) w planowaniu diety. Badania naukowe ostatnich lat wskazują, Że zarówno
ilość jak i rodzaj spożywanych węglowodanów w diecie ściśle wiążą się ze stanem zdrowia
populacji. Dostępne dane z badań epidemiologicznych oraz klinicznych wskazują, że dieta o
niskim IG sprzyja redukcji masy ciała oraz poprawie profilu lipidowego. Potrzebne są jednak
dalsze badania w celu lepszego poznania czynników mających wpływ na gospodarkę
węglowodanową i lipidową oraz określenia roli różnych czynników genetycznych i
środowiskowych. W niniejszej pracy przedstawiono przegląd opublikowanych wyników
badań i możliwości zastosowania indeksu glikemicznego w profilaktyce i dietoterapii chorób
układu krążenia.
_________________________________________________________________________________
I. Gielecińska, H. Mojska, L. Szponar
Wstępna ocena narażenia dzieci i młodzieży na akryloamid
pochodzący z żywnościStreszczenieCelem badań było wstępne oszacowanie spożycia akryloamidu z dietą w grupie dzieci
i młodzieży w wieku 7 – 18 lat. Do oceny wykorzystano wyniki badań analitycznych
zawartości tego związku w chipsach i frytkach ziemniaczanych pobranych losowo z terenu
Polski a wielkość spożycia oszacowano na podstawie 24-godzinnego wywiadu
Ŝywieniowego. Wśród osób spożywających chipsy i frytki ziemniaczane średnie spożycie
akryloamidu w grupie dzieci w wielu 7-13 lat wynosiło 63,4 µg/osobę/dobę, natomiast w
grupie młodzieży w wieku 14-18 lat – 69,5 µg/osobę/dobę. Przeliczenie uzyskanych w
badaniach wyników na kg masy ciała wykazało, iż dzieci w wieku 7-13 lat spożywały 0,29 µg
akryloamidu na na kg masy ciała, zaś młodzież w wieku 14 – 18 lat o ponad połowę mniej tj.
0,14 µg/kg m.c. Ze względu na niekorzystne dla zdrowia działanie akryloamidu należy dążyć
do obniżenia zawartości tego związku w diecie.
__________________________________________________________________________-
H. Mojska, I. Gielecińska, L. Szponar
Zawartość akryloamidu w produktach wysokowęglowodanowych w PolsceStreszczenieCelem badań było oznaczenie zawartości akryloamidu w losowo pobranych próbkach
chipsów i frytek ziemniaczanych metodą GC/MS/MS. Przeciętna zawartość akryloamidu w
badanych chipsach wynosiła 998 µg/kg (zakres 352 – 3647 µg/kg) i była około trzykrotnie
wyższa niż we frytkach - 337 µg/kg (zakres 88 – 799 µg/kg). Stwierdzono znaczne różnice
(nawet dziesięciokrotne) w poziomie akryloamidu w poszczególnych próbkach produktów,
świadczące o wpływie surowców i warunków prowadzenia procesu technologicznego na
zawartość badanego związku w produkcie finalnym. Wyniki naszych badań były zbliżone do
uzyskiwanych w innych krajach.
http://www.pzh.gov.pl/biblioteka/roczniki/58/1_2007pl.pdf