Autor
|
Wtek: PRASÓWKA (Przeczytany 2459440 razy)
|
Edyta
Go
|
Mnie jedno nie daje spokoju i muszę to napisać,otóż zastanawiałam się kiedyś z mężem nad sposobem odzywiania naszych przodków. I doszłam do takich wniosków:żeby zdobyć pozywienie musieli polować,polowali pewnie głównie w lasach na dziką zwierzynę. Dzika zwierzyna w odróżnieniu od zwierzyny hodowanej przez człowieka nie była otłuszczona, tylko raczej chuda. Idźmy dalej;upolowali tą chudą zwierzynę,upiekli ją nad ogniskiem-tłuszcz pewnie jaki był w tym chudym mięsie kapał do ogniska i zostawało samo wysuszone chude mieso.I teraz siłą rzeczy musieli oni spozywać więcej białka w stosunku do tłuszczu.Tak czy nie? Teraz zadaję sobie pytanie,skąd mieliby brac resztę tłuszczu,żeby tego tłuszczu było więcej w stosunku do tego białka?To mi nie daje spokoju i prosze o wyjasnienie,jesli ktoś coś wie na ten temat.
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Acha,"panimaju" (niby) .Dieta wysokobiałkowa powoduje szybkie starzenie się ustroju,no to skoro ta "nadwyżka" jest przerabiana na tłuszcz (między innymi),to dlaczego ona "nie jest zdrowa"? Czy to samo przerabianie jest "wyczerpujące" dla organizmu?
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
W swietle 27 wydania Biochemii Harpera, co by nie pozarli to i tak po przekroczeniu "dawki krytycznej" zamienilo sie w tluszcz.
No,ale byli w stanie przerobić to białko tak, by tłuszczu było na 1g B 3g?
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
No,ale byli w stanie przerobić to białko tak, by tłuszczu było na 1g B 3g?
Jest dosyc prawdopodobne, ze nasi "malpopodobni" pradziadowie jedli to co im w lapy wpadlo, pewnie wrogich sasiadow rowniez mniam, mniam Jesli chodzi o okres glodu u naczelnych, to kazda komorka "ciala" nieustannie moduluje swoj metabolizm i okreslanie proporcji "chwilowych"(dowozu BTW) w celu stworzenia jakis globalnych proporcji "zlotych" na cale zycie nie ma sensu. Natomiast swiadome manipulowanie tymi proporcjami i indywidualne dobieranie w zaleznosci od "celu" jak najbardziej ma sens i prowadzi do okreslonych rezultatow ktore sa widoczne np. w postaci smierci w wyniku powiklan miazdzycy. Miazdzyca jak kazdy wie to "zapychanie cholesterolem naczyn" i w konsekwencji SMIERC.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
Doszłam do wniosku,że chcialabym żyć w czasach ,kiedy się samemu polowało-było o wiele,wiele prościej
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
Doszłam do wniosku,że chcialabym żyć w czasach ,kiedy się samemu polowało-było o wiele,wiele prościej Edyta dzisiaj rowniez sie poluje, np Aneta Krawczyk na Lepera i Lyzwinskiego polowala aby awansowac. W Olsztynie baby zamiast pracowac to obmyslaly co tu zrobic aby byc lepsze od kolezanek w "dojsciach" do ludzkiego Prezydenta Miasta. Nawet ciaza im nie przeszkadzala polowac!!!
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Co ty? Grizli, japońskie wcale nie jest optymalne. Skoro wątroba musi przerabiać białka i węgle na tłuszcze, to jak ma być optymalne?
|
|
|
|
|
|
|
Waldek
Go
|
Waldek, czy dokopales sie moze do jakis danych odnosnie dlugosci zycia na diecie zmodyfikowanej modo -Stefansson.
Praktycznie to jest najwazniejszy marker w moim odczuciu. Stefansson przeżył sp oko 80 lat więc chyba ta długośc życia eskimosów raczej wynika z klimatu lub może z wdychania dymu w iglo.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Waldek
Go
|
Mnie jedno nie daje spokoju i muszę to napisać,otóż zastanawiałam się kiedyś z mężem nad sposobem odzywiania naszych przodków. Dzika zwierzyna w odróżnieniu od zwierzyny hodowanej przez człowieka nie była otłuszczona, tylko raczej chuda. Idźmy dalej;upolowali tą chudą zwierzynę,upiekli ją nad ogniskiem-tłuszcz pewnie jaki był w tym chudym mięsie kapał do ogniska i zostawało samo wysuszone chude mieso.I teraz siłą rzeczy musieli oni spozywać więcej białka w stosunku do tłuszczu.Tak czy nie? Teraz zadaję sobie pytanie,skąd mieliby brac resztę tłuszczu,żeby tego tłuszczu było więcej w stosunku do tego białka?To mi nie daje spokoju i prosze o wyjasnienie,jesli ktoś coś wie na ten temat. No więc dawniej były takie stwory - "chudziutkie" mamuty i one stanowiły podstawę odżywiania przez gigantyczny okres czasu. A na powaznie Weston Price już dawno zdementował obiegowe opinie jakoby dieta dawnych myśliwych opierała się na chudym mięsie. "Cudowali" oni zawsze tak, że tłuszczu wychodziło prawie 2 razy tle co białka. Skąd brali? Kolekcjonowali np zabijając nawet więcej zwierząt a nadwyżke białka rzucając psom. Inaczej gorzej funkcjonowali. I niezależnie czy mówimy o wyspach pacyfiku, indianach, eskimosach czy pasterzach z gór Szwajcarii etc. Ze Stefanssona o "chudej diecie myśliwskiej": The content was 80% fat on a calorie basis contrary to the erroneous statements made in numerous books that the Indians ate lean meat. These writers came to this hasty conclusion because buffalo flesh is more lean than beef. The Indians added 50% fat on a volume basis to make the pemmican. The Hudson Bay Company and North West Company (fur trappers and traders) purchased pemmican from the Indians by the ton to supply the fur trappers. The United States Government later moved the Indians to reservations where the Government provided them with grain, flour and sugar as food, instead of meat. The high-carbohydrate diet supplied by the Government destroyed the health of the Indians causing an epidemic of obesity, diabetes, heart disease and cancer that continues to this day.
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
W taki razie musieli wyrzucac bardzo dużo mięsa tym... psom ...
|
|
|
|
|
|
|
Waldek
Go
|
No pewnie. Mamut czy bizon mały nie był
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
No cóż...mozemy się interesować dietą Eskimosow i innych ,bo nikt nam nie zabroni,ale musimy pamiętać,że MY ,nie zyjemy w takim surowym klimacie,nie jest u nas aż tak bardzo rozwinięte rybołówstwo,za to jest rozwinięte "wieprzołówstwo" i "jajkołówstwo"
|
|
|
|
|
|
|
Edyta
Go
|
No pewnie. Mamut czy bizon mały nie był Nie chce nawet myśleć jakie te psy były strach sie bać-masakra!!!
|
|
|
|
|
|
|
Waldek
Go
|
ja tam wolę baraninę a z tymi rybami to faktycznie coś jest na rzeczy jak pisał JK, że "gorsza wartość biologiczna" bo mi nie podchodzą, może poza halibutem..
|
|
|
|
|
|
|
|
Waldek
Go
|
|