forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-05-11, 05:25:47

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
7. Nie trzeba liczyć spożytych kalorii, natomiast należy liczyć kalorie przy kupowaniu żywności.
661314 wiadomoci w 4060 wtkach; wysane przez 30 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Maciej PW
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Prasa
| | |-+  PRASÓWKA
« poprzedni nastpny »
Strony: 1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 ... 325 Do dou Drukuj
Autor Wtek: PRASÓWKA  (Przeczytany 1791697 razy)
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #320 : 2008-03-18, 16:16:10 »

Dziękuję, skorzystam.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #321 : 2008-03-18, 16:25:04 »

Twaróg i masło - tylko KeSeM Włocławek, topione - tylko Turek!  Cool
Śmietanka - OSM Inowrocław, Rypin, Sanniki  lub Piątnica.
Zapisane
slawek
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #322 : 2008-03-18, 16:41:15 »

Jak juz polecamy to ja dodam ze Klimeko - www.klimeko.pl - też ma fantastyczne wyroby ale nie robia żółtych serów Sad
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #323 : 2008-03-18, 17:01:59 »

Jak juz polecamy to ja dodam ze Klimeko też ma fantastyczne wyroby ale nie robia żółtych serów Sad
Bardzo dobrze smakuje parmezan,ser twardy z mleka owczego, b.pikantny i  w kawalku. Smile
Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #324 : 2008-03-18, 22:41:08 »

Jak juz polecamy to ja dodam ze Klimeko też ma fantastyczne wyroby ale nie robia żółtych serów Sad
Bardzo dobrze smakuje parmezan,ser twardy z mleka owczego, b.pikantny i  w kawalku. Smile
albo ten wloski Parmigiano ,ktory dojrzewa 24 miesiace,za 49 zl/kg Laughing Laughing
Zapisane
wojteks
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #325 : 2008-06-02, 15:36:22 »

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1515,wid,10013252,wiadomosc.html?ticaid=15ff7 - "Pożywienie pieczone na ogniu przyspieszyło ewolucję człowieka i rozwój ludzkiego mózgu - uważa amerykański antropolog. O prowadzonych przez niego badaniach na małpach informuje tygodnik "New Scientist".
Zdaniem antropologa Richarda Wranghama z Harvard University przodek człowieka, Homo erectus, mógł zacząć wykorzystywać ogień około 1.8 mln lat temu. Jak wyjaśnia badacz, pożywienie poddane obróbce termicznej jest łatwiejsze do strawienia w porównaniu z surowym. Być może dzięki takiej diecie u Homo erectus powiększył się mózg, skróciły się jelita i zmniejszyły zęby."

Gdzieś czytałem takie twierdzenie i to w polskiej książce!. Czy nie autorstwa Jana Kwaśniewskiego?
Zapisane
wojteks
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #326 : 2008-06-02, 15:55:32 »

"Pieczone mięso przyspieszyło ewolucję człowieka" - przypadkowo nie wlepiłem wymownego tytułu  Sad.
Co na to zwolennicy "niskowęglowodanowej syrowizny"?.  Rolling Eyes
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #327 : 2008-06-02, 15:56:20 »

...zmniejszyły zęby."




Zdaje się ,że człowiek wciąż ewoluuje,bo zaobserwowałam,ze dosyć dużo osób (dzieci,dorośli),ma problemy z zębami,głównie ze szczęką-tzn.  mała szczęka-nie mieszczą się w niej wszystkie zęby,które powinny wyrosnąć człowiekowi,następnie niektóre zęby są usuwane,aby mogły wyrosnąć inne,by ostatecznie mogły się pomieścić bez problemu w szczęce.
Stąd ortodonci mają pełne ręce roboty.
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #328 : 2008-06-02, 16:04:11 »


Co na to zwolennicy "niskowęglowodanowej syrowizny"?.  Rolling Eyes

A czego oczekujesz? Że będą się bali,żeby im  z powrotem nie wydłużyły się  jelita i nie wyrosły wielkie zebiska?
Zapisane
wojteks
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #329 : 2008-06-02, 16:11:55 »

Nie, ale pamiętam jak nijaki "Matti" dla ideologii "surowego jedzenia" męczył się ze śmierdzącymi piersiami kurczaka, a później chyba to opisywał na tym forum  Laughing Tak narażać zdrowie to chyba mało rozgarnięte postępowanie?.
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #330 : 2008-06-02, 16:16:27 »

Nie wiem za ile tam lat. Ale człowiek w trakcie swojej ewolucji będzie pozbawiony teraźniejszej liczby zębów-będzie miał ich mniej-jak już wspomniałam ortodonci już wyrywają niektórym osobom zęby,bo im się nie mieszczą w szczęce.Także nie ewoluujemy w kierunku jedzenia na surowo,a w przeciwnym kierunku.
Zapisane
Edyta
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #331 : 2008-06-02, 16:18:51 »

Nie, ale pamiętam jak nijaki "Matti" dla ideologii "surowego jedzenia" męczył się ze śmierdzącymi piersiami kurczaka

Może ma specjalne" potrzeby aromatyczne",może lubi takie zapachy,ludzie różne mają gusta   Very Happy
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #332 : 2008-06-02, 20:20:23 »

Nikotyna w leczeniu autyzmu.


Przepraszam,że wklejam ten fragment równiez tu ale jak to czytam to po prostu NIE WIERZĘ.
fragment wypowiedzi Pani doktor która leczy dzieci z autyzmem w Polsce.

"Nikotyna w leczeniu autyzmu stosowana jest obecnie w Norwegii, oczywiście nie na własną rękę, ale . Polecam artykuł z www.sceincedirect.com Thimoty E.WilensMichael W. Decker
Neuronal nicotinic receptor agonists for treatment of attention deficit/hyperactibvity disorder- focus on cognition , w Neuroscience -Neuroprotective effect of nicotine on dopaminergic neurons by anti-inflammatory actions , Neuroscience - acute effect of nicotine on attention and response inhibition
i całą masę innych. W USA wiodącym lekarzem i naukowcem stosującym tę metodę jest dr Jeff Bradstreet.
Postaram się dotrzeć do grupy nikotynowej z Norwegii i poprosić by przedstawili własne badania. Przestrzegam przed stosowaniem jakichkolwiek metod na własną rękę. Bardzo brakuje mi czasów, gdy rodzice sami tłumaczyli najnowsze doniesienia - są jeszcze strony, gdzie można w języku polskim przeczytać np. protokół Dr Mary Megson czy inne.
Nikotyna to nie smoła tytoniowa, więc nie jest rakotwórcza - nie "zanieczyszcza" organizmu, ale może wywołać uzależnienie. Równocześnie ma efekt przeciwzapalny i regulujący szlak dopaminergiczny. W bardzo krótkotrwałym użyciu może być pomocna, tak wynika z badań norweskich i amerykańskich.
Nie jestem moderatorem tego forum, nie odwiedzam go stale, więc jeżeli  moi pacjenci mają wątpliwości alb doświadczają jakichś efektów ubocznych, powinni pisać do mnie.
Na razie jest to krótka notatka, zostałam poinformowana  o tym, że forum 'pełne jest' nikotyny, więc odpowiadam z jednej strony chcąc wyjaśnić to, co zostało przedstawione na ostatniej konferencji DAN przez pracujących nad tym tematem naukowców i praktyków, z drugiej strony proszę by nie eksperymentować na własną rękę.
pozdrawiam wszystkich i czekam na chętnych do tłumaczenia prac anglojęzycznych. Może wówczas więcej będzie zrozumienia nowych metod " Czy ktoś z Was może mi w skrócie powiedzieć, jakie jest działanie nikotyny?W tym przypadku chodzi o aplikowanie tym dzieciom częśći plasterka NiQuitin przyklejając go na skórę dziecku. Jedno z dzieci miało po tym nieciekawą reakcję i stąd na innym forum powstała żarliwa dyskusja.

Reakcja dziecka które źle zareagowało poniżej:
"Na ostatniej wizycie u MCK, pani dr zaproponowała nam zastosowanie plastrów - 1/4 plastra na dzień,na noc odklejamy.

Wczoraj przykleiliśmy pierwszy, po niecałych 3 h Jagoda zbladła i zwymiotowała,  wydawało nam się że ma również zawroty głowy. Odkleiliśmy plasterek, a córka sama pobiegła do sypialni i położyła się spać.

Przespała się godzinę i wszystko wróciło do normy.

W sumie , reakcja prawidłowa jak wynika z ulotki - takie mogą wystąpić reakcje uboczne. Ale pytanie nam się nasuwa czy to było zdarzenie jednorazowe,czy też Jagoda może tak reagować przez jakiś  czas "

jak ktoś jest ciekawy wklejam link do dyskusji.
http://www.dzieci.org.pl/cgi/forum/ikonboard.cgi?act=ST;f=12;t=8358;st=0
 


Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #333 : 2008-06-24, 15:31:41 »

"Bombowa woda "

czyli co ma ma do wody rad i uran

czyli test wód mineralnych w czasopismie" Swiat konsumenta"

Co wokół nas, to i w wodzie

W wodach butelkowanych dostępnych w polskich sklepach znajdują się pierwiastki promieniotwórcze rad i uran - ostrzega miesięcznik "Świat Konsumenta".

W czerwcowym numerze pisma opublikowano wyniki badań na zawartość radu i uranu w 13 wodach źródlanych i mineralnych z polskiego rynku. Miesięcznik zwraca uwagę, że polskie przepisy dotyczące pierwiastków promieniotwórczych w wodzie są nieprecyzyjne, a prawo nie chroni konsumentów skutecznie.

Jak wynika z szacunków opartych o dane akredytowanego laboratorium, człowiek pijący dziennie 1,5 l wody o najwyższym poziomie izotopu radu 226, w ciągu roku przekroczy o 30 procent dawkę napromieniowania przyjętą przez naukowców za bezpieczną dla zdrowia.
Eksperci gazety tłumaczą, że rad ma 30 różnych odmian - izotopów. Tylko cztery z nich występują w przyrodzie: rad 223, 224 oraz najbardziej rozpowszechnione i najbardziej radiotoksyczne 226 i 228. Okres połowicznego rozpadu radu 226 wynosi 1600 lat. Pierwiastek magazynuje się w kościach, w tym i w zębach, w mniejszym zaś stopniu - w skórze. Do płodu przedostaje się razem z krwią matki przez łożysko, które nie stanowi bariery ochronnej. Dopiero po wielu latach mogą pojawić się skutki działania radu: m.in. rak kości, nowotwory głowy oraz degeneracja tkanek szkieletowych.

Z kolei uran to radioaktywny metal ciężki obecny w wodzie, glebach i skałach. Czas połowicznego rozpadu uranu 238 wynosi aż 4,5 mld lat, a uranu 235 - 713 mln. Do organizmu człowieka uran może przedostawać się wraz z żywnością, wodą i w niewielkim stopniu z powietrzem. Negatywny wpływ uranu na zdrowie może wynikać z jednej strony z jego promieniowania, a z drugiej z toksyczności tego pierwiastka. Może powodować uszkodzenia nerek i nowotwory.

Gazeta przyznaje, że zawartość uranu we wszystkich zbadanych wodach była niższa od bezpiecznego limitu podawanego przez WHO.

"Świat Konsumenta" podkreśla jednak, że konsumenci nie są informowani, których wód nie zaleca się pić w ilości większej niż litr czy półtora litra dziennie. Na etykietach nie ma również ostrzeżeń, które byłyby szczególnie ważne w przypadku małych dzieci i niemowląt spożywających posiłki przygotowane na bazie wody butelkowanej.

"Organizmy małych dzieci przyswajają bowiem znacznie więcej szkodliwych pierwiastków niż dorosłych. Również osoby starające się sprostać zaleceniom dietetyków i samych producentów wód, aby pić co najmniej 1,5 litra, a nawet 2 litry wody mineralnej dziennie, nie narażałyby swojego zdrowia, gdyby miały pełną świadomość, co znajduje się wodzie, po którą sięgają" - ocenia miesięcznik.

Więcej informacji nt. testów na stronie www.swiatkonsumenta.pl

zródło:http://www.dzieci.org.pl/sdsinew/news/news.php?subaction=showfull&id=1213860728&archive=&start_from=&ucat=5&&alone=

gazetę już kupiłam w wolnej chwili zdam relacje kto jest najlepszy i co to oznacza a kto najgorszy i co woda ma w środku.
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #334 : 2008-07-02, 22:23:17 »

Więcej o teście wód mineralnych.
Generalnie nie chą straszyć i podając wyniki opisują je podając która woda ma najmniej i najwięcej szkodliwych substancjii. Podkreślaja,że próbka z wody kupionej kiedy indziej, z innego żródła tego samego producenta moze mieć różne ilości zbadanych szkodliwych związków. Ale przy okazji dowiedziałam się fajnych informacji,że woda z kranu też jest szkodliwa , że woda płynie po różnej powierchni skałach i wypłukuje z tych miejsc różne szkoldiwe substancje. No to podbnie jak zboże ostatnio wszyscy się upierają na zboże że można je jeść tylko pełne, bo ma błonnik etc. Fuj. A ktoś przypomni jakie badania są na temat zbóż i ich toksyczności? Też czytałam . Można powiedzieć,że we wszystkim jest chemia, konserwanty czy całe zło świata bo tak jest. Tylko jesli zboża nam szkodzą to nie tylko z powodu jego zanieczyszczenia ale też dużej ilości W to woda głębinowa podobnie. Nie piliśmy wody nigdy z głębin zresztą o tym pisał JK. Wyliczenia ile musięlibyśmy się napić wody aby przekroczyć dawkę dopuszczalną przez naukowców, konkluzje,że lepiej w ciągu roku pić różne wody itp. obserwacje i rady. A najlepszy zdrowy rozsądek.
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #335 : 2008-09-18, 20:38:15 »

 Z wykresu  wynika że spożycie słoniny w USA  powoli wzrasta. Shocked
http://www.motherlindas.com/lard_for_sale.htm
Zapisane
sylwiazłodzi
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #336 : 2008-09-18, 20:51:33 »

Dzięki  osobom, które założyły tę strone na pewno. Jest tam przepis na bułgarskie maslanki- tak tłumaczy automat. Niestety tłumaczenie automatyczne jest nie dość dobre. Ale szklanka smalcu w tym przepisie robi wrażenie pewnie na wielu Amerykanach.

 Bułgarski Maslenki

These jam-filled Bulgarian Christmas cookies are a child’s delight. Te jam wypełnionych Bułgarski Bożego Narodzenia są pliki cookie dziecka radością. In Bulgaria, they are traditionally made with lard, but you can substitute butter if you wish. W Bułgaria, są one tradycyjnie wytwarzane ze smalcem, ale można zastąpić masło, jeśli chcesz. Find the best lard you can, unhydrogentated and organic is best. Znajdź najlepszy smalec można, unhydrogentated i ekologicznych jest najlepszy.

This recipe makes a beautifully pliable dough that doesn’t spread while baking, so you can place the cookies very close together on the baking sheet. To sprawia, że pięknie receptury ciasta pliable, że nie ma się podczas pieczenia, dzięki czemu można umieścić cookies bardzo blisko siebie na blachy do pieczenia. Maslenki can be stored and enjoyed for up to a month (that is, if they last that long). Maslenki mogą być przechowywane i korzysta do miesiąca (to jest, gdy ostatnio, że długo). The longer they stand, the softer they become. Im dłużej ich stoiska, stają się one bardziej miękka.
wersja oryginalna
http://www.motherlindas.com/maslenki.htm

3 eggs 3 jaja

3/4 cup sugar 3 / 4 filiżanki cukru

1 cup lard 1 szklanka smalcu

4 cups white flour 4 kubki mąki biały

1 tsp. 1 tsp. baking powder proszku do pieczenia

2 tsp. 2 tsp. vanilla wanilia

*your favorite jam * Twój ulubiony dżem

Beat the eggs well and then add sugar; beat until light and foamy (about 5 minutes). Beat jaj oraz cukru, a następnie dodać; beat do światła i Foamy (ok. 5 minut). Melt the lard, and when slightly cooled (so as not to cook the eggs), slowly add the lard to the egg/sugar mixture. Roztopić smalec, a gdy lekko schłodzone (tak, aby nie gotować jaj), powoli dodać smalec do jaj / mieszanki cukru.

Combine the dry ingredients. Połączyć suche składniki. Slowly add the flour mixture to the egg and lard mixture to create a firm dough. Powoli dodać do mieszaniny mąki i jaj smalec mieszanki o utworzeniu przedsiębiorstwa ciasta. Divide into 3 balls. Podzielić na 3 piłki. Roll out each ball until it is 1/4-inch thick. Roll out każda piłka do niego jest 1/4-inch grubości. With a small glass or cookie cutter, cut circles. Z małej szklanej lub cookie cutter, cięcie kręgów. In half of the circles, punch a 3/8-inch hole in the center. W połowie okręgów, punch jeden 3/8-inch otworem w środku.

Bake  in an oven preheated to 375°F for 8-10 minutes. Piec w suszarce podgrzanej do 375 ° F 8-10 minut. Remove and when completely cooled, spread the whole halves with jam. Usuwanie i kiedy całkowicie chłodzenie, rozpowszechnianie całości połówki z dżemem. Top with the halves with holes. Top z połówki z otworami. Dust with powdered sugar, if desired. Dust ze sproszkowanym cukrem, w razie potrzeby. Makes about 4 dozen cookies. Makes około 4 kilkanaście plików cookie.

*I prefer a tart jam like red raspberry or apricot. * I wolisz tart dżem czerwony jak malina lub moreli. Plum or rose jam is good, too. Plum lub róża jam jest dobry, too.

Note: When I started making these cookies, I used the ring from a baby bottle (the piece that holds the nipple in place) to cut out the cookies. Uwaga: Kiedy zaczynałem podejmowania tych plików cookie, użyłem pierścienia z baby butelka (kawałku, że posiada nakrętka w miejscu) do wycięcia cookies. For the hole in the center, I used the top of a Crayola marker. Do otworu w środku, używany w górę o Crayola markera. After I while, I found some marvelous cookie cutters in an antique store that are perfect for the job. Po I jednocześnie, znalazłem kilka cudownego cookie ręczne w zabytkowej przechowywania, które są idealne do pracy.

Dzięki Zbynek.Fajnie wiedzieć,że nawet w USa są dobrze zakręceni ludzie.
 
 
 
Zapisane
adam319
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #337 : 2008-09-19, 03:32:54 »

http://www.google.pl/search?as_q=http%3A%2F%2Fchinesefood.about.com%2Fod%2Ffoodfestivals%2Fr%2Fmooncakes.htm&hl=pl

link w takiej formie bo pojawi się po prawej stronie opcja „tłumaczenie strony”.

To jest dopiero obżarstwo i tradycyjnie każdy taki mooncake powinien dostać,  a jak już klientem powiedzmy była spora fabryka to wypadało dostać ciasto 2 kilogramowe. Nic tylko pokroić i zamrozić i węglowodany przez miesiąc jak znalazł.

Wersje wykwintne miały ponoć wiele niezbadanych składników takich jak np. kacze żółtka.

Skład z grubsza to:
- 1 funt czerwonej fasoli azuki
- 3/4 szklanki smalcu lub oleju
- 1-3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki soli

Plus te tajemnicze gatunkowe drogie dodatki zależne już tylko od producenta lub gospodyni.
Cool
Zapisane
Teresa Stachurska
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #338 : 2008-09-19, 09:54:00 »

Czy chodziło Ci o: http://chinesefood.about.com/od/food festivals/r/mooncakes.htm 

Link wywołuje komunikat:

Wyniki wyszukiwaniaMooncakes - Mooncakes Recipe - Chinese Cuisine Mid-Autumn Festival - [ Tłumaczenie strony ]©2008 About.com, a part of The New York Times Company. All rights reserved. http://chinesefood.about.com/od/foodfestivals/r/mooncakes.htm. sdn=chinesefood.
chinesefood.about.com/od/foodfestivals/r/mooncakes.htm - 25k - Kopia - Podobne strony - Zanotuj
Mooncakes - Mooncakes Recipe - Chinese Cuisine Mid-Autumn Festival - [ Tłumaczenie strony ]Mooncakes recipe - A recipe for mooncakes, the Chinese snack traditionally served during the Moon or Mid-Autumn Festival.
chinesefood.about.com/od/foodfestivals/r/mooncakes.htm?r=94 - 26k - Kopia - Podobne strony - Zanotuj
Czy chciałeś wyszukać: http://chinesefood.about.com/od/food festivals/r/mooncakes.htm 

Niestety, próby z podpowiedziami nie skutkują.
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: PRASÓWKA
« Odpowiedz #339 : 2008-09-19, 11:29:09 »

Interesujące badania.
Sugar-sweetened beverages, weight gain, and incidence of type 2 diabetes in young and middle-aged women.
WNIOSEK: Wyższa konsumpcja posłodzonych cukrem napojów jest łączona z powiększeniem  wagi i również powiększonego ryzyka dla rozwoju cukrzycy typu 2 u kobiet, prawdopodobnie przez dostarczanie nadmiernych kalorii i dużych ilości szybko wchłanialnych cukrów.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15328324
Sugar-sweetened beverages and incidence of type 2 diabetes mellitus in African American women.
WNIOSKI: Regularna konsumpcja  posłodzonych cukrem napoi bezalkoholowych i napoi z owoców jest łączona z powiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2 u African American kobiet.
http://tiny.pl/8l6l
http://livinlavidalocarb.blogspot.com/2008/07/study-drinking-fruit-juice-equal-to.html
Zapisane
Strony: 1 ... 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 ... 325 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.052 sekund z 18 zapytaniami.