|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26805
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26805
|
No to kiedy wreszcie dadzą nam to mięso z plastiku? A to zależy od tego "ile trzeba dać w razie gdy się ryzykuje, że się straci"... Wmówili wyszczep, wmówią i mięso z probówki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26805
|
Szarańcza niejednemu uratowała życie, a do tego jest optymalnie tłuściutka...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Ludzie się buntują na robactwo, ale w tej całej ochronie planety, to najmniejszy problem.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
robale za boczek nie dla mnie - na szczęście jest jeszcze Łukaszenko....
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26805
|
Za : Mgr inż. Paulina Luiza WIZA Katedra Ekonomii i Polityki Gospodarczej w Agrobiznesie Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu:
Charakterystyka owadów jadalnych jako alternatywnego źródła białka w ujęciu żywieniowym, środowiskowym oraz gospodarczym?
Białko: zawartość w owadach: w granicach 5-77g w 100 g [21]; zawartość w suchej masie: Stanowi ponad 60 % suchej masy w takich gatunkach z rzędu Orthoptera jak świerszcze i szarańcza [25]; Charakterystyka: białko owadów cechuje się podobną strawnością do białka jaja (77-98%); białko owadów jest pełnowartościowe, na podobnym poziomie co białko mleka [22]; białka owadów wykazują wysoką zawartość treoniny, waliny oraz tyrozyny [26}
Tłuszcz: zawartość w owadach: w granicach 10-50% [27]; zawartość w suchej masie: Stanowi od 13% dla gatunków z rzędu Orthoptera do 67% dla larw chrząszczy gatunku Rhynchophorus phoenicts [21]; Charakterystyka: owady jadalne wykazują większą zawartość polienowych kwasów tłuszczowych w porównaniu z drobiem i rybami [21]; owady jadalne mają zbliżony skład kwasów tłuszczowych do składu tłuszczu drobiowego oraz rybiego [21]; skład kwasów tłuszczowych może być modelowany w oparciu o użycie właściwych modyfikacji diety owadów [10]
Węglowodany: zawartość w owadach: niska zawartość węglowodanów; wysoka zawartość błonnika w postaci chityny [8, 12]; zawartość w suchej masie: zawartość węglowodanów w suchej masie na poziomie 0,1-5,3% [26]; Charakterystyka: Finkę [2007] oszacował zawartość chityny w gatunkach owadów jadalnych w granicach 2,7-49,8 mg/kg świeżych owadów, zaś 11,6-137,2 mg/kg suchej masy; zawartość błonnika w świerszczach (G. sigillatus) szacuje s
Witaminy i składniki mineralne: zawartość w owadach: owady w swym składzie zawierają wysoką zawartość żelaza oraz cynku [6]; zawartość w suchej masie: źródło tiaminy (0,1-4,0 mg/lOOg suchej masy); źródło ryboflawiny (0,1-8,9 mg/lOOg suchej masy) [5]; Charakterystyka: owady jadalne są źródłem takich składników mineralnych jak: żelazo, cynk, miedź, mangan, magnez oraz w śladowych ilościach wapń [8]; nieliczne gatunki owadów jadanych są źródłem kwasu foliowego, oraz retinolu [6]
Przypominam, że chityna jest całkowicie strawna wg najnowszych "badań naukowych", choć w niektórych publikacjach traktowana jest niesłusznie jak włókno surowe u monogastrycznych.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26805
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26805
|
Jakby co to w dobę mogę być expertem od diety owadziej.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Wolę psy koty patroszyć i podroby zjadać niż Białko alternatywne
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Fuj... Patrzeć nie lubię na robactwo, a co dopiero to jeść... Ale nigdy się nie mówi nigdy... Ponoć z silnego głodu można zatracić ludzkie zachowania i nawyki...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Była koło mnie restauracja z owadzim menu, ale się nie utrzymała, choć żarcie bardzo ciekawe i smaczne. Szarańcza faktycznie tłuściutka, choć mnie bardziej smakowały drewnojady i jedwabniki. Niestety, podobnie jak ryby i owoce morza, to takie przewiewne i "głodne" jedzenie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Mi nie obrzydza widok smażonego robala- tylko nie opłaca mi się takie cuda jeść
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Fuj tylko dlatego, że wiesz co to. Burgera z rohatyńca byś jadła, gdyby Ci podano jako jagnięcinkę. To jak z tymi damesami, co to nigdy wątróbki nie próbowały, ale wiedzą, że niedobra.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26805
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Jarek
Go
|
Osobiście pije śmietankę z kawą - nie jestem smakoszem kawy, a herbaty już w ogóle
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gavroche
|
Spadziowy z iglastych polecam. Przepuszczony przez dwa gatunki owadów, ma sporo azotu, mało słodki, bo to głównie glukoza, 10x więcej minerałów, niż miody nektarowe. A dla koneserów - mnóstwo dziwnych cukrów w składzie - co daje wyjątkowy bukiet smakowy. Bardzo pasuje do śmietanki i twarogu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|