Autor
|
Wtek: PRASÓWKA (Przeczytany 2459789 razy)
|
zbynek
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
Mój syn ma 6 lat. Z bliska to jest po prawej słońce, potem jakiś fikuśny kwiatek, na dole jakaś trawa, a z lewej chmura, niebo w różnych kolorach. Znalazła się też tam gdzie zielona trwa rózowa bułka zdziwiłam się bo po co bułka i rośliny ale akurat leciała bajka Hubsy w TV i było o tej bułce, że to bułka Hubsów. I moje myślenie ,że coś dziwne zamieniło się w myślenie, rodzicu uważaj bo nie znasz swojego dziecka i ono się nie myli tylko Ja nie potrafię czegoś zauważyć a On narysował ok bo zna to co narysował z bajki a że kontekts jeszcze nie ten to szczegół bo kiedyś tego też się nauczy.
W całości namalowany przez niego i to się dla Mnie liczy bo zapełnił całą kartkę, opowiedział co jest na rysunku,użył różnych kolorów raczej pasujących do kontekstu tego co rysował . A malowanie jest czymś isotnym bo mając tę umiejętność dziecko przestaje być "sztywne" podobnie jest z innymi jego zachowaniami. Widzimy co się poprawia. Pomysły, zdania ,które mówi, odzywki ściągnięte z dorosłych ale użyte dobrze. Ale to chyba dokleję do wątku o Autyżmie bo to też jest ważne oprócz diety, co w psychice ma coraż lepiej.
Pozdrawiam.Sylwia. Kodar jak masz mamy w Niemczech , które po polsku rozumieją ,Polski są czy coś takiego a trafisz na ich jakieś strony to wklej tego mojego linka o autyżmie jak chcesz i możesz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zbynek
Go
|
PROZDROWOTNE WŁAŚCIWOŚCI TŁUSZCZU MLEKOWEGOProf. dr hab. Grażyna Cichosz Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie Wybrane cytaty: --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Profil kwasów tłuszczowych w błonach komórkowych jest analogiczny do ich składu w spożywanych tłuszczach. [...] Ograniczanie spożycia tłuszczów zwierzęcych i dążenie za wszelką cenę do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego do poziomu poniżej 160 mg/litr krwi nie prowadzi do poprawy stanu zdrowia - wcale nie zmniejsza ryzyka miażdży, prowadzi natomiast do schorzeń neurologicznych. Wieloletnie badania epidemiologiczne i kliniczne dowodzą, że niski poziom cholesterolu: - nie skutkuje zmniejszonym wskaźnikiem zgonów w populacji, - osłabia system immunologiczny, - zmniejsza prawdopodobieństwo długiego życia, - powoduje wzrost prawdopodobieństwa chorób nowotworowych (trwające 17 lat badania francuskie na 6000 czynnych zawodowo osób, w wieku 43-52 lata,), - pobudza agresję u młodzieży oraz dorosłych, - powoduje podwyższoną skłonność do depresji, lęków, melancholii (badania holenderskie na 30 000 pacjentów) oraz - dwukrotnie podwyższa wskaźnik samobójstw. W badaniach epidemiologicznych realizowanych w Polsce stwierdzono wysoki (30-50%) wskaźnik dzieci i młodzieży cierpiących na depresję, co również może mieć związek z zaburzeniami gospodarki lipidowej organizmu. Pora na rehabilitację tłuszczu mlekowego Istnieje wystarczająco dużo wyników - całkowicie wiarygodnych - badań naukowych, które zaprzeczają lansowanym od lat 60-tych ub. stulecia zaleceniom dietetycznym, nakazującym eliminację z diety tłuszczów zwierzęcych: - Koncepcja związku białka ze wzrostem i rozwojem organizmu podważona została po raz pierwszy w 1981 roku przez Crawforda i wsp., którzy stwierdzili, że we wczesnym rozwoju człowieka tłuszcze i NNKT są bardziej istotne niż białka. - Badania Keys`a realizowane dwukrotnie w siedmiu krajach nie wykazały wpływu zawartości tłuszczu i cholesterolu w diecie na ogólną śmiertelność. Co więcej, śmiertelność w grupach spożywających więcej cholesterolu była znacznie mniejsza. Wykazano natomiast istnienie zależności między ilością spożywanych węglowodanów a chorobami serca. - Ponad 40-letnia praktyka Wolfganga Lutza w leczeniu diabetyków w Austrii i Niemczech dowiodła, że dieta gwarantująca zdrowie człowieka powinna zawierać przede wszystkim tłuszcze zwierzęce oraz białka i jak najmniej węglowodanów. - Prace naukowe Christiana Allana w zakresie chemii, biochemii i fizjologii odżywiania (realizowane w Uniwersytecie Massachusetts) potwierdziły w całości hipotezę dr Lutza. - W znacznie większym stopniu zredukowano nadwagę u osób przyjmujących w diecie zamiast 20 ponad 35% tłuszczu niż u osób przyjmujących tę samą ilość kalorii w diecie wysokowęglowodanowej (eksperyment z Harvard University). - Nadmiar tłuszczów roślinnych w diecie jest bardziej szkodliwy niż tłuszcze zwierzęce, albowiem przy niedoborach antyoksydantów zwiększa prawdopodobieństwo chorób nowotworowych. - W dyskusji „przy okrągłym stole” naukowcy amerykańscy, już w 1993 roku doszli do wniosku, że nie ma żadnych naukowych podstaw do eliminacji tłuszczu mlekowego z diety osób dorosłych a także do zalecania diet niskotłuszczowych typu light. - Epidemia otyłości, cukrzycy i nadciśnienia u dorosłych oraz młodocianych obywateli USA, gdzie od ok. 30 lat stosuje się dietę niskotłuszczową, wysokowęglowodanową jest najlepszym dowodem na to, że węglowodany nie mogą zastąpić biologicznych funkcji tłuszczów. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- http://www.uwm.edu.pl/wnz/v3/fck_files/text/cichosz_3.doc
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/7882850.stmprzebadali, wykazali, oglosili, ze jaja jednak sa fporzo! - no to chyba znaczy, ze mozna zaczac je jesc... uf! pisza, ze cala ta bajka o jajach to "zakorzenione nieporozumienie" i ze jaja sa ponoc pelne substancji odzywczych! dalej jednak okazuje sie, ze tluszcze nasycone nadal sa be! ;(
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Bez paniki! _flo, właśnie przeglądałem dziś od rana 10 zalecanych, najmodniejszych diet w US na odchudzanie (głównie portfela), wśród których nie ma żadnej rozsądnej diety!. W tej 10-ce nie ma diety Atkinsa!, co mnie zdziwiło, ale widocznie jednak będą pędzić grubasów w stronę zbilansowanego suplementami pastwiska, bo dalej zachwalają owoce i warzywa, a straszą czerwonym mięsem. To rozsądne dochodowe postępowanie, też bym tak doradzał.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
najmodniej i najszybciej to chyba liposukcja. i kto wie, gratisem moze jeszcze korekcja nosa sie trafi... chyba se zafunduje, jak z tymi jajcami nie wypali.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Lipo... to lipa w porównaniu z dochodami z suplementacji. To jest wiodąca w zyskach dziedzina dietetyki.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/89/2/518 - kolejne bardzo dobre, świeżutkie doniesienie - niezależnie od ciężaru ciała i aktywności fizycznej, diety bogate w tłuszcz i tłuszcz nasycony, niskowęglowodanowe, powodują zaburzenia w poziomie cukru we krwi u diabetyków typ I. Może jednak uda się wrócić do starego porząku, z pożytkiem dla zainteresowanych?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
jak dla mnie to wyniki wszytskich tych badan wygladaja mniej wiecej taka i tak potem wychodzi na to, ze ma racje ten, kto najglosniej krzyczy
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Jak się by nie krzyczało, to praw Natury się nie zmieni. Od zawsze były trzy podstawowe, dobre modele żywienia, dostosowane do potrzeb organizmów oraz wiele pośrednich. Dla wszystkich jest jedno podstawowe PRAWO zapisane przez Męrców: "umiarkowanie w jedzeniu i piciu". Tak było, jest i będzie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zbynek
Go
|
Wszystko od 2010: - cała żywność ma być napromieniowana i może zawierać dodatki chemiczne oraz pestycydy, będąc nadal nazywana „żywnością ekologiczną” - wszystkie zwierzęta przeznaczone na mięso będą musiały zażywać antybiotyki i hormony wzrostu, łącznie z hodowanymi ekologicznie -przydomowa uprawa własnych owoców i warzyw nie będzie możliwa bez zezwolenia -sprzedaż naturalnych witamin, suplementów mineralnych i ziół ma być nielegalna, podobnie jak terapie naturalne stosujące te składniki http://www.stopcodex.pl/2009/01/63/Ps. Warto kliknąc na filmik.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/7918576.stm - dzieci oglądajęce TV (więcej niż dwie godziny dziennie) podwajają szansę zachorowania na astmę! Pytanie do autorów tych "studiów" - co powoduje, że nie wszystkie dzieci mają chęć gnuśnienia przed TV i jednocześnie chorowania na astmę? I co jest zdrowsze: oglądanie programów, czy może naturalnego, uspokajającego szumu promieniowania tła?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zbynek
Go
|
Wszystko od 2010: - cała żywność ma być napromieniowana i może zawierać dodatki chemiczne oraz pestycydy, będąc nadal nazywana „żywnością ekologiczną” - wszystkie zwierzęta przeznaczone na mięso będą musiały zażywać antybiotyki i hormony wzrostu, łącznie z hodowanymi ekologicznie -przydomowa uprawa własnych owoców i warzyw nie będzie możliwa bez zezwolenia -sprzedaż naturalnych witamin, suplementów mineralnych i ziół ma być nielegalna, podobnie jak terapie naturalne stosujące te składniki http://www.stopcodex.pl/2009/01/63/Ps. Warto kliknąc na filmik. Temat ten, komponuje się z tym. http://www.youtube.com/watch?v=IoTrhaFQd5E
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
njus roku: http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/7926026.stmw wolnym tlumaczeniu: "oprocz felernych genow, drugim z kolei podejrzanym winowajca wywolujacym cukrzyce jest tajemniczy acz popularny WIRUS" uf! odkryli, czyli od tego juz tylko krok do szczepionki, czyli "Albercik! Uratowani! Uratowani jestesmy!"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
No bomba!, to pewnie ci co myślą, że te "4kcal/g" to z mola glukozy albo 30 mole ATP, albo nawet 38!. Właśnie przygotowałem sobie ładny tekścik na ten temat: "dlaczego glikoliza daje tylko pewne 2 mole netto ATP i dlaczego przyjęto, że cukier "dietetycznie" daje średnio 4kcal - choć nie daje?", ale jest tak ładny, że go chwilowo zachowam. Albo wyślę mailem na www.ajcn.org, - może opublikują skoro drukują o "chpisowym" albo "wirusowym" pochodzeniu cukrzycy... to może moje się przemknie?.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
_flo
Go
|
jest epidemia, musi byc i wirus (zart) jesli chodzi o tekscik, to: no trudno, poczekamy, przeczytamy (serio)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|