Autor
|
Wtek: PRASÓWKA (Przeczytany 2459782 razy)
|
Hana
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Bardzo przykra wiadomość. Wyrazy współczucia Rodzinie.
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
Przykre, szkoda człowieka, dobrego fachowca. Wyrazy współczucia. PS. Takie mnie myśli nachodzą, gdyby po pierszej operacji wycięcia guza zastosował dietę optymalną z minimalną ilością weglowodanów....ale teraz to można sobie tylko gdybać.
|
|
|
|
|
|
|
MarekLisowski
Go
|
viola44 widzialas czlowieka chorego na raka? moze i nie ,jak nie jestes lekarzem.czy ty myslisz,ze oni jedza cukierki? wrecz przeciwnie -instynktownie wybieraja jajka ,sledzie itp.
|
|
|
|
|
|
|
barja
Go
|
Znałam bardzo dobrze dwie takie osoby. Nie jadły jajek, śledzi ani tłuszczu. Pod koniec nie jadły prawie nic i wygląda na to, że zmarły z głodu.
|
|
|
|
|
|
|
Malgosia
Jr. Member
wiadomoci: 2887
|
Przykre, szkoda człowieka, dobrego fachowca. Wyrazy współczucia. PS. Takie mnie myśli nachodzą, gdyby po pierszej operacji wycięcia guza zastosował dietę optymalną z minimalną ilością weglowodanów....ale teraz to można sobie tylko gdybać. Profesor Religa był w grupie 30 profesorów, którzy podpisali się pod stanowiskiem Komitetu Terapii PAN w sprawie tzw. "Diety Optymalnej"????????????????
|
|
|
|
|
|
|
zabicki
Go
|
Przepraszam że ze złości napiszę parę przykrych słów . Zmarł człowiek wybitny , człowiek który coś zrobił i coś pozostawił po sobie .Pisanie w stylu a może jakby zjadł jajeczka i stosował DO to może by pomogło lub był w grupie 30 Profesorów którzy byli przeciwni itp jest wg mnie nie na miejscu. Jeżeli nie macie Państwo nic sensownego do napisania , to nie piszcie . Będzie to z korzyścią dla wszystkich. SZANUJMY SIĘ. Nie budujmy barykad .
|
|
|
|
|
|
|
viola44
Go
|
Przepraszam że ze złości napiszę parę przykrych słów . Zmarł człowiek wybitny , człowiek który coś zrobił i coś pozostawił po sobie .Pisanie w stylu a może jakby zjadł jajeczka i stosował DO to może by pomogło lub był w grupie 30 Profesorów którzy byli przeciwni itp jest wg mnie nie na miejscu. Jeżeli nie macie Państwo nic sensownego do napisania , to nie piszcie . Będzie to z korzyścią dla wszystkich. SZANUJMY SIĘ. Nie budujmy barykad .
Kazdy interpretuje wypowiedzi innych tak jak mu pasuje, nikt nie neguje wyjątkowości Profesora , miałam na myśli to, iz byc może dieta uratowala by życie Profesora, myślałam w dobrej wierze, wiec wypraszam sobie takie teksty ok? jeśli nie jesteś pewien co do intencji piszących, to poprostu zapytaj a nie atakuj. Szacunku w stosunku do innych uczyc mnie nie musisz, zapewniam Cię.
|
|
|
|
|
|
|
MarekLisowski
Go
|
bardzo dobrze powiedziane.takie wypowiedzi "jakby zastosowal,to by moze..." sa tylko wynikiem braku wiedzy i wyobrazni.
|
|
|
|
|
|
|
Malgosia
Jr. Member
wiadomoci: 2887
|
Panie Zabicki, co Cię tak bardzo złości???? W kontekscie wypowiedzi Violi zamiesciłam publikowany w necie FAKT, nad którym sie zastanawiam!!!! "Wy się tu bawicie(w kurtuazję), a nam chodzi o życie".Czy mówienie, zastanawianie się nad bardzo ważnymi FAKTAMI może świadczyć o braku szacunku do kogokolwiek????
|
|
|
|
|
|
|
WojciechS
Go
|
Dyskusja jest bezprzedmiotowa. Czy pamięta ktoś, kto był Ministrem Zdrowia dwadzieścia lat temu? Czy pamięta się choć o jednym krytykancie np: Pastera? Kto będzie wiedział za parę lat, kto to był Religa?
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
_flo
Go
|
ostatnio modne stalo sie haslo "correlation does not imply causation" nikt normalny nie ma chyba co do tego watpliwosci, ale badania epidemiologiczne pozostaja narzedziem w rekach firm farmaceutycznych do manipulowania faktami i zastrasznia
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Multimedia Sól poprawia nastrój i może mieć działanie przeciwdepresyjne - wynika z najnowszych badań, o których informuje serwis EurekAlert.
Zdaniem autorów pracy, odkrycie to pomoże zrozumieć, dlaczego ludzie mają skłonność do naużywania soli, mimo, że jej nadmiar szkodzi zdrowiu - np. prowadzi do nadciśnienia, chorób serca i nerek.
Psychologowie z Uniwersytetu Stanu Iowa zaobserwowali, że szczury, którym brakowało chlorku sodu, czyli zwykłej soli kuchennej, unikały zachowań, które zazwyczaj sprawiają im przyjemność, jak picie słodkich napojów czy wciskanie dźwigni stymulującej miłe doznania w mózgu. "Rzeczy, które normalnie są przyjemne dla szczurów nie sprawiały im już takiej radości, dlatego doszliśmy do wniosku, że niedobór soli i związane z nim pragnienie słonych pokarmów mogą być przyczyną jednego z podstawowych objawów depresji" - komentuje jeden z autorów pracy Alan Kim Johnson.
Naukowcy nie twierdzą, że to co obserwowali u gryzoni było odpowiednikiem pełnoobjawowej depresji u ludzi, ale niemożność odczuwania przyjemności jest jedną z podstawowych cech tego schorzenia.
Jak przypominają autorzy pracy, organizmy żyjące na ziemi potrzebują soli (czyli jonów chlorku i sodu) - reguluje ona większość procesów fizjologicznych, które w nich zachodzą, jak np. równowaga wodno-elektrolitowa komórek, czy przewodzenie informacji między neuronami w mózgu.
Ma to związek z tym, że wyewoluowaliśmy z istot zamieszkujących niegdyś słone oceany. Ale w toku ewolucji ludzi na lądzie w Afryce nasze nerki musiały się nauczyć oszczędzać sól - w gorącym klimacie nasi przodkowie tracili dużo sodu wraz z potem, a ich dostęp do soli był niewielki, bo mieszkali z dala od oceanu i mieli ubogą w sól roślinną dietę.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
a dodatkowo "robi" z nas ..maleńkiego , przerażonego bojącego się głośniejszego trzaśnięcia drzwiami człowieka ...niepokój na każdym kroku ...dziwne...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
dziwne... jest to, że jeszcze nikt nie wykazał, że może być rakotwórcza (bo zminiejsza zapotrzebowanie tkankowe na tlen), ale to kwestia czasu i uczciwiści?
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
dziwne... jest to, że jeszcze nikt nie wykazał, że może być rakotwórcza (bo zminiejsza zapotrzebowanie tkankowe na tlen), ale to kwestia czasu i uczciwiści? Adminie za młody chyba jesteś i zbyt ufnie nastawiony do życia !
|
|
|
|
|
|
|
Mari
Go
|
o!!! mój pierwszy jubileusz ...setny post i to z Tobą Adminie ...czekam na prezent
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
|
ciekawe?
« Odpowiedz #439 : 2009-03-15, 11:56:36 » |
|
http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/ajcn.2009.26736Mv1 - wegetarianie częściej chorują na raka jelita grubego. http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/ajcn.2008.26838v1 - nie ma epidemiologicznych dowodów z niezależnych źródeł zależności między spożyciem tłuszczów zwierzęcych i białka zwierzęcego, a zapadalnością na raka jelita grubego. wnioski: Błonnik pokarmowy "naukowo" nie chroni już przed rakiem jelita grubego, a nawet zwiększa ryzyko zapadalności na tę chorobę, ale nic to nie szkodzi, aby dalej zalecać błonnik pokarmowy, bo wszyscy wiedzą, że "błonik pokarmowy chroni przed..." No właśnie przed czym chroni?
|
|
|
|
|
|
|
|
|