Autor
|
Wtek: PRASÓWKA (Przeczytany 2465475 razy)
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26752
|
https://zdrowie.interia.pl/diety/news-grozne-nawet-w-minimalnych-ilosciach-bedziesz-zaskoczony-w-c,nId,7821833 - na ten temat napisałem krótko w "Łatwych odpowiedziach na trudne pytania". Jakby co to w Haperze piszą, że tłuszcze trans obecne w diecie od wielu lat nie spowodowały uchwytnych uszczerbków na zdrowiu (stan na 1995r.) i są metabolizowane jak tłuszcze cis... Nic za to nie wspomnieli w tym artykule o obecności tłuszczy trans w produktach mlecznych - mleko, masło, śmietana, sery - chyba aby nie odstraszać od "niezdrowego mleka" - średnio 7-10 i więcej % - co każdy może sobie sprawdzić w tabelach wartości odżywczych - polecam tabele USDA. Napiszę jasno - szkodliwość tłuszczu trans wynika z nieprzestrzegania pierwszej zasady dietetyki podanej przez Doktora Kwaśniewskiego - czyli "nie mieszać paliw" - nie wyjaśniam. Strony z Harpera nie podaję, bo nie pamiętam, a na szukanie nie mam dziś czasu, ale tak gdzieś koło 250-300-setnej strony mi chodzi po głowie o ile mnie pamięć nie myli. Piszą w Harperze również, że "konkurują metabolicznie w betaoksydacji z tłuszczami cis" - czyli nic groźnego, jeśli zasad Doktora się przestrzega. I żeby mnie nie wyjechał żaden "naukowiec youtubowiec" jaką to "wtopę załniczyłem" z "perdylionem najnowszych badań naukowych" o szkodliwości trans - ponieważ wynika ona jedynie z proporcji między BTW. Ta sama sprawa dotyczy syropu fruktozo-glukozowego, który do niedawna był całkiem zdrowy - wynika wyłącznie z proporcji BTW, gdyż u jednych cukier (jajka) nadal szkodzi lub krzepi zależnie od BTW. Nie rozwijam dziś, bo za dużo musiałbym poświęcić czasu na to zagadnienie ...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Ale jeszcze dopiszę, że na pubmed podają jednostkowo, że "zakaz trans" nie wpłynął znacząco na obniżenie przypadków swecowo-naczyniowych oraz kilka tys. "badań naukowych" - Jakie to to trans diabelstwo jest. Niezbędna fraza do samodzielnych rozważań dla zainteresowanych -stawiam na: "trans fatty acids" - pewnie wyskoczy kilkaset nowości "o szkodliwości". I jest to prawda, ale z ks. Tischnera.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Tu dopiero komik: https://www.medonet.pl/badania,jestem-kardiologiem--oto-najwazniejsze-badanie--jakie-musisz-zrobic,artykul,92529267.html - cyt: "...Saucier dodaje, że rodzinna hipercholesterolemia to genetyczna choroba, która może skutkować bardzo wysokim poziomem LDL już w młodym wieku." oraz cyt.: "Większość cholesterolu w organizmie produkowana jest przez wątrobę, co oznacza, że dieta może nie być wystarczającym rozwiązaniem dla osób z genetycznie uwarunkowanym wysokim poziomem cholesterolu." - jeśli modyfikacja diety reguluje zaburzenia lipodowe, to znaczy, że nie jest uwarunkowane w każdym przypadku genetycznie, to po pierwsze, po drugie nie prawdą jest, że większość cholesterolu produkuje wątroba, bo w śródbłonku jelita cienkiego, skórze, mózgu i weszędzie tam gdzie występuje jądro komórkowe odbywa się produkcja cholesterolu znacznie przewyższająca produkcję w wątrobie - więcej w "Łatwych odpowiedziach na trudne pytania" - dla zainteresowanych informuję... A rodzinnie to dziedziczy się przeważnie kuchnię po matkach - jakby co , a geny tylko się do tego dostosowują - tak dla ścisłości.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Jak cena wysoka, to od razu wiadomo, że zdrowe.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Suplement...
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Powinni zrobić karę dożywocia za sprzedaż i picie kawy...
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
A za samo picie, to ile tej kary?
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Inkwizycja zdecyduje!
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
|
|
|
|
Work Buy Consume Die
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Redaktorzy starej daty co to o ketodiecie jeszcze nie słyszeli, tylko Doktora wspominają... O alkoholu miałem napisać więcej, ale jakoś tak się nie wyrobiłem, bo "terminy" które sobie narzuciłem na napisanie książki były bardzo krótkie! Teraz od września piszę kolejną książkę, ale jeszcze słowa nie napisałem, a ma być gotowa ponoć "na święta"...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|