Autor
|
Wtek: PRASÓWKA (Przeczytany 2459930 razy)
|
viola44
Go
|
Dla mnie absurdem jest to, iz zaleca się spozywanie duzych ilosci blonnika jako ochrona przed chorobami jelit a gdy ktoś zaczyna chorowac na colitis ulcerosa , to błonnik jest wrecz zakazanym produktem spozywczym, zatem pytam, czemu doszło w ogóle do colitis ulcerosa skoro odzywialismy sie tak aby zapobiec chorobie....muszę kiedyś zapytać o to lekarza.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
ABW zatrzymało czterech dyrektorów szpitali A A A PAP | dodane 1 godzinę i 23 minuty temu
Wybrane województwo to: wielkopolskie wszystkie z regionu inne województwa Czy sondaże były fałszowane na korzyść PO? Firma Misiaka nie obsłuży stoczniowców "Plany rządu topnieją, topnieją, aż w końcu nic nie zostaje" "A gdzie była Julia Pitera?" Maleje poparcie dla PO i PiS, zyskuje SLD Kononowicz startuje w wyborach do europarlamentu
Czterech dyrektorów szpitali z Warszawy, Krakowa i Śremu zatrzymali funkcjonariusze ABW w śledztwie dotyczącym korupcji w służbie zdrowia. Zatrzymań dokonano na polecenie łódzkiego wydziału Prokuratury Krajowej - poinformowała naczelnik wydziału Bogumiła Tarkowska.
Tarkowska nie chciała udzielić więcej informacji na temat zatrzymań i zarzutów stawianych podejrzanym. - Osoby te zostały zatrzymane i na razie tylko z jedną z nich są wykonywane czynności w prokuraturze, dlatego na tym etapie postępowania więcej informacji udzielić nie mogę - powiedziała Tarkowska.
Prokuratura Krajowa w Łodzi prowadzi śledztwo dotyczące nieprawidłowości w organizowaniu przetargów na dostawę sprzętu medycznego i odczynników oraz konkursów związanych z tzw. outsourcingiem dla publicznych Zakładów Opieki Zdrowotnej (ZOZ) z terenu całego kraju. Śledztwo obejmuje lata 2001-2007.
REKLAMA Czytaj dalej
Ustalono, że przedstawiciele firm, w zamian za korzystne rozstrzygnięcia konkursów dotyczących przejęcia laboratoriów szpitalnych w całym kraju oraz przetargów na dostawę sprzętu medycznego i odczynników laboratoryjnych, wręczali korzyści majątkowe i osobiste pracownikom publicznych ZOZ-ów.
Do tej pory zarzuty w tej sprawie postawiono kilkudziesięciu osobom. Jednym z podejrzanych jest b. wiceminister zdrowia Jarosław Pinkas. Wśród podejrzanych są także osoby pełniące kierownicze funkcje w spółkach medycznych, przedstawiciele handlowi tych spółek, kierownicy i dyrektorzy szpitali oraz laboratoriów szpitalnych, a także m.in. funkcjonariusz policji i lekarz.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Technicznie wyszło mi to beznadziejnie, ndst.(pała)
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Luker
Go
|
Odchudzanie na zamowienie ;p http://kobieta.interia.pl/uroda/diety/news/odchudzanie-na-zamowienie,1279722, "Co to oznacza w praktyce? Dieta ma być jak najbardziej urozmaicona, a w składzie posiłków powinny się znaleźć produkty ze wszystkich grup; przede wszystkim warzywa i owoce, ale też, produkty zbożowe, te nieprzetworzone (pełnoziarniste pieczywo, grube kasze, makaron razowy, ryż naturalny, płatki owsiane czy otręby), chude produkty mleczne, chude mięso i wędliny, ryby oraz mała porcja tłuszczy roślinnych."
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Cabron
Go
|
Ciekawe, że "diety" są nie w dziale "zdrowie", tylko "uroda" Pewnie uważają, że urodę za pomocą diety można osiągnąć kosztem zdrowia. Śmieszne rzeczy tam są Dieta cud nie istnieje Dieta cud nie istnieje, jedyny sposób, aby zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę, to mniej jeść i więcej się ruszać.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
barja
Go
|
Wcale nie. Człowiek w ruchu nie ma dużo czasu na jedzenie.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
zbynek
Go
|
Najczęściej sprzedawane dodatki dla przemysłu mięsnego to: chlorek sodu, azotyny i azotany - sodu, potasu, fosforany, przeciwutleniacze - izoaskorbinian i askorbinian sodu, wzmacniacze smaku i zapachu - glutaminian sodu, regulatory kwasowości - cytrynian sodu, dwuoctan i octan sodu, mleczan sodu, kwas cytrynowy, także glukono- delta-lakton i konserwanty - sole kwasu sorbowego oraz kwas sorbowy - wymienia Katarzyna Korgol, kierownik sekcji dodatków spożywczych Cheman SA.
Powszechnie używane są także cukry i ich pochodne - glukoza, maltodekstryny, substancje uzyskiwane z mleka, dodatki smakowe, ekstrakty, hydrolizat, izolat i koncentrat białka sojowego, emulgatory i hydrokoloidy - guma guar i rzadziej karageny, inne przeciwutleniacze, rzadziej kwas octowy oraz barwniki, które głównie rozpuszczalne są w wodzie, a nie w tłuszczach, co znacznie zawęża zakres ich stosowania w przemyśle mięsnym. http://finanse.wp.pl/kat,104128,title,Tanio-czy-naturalnie,wid,10961751,wiadomosc.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sylwiazłodzi
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
Ciekawa jestem co na to wegetarianie i nie tylko......
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Pewnie zapomnieli zapytać: a jada pani warzywa i owoce? Na tak postawione pytanie sam bym odpowiedział, że jadam, bo kłamać nie lubię.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
viola44
Go
|
Pewnie zapomnieli zapytać: a jada pani warzywa i owoce? Na tak postawione pytanie sam bym odpowiedział, że jadam, bo kłamać nie lubię. warzywa i owoce z dobrze usmażonym boczkiem, czemu nie hi
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Cabron
Go
|
- Czy to naprawdę źle?
- Są różne mody. Mięsarze twierdzą, że Polacy lubią, kiedy szynka "płacze", wilgotne wędliny uważają za soczyste. I przekonują, że od kiedy pojawiły się nowoczesne wędliny z wodą i soją, które mają przez to mniej tłuszczu - to ludzie są zdrowsi. bardzo ciekawe.. Oczywiście wszyscy bardzo dbają o zdrowie konsumenta - to podstawa! Wszędzie widzimy efekty walki o nie!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Najbardziej te efekty widać na plaży i na chirurgii.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Metformina... U pacjentek z PCO normalizuje się NA STĄŁE nieprawidłowy profil insuliny i glukozy po obciążeniu glukozą na diecie - a ginekolodzy zalecają kontynuowanie terapii Metforminą... . Nie rozumiem. Jedna osoba na forum, która nas czyta - i ma poziom oleju w głowie ok (ginekolog) - może mi wytłumaczy... ewa12@dietaoptymalna.com Jedyne logiczne wytłumaczenie to ... dać cokolwiek by zadziałało jak psychoterapia, a Alzheimar - jak dzieci dorosną to może wytłumaczą, że jest dieta dra Kwaśniewskiego, która temu jest w stanie zaradzić.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Wsie, spod strzechy, wiejskie, chłopskie; na opakowaniu: kury spacerujące po zielonej trawie, w tle łany zbóż i śpiewający las. Kupujemy je więc w przekonaniu, że robimy dobrze, bo takie jajka lepiej smakują, są ekologiczne, a ich pozyskanie nie jest okupione cierpieniem zwierząt. I co? I tak dostajemy jaja przemysłowe, prosto z klatki. Ktoś tu robi nas w konia.
Producenci, oczywiście. Bo doskonale wiedzą, że nawet w Polsce coraz więcej ludzi docenia smak i wartości odżywcze jaj z chowu naturalnego, nawet jeśli są droższe od tych pochodzących z produkcji przemysłowej.
Gdy widzimy na zdjęciach kury z przyciętymi dziobami, zamknięte w klatkach o powierzchni kartki papieru, przez całe życie nie widzące słońca ani źdźbła trawy, pozbawione możliwości biegania, chodzenia, tarzania się, kontaktu z innymi kurami - od razu dochodzimy do wniosku, że takich jajek to my nie chcemy. Dawno przecież udowodniono, że zwierzęta trzymane w nienaturalnych, stresujących warunkach dają mięso, mleko i jaja znacznie gorszej jakości.
Naturalne smaczniejsze
Jaja z chowu klatkowego są zatem w coraz większej niełasce. Wzorem np. Niemców czy Brytyjczyków stopniowo zwracamy staranniejszą uwagę na to, skąd pochodzi nasza jajecznica, czy była szczęśliwa i zadowolona z życia. Bo wtedy jest etyczna, zgodnie z trendem ekologiczna... a przede wszystkim o wiele smaczniejsza.
No dobrze, czyli chcemy kupić jaja z tzw. chowu wolnowybiegowego lub najlepiej ekologicznego. Jeśli jednak zaufamy producentom, szybko okaże się, że na patelni rozbijemy zupełnie nie to, co chcieliśmy kupić: jajo prosto z klatki zamiast prosto „z krzaka".
Najnowsza kontrola Inspekcji Handlowej wykazała, że blisko połowa jaj dostępnych w sklepach ma złe oznakowanie - jako ekologiczne lub wolnowybiegowe sprzedawane są jaja, które w rzeczywistości pochodzą z wielkich przemysłowych ferm. W 204 odwiedzonych sklepach i hurtowniach inspektorzy zakwestionowali oznaczenie aż 46 proc. jaj.
Dlaczego oszukują? Naturalnie, produkcja taśmowa, bez zapewnienia kurom godziwych warunków życia, jest po prostu znacznie tańsza i przynosi większe zyski.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|
|