Autor
|
Wtek: PRASÓWKA (Przeczytany 2467253 razy)
|
admin
Go
|
Akurat w moim przypadku - zdawałem kolokwium z tego tematu z wynikiem... pozytywnym. Przedmiot się nazywał: szczegółowa uprawa roślin. Do dziś jeszcze odróżniam bez problemu, bo nie jest to trudne. Korzeń pietruszki zwęża się stopniowo. Pasternak zaś ma duży obwód "odnaciowy" i szybko się zwęża - w połowie korzenia - połowa obwodu odnaciowego. Do tego "oczka" po korzonkach bocznych w piertuszce są bardziej wgłębione, a pasternak jest bardziej "gładszy" z tego powodu. Pasternak ma do tego charakterystyczną obwódkę okalającą miejsce z krórego wyrasta nać. To pierwsze cechy, na które trzeba zwrócić uwagę. Jeśli pasternak i piertyszka są z nacią - to widać różnicę w "pierzastości" liści. Trochę wprawy i nie ma problemu...
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
A to dobry temat. Jestem ciekaw kto potrafi odroznic pasternak od pietruszki. Jakies propozycje?
Miałam propozycję, ale admin mnie wyprzedził Ja bym odpowiedziała: po naci, która u pasternaka jest bardziej podobna do naci u selera Zapach chyba też jest inny. Teraz to już figa z makiem, z pasternakiem Smacznego
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Smacznego ... Mówią, że: pasternak ma do tego wyższy poziom skrobi niż pietruszka, ale jest to cecha smakowa uwidaczniająca się szczególnie po ugotowaniu... PS w praktyce przyjmuje się, że i jedno i drugie ma około 1g węglowodanów w 10g.
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
Czy pasternak ma właściwości moczopędne, tak jak pietruszka?
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
"Opal" Nic mnie na ten temat nie uczono... Ale tak sobie myślę, że moczopędna to jest u zdrowej osoby, najbardziej chyba woda spożywana pod różną postacią?
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
...moczopędna to jest u zdrowej osoby, najbardziej chyba woda spożywana pod różną postacią? Pod warunkiem, że jej wcześniej nie wypoci
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Mniejsza z tym pasternakiem najważniejsze, że "adampio" się wreszcie odezwał..
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Pod warunkiem, że jej wcześniej nie wypoci ... Właśnie chiałem to dopisać, ale z drugiej strony - ci co potrzebują "środków odwadniających" - ze względu na stan zdrowia, nie są w stanie raczej wypacać wody ruchem. Tylko współczuć takim osobom wypada...
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Akurat w moim przypadku - zdawałem kolokwium z tego tematu z wynikiem... pozytywnym. Przedmiot się nazywał: szczegółowa uprawa roślin. Do dziś jeszcze odróżniam bez problemu, bo nie jest to trudne. Korzeń pietruszki zwęża się stopniowo. Pasternak zaś ma duży obwód "odnaciowy" i szybko się zwęża - w połowie korzenia - połowa obwodu odnaciowego. Do tego "oczka" po korzonkach bocznych w piertuszce są bardziej wgłębione, a pasternak jest bardziej "gładszy" z tego powodu. Pasternak ma do tego charakterystyczną obwódkę okalającą miejsce z krórego wyrasta nać. To pierwsze cechy, na które trzeba zwrócić uwagę. Jeśli pasternak i piertyszka są z nacią - to widać różnicę w "pierzastości" liści. Trochę wprawy i nie ma problemu... Chodzilo o to, kochany Adminie, aby inni sie na ten temat wypowedzieli. Wiele osob w Poslce wie co to pasternak. No coz, ja tez widze roznice ale tylko po uksztaltowaniu "dupki" z ktorej wyrasta natka. W jednym przypadku jest wklesla a w drugim wypukla.
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Go
|
Mniejsza z tym pasternakiem najważniejsze, że "adampio" się wreszcie odezwał.. Sorry za milczenie, ale nie bylo mnie w domu. Mamy pare fabryk w Polsce, na Ukrainie i Estonii i teraz jest czas rozliczania reklamacji i wprowadzanie nowych rozwiazan technologocznych a to moje zadanie. Wiec...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
po uksztaltowaniu "dupki" z ktorej wyrasta natka. A to dodam jeszcze, że po długości i grubości łodygi, też wprawne oko pozna...
|
|
|
|
|
|
|
Opal
Go
|
Właśnie chiałem to dopisać, ale z drugiej strony - ci co potrzebują "środków odwadniających" - ze względu na stan zdrowia, nie są w stanie raczej wypacać wody ruchem. Tylko współczuć takim osobom wypada... To prawda. Napatrzyłam się na takich i dowiedziałam o rzeczach wcześniej mi nieznanych. Dopiero oczy mi się otworzyły na nieszczęścia tych ludzi, zwłaszcza poddawanych wielolitrowemu, sztucznemu odwadnianiu lub dializowanych.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Szpital jest strasznie przygnębiający...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
|
AIDS
« Odpowiedz #733 : 2009-12-01, 11:09:26 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
..to zabawne, że nie podają do publicznej wiadomości, że zapadalność na AIDS się zmniejsza z każdym rokiem - średnio rok do roku o 16-20%. Jak tak dalej pójdzie, to za pięć lat nie będzie HIV... Nie podają do publicznej wiadomości, bo zastraszonym społeczeństwem lepiej się manipuluje.. ..złe wiadomości, nawet te nie sprawdzone, szybko rozgłaszają w wyolbrzymionej formie ..
|
|
|
|
|
|
|
Malgosia
Jr. Member
wiadomoci: 2887
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja obserwuję w swoim sklepie, że w ostatnich dwóch latach sprzedaż masła wzrosła ponad dwukrotnie, a margaryny odwrotnie - czyli sporo zmalała. Może w marketach wygląda inaczej. Tam większość ludzi idzie po to żeby kupić tanio, a nie zdrowo.
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Lepiej, aby to ziarno i margaryna pozostały zdrowe, a masło i jajka chore! Tak jest dobrze!
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
|
|