Autor
|
Wtek: PRASÓWKA (Przeczytany 2458461 razy)
|
admin
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Straszne - wydaje się prawie niemożliwe, ale ja już we wszystko jestem w stanie uwierzyć - we wszystko co przynosi zysk..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Każdego lekarza, który nie wystawia recept, najchętniej to by zamykali..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
http://kobieta.wp.pl/kat,26377,title,Ktore-diety-szkodza-naszemu-sercu,wid,11771975,wiadomosc.html - nawet nie wiedzą co badają. Dieta BTW 20:60:20 wyrażona w %energii, to w gamach około: 1:1,2:1 - czyli w zasadzie półkorytko. Taka dieta "optymalna" może być niebezpieczna dla zdrowia! PS lepiej by im wyszła szkodliwość "tłustej" diety przy klasycznym korytku o proporcjach w %energii: BTW 20:40:40. I jeszcze, aby tłuszcze były koniecznie nasycone i trans - czyli margaryna - "naukowo" zawna - "nasyconym tłuszczem zwierzęcym"!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Zbadali 24 osoby, które nie stosowały diety opartej na zasadach podanych przez dr. Kwaśniewskiego, a wypowiadają się na jej temat, że może zaszkodzić...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
..a jak wyglądają ludzie na diecie opartej na węglowodanach...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
..a jak wyglądają ludzie na diecie opartej na węglowodanach... ...z wyjątkiem diety japońskiej..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
adampio
Go
|
Po diecie bogatej w tłuszcz odnotowano jednak wzrost sztywności tętnic, co jest znanym czynnikiem ryzyka nadciśnienia i chorób układu krążenia. Ta toerie, czy tez wyniki badan, "przewali" kazdy technik, nie mowiac o inzynierach, nawet Ci, ktorzy nie znaja sie na dietetyce. Wszak wiadomo, ze tluszcze zmiekczaja wszystko a nie utwardniaja. Ale takich badan bylo juz hohohohoho, ze tak powiem jak Swiaty Mikolaj. Publikowanie tego typu badan ( 24 osoby) swiadczy tylko o wiedzy belfaskiego instytutu. hahahaha Zal tylko tych pieniedzy, ktore poszly na te badania. Powinni zajacsie innym tematem, typu lagodzeniem sytuacji miedzy katolikami i protestantami...ale jak pokazuje historia, to tez im nie wychodzi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Jeżeli na równi traktują dietę Atkinsa i dr Kwaśniewskiego - to świadczy o tym, że nawet dobrze ich nie znają, albo nie chcą znać..
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Ja policzyłam BTW 50 : 150 : 50 i otrzymałam, że w 250 g ogółem B stanowi 20 %, T - 60 %, W - 20 %. Inna rzecz, że jak założyli że ma wyjść stawrdnienie czegokolwiek to wyjść musiało
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Ja policzyłam BTW 50 : 150 : 50 i otrzymałam, że w 250 g ogółem B stanowi 20 %, T - 60 %, W - 20 %. Inna rzecz, że jak założyli że ma wyjść stawrdnienie czegokolwiek to wyjść musiało W gramach i owszem, ale w % energii to będzie: B+W 100g*3,7kcal = 370kcal, T 150g*9kcal = 1350 kcal I dalej 370+ 1350 = 1720kcal, i dalej 1720kcal = 100%, a 1350 kcal = x, i dalej x = 78,5%, i dalej w zaokrągleniu 80% energii z tłuszczu i dalej 100%-80% = 20%, a więc w podanych 250g - proporcja w %energii wynosi: BTW 10:80:10 i jest to zupełnie coś innego i fizjologicznie, i biochemicznie niż "badane BTW - 20:60:20". PS pisałem na ten temat więcej, jak znajdę - podam link.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Wklejam tekst surowy (wyjściówka do artykułu), który napisałem z dziesięc lat lemu, ale nie publikowałem w "mediach".
CZY ŻYWIENIE OPTYMALNE JEST DIETĄ NISKOWĘGLOWODANOWĄ? Pozornie odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta - na pierwszy rzut oka nie różni się niczym od zaleceń dra Atkinsa i innych autorów diet niskowęglowodanowych. Więc po co to piszę? - bo jak zwykle "diabeł" tkwi w szczegółach. Przy porównaniu w\w diet przypomina mi się doskonała książka szpiegowska poczytnego autora w której opisał on w jaki sposób wywiad brytyjski ( a w zasadzie jeden człowiek ) wykrył szpiega niemieckiego? Analizując raport Niemca, Anglik zwrócił uwagę, że przy podaniu temperatury w raporcie po cyfrach występuje ° C , a czy Anglik nie powinien podać ° F ?!!!. No dobrze, ale co to ma do rzeczy przy rozpatrywaniu tytułowego pytania? A no ma , bo czym różni się proporcja diet niskowęglowodanowych B:T:W 1:3:05 kcal (kilocalorie), od DIETY OPTYMALNEJ DRA JANA KWAŚNIEWSKIEGO B:T:W 1:3,5:05 g (gramy)?!!!. Czy muszę pisać dalej? - tak bo w dalszym ciągu nie jestem pewien, czy dla wszystkich czytelników tego tekstu, ta ZASADNICZA różnica jest zrozumiała? Wyrażając proporcję diet niskowęglowodanowych, na proporcję Diety Optymalnej uzyskujemy następujący wynik: stosunek B:T:W 1:1.5:0.5 GRAMA !!! -diety te przestrzegają podstawową zasadę, którą podał dr JAN KWAŚNIEWSKI - NIE MIESZAĆ PALIW!!! - jest to zasada ,która pozwala na poprawę zdrowia w większości chorób cywilizacyjnych, mimo znacznego przebiałczenia organizmu, ale nie wszystkich - zainteresowanych odsyłam do kolejnego nr-u OPTYMALNYCH - i odwrotnie przeliczając Dietę Optymalną na diety niskowęglowodanowe, uzyskujemy następujące proporcje B:T:W 1:7-10:0,5 KCAL!!! (kilokalorii) - czy teraz jest widoczna, dla czytelników ZASADNICZA!!! różnica? A więc czy Dieta Optymalna ( dla mnie oczywiście poprawniejszą "nazwą" jest ŻYWIENIE OPTYMALNE - NATURALNE DLA CZŁOWIEKA ) jest dietą niskowęglowodanową - czy może przede wszystkim BOGATOTŁUSZCZOWĄ -niskowęglowodanową?!!! Na zakończenie zadam prozaiczne pytanie - czy w sklepie spożywczym prosimy o 840 KILOCALORII twarogu białego- czy może 500 GRAM (0.5 kg)- tego produktu ? Czy teraz udało mi się wyjaśnić Państwu tę ZASADNICZA różnicę między ŻYWIENIEM OPTYMALNYM , a dietami niskowęglowodanowymi? Pocieszające jest, że zachodnim badaczom w dalszym ciągu brakuje w diecie kilikudziesięciu GRAMÓW tłuszczu, w stosunku do DIETY OPTYMALNEJ DR JANA KWAŚNIEWSKIEGO. Serdeczne pozdrowienia mgr inż. TOMASZ KWAŚNIEWSKI
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Kopiuję ten materiał:
"Wcześniejsze badania wskazywały, że diety bogate w tłuszcze mogą pomóc w szybkim schudnięciu i w ten sposób obniżać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Pojawiały się jednak obawy, że korzyści te mogą być niwelowane przez niekorzystny wpływ tych diet na naczynia krwionośne i układ krążenia.
Aby to sprawdzić, naukowcy z Royal Victoria Hospital w Belfaście przeprowadzili badania w grupie 24 pacjentów z nadwagą lub otyłością, które miały stan przedcukrzycowy (czyli zaburzenia w metabolizmie glukozy grożące cukrzycą typu 2). Porównywano wyniki stosowania przez nich różnych programów dietetycznych - diety składającej się w 60 proc. z tłuszczów i w 20 proc. z węglowodanów i diety o dokładnie odwrotnych proporcjach. W każdym przypadku zawartość białka w diecie wynosiła 20 proc.
Analiza wykazała, że obie diety dawały porównywalne korzyści zdrowotne niemal pod każdym względem - np. jeśli chodzi o zrzucone kilogramy, poprawę w metabolizmie glukozy i produkcji insuliny (która ten metabolizm reguluje). Po diecie bogatej w tłuszcz odnotowano jednak wzrost sztywności tętnic, co jest znanym czynnikiem ryzyka nadciśnienia i chorób układu krążenia.
___________________________________________________________________________ Wyjdzie na to, że brak mi kwalifikacji do czytania takich tekstów, skoro przyjęłam gramy BTW nie zaś energię z BTW? Może ony powinny inaczej pisać, albo ja i inni unikać czytania jak nie ma dokładnych objaśnień dla przyjętej terminologii.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
Wychodząc na przeciw chwilowej modzie na tzw "diety niskowędlowodanowe" oficjalna nauka ogłosiła całkiem niedawno, że mózg ludzki nie potrzebuje 120g glukozy, a już cały jednen mol!, co praktycznie uniemożliwia zdrową czynność i strukturę mózgu na diecie mieszanej!, który dla przypomnienia - składa się w zależności gatunkowej od 48-54% z tłuszczu, liczone w s.m. Miałem okazję mówić o tym na Konferencji z okazji 10-lecia OSBO, jednak z tego spotkania zamieszczone są tylko zdjęcia na http://www.youtube.com/optymalni?gl=PL&hl=pl , a szkoda... PS 180g glukozy mózg zamieni z zyskiem na tłuszcz energetyczny i jeszcze starczy na pentozy, syntezę kwasów nukleinowych i syntezę zdrowego, mózgowego cholesterolu - niezbędnego składnika życia, ale to zupełnie inna "szkoła jazdy". Przypominam również o bardzo wysokim poziomie mózgowym fosforu organicznego, co jest skorelowane wprost proporcjonalnie do zdolności mentalnych wyższych struktur mózgu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
admin
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|