forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-26, 07:19:47

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Żywienie Optymalne
| | |-+  Przyswajalność minerałow z orzechów i nasion
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: Przyswajalność minerałow z orzechów i nasion  (Przeczytany 5948 razy)
mati474
Go


Email
Przyswajalność minerałow z orzechów i nasion
« : 2007-01-12, 07:13:58 »

Witam
w nasionach orzechach jest bogactwo minerałow
pestki dyni orzechy ziemne migdały słonecznik mniej choć też...
W każdym razie dużo tego jest...

Ale chodzi mi o przyswajalność .Ktoś coś wie na ten temat?

Aha czy są one w tych orzechach połączone(chelatowane) z aminokwasem?

Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Przyswajalność minerałow z orzechów i nasion
« Odpowiedz #1 : 2007-01-12, 13:05:52 »


W każdym razie dużo tego jest...
Aha czy są one w tych orzechach połączone(chelatowane) z aminokwasem?

Jest wiele produktów, gdzie "tego" jest znacznie więcej. Sam możesz sprawdzić, polecam - http://www.nutritiondata.com/

"Chelatatowanie" - to bardzo nietrwałe i chwilowe połączenie o bardzo niskiej energii wiązania, więc łatwo powstaje i łatwo się rozpada. Na tej zasadzie łączą się niektóre metale z białkiem, ale czy to w orzechach ma miejsce, tego nie wiem!. Może ktoś inny będzie wiedział? - to Ci odpowie.
Zapisane
mati474
Go


Email
Odp: Przyswajalność minerałow z orzechów i nasion
« Odpowiedz #2 : 2007-01-14, 20:11:56 »

chyba nikt nie wie...
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: Przyswajalność minerałow z orzechów i nasion
« Odpowiedz #3 : 2007-01-14, 20:27:05 »

No dobra to ja pociągnę.
W tabelach żywnościowych podane się zawsze ilość danego składnika w formie strawnej - jeśli jest inaczej, to musi być o tym wzmianka, a dotyczy głównie włókna surowego (celulozy lub ligniny), czyli po "dietetycznemu" tzw błonnika pokarmowego.

Chelatowanie zaś może zachodzić tylko po hydrolizie i dotyczy głównie proteolizy, czyli nie zachodzi w formie przetrwalnikowej nasion, a takie kupujesz do konsumpcji.
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Przyswajalność minerałow z orzechów i nasion
« Odpowiedz #4 : 2007-04-07, 08:38:16 »

A czy moja teoria sprawdzała by się ,że im więcej w pokarmie błonika ,tym mniejsze wchłanianie z niego potrzebnych związków?
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: Przyswajalność minerałow z orzechów i nasion
« Odpowiedz #5 : 2007-04-07, 18:47:32 »

Teoratycznie tak by to wyglądało.
Przy czym szczytem głupoty (szkodzenia sobie) jest wg mnie jedzenie  ...otrąb.
Już lepsza kora z drzewa (metodą kozy)  Very Happy .
Praktycznie - jak się jada mało - organizm "wyciśnie" nawet witaminę z orzecha.
Zapisane
elmo
Go


Email
Odp: Przyswajalność minerałow z orzechów i nasion
« Odpowiedz #6 : 2007-04-07, 18:57:56 »

Przy czym szczytem głupoty (szkodzenia sobie) jest wg mnie jedzenie  ...otrąb.
Już lepsza kora z drzewa (metodą kozy)  Very Happy .

  Laughing  No ,to ja jestem tego samego zdania  Laughing

I bardzo mi się podoba Ewa to zdanie ,że jak sie jada mało -organizm "wyciśnie" nawet witaminę z orzecha.  Very Happy

Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.035 sekund z 18 zapytaniami.