Strony: [1]
|
|
|
Autor
|
Wtek: Przyswajalność minerałow z orzechów i nasion (Przeczytany 5937 razy)
|
mati474
Go
|
Witam w nasionach orzechach jest bogactwo minerałow pestki dyni orzechy ziemne migdały słonecznik mniej choć też... W każdym razie dużo tego jest...
Ale chodzi mi o przyswajalność .Ktoś coś wie na ten temat?
Aha czy są one w tych orzechach połączone(chelatowane) z aminokwasem?
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
W każdym razie dużo tego jest... Aha czy są one w tych orzechach połączone(chelatowane) z aminokwasem?
Jest wiele produktów, gdzie "tego" jest znacznie więcej. Sam możesz sprawdzić, polecam - http://www.nutritiondata.com/"Chelatatowanie" - to bardzo nietrwałe i chwilowe połączenie o bardzo niskiej energii wiązania, więc łatwo powstaje i łatwo się rozpada. Na tej zasadzie łączą się niektóre metale z białkiem, ale czy to w orzechach ma miejsce, tego nie wiem!. Może ktoś inny będzie wiedział? - to Ci odpowie.
|
|
|
|
|
|
|
mati474
Go
|
chyba nikt nie wie...
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
No dobra to ja pociągnę. W tabelach żywnościowych podane się zawsze ilość danego składnika w formie strawnej - jeśli jest inaczej, to musi być o tym wzmianka, a dotyczy głównie włókna surowego (celulozy lub ligniny), czyli po "dietetycznemu" tzw błonnika pokarmowego.
Chelatowanie zaś może zachodzić tylko po hydrolizie i dotyczy głównie proteolizy, czyli nie zachodzi w formie przetrwalnikowej nasion, a takie kupujesz do konsumpcji.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
A czy moja teoria sprawdzała by się ,że im więcej w pokarmie błonika ,tym mniejsze wchłanianie z niego potrzebnych związków?
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Teoratycznie tak by to wyglądało. Przy czym szczytem głupoty (szkodzenia sobie) jest wg mnie jedzenie ...otrąb. Już lepsza kora z drzewa (metodą kozy) . Praktycznie - jak się jada mało - organizm "wyciśnie" nawet witaminę z orzecha.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
Przy czym szczytem głupoty (szkodzenia sobie) jest wg mnie jedzenie ...otrąb. Już lepsza kora z drzewa (metodą kozy) . No ,to ja jestem tego samego zdania I bardzo mi się podoba Ewa to zdanie ,że jak sie jada mało -organizm "wyciśnie" nawet witaminę z orzecha.
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1]
|
|
|