MORGANO
Go
|
PASZTET.
Składniki. 1000 g kurczaka 200 g podgardla 300 g wątróbki 200 g pieczarek 100 g cebuli 50 g pietruszki 50 g selera 150 g jajka /3szt./ 100 g bułka tarta 100 g słoniny gałka muszkatołowa, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz,1 łyżka żelatyny.
Sposób przygotowania. Kurę ugotować z cebulą warzywami i podgardlem. Wątróbkę i pieczarki podsmażyć i włożyć do mięsa, gotować 15 minut. Mięso wyjąć, obrać z kości., Składniki zemleć 2-3 razy, dodać jajka, przyprawy i bułkę tartą wymieszać z mieloną masą i wyrobić. Przełożyć do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką formy. Na wierzchu położyć plasterki słoniny. Formę z pasztetem wstawić do naczynia z wodą i piec około 2 godzin, wystudzić wyjąć z formy. Namoczoną w wywarze żelatynę podgrzać, ostudzić, polać pasztet.
Ogółem 2250g B-T-W 237,6 – 421,9 – 106,3 / 5170 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 10,6 – 18,7 – 4,7 / 230 kalorii / 200 gram porcja 1 osobowa B-T-W 21,1 – 37,5 – 9,4 / 460 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 1,8 : 0,4 B+T/200g -58,6g
|
|
|
|
|
|
|
evosonic
Go
|
kura ? kurczak ? moze strus ? czepiam sie drobiazgow taa czepiam sie . bo te dwa slowa znacza cos zupelnie innego oczywiscie dla kogos kto nie kopiuje bezmyslnie textu ...
|
|
|
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Skoro nie czytasz bezmyślnie, to wykorzystaj swój umysł równiez do innych rzeczy. Nie czepiaj się z byle powodu. Za nas wszystkich nie musisz wybierać. Tez mamy swoj rozum. Kompleksy tez mamy - tak jak ty i Morgano. Leczmy je jednak w grzeczniejszy sposób.
Pozdrawiam, Evosonic. Napisz w swoim wątku cos miłego albo konstruktywnego
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Jezeli ktos z opty.ma na celu nie jadac zboza to polecam gesta smietane zamiast bulki tartej.Nawet kotlety mielone z dodatkiem gestej i kwasnej smietany zamiast kajzerki smakuja wybornie.
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Kodar -ale słyszałam ,ze mieso nie powinno łączyć sie ze śmietaną . Ja juz nawet do zup nie dodaje -chyba ,ze jest zupą warzywną bez kości.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Rudka,ja slyszalam,ze prod.wysoce bialkowych(mieso) nie powinno laczyc sie z weglowodanami(kartofle,warzywa i zboza)
|
|
|
|
|
|
|
MORGANO
Go
|
Mowa o której wyżej jest dietą rozdzielna. Żywienie optymalne nie jest dietą rozdzielną. Jest jeszcze wiele innych diet według grupy krwi i wiele innych o których słyszałem. Nakgorsze jest to żeby optymalni nie ulegali sugestiom i podszeptom innch osób. Takie eksperymenty prowadzą do nikąd. Organizm przez takie eksperymenty bardzo się roztraja. Lepiej popełnić błęd w obliczeniech BTW o ( + - 10 % ) niż kombinować z różnymi dietami. Żywienie optymalne nie jest dietą. Jest to po prostu inny model żywienia na zawsze.
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
Morgano Ja w zasadzie do większości zup dolewałam smietany ,pózniej wyczytałam ,ze nabiału z miesiwem nie powinno sie łączyć . To znaczy ,ze bez strachu moge zabielać . To dobra wiadomość Kodar -tylko mnie też sosik ,albo surowe żółtko ziemniaczkami lepiej smakuje i tak jem ,
|
|
|
|
|
|
|
jukor
Go
|
Mowa o której wyżej jest dietą rozdzielna. Żywienie optymalne nie jest dietą rozdzielną. Jest jeszcze wiele innych diet według grupy krwi i wiele innych o których słyszałem. Nakgorsze jest to żeby optymalni nie ulegali sugestiom i podszeptom innch osób. Takie eksperymenty prowadzą do nikąd. Organizm przez takie eksperymenty bardzo się roztraja. Lepiej popełnić błęd w obliczeniech BTW o ( + - 10 % ) niż kombinować z różnymi dietami. Żywienie optymalne nie jest dietą. Jest to po prostu inny model żywienia na zawsze.
Gdy rozmawiam czasami o odżywianiu, to praktycznie zawsze słyszę pytanie "jak długo będę na tej diecie?" Wtedy odpowiadam tak, jak jest napisane w ostatnim zdaniu powyższego cytatu. A mój dziś kupiony boczek właśnie się upyrkolił, jeszcze przygotuję wątrobę i do dzieła. Będzie pasztet jak ta lala.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Ja dzisiaj kupiłam kawałek wątróbki wieprzowej (niecałe 40 dag - bo dzieci jej nie jedzą) i zapłaciłam za nią 1,58 zł. Aż śmieszne, żeby takie pyszne i zdrowe jedzenie takie grosze kosztowało...
|
|
|
|
|
|
|
grenis
Go
|
Za tania watrobke nalezy JWCoompany serdecznie podziekowac. JWC tez leci az milo Zeby tak jaja na Swieta spadaly
|
|
|
|
|
|
|
jukor
Go
|
Hmm...to ja przepłaciłem. Buliłem dziś 5,80/kg.
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
Dziś za kg masła płaciłem 18,80zł! A tydzień temu było po 15,90...
|
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Hmm...to ja przepłaciłem. Buliłem dziś 5,80/kg.
Zdzierstwo...
|
|
|
|
|
|
|
jukor
Go
|
ale i tak pełna siatka za 2 dychy
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
U nas po 4,50 ale w każdym sklepie jest inna cena. Po 7,- też widziałam...
|
|
|
|
|
|
|
jukor
Go
|
Pasztet się pięknie piecze...a właściwie to gotuje...bardziej niż sernik!
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nie zapomnij o majeranku...
|
|