Autor
|
Wtek: Małe wątpliwości faceta :) (Przeczytany 85839 razy)
|
Gavroche
|
Tacy właśnie są "mózgowcy"
|
|
|
|
|
|
|
|
anakin
Go
|
Kazdy na poczatku ma problemy, co jesc, kiedy jesc, ile jesc. Zaczynalem ZO ponad 4 lata temu, ale od razu zastosowalem wg zasad. Wtedy zasady byly proste. Nikt nie mowil "sluchaj swojego organizmu" . Byly proporcje i ilosci. To sie sprawdzilo. Gdybys chcial stosowac ZO w ten sposob, ze obliczalbys codziennie zapotrzebowanie organizmu z powodu /dzisiaj narabalem drzewa do kominka, musze dorzucic wegli "w posilku"/, to zwariujesz. Nie slyszalem, zeby na DO liczylo sie zapotrzebowanie codzienne na energie i wg tego zmienialo siie ilosci BTW. Wiem, ze sa optymalni, ktorzy licza i zapisuja swoje posilki, sa tacy ktorzy nie zapisuja posilkow, ale maja ustalone potrawy i waza zjadane ilosci, sa tacy ktorzy intuicyjnie przygotowuja potrawy optymalne i gdyby policzyli, to wszystko sie zgadza z zasadami. Sa takze tacy, ktorzy uslyszeli "tlusta dieta" i wystarczy dorzucic troche smalcu.
I dlatego właśnie najprościej zacząć od skomponowania sobie potraw pełnoporcjowych. A potem tylko je przygotowywać na nowo, już bez rachowania. No i wziąć sobie do serca radę toana: "Zaprzestań jeść, gdy czujesz się już najedzony." To, co zostało, dojesz, gdy znów zgłodniejesz albo... oddaj drugiemu. Gdy toan stwierdza: "nie licz", oznacza to dla mnie: "nie wybiegaj w przyszłość i nie zgaduj zapotrzebowania na BTW na dany dzień, bo to zwykłe wróżenie". Tylko tyle i aż tyle.Ktos tutaj napisal, ze przygotuje sobie kurczaka z ryzem, na caly tydzien. Moze dorzuci troche smalcu i proporcje beda ok, ale takie pojmowanie ZO to pomylka.
Tu pełna zgoda. ^^
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dobrze, że tylko Ty tak rozumiesz
|
|
|
|
|
|
|
anakin
Go
|
Toan na pewno potrafi obliczać, BTW, ale kuchnią w jego domu zajmuje się jego żona, która zna się na kuchni a pierwsze przepisy w miesięczniku OPTYMALNI były jej dziełem.
Szczęściarz.
|
|
|
|
|
|
|
anakin
Go
|
Dobrze, że tylko Ty tak rozumiesz Ująłbym to inaczej: "Tylko nie ja i pozostali "silnoręcy banici" przybyli z forum DD, tuszę." Widzę, co na tym forum piszą panie i niektórzy panowie (jak np. Blackend czy Radzio). Przykro mi, ale, niestety dla Ciebie, ja w swoim podejściu do ŻO nie jestem tu odosobniony. ^^
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Dobrze, że tylko Ty tak rozumiesz Ująłbym to inaczej: "Tylko nie ja i pozostali "silnoręcy banici" przybyli z forum DD, tuszę." Widzę, co na tym forum piszą panie i niektórzy panowie (jak np. Blackend czy Radzio). Przykro mi, ale, niestety dla Ciebie, ja w swoim podejściu do ŻO nie jestem tu odosobniony. ^^ Dobrze Ci tak Jedzenie dla liczenia, trening dla wyglądu, praca dla pieniędzy, seks dla satysfakcji, gadanie dla gadania... Twoje życie, Twoja sprawa.
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
Dobrze, że tylko Ty tak rozumiesz dlatego toan nie jadal 1000kcal posiku gdy (wy)biegal w przyszlosc :p
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A to przewrotnie z tego toana! Ciekawe czemu tak zmienił zdanie?
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
A to przewrotnie z tego toana! Ciekawe czemu tak zmienił zdanie? bo to dobry chlopak byl i duzo smietanki pil
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A to przewrotnie z tego toana! Ciekawe czemu tak zmienił zdanie? Bo ŻO działa tylko w klatce?
|
|
|
|
|
|
|
|
anakin
Go
|
Aj, Gavroche. Jedno Ci powiem. Twoje pojmowanie słów Doktora zaczynających się od: człowiek żywiący się optymalnie, a więc w sposób najlepszy z możliwych... dość dobrze przedstawił mi niedawny wątek zatytułowany "Dieta Optymalna - kilka dolegliwości", gdzie: Śniadanie: 3 żółtka, 1 całe jajko, 50g marchewki, 30-40g smalcu Obiad: 75-100g mięsa(kolet schabowy/mielony/z piersi z kurczaka lub ryba), 50 gram frytek, 30 gram masła Podwieczorek: 150-200g babki makowej(cała babka to:250g białek, 250g masła, 70g maku, 50 g mąki pszennej), do babki trochę sera/wędliny Kolacja: 150g śmietany 18%,50 gram pomidora, 1 parówka lub kawałek wędliny lub sera
A dla Ciebie generalnie wszystko okay... I radzisz, to co zwykle: nic nie licz, pilnuj tylko węglowodanów, jedz ich więcej, dbaj o witaminę C i takie inne... Miast napisać: "Menu to niewiele ma wspólnego z Żywieniem Optymalnym". ^^ Przejście na diete optymalną nie wpłyno znacząco na moje dolegliwości: -lekko podkrążone oczy(może powodem jest to, że dużo pracuje przy komputerze) -lekkie problemy z cerą(zawsze mam na twarzy 1-2 pryszcze), trochę sucha cera. -lecą mi łzy z oczu kiedy wieje silny/zimny wiatr(tu winny tez może być komputer) -trochę suche włosy bez blasku -mimo 7-8 h snu nie jestem wyspany -trochę pobolewają mnie łydki -nie mam też takiego powera o jakim pisze dr.Kwaśniewski(szczególnie kiedy jest zimno i pada deszcz)
Dlaczego występują u mnie takie problemy?
Tu z kolei pozostało Ci się zapewne zdziwić... Taka "dieta optymalna", a przypadłości, jak były tak są nadal... Dziwy nad dziwy. Nawiasem mówiąc: o ile przy treningu "na rzeźbę" da się jeszcze "wyjść na zero", o tyle przy treningu "na przyrost masy mięśniowej" ŻO robi się cholernie kosztowne (w żółtkach, w żółtym serze)... Dlatego, jak z kasą krucho, to trzeba zapomnieć albo o ŻO (a przynajmniej nie określać byle jakiej diety mianem ŻO), albo zapomnieć o budowaniu masy mięśniowej. =) Nie ma mowy o ŻO, gdy dieta nie bazuje na produktach o NWB, na produktach wysoce zalecanych przez Doktora. Bez nich "proporcja" nie zatrybi. Nie ma co się tedy dziwić, że: "nie wystąpiło coś, co miało wystąpić zdaniem Doktora".
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Chwalić Pana, że mamy Ciebie
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Chwilunia ale ten toan napisał tak: "Przepraszam, ale jednak lepiej abyś w Twoim przypadku ..." to chyba jakiś feler wykrył u tego gostka, co mu odpisywał? Może to "mózgowiec" był?
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
no tak ~ 10zoltek 6zl 30gB 300g watroby 1,5zl 60gB 200g twarogu 2,60 35gB 200g Maslo 4zl 160gT Smietanka 120g 4zl Duzo to,czy malo?
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
MariuszM
Go
|
chodzilo o PLNy dla duzego chlopca
|
|
|
|
|
|
|
administ
Go
|
A to spoco!
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
no tak ~ 10zoltek 6zl 30gB 300g watroby 1,5zl 60gB 200g twarogu 2,60 35gB 200g Maslo 4zl 160gT Smietanka 120g 4zl Duzo to,czy malo? Mariusz to dawka dobowa czy śniadanie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|