Autor
|
Wtek: Jedzenie kości (Przeczytany 215991 razy)
|
Matti
Go
|
Aha to mój nowy nick ...
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
baska
Go
|
Matti, moze zamiast jedzenia kosci zainteresujesz sie skorupkami jajek? Skorupki jaj są jednym z najlepszych źródeł wapnia, który jest przyswajalny przez organizm w ok. 90%. Oprócz wapnia w skorupce zawarte są wszystkie niezbędne dla organizmu mikroelementy: cynk, żelazo, fluor, siarka, krzem, molibden - łącznie ponad 25. Skład skorupki jest bardzo podobny do składu kości i zębów. Uczeni z Niemiec i Węgier, którzy przez 15 lat badali wpływ skorupki jajka na organizm człowieka zauważyli, że u dzieci i dorosłych podawanie skorupki dało pozytywne rezultaty przy łamliwości paznokci, włosów, krwawieniach dziąseł, zaparciach, chronicznych katarach, astmie. Jak się okazało, skorupka jajka nie tylko wzmacnia tkankę kostną, ale i usuwa z organizmu pierwiastki promieniotwórcze. Znakomite efekty skorupki jaj przynoszą w leczeniu i profilaktyce osteoporozy. Metoda stosowania skorupki jest prosta, nie wymaga poniesienia żadnych kosztów. Skorupki zanurzyć na 5 minut we wrzątku. Pozostawić do wyschnięcia i zmielić w maszynce do kawy. Używać od 0,5 do 1 g dziennie
http://zdrowezywienie.w.interia.pl/ciekawostki.htm#skorupki
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Chętnie wymienię półtora kopy skorupek z tygodnia z tymi, co chcą je jeść - na żółtka, a białka mogę dołożyć gratis .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Chętnie wymienię półtora kopy skorupek z tygodnia z tymi, co chcą je jeść - na żółtka, a białka mogę dołożyć gratis .
..ja dorzuce jeszcze wygotowane kosci (wieprzowe i wolowe),bez szpiku!!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
baska
Go
|
Chętnie wymienię półtora kopy skorupek z tygodnia z tymi, co chcą je jeść - na żółtka, a białka mogę dołożyć gratis . Lepiej jesc skorupki niz kosci P.S. Podobno JK zaleca je jesc (reklama preparatu skorupkowego) i polykac pol witC dziennie (st dor zyw z "Colonii" - reklama "Aceroli").
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Co do proporcji to źle zrobiłem wczoraj za dużo węgli było...ale tylko owoce i warzywa dziśm mam owoce w domu to dojem i dziś też za dużo będzie ...ale co tam wrogiem saą boża bo dużo W i szybko uwalniają owoce i warzywa kiedyś jedliśmy więc git...
Spróbuje ograniczyć owoce na korzysć warzyw będzie mniej wegli... jakieś 100 na dobe założmy... nie moze być za mało bo wpadne w ketoze i wtedy też będe miał zakwaszenie ...
Matti, ile ty masz lat? bo mówisz jak moja 13-letnia Sara?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sabina
Go
|
Chętnie wymienię półtora kopy skorupek z tygodnia z tymi, co chcą je jeść - na żółtka, a białka mogę dołożyć gratis .
..ja dorzuce jeszcze wygotowane kosci (wieprzowe i wolowe),bez szpiku!! A ja was przebijam, bo dokładem jeszcze obierki z siedmiu średnich ziemniaków tygodniowo - mój kompost z certyfikatami unijnymi nie zbiednieje .
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
No to ja dorzucę szczecinę ze skórek wieprzowych
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
KR
Go
|
Proszę mi wybaczyć, jeżeli nazbyt bezczelnie wyłamuję się ze swą propozycją - ale na prawdę nie mogę się oprzeć. Mam do zaoferowania blisko pół tony własnoręcznie odkutego tynku z mojej łazienki - to nieomal niewyczerpalny zapas wapnia w postaci węglanowej plus cenne wypełniacze, np. piasek - zawsze się na coś przydadzą. Odstąpię po kosztach transportu.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
nik
Go
|
To bardzo szlachetne z Twojej strony, KR, ale Matiemu proponuje raczej zoltka. Duzo zoltek
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
nik
Go
|
...i przestancie sie nabijac z czlowieka.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
baska
Go
|
Podobno JK zaleca jesc skorupki jaj (reklama preparatu skorupkowego) i polykac pol witC dziennie (st dor zyw z "Colonii" - reklama "Aceroli"). |
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sabina
Go
|
Podobno JK zaleca ... I jeszcze podobno koniecznie badania: Voll'a, kropli krwi w mikroskopie z ciemnym polem widzenia, profilu przemiany metabolicznej organizmu, grup kwri, a i o badaniu włosa i 29g białka też wspomnieć wypada . No i suplementy od A do Ż, odkwaszacze i różne preparaty antyrakowe, a także co tam jeszcze przyjdzie komu do głowy . Wiem, bo sama słyszałam . Ale nie od JK.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Tak, słusznie - duzo zółtek. W żółtku jest wapń i, co ważne, są fosfor i wit.D niezbędne, aby ten wapń został wchłoniety. Mati, co z tego, ze wtrząchniesz kg skorupek, skoro potem zywisz się marchewką. Przytaczam ci tu fragmenty wspaniałego lekarza, autora czytelnych i konkretnych tekstów Przemysława Pali: Prawidłowe stężenie wapnia we krwi jest bardzo ważne w procesach krzepnięcia, kurczliwości mięśni, funkcji nerwów, prawidłowej funkcji błon komórkowych. Aby zachować prawidłowe stężenie pierwiastka we krwi jest on czerpany z pożywienia lub kości, które są jego rezerwuarem w organizmie. Znajduje się on tam głównie w postaci kryształów hydroksyapatytowych związanych z fosforanem wapnia, z którego jest trudno uwalniany. Niewielka jego ilość występuje w postaci łatwo wymienialnej, służącej do zaspokojenia bieżących potrzeb organizmu. W przypadku długotrwałych niedoborów wapnia, może on być uwolniany z fosforanów[...]
Tradycyjne leczenie osteomalacji polega na podawaniu właśnie preparatów wapnia i witaminy D3, ale okazuje się nie zawsze skuteczne, bowiem odżywianie chorych leży poza zainteresowaniem lekarzy. Pacjenci ograniczający spożycie tłuszczów mają trudności z przyswajaniem witaminy D3, ponieważ jest ona rozpuszczalna właśnie w tłuszczach.Poza tym istnieje zdolność adaptacji w przewodzie pokarmowym powodująca spadek wchłaniania przy zwiększonym spożyciu wapnia.[...]
Osoby chore na osteomalację po rozpoczęciu diety optymalnej nie wymagają właściwie żadnego leczenia farmakologicznego, ponieważ w pokarmach (Ewa: Optymalnych) znajdują się wystarczające ilości witaminy D3, wapnia i oczywiście fosforu. Nie ma potrzeby zjadania jogurtów czy skorupek jaj tylko dlatego, że są koloru białego tak jak kości. Chorym należy zwiększyć spożycie wątróbki i szpiku, należy też jadać przynajmniej 4 żółtka na dobę. Wskazane są też wywary z kości, zimne nogi i produkty zawierające kolagen.W pierwszych miesiącach diety należy zwiększyć spożycie białka nawet do 2g na kg masy ciała, ponieważ dieta bogatobiałkowa zwiększa wchłanialność wapnia http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=144
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
A żeby Basia nie czuła sie źle, to podam fragment porady J.Kwaśniewskiego, gdzie proponuje skorupki jaj, ale nie jako profilaktyczny dodatek do żywienia, tylko zamiast leków przy podejrzewanej osteoporozie na początku ŻO. Po ustapieniu osteoporozy nie nalezy zjadać skorupek. Ja przywiazuję wagę do kazdego słowa JK i skoro mówi nie jesc, to znaczy nie jesc. Nadmiar wapnia czyni takie same szkody jak jego brak. Kości nie bolą. Bolą tkanki miękkie: okostna, przyczepy, wiązadła , powięzie. A te można "wyreperować" zwiększając zawartość kolagenu w diecie. W wieku 31 lat powinna pani znaleźć czas na intensywny wysiłek fizyczny: bieg, dłuższą jazdę na rowerze, a gdy pada deszcz, to pozostaje gimnastyka i przysiady. W początkowym okresie żywienia optymalnego, u chorujących na osteoporozę, oprócz zwiększenia spożycia kolagenu, dobrze jest zwiększyć spożycie wapnia i fosforu. Gdy osteoporoza ustąpi, podawanie dodatkowo wapnia, czy fosforu staje się niepotrzebne. dobrym i bezpłatnym źródłem tych pierwiastków mogą być skorupki z jaj kurzych, a tych optymalni miewają pod dostatkiem. Należy jajka dokładnie umyć przed rozbiciem, skorupki wysuszyć, rozbić w moździerzu na proszek, proszek ten wyprażyć w piekarniku. Wystarczy godzina w temp. 140-150 stopni C. Można spożywać je po łyżeczce dziennie, stopniowo zmniejszając dawkę i zaprzestając ich spożywania po ustąpieniu osteoporozy. Proszek skorupek jaj kurzych można dodawać do różnych potraw, w tym do chlebów optymalnych.
http://www.optymalni.com/Listy_i_Odpowiedzi/Nadwaga_i_Osteoporoza/body_nadwaga_i_osteoporoza.html
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Matti
Go
|
Tak wiele żartów a tak mało nowych rzeczy wniesionych do sprawy...
Co do nadmiaru wapnoia organizm świetnie sobie radzi z regulacją... troche zjem tych głowek i głod przechodzi... bardzo szybko .
Co do skorupek jaj tyle zalet to nie pierwsze nie drugie i nie trzecie źródło w którym sie mówi o jego zaletach... fargment że są bardzo podobne w budowie do kości daje do logicznego myślenia że jedzenie kości troche da te same zalety
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
sabina
Go
|
Kiedyś na chemii uczyli mnie jakiegoś "oksyredoks" i o pH - mnie wychodzi, że ten Ca++ - strasznie zakwasza!, i to dwa razy gorzej niż H+, bo przecież ma dwa plusy , chciaż się wapnuje na odkwaszenie , ale to chyba glebę
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
jesc skorupki jaj JADŁAM JUŻ MARCHEWKĘ Z MAJONEZEM I KAWĘ ZE SKWARKAMI. Skorupki z jaj nie sa najsmaczniejsze, wolę jaja . A tak ostatnio to ryby
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
evosonic
Go
|
proste pytanko skad taka przecietna kurka nioska ( taka z ktorej mozna kupic jaka ) ma wapno na skorupki z jedzonka ? czy mozna miec : elastyczne - gietkie - baardzo odporne wszystko mozna syl
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Ewa
Go
|
Mati, czy z ciebie rośnie nam żywieniowiec? Dobrze przeczytałam na forum dobradiete.pl? Ty w ogóle nie wyciagasz wniosków. Czy to ma byc twoj monolog? Czy nie mozesz zrozumieć, że sobie szkodzisz? Skorupki, kości, marchewka przez cały dzień popijane Coca-Colą i co jeszcze wymyslisz? Co drugi post zwierzasz się, że zdychasz. Jak myslisz, z czego to wynika? A później przeczytamy w prasie nekrolog, ze zszedł jeszcze jeden Optymalny ))
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
|