forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-10-14, 08:22:46

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
10. Nie wolno głodzić się ani pościć.
668494 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: Magdalutek
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Wolne tematy
| | |-+  "Jest tylko jedna choroba-nadmierne zakwaszenie organizmu" -dr R.O Young
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] 2 3 Do dou Drukuj
Autor Wtek: "Jest tylko jedna choroba-nadmierne zakwaszenie organizmu" -dr R.O Young  (Przeczytany 42039 razy)
kristan
Go


Email
"Jest tylko jedna choroba-nadmierne zakwaszenie organizmu" -dr R.O Young
« : 2007-01-23, 11:31:45 »

Temat ciągle aktualny,  nie tylko wśród optymalnych - http://www.nowabiologia.pl/balans_ph.php   
 
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: "Jest tylko jedna choroba-nadmierne zakwaszenie organizmu" -dr R.O Young
« Odpowiedz #1 : 2007-01-23, 11:37:37 »

Coś z tymi linkami mi nie wychodzi, może tak:
Dlaczego balans pH?



„Jest tylko jedna choroba – nadmierne zakwaszenie organizmu”
Dr Robert O. Young


Tak samo jak temperatura w Twoim ciele musi być utrzymana na poziomie 36,6 C tak samo Twoja krew musi utrzymać poziom pH równy dokładnie 7,365. Najdrobniejsze odchylenia mogą prowadzić do różnego rodzaju symptomów choroby i mutacje. Jeśli poziom ten spadnie poniżej 7.0… ciało umiera!






Przez złą dietę, destruktywne emocje i styl życia każdego dnia tworzą się w Twoim ciele kwasy i toksyny z którymi Twój organizm musi sobie poradzić. Jeśli poziom zakwaszenia zaczyna być coraz poważniejszy wpływa on destrukcyjnie na pracę każdej komórki i każdego organu w Twoim ciele - zaczynając od bicia Twojego serca a kończąc na funkcjonowaniu Twojego mózgu.

Innymi słowy: Zakwaszenie jest początkiem wszystkich chorób w Twoim ciele.

W zależności od tego jaki jest poziom zakwaszenia w naszym ciele symptomy choroby nie muszą być od razu zauważalne. Zaczyna się od pogorszenia stanu emocjonalnego. Możesz czuć częściej stres, rozdrażnienie czy depresję. Oznakami fizycznymi są na przykład podrażnienia skóry, bóle głowy, alergie czy przeziębienie.

Kiedy jednak zakwaszenie zaczyna się rozwijać coraz poważniejsze problemy zaczynają się pojawiać. Wg mikrobiologa dr Roberta O. Younga zakwaszenie organizmu leży u źródła każdej choroby. W zależności od tego gdzie kwasy zostaną odłożone takie poczujesz symptomy.

W dodatku jeśli nie oczyścimy naszego ciała i nie doprowadzimy do wewnętrznego balansu pH obniża się poziom tlenu w systemie co ostatecznie zatrzymuje się metabolizm komórek. Innymi słowy: Komórka umiera. Ty umierasz.

Jak sobie z tym poradzić?

Ponieważ balans pH to sprawa życia lub śmierci nasze ciało ma kilka sposobów, aby go utrzymać na odpowiednim poziomie. Jednym z tych sposobów jest wyciągnięcie alkalizujących minerałów z tkanek, które zneutralizują zakwaszenie. Takimi minerałami są między innymi: potas, sód, wapno i magnez.

Zdrowie ciało utrzymuje rezerwy tych alkalicznych minerałów, aby wykorzystać je w chwilach zagrożenia. Jeśli jednak nie dostarczamy ich przez rozsądną dietę wkrótce skończą się i nasze ciało zacznie wyciągać je z kości (wapń) lub mięśni (magnez). To może spowodować bardzo poważne problemy związane z brakiem tych elementów zaczynając od osłabienia kości po przyspieszony proces starzenia.

To tylko czubek góry lodowej.

Jeśli zakwaszenie zacznie być alarmujące nasze ciało wrzuca toksyny i kwasy to tkanek. Na początek odkładane są w genetycznie osłabionych miejscach powodując różnego rodzaju choroby.

Również system limfatyczny (odpornościowy) zostaje poważnie przeciążony, przez co nie może działać prawidłowo i koło destruktywnego działania kwasów w naszym ciele zaczyna się zapętlać i nasilać zagrażając naszemu życiu.

To co zwykliśmy nazywać „chorobą” jest tak naprawdę manifestacją odłożonych kwasów i toksyn w ciele. Jeśli dla przykładu ciało zacznie wyrzucać kwasy przez skórę spowoduje to symptomy alergii, podrażnienia, zapalenia czy wysypkę. Jeśli odłoży się w mięśniach poczujesz ból, ponieważ nie możliwe jest mieć kwas bez bólu tak jak i bólu bez kwasu w ludzkim ciele. Jeśli oznaki te pojawiają się chronicznie oznacza to, że nasze ciało wyczerpało neutralizujące minerały.

Kiedy kwasy dostają się do krwioobiegu nasz układ krążenia będzie starał się wyrzucić je w płynnej postaci przez płuca lub nerki lub w postaci potu przez skórę. Jeśli odpadów będzie za dużo zostaną odłożone w tkankach organów takich jak serce, trzustka, wątroba, jelito lub zostaną magazynowane w komórkach tłuszczu naszego ciała takich jak piersi, biodra, brzuch a nawet mózg. Proces rozpadania komórek przez zakwaszenie może być inaczej nazwany „procesem starzenia”.

Jedną z najgorszych konsekwencji nadmiernego zakwaszenia ciała są ‘stwory”, które żyją w toksyczym środowisku – bakterie, pleśń, grzyby i candida. Więcej znajdziesz w książkach dr Roberta O. Younga.

Jaka jest odpowiedź? Alkalise and Energise™

Dr Robert O. Young opracował produkty, które w naturalny sposób pomagają oczyścić ciało z toksyn jednocześnie wyrównując balans pH swojej krwi. Nie zawierają alkoholu, grzybów czy probiotyków, które na dłuższą metę dodatkowo obciążają organizm. Dzięki zastosowaniu najnowszych technologii suplementacji posiadają one dodatkowo ponad 250 Megaherców żywej energii, która pozwala w pełni absorbować witaminy, minerały i mikroelementy potrzebne do osiągnięcia zdrowia, zwiększenia energii, skrócenia zapotrzebowania na sen i polepszenia ogólnego samopoczucia.
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: "Jest tylko jedna choroba-nadmierne zakwaszenie organizmu" -dr R.O Young
« Odpowiedz #2 : 2007-01-23, 12:03:13 »

Mały wykaz napojów -  www.wodazdrowia.pl

Żródło-nazwa  - potencjał ORP w mV  -  pH miesiąc

źródło  Józef    + 228 mV                     5.63 lipiec
źródło w  Licheniu   + 325                    5.3 sierpień
mineralna ze sklepu   + 198 do +290      5.5-6 sierpień
woda do iniekcji   + 190 do + 300         5 ,0 sierpień
działka UW   +  60                               6.2 sierpień
Coca Cola   + 220-340                         4.2 lipiec
       
Staropolanka   +196mV                        5.8 wrzesień
Woda z kranu (małe miasto)   +218         7,02 sierpien
Woda z kranu -przegotowana   +157     7,95 wrzesień
Sok owocowa spiżarnia-wiśnia   +245     2.82 wrzesień
       
Mleko Koneckie- 3,5%  but.  PET   +98  6.87 wrzesień
Mleko Spoż OSM Rawicz   +73               6.84 wrzesień
       
                 Woda z  H -O1 -200 do -400mV pH     8,46 lipiec
PIWO średnio                                             ok 4,0
WINO średnio                                            ok 3,5
SOKI-napoje sklepowe                                2,0- 3,0

Ostatnie trzy pozycje są wybitnie zakwaszające o potencjale oksydacyjnym , w przedziale +200 do + 350 /raj dla wolnych rodników/.
 
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: "Jest tylko jedna choroba-nadmierne zakwaszenie organizmu" -dr R.O Young
« Odpowiedz #3 : 2007-01-23, 12:41:02 »

A kawa, w jakim stopniu zakwasza?
Zapisane
fewa
Go


Email
Odp: "Jest tylko jedna choroba-nadmierne zakwaszenie organizmu" -dr R.O Young
« Odpowiedz #4 : 2007-01-23, 12:46:20 »

Podobno jak kawę zapazymy na ogniu tzn jak się zagotuje ok. 1 min to nie zakwasza.
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: "Jest tylko jedna choroba-nadmierne zakwaszenie organizmu" -dr R.O Young
« Odpowiedz #5 : 2007-01-23, 13:07:58 »

Sprawdze dokladnie jej potencjał oksydacyjny i ph-podam niebawem /juz to robilem,ale dokladnie nie pamietam-ph ok 5,0-sprawdze również po zagotowaniu -podam wieczorem/
Miernik ORP kupilem tu: http://www.hannainst.co.uk/acatalog/HI-98121_Combination_pH_and_ORP_Tester.html 
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: "Jest tylko jedna choroba-nadmierne zakwaszenie organizmu" -dr R.O Young
« Odpowiedz #6 : 2007-01-23, 15:06:24 »

Coś z tymi linkami mi nie wychodzi, może tak:

Podając link nie można go przyklejać do "dwukropka" i "myślnika" lub innych znaków. Adrws www... musi mieć "spację" "przed" i "po" np:
źle -      :http://.......
dobrze - : http://.....

źlehttp://www.hannainst.co.uk/-Twój tekst....
dobrzehttp://www.hannainst.co.uk/ - Twój tekst....

Podane przez Ciebie linki - poprawiłem Cool
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: "Jest tylko jedna choroba-nadmierne zakwaszenie organizmu" -dr R.O Young
« Odpowiedz #7 : 2007-01-23, 15:36:12 »

Dzieki Toan - na nauke nigdy nie jest za póżno.
Zapisane
nik
Go


Email
Odp: "Jest tylko jedna choroba-nadmierne zakwaszenie organizmu" -dr R.O Young
« Odpowiedz #8 : 2007-01-23, 22:53:51 »

Tak tak, kup kolejny suplement, ktory, tym razem napewno, sprawi ze bedziesz zyl dlugo(najlepiej wiecznie) i szczesliwie. Co za brednie (sory, to tylko przypuszczenie na podstwaie podszeptow kobiecej intuicji). Niedlugo bedzie mozna kupic suplementy na obnizenie temperatury ciala, ktora to jest odpowiedzialana za cale zlo tego swiata, zaloze sie Wink Toan, jak to jest z tym zakwaszeniem?
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: "Jest tylko jedna choroba-nadmierne zakwaszenie organizmu" -dr R.O Young
« Odpowiedz #9 : 2007-01-24, 08:37:14 »

Jestem przeciwnikiem kazdej piguły jak i suplementów - przez 50 lat mnie oszukiwano z tym temacie -dość już i to dzieki dr JK.
Nie ukrywam ,że z ciekawości zadzwoniłem , aby sie coś wiecej dowiedzić-rozmowa była krótka /350 zl na m/c -za duzo i niepotrzebnie wydana kasa.
  Natomiast polecam cały artykuł na temat rownowagi-kwasowo-zasadowej i odkryc dra Younga - w art. pt. "Nowa biologia doktora Younga"  -  Nieznany Świat 2/2007
Wracając do pomiarów kawy podaję jak niżej:
Kawa Jacobs Kronung -średniomocna:
Tzw "fusiasta" - potencjal oksydacyjny +26       ph 5,22  -zakwasza ,ale niezły antyoksydant
Gotowana 1 min      -II-                     +93       ph5,24  -  -II-         , żaden       -II-
1/5 śmietanki           -II-                     + 59     ph 6.25 - Najlepsza !!! i mają rację Ci,którzy dodaja nieco łoju lub innego tłuszczu.
Niedowiarkom radze kupic sobie w sklepie medycznym lub zoologicznym paski lub płyn do mierzenia swojego ph-prosze to zrobic kilka razy dziennie przez kilka dni - wtedy pogadamy.
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: "Jest tylko jedna choroba-nadmierne zakwaszenie organizmu" -dr R.O Young
« Odpowiedz #10 : 2007-01-24, 09:39:01 »

Gdyby człowiek był narażony na zakwaszenie i suplementację, to dobra "Natura", czy inna siła sprawcza, która wyewoluowała człowieka dałaby mu przy urodzeniu, na całe życie woreczek z suplementami i buteleczkę z ługiem sodowym, aby mógł się suplementować i odkwaszać Very Happy. "Natura" dała tylko i aż geny - zbiór receptur, które są wykorzystywane jedynie w przypadku konieczności. Każdy organizm dąży do homeostazy, która jest również w pewnym sensie miernikiem zdrowia, bo "życie" nie lubi zmian, które są spowodowane zmiennymi środowiskowymi. Wół w zdrowiu żre całe życie trawę i nie narzeka, że je monotonnie.  Cool
 A zdrowie i choroba są uzależnione od naszego postępowania. Konieczność suplementacji, odkwaszania i chorób jest prawie wyłącznie konsekwencją popełnianych błędów w żywieniu. Jeśli się błędów nie popełnia i bardzo dobrze czuje, to po co się zajmować nadmiarami, niedoborami, IG i innymi sprytnymi wybiegami tych, którzy z tego żyją?.
Dziura ozonowa, szkodliwość Słońca są tylko "modnymi" przykładami "straszaków" na których można zarobić! Wystarczy tylko powiedzieć, że tak jest i już znajdzie się wielu, co kupi "specjalne okulary", albo "środki z filtrami", albo suplementy, albo insulinę, albo...
 A o zdrowie trzeba wyłącznie zadbać samemu!, bo "jest zbyt cenne, aby powierzać je fachowcom" Sad. A jak sobie radzą z tymi problemami "dzicy" w Amazonii, czy innych rejonach Świata, gdzie nie dotarła "cywilizacja"?. Teoretycznie powinni się "zakwasić", czy "zniedoborzyć" na śmierć - a oni żyją w zdrowiu i dobrze się mają Very Happy , bo postępują zgodnie z "Naturą". W "cywilizacji" też jest to możliwe!
Zapisane
Halina Ch.
Go


Email
Odp: "Jest tylko jedna choroba-nadmierne zakwaszenie organizmu" -dr R.O Young
« Odpowiedz #11 : 2007-01-24, 11:14:33 »

...  zdrowie i choroba są uzależnione od naszego postępowania. Konieczność suplementacji, odkwaszania i chorób jest prawie wyłącznie konsekwencją popełnianych błędów w żywieniu. Jeśli się błędów nie popełnia i bardzo dobrze czuje, to po co się zajmować nadmiarami, niedoborami, IG i innymi sprytnymi wybiegami tych, którzy z tego żyją?.
...

A jeśli naprawdę organizm potrzebuje 'wyzerowania'? jak to zrobić metodami naturalnymi?
Zapisane
toan
Go


Email
Odp: "Jest tylko jedna choroba-nadmierne zakwaszenie organizmu" -dr R.O Young
« Odpowiedz #12 : 2007-01-24, 13:08:29 »

A jeśli naprawdę organizm potrzebuje 'wyzerowania'? jak to zrobić metodami naturalnymi?

Zawsze należy sytuację rozpatrywać do danego przypadku!
Jeśli jest się zdrowym, to nie ma potrzeby "wyliczanek" BTW - wystarczy wyłącznie pilnowanie proporcji, czyli - ŻO w którym np: można sobie dostarczyć odpowiednią ilość W nawet z miodu, owoców, czekolady, zbożowych, mleka i innych produktów, które są "zakazane" na DO Exclamation, bo w danym przypadku mogą zaszkodzić!. Dlatego osoby raz chore na "coś" lub te, które już wyzdrowiały z "czegoś", muszą bardziej uważać i na proporcję i na dobór produktów, które dostarczają organizmowi z pożywieniem i powinny sobie dla własnego bezpieczeństwa wyliczać dobowe teoretyczne zapotrzebowanie na BTW, bo czasem może coś pójść w szlak metaboliczny, który powodował daną chorobę i mogą się zacząć kłopoty zdrowotne:!: , które wynikają z popełnianych błędów w DO!.
   Przy nawet umiarkowanym ruchu bardziej rośnie zapotrzebowanie na T niż BW - o tym trzeba wiedzieć! i dostosować BTW! - jeśli sam organizm tego nie potrafi. Nie jesteś głodny - nie jedz na siłę dobowego teoretycznego  zapotrezbowania BTW.
Należy zawsze również pamiętać o wartości biologicznej pokarmu, bo rozsądniej jest dostarczyć białko ze zjedzonej wątroby, innych podrobów, żółtek, czy nawet mięsa niż np. z bobu, kukurydzy innych pastewnych, czy zbożowych, bo wartość "odżywcza" białka w tych produktach nie jest taka sama, choć np: skałd aminokwasowy przemawia za soją!. Soja nawet GMO - to świetna pasza dla zwierząt - ale soja to nie jest pokarm człowieka!.
Dlatego zawsze bezpieczne do prawidłowego funkcjonowania ("wyzerowania"?) są produkty o wysokiej wartości biologicznej: żółtka, podroby, szpik, wywary na kościach (dla rekonwalescentów po np: zakaźnych, osób w podeszłym wieku, u których zapotrzebowanie na białko bardzo maleje - z uwagi na białka "wyciągowe" - o bardzo dużej wartości biologicznej, a także - to co zostaje na patelni po smażeniu mięsa!!!. Smażymy oczywiście wyłącznie na smalcu, maśle klarowanym śmietanie, śmietance lub mieszance tych produktów - NIGDY NA JAKIMKOLWIEK OLEJU Exclamation Exclamation Exclamation), dobre salcesony, pasztetowa. Z tłuszczów masło, śmietana, (ze śmietanką muszą uważać osoby z "nietolerancją" z racji większej ilości laktozy) smalec. Nigdy nie wolno eksperymentować na własnym organizmie, bo skutki są zawsze opłakane Shocked Exclamation Exclamation Exclamation i zawsze rozumem przychodzić organizmowi z pomocą!.
Czyli nic nowego, o czym już nie było w tekstach JK.
PRZYPOMINAM:
Podstawowa proporcja w ŻO i DO, która sprawdza się w 99,999% przypadków to: BTW - 1:2,5-3,5: 0,3-0,5 i może się znacznie zmienić ze względu na WBB (wartość biologiczna białka) i WF (wysiłek fizyczny)
Jeśli zjada się białko o najwyższej WWB - można dla uproszczenia przyjąć, że teoretyczne zapotrzebowanie na W wynosi około 0,8g/NMC (należna masa ciała) - jeśli jesteś chory (DO) - to bezpieczniej w skrobi, jeśli jesteś zdrowy (ŻO) - może być w miodzie, choć rozsądek nakazuje tego nie robić zupełnie niezależnie od IG, bo przy takim poziomie dostarczania organizmowi W, ten "parametr" jest statystycznie NIEISTOTNY
Przy takim postępowaniu nie jest potrzebne ani "odkwaszenie", ani "suplementacja" organizmu, a po nabraniu wprawy - również "wyliczanki" BTW.
Zrowie lub choroba jest zawsze konsekwencją własnego postępowania!
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: "Jest tylko jedna choroba-nadmierne zakwaszenie organizmu" -dr R.O Young
« Odpowiedz #13 : 2007-01-24, 16:25:00 »

Z tłuszczów masło, śmietana, (ze śmietanką muszą uważać osoby z "nietolerancją" z racji większej ilości laktozy)
Szkodliwe interakcje w organizmie dotyczą nie tylko laktozy.
Zapisane
Ewa
Go


Email
Odp: "Jest tylko jedna choroba-nadmierne zakwaszenie organizmu" -dr R.O Young
« Odpowiedz #14 : 2007-01-24, 23:38:27 »

Ewa, moja babcia uczya mnie, ze nie mwi śieco NIE, tylko, co TAK Smile
Co tak nieśmiało?
Zapisane
zenon
Go


Email
Odp: "Jest tylko jedna choroba-nadmierne zakwaszenie organizmu" -dr R.O Young
« Odpowiedz #15 : 2007-01-27, 12:07:22 »

Maly wykaz napojow - www.wodazdrowia.pl

Zrodlo-nazwa - potencjal ORP w mV - pH miesiac

zrodlo Jozef  + 228 mV          5.63 lipiec
zrodlo w Licheniu + 325          5.3 sierpien
mineralna ze sklepu + 198 do +290   5.5-6 sierpien
woda do iniekcji + 190 do + 300    5 ,0 sierpien
dzialka UW + 60               6.2 sierpien
Coca Cola + 220-340            4.2 lipiec
   
Staropolanka +196mV            5.8 wrzesien
Woda z kranu (male miasto) +218    7,02 sierpien
Woda z kranu -przegotowana +157  7,95 wrzesien
Sok owocowa spizarnia-wisnia +245  2.82 wrzesien
   
Mleko Koneckie- 3,5% but. PET +98 6.87 wrzesien
Mleko Spoz OSM Rawicz +73       6.84 wrzesien
   
        Woda z H -O1 -200 do -400mV pH  8,46 lipiec
PIWO srednio                      ok 4,0
WINO srednio                      ok 3,5
SOKI-napoje sklepowe                2,0- 3,0

Ostatnie trzy pozycje sa wybitnie zakwaszajace o potencjale oksydacyjnym , w przedziale +200 do + 350 /raj dla wolnych rodnikow/.
 

Jak te dane maja sie do takich "normalnych" rownowaznikow (plusy i minusy) jak np. tu http://dobradieta.pl/rownowazniki.php

No bo np. cytryna jest raczej kwasna, a jednak jest produktem alkalizujacym. Tak wiec chyba nie zawsze ph produkty okresla czy jest on zakwaszajacy czy odkwaszajacy.

Jak interpretowac te dane?
Zapisane
kristan
Go


Email
Odp: "Jest tylko jedna choroba-nadmierne zakwaszenie organizmu" -dr R.O Young
« Odpowiedz #16 : 2007-01-27, 12:37:28 »

Coś jednak na rzeczy jest bo:
moj optymalny zięć odwiedzajac mnie w okresie światecznym /Irlandia/ miał czynione pomiary miernikiem ORP przed i po piwie .
No i okazalo sie ,że wieczorkiem jego ph oscylowalo w granicach  siedmiu /dobrze/, natomiast po spotkaniu z bratem i wypiciu jak to określil tylko 3 ch piwek - rano było już tylko 4,3 /zle/
Wiecej na ten temat niech sie wypowiedzą autorytety.
Zapisane
zenon
Go


Email
Odp: "Jest tylko jedna choroba-nadmierne zakwaszenie organizmu" -dr R.O Young
« Odpowiedz #17 : 2007-01-27, 14:03:05 »

No dobra, ale z tabel na dbdieta.pl wynika, ze jakbym sie napil soku z cytryny (ktory jest raczej kwasny doslownie i w sensie odczynu) to ph organizmu by wzroslo (dzialanie alkalizujace).

Zapisane
kodar
Go


Email
Odp: "Jest tylko jedna choroba-nadmierne zakwaszenie organizmu" -dr R.O Young
« Odpowiedz #18 : 2007-01-27, 14:24:14 »

Cytuj
cytryna jest raczej kwasna, a jednak jest produktem alkalizujacym 
ja mam bolesci  zoladka nawet po kilku kroplach.
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: "Jest tylko jedna choroba-nadmierne zakwaszenie organizmu" -dr R.O Young
« Odpowiedz #19 : 2007-01-27, 17:01:44 »

 
Cytuj
ja mam bolesci  zoladka nawet po kilku kroplach.
Cytuj
To trzeba leczyć  Shocked .
Żart i Prawda w jednym  Sad .
Ja naszczęście nie mam nic po 4 cytrynach. Zaraz, zaraz, a moje 10 siwych włosów - może to od TEGO !
Zapisane
Strony: [1] 2 3 Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.053 sekund z 18 zapytaniami.