forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-23, 11:36:05

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
8. Życie bez ruchu nie jest życiem. Starajmy się ruszać w każdym wieku, dostosowując rodzaj i wielkość wysiłku do możliwości naszego organizmu.
669716 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Artykuły opublikowane
| | |-+  DOKTOR KWAŚNIEWSKI ODPOWIADA (10)
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: DOKTOR KWAŚNIEWSKI ODPOWIADA (10)  (Przeczytany 6453 razy)
MORGANO
Go


Email
DOKTOR KWAŚNIEWSKI ODPOWIADA (10)
« : 2007-01-27, 00:13:33 »

DOKTOR  JAN  KWAŚNIEWSKI (10)
ODPOWIADA  NA  LISTY CZYTELNIKÓW
KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH
W DZIENNIKU ZACHODNIM

Zebrał i przepisał. Morgano

Jestem optymalną katowiczanką. Proszę o informację, czy oprócz chleba, sernika i ciast będzie można nabyć wędliny wykonane zgodnie z recepturą dr Kwaśniewskiego?
                                                                                                       Aurelia A.   


Wszystkie wędliny, o ile nie są zbyt słone, nadają się dla stosujących żywienie optymalne, jednak wędlin nie należy zjadać zbyt często i zbyt dużo. Wędliny wytwarzane od stuleci w Polsce były bardzo dobre. Jako dodatki zawierały pieprz, czosnek, sól, czasem nieco saletry. Nie były trwałe, nie nadawały się do dłuższego przechowywania. Peklowane, wędzone długo i podsuszone można było przechowywać znacznie dłużej. W 1989roku podczas pobytu w Wiedniu zmuszony byłem jeść wędliny wytwarzane według zachodnich technologii. Były różne, ale wszystkie smakowały jednakowo, tzn. nie miały żadnego smaku. Powiedziałem sobie wtedy: cholera żeby tylko to do nas nie trafiło. Niestety, trafiło. W pogoni za zyskiem współczesne technologie umożliwiają ze 100kg mięsa wyprodukować 250kg wędlin, a powinno być odwrotnie. Wystarczy zajrzeć do "Poradnika masarza”, aby przeczytać, ile i jakich "Dodatków" używa się w przemyśle mięsnym. Trzeba być mocno naiwnym, aby wierzyć, że nie są one szkodliwe. Aby wędliny były trwałe stosuje się różne dodatki powodujące, że wyroby się nie psują, co oznacza, że aby w nich nie rozwijały się pleśnie, bakterie, czy inne organizmy żywe, dodaje się środki szkodliwe dla organizmów żywych. Co jest złe dla bakterii, musi być złe dla człowieka? Najlepiej kupować produkty nieprzetworzone i bez dodatków, takie jak karkówka, golonka, nogi wieprzowe, słonina, boczek, wątroba, nerki. Ostatecznie można samemu upiec sobie pasztet bez dodatku soli. Przygotowane już kilka receptur produktów z mięsa dostosowanych w sposób szczególny do szybszego leczenia określonych chorób. Są próby ich wytwarzania. W przyszłości powinny ukazać się na rynku. Będą bez żadnych dodatków sztucznych i bez soli, lub z bardzo małą jej ilością. Przemysł przetwórstwa żywności powinien koncentrować składniki odżywcze w możliwie małej objętości i maksymalnie je "trawić" poza organizmem, żadne sztuczne dodatki nie powinny być stosowane. Przemysł mięsny dotychczas postępuje dokładnie odwrotnie. Degraduje, rozcieńcza i zatruwa.

                                                                            **********

25.03.1998r.
Wpadła mi w ręce Pana książka "Dieta optymalna". Od następnego dnia już byłam na tej diecie - trwa to dopiero 12 dni. W tym czasie schudłam
2kg i przestałam mieć kłopoty z bezsennością. Chciałabym prosić Pana o radę jak pomóc mojemu 16 letniemu synowi. Stwierdzono u niego astmę wewnątrzpochodną, gdyż wszystkie testy skórne były ujemne. Obecnie nadal zażywa różne leki. Miewa duszności wysiłkowe i w nocy nad ranem. Często się przeziębia, więc leczony jest też antybiotykami. Był 6 razy w różnych sanatoriach. Ma problemy w szkole, nie potrafi się skupić, ma kłopoty z zapamiętywaniem. Jest zrezygnowany, bo nie widzi postępów w leczeniu. Bardzo prosiłabym, aby pomógł mi Pan go przekonać do stosowania tej diety. Mogę przyjechać do Ciechocinka na prądy selektywne. Proszę poinformować mnie o kosztach i terminie leczenia.
Wierzę, że może nam Pan pomóc.
                                                                           Elżbieta K. z Opolskiego       
   

   Syn od dawna odżywiany jest źle. Przeziębień nie powinno być, jeśli są, to znaczy, że odporność dziecka jest niska, co jest spowodowane złym odżywianiem. Zatem źle się uczy, ma słabą pamięć i choruje na astmę.
Na choroby alergiczne, w tym astmę, nie chorują ci, którzy stykają się z różnymi alergenami, lub wytwarzają je sami, lecz ci, którzy mają pewną skazę w organizmie. Żywienie optymalne usuwa tę skazę i jest leczeniem przyczynowym w astmie i w innych chorobach zaliczanych do alergicznych. Pani synowi po prostu trzeba dać przyzwoicie jeść zgodnie z zasadami podanymi w książce.
Prądy selektywne mogłyby przyspieszyć ustępowanie astmy, ale w wieku syna powinno wystarczyć samo żywienie optymalne. Trzeba miesiąc poczekać. Może w tym czasie astma już ustąpi i prądy nie będą potrzebne.
                                                                                               Jan Kwaśniewski

                                                                           **********


Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.022 sekund z 18 zapytaniami.