MORGANO
Go
|
SZNYCLE NA DZIKO.
Składniki. 600 g cielęciny bez kości 250 g bulionu listek laurowy, 3 gałązki świeżego rozmarynu, l/2łyżeczki tymianku, łyżeczka jagód jałowca, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, olej, sól, pieprz.
Sposób przygotowania. Rozmaryn posiekać. Ziarna jałowca rozgnieść w moździerzu. Mięso pokroić w plastry, rozłożyć w płaskim naczyniu. Posypać rozmarynem, tymiankiem, do dać jałowiec i listek laurowy. Bulion wymieszać z 3 łyżkami oleju, zalać mięso. Odstawić na 30 min. Sznycle wyjąć z marynaty, ułożyć w brytfannie posmarowanej olejem. Oprószyć solą i skropić odrobiną oleju. Piec 20 min w temp. 200°C, skrapiając marynatą. Sznycle podawać z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. /Do kalkulacji ziemniaków i kapusty nie wliczono/.
Ogółem 850g B-T-W 121,7 – 22,9 – 0,0 / 680 kalorii / 100 gram produktu B-T-W 14,3 – 2,7 – 0,0 / 80 kalorii / 200 gram porcja 1 osobowa B-T-W 28,6 – 5,4 – 0,0 / 160 kalorii / Stosunek B-T-W 1 : 0,2 : 0,0 B+T/200g – 34,0g
|