Strony: [1] 2
|
|
|
Autor
|
Wtek: Ale jaja-WRESZCIE !!! (Przeczytany 15364 razy)
|
kristan
Go
|
Jest to przedruk z Tyg." Gwiazdy mówią" , 5/2007, który z uwagi na swoją rangę , umieściłem jako pierwszy news - http://www.optyimperium.pl/index1.php - nieśmiało , ale zawsze do przodu ... słychać to ... i widać coraz częściej. Po takim tekście humorek zawsze się poprawi.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
tetryk
Go
|
Jaja muszą być nadal wysoce szkodliwe dla większości, aby mniejszość je tanio mogła kupować. Po co już "przepłacać" Tez lubie taki humor. Tym bardziej, ze wiem, ze i ja i Ty wolelibysmy placic za nie wiecej gdyby tylko byly bardziej powszechne.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
TO nie żart-czytałem nieco wcześniej na ten temat lub gdzieś w mediach słyszałem - dalej wtym artykule jest napisane,ze powinno sie zjadać min 10 jajek tygodniowo. - TAKĄ INFORMACJE OGŁOSILO JUŻ WHO /czytałem o tym już niejednokrotnie/.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
toan
Go
|
Tez lubie taki humor. Ale ja nie żartuję, poważnie się martwię! . Najlepiej ta sytuacja jest opisana przez J.Londona w jednej z nowel, czy powieści?. Nie wyobrażam sobie jednak jednego żółtka za np: 1US$, do czego oby nigdy nie doszło, przez skrajnie nieodpowiedzialne drukowanie tekstów, że "jajka nie szkodzą i można już dwa dziennie" - jeszcze kto uwierzy . Przypomnienie: Jajo można, ale jedno w tygodniu - na diecie "pastwiskowej" i całkowicie zabronione jaja są - na diecie "korytkowej", bo udowodniono w wielu pracach naukowych, że na tej diecie tłuszcze żółtka jaj - czterokrotnie szybciej podnoszą poziom trój(tri)glicerydów i "złego cholesterolu"- znacznie przyspieszając postępy miażdżycy. I to jest PRAWDA.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
hehehe-...ja wyrobie finansowo.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Jajo można, ale jedno w tygodniu W ksiazce "DOBRA KUCHNIA"z 1985 r.o jajkach pisze tak: podaje w skrocie:jaja sa b.cennym prod.spoz.poniewaz zawieraja pelnowartosciowe bialko i witaminy.....skladniki mineralne,a takze LATWO PRZYSWAJALNY TLUSZCZ.Jaja sa cennym dodatkiem do potraw roslinnych oraz dobrym uzupelnieniem mleka i serow ze wzgledu na znaczna zawartosc zelaza.i dalej..dorosly powinien zjadac co najmniej 2-3 jaja ;a dziecko 5-7 jajek tygodniowo.ZE WZGLEDU NA WARTOSCI ODZYWCZE JAJA MAJA DUZE ZASTOSOWANIE W ZYWIENIU CHORYCH.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Unia bedzie badać jaja... kurze i przepiórcze we Wrocławiu/chyba/- przeznaczyli na to - 25 MILIONÓW EURO /teleexpress 3 04 2009/- pokazali nawet kury , no i koguta... Ciekawe co nowego wniosą/zniosą za taką kasiorę...
W pierwszym poście podałem-"optyimperium"- już nie istnieje. Zamiast , to "jedzoptymalnie" ma być.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Jednak te badania będą robione na potrzeby... przemysłu farmaceutycznego. Może znajdą sposób by jajka/żółtka sprzedawać w zastrzykach/tabletkach w wielu wzorach i po 100 zł każdy?
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Gwidon
Go
|
......ALE JAJA !!!!! beda sprzedawac zoltka w tabletkach
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Cabron
Go
|
Jednak te badania będą robione na potrzeby... przemysłu farmaceutycznego. Może znajdą sposób by jajka/żółtka sprzedawać w zastrzykach/tabletkach w wielu wzorach i po 100 zł każdy?
Może jeszcze odtłuszczą je? Odtłuszczone żółtka w tabletkach
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
Powinni z nich wyciągnąć szkodliwy cholesterol i całe białko! Zostawić powinni tylko sproszkowaną skorupkę w tabletce!
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
lekarka
Go
|
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Hana
Go
|
Nic juz nie dziwi, - mamy juz na rynku sztuczne sery skladajace sie z - margaryny, oleju rzepakowego i maczki ziemniaczanej /dodawanej jako klej / takimi serami "dekorowana " jest pizza, wszelkiego rodzaju zapiekanki, i wszystko co sie dobrze sprzedaje do szybkiego zjedzenia, bo ten ser ma sie w piecu szybko topic- ma "oddychac" , mozna podejrzewac ze wkrotce dowiemy sie o sztucznych jajach w tabletce czy w proszku /takowe chyby juz sa/ wszystko jedno, wazne by produkcja byla tania , a amatorzy wspomogli przemysl farmaceutyczny.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Cabron
Go
|
Dla bezpieczeństwa lepiej, żeby nie wkładali niczego! Najlepiej sprzedawać same puste pudełka - bez tabletek
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
renia
|
A może wyprodukują kury znoszące złote tabletki , tylko żal tych kogutów, chyba pójdą na "kuroniówkę"
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
kristan
Go
|
Podobno , prawdopodobnie/nie sprawdzałem/ -Vitabuerlicitin to same żółtka obrobione chemicznie , po to , aby postały na półce kilka lat. Każdy optymalny woli prawdziwe wiejskie jajo,smaczne, zdrowe ,pachnące - czego wszystkim zyczę z okazji Jego Święta i Zmartychwstania Pańskiego.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
Mari
Go
|
TO nie żart-czytałem nieco wcześniej na ten temat lub gdzieś w mediach słyszałem - dalej wtym artykule jest napisane,ze powinno sie zjadać min 10 jajek tygodniowo. - TAKĄ INFORMACJE OGŁOSILO JUŻ WHO /czytałem o tym już niejednokrotnie/.
Biopreparaty z jajProjekt naukowy poświęcony poszukiwaniu i badaniu bioaktywnych substancji zawartych w jajach zainaugurowali naukowcy z Wrocławia. Związki te, traktowane jako suplementy diety mogłyby być pomocne w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, w tym chorobom otępiennym mózgu, chorobom serca i krążenia oraz chorobom nowotworowym. Projekt pt. "Innowacyjne technologie produkcji biopreparatów na bazie nowej generacji jaj" realizuje konsorcjum naukowe, w skład którego wchodzą dwie wrocławskie uczelnie: Uniwersytet Przyrodniczy i Akademia Medyczna. "Celem projektu jest m.in. wprowadzenie na rynek innowacyjnych produktów wytwarzanych na bazie jaj nowej generacji, w tym preparaty biomedyczne i suplementy diety zapobiegające powstawaniu chorób cywilizacyjnych" - mówi prof. Tadeusz Trziszka z Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, kierownik projektu. Zdaniem profesora, jaja to najdoskonalszy surowiec do produkcji różnych biopreparatów. "Najprostszy przykład - wystarczy zostawić zapłodnione jajo na 21 dni w inkubatorze, a po tym czasie wykluwa się organizm zdolny do samodzielnego życia. Oznacza to, że w jaju są +substancje życia+, które dzięki dodaniu energii umożliwiają powstanie nowej natury" - tłumaczy naukowiec. Badacze z Wrocławia chcą wyizolować z jaj takie związki i ocenić ich przydatność w naszej diecie. Jaja zawierają m.in. witaminy z grupy B oraz A i E, a także fosfolipidy, w tym lecytynę, która ma dobroczynny wpływ na naszą pamięć. "Warto zaznaczyć, że lecytyna roślinna zawarta np. w soi nie jest nawet porównywalna z lecytyną pochodzącą z żółtka. Ta jest bogata m.in. w cholinę, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza arachidynowy (AA) czy dokozaheksaenowy (DHA) - kwas z grupy Omega-3 - wyjaśnia naukowiec. - To tzw. kwasy życia, bez których mózg i serce nie są w stanie właściwie funkcjonować". Cennym związkiem zawartym w białku jaja jest cystatyna. To związek o charakterze antydrobnoustrojowym, który może być także stosowany w walce z patogennymi grzybami atakującymi skórę. "Cystatyna ma także właściwości antynowotworowe, co zostało potwierdzone w badaniach na komórkach nowotworowych prowadzonych na Uniwersytecie Wrocławskimi i Akademii Medycznej we Wrocławiu (prof. M. Malicka, prof. M. Siewiński, dr T. Sebzda)" - dodaje prof. Trziszka. Badacze z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu specjalizują się w badaniu tego związku. Udało im się opracować prostą metodę jednoczesnej izolacji cystatyny i lizozymu (rodzaju białka) z białka jaja jako preparatu o aktywności bakteriocydnej i grzybobójczej. Autorzy metody: prof. Tadeusz Trziszka, prof. Antoni Polanowski, dr Agata Sokołowska i dr Agnieszka Kubiak za jej opracowanie otrzymali w ubiegłym roku pierwszą nagrodę za wybitne osiągnięcia w dziedzinie techniki w dorocznym konkursie, organizowanym przez Wrocławską Radę Federacji Stowarzyszeń Naukowo- Technicznych NOT. Naukowcy chcą nie tylko zgłębić dotychczasową wiedzę na temat substancji zawartych w jajach, ale także przeprowadzić kolejne, nowe badania. "W białku znajdują się minimalne ilości różnego rodzaju białek, które charakteryzują się bardzo silnymi właściwościami bioaktywnymi. Myślimy o tym, żeby przenieść je do organizmów drobnoustrojów i w ramach tzw. rekombinacji produkować identyczne białka, ale na drodze biotechnologicznej, wykorzystując do tego właśnie drobnoustroje" - tłumaczy prof. Trziszka. Zaawansowane są badania (prof. W. Kopeć) nad immunoglobuliną żółtka, która może być doskonałym biopreparatem w prewencji wielu schorzeń u ludzi i zwierząt. Naukowcy zamierzają także prowadzić badania mające na celu uzyskanie peptydów prolinowych z żółtka. To związki białkowe, które mogłyby znaleźć zastosowanie w zapobieganiu chorobom otępiennym mózgu - chorobie Alzheimera czy Parkinsona. Badania nad jajami nowej generacji będą prowadzone na certyfikowanych fermach hodujących kury i przepiórki. Ptaki będą karmione specjalnymi składnikami, takimi jak algi, drożdże selenowe, świeżo tłoczone oleje z roślin oleistych, a także preparaty torfowe. Taki dobór składników pozwoli na uzyskanie w sposób naturalny jaj znacznie bogatszych w witaminy czy wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Projekt finansowany jest ze środków UE przez Ośrodek Przetwarzania Informacji działający przy Ministerstwie Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Zakończy się za cztery lata.
|
|
|
Zapisane
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2
|
|
|
|