Autor
|
Wtek: Pogadajmy o pogodzie.. (Przeczytany 1494882 razy)
|
Dasna
Go
|
U mojej córki w UK , nad morzem pogoda teraz w kratkę. Narzeka, na wiatr i deszcze. Tak, zima łagodniejsza , ale coś za coś. Temperatury do + 15 st.C. Anglicy jak i w zimie chodzą z gołymi nogami i w koszulkach z krótkim rękawkiem. Ich skóra jest lekko sinawa tak w lecie jak i w zimie. No cóż , kiedyś jakaś dziennikarka pisała jak to pięknie Anglicy są zahartowani, bo w grudniu chodzą w szortach. I oczywiście my też powinniśmy z nich brać przykład. Dziękuję, jestem przywiązana do moich "kozaków" (Kozaków ) i ciepłych rajstop. O innych częściach garderoby nie wspomnę. Niestety są tez bardzo "pokręceni". Co prawda jest to też wina ich starych , zagrzybionych domów, pamiętających królową Wiktorię, ale sandały w grudniu też mają na to swój wpływ.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Gdyby takich Anglików przesiedliło się do takiego dajmy na to Wierchojańska, to szybko nauczyliby się kozaki zakładać i futra...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Ano. I futra byłyby prawdziwe a nie ekologiczne typu futro bez futra.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Nawet zwierzątek by nie żałowali... i słoninkę by zakuszali...
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
A jak. - 50 st.C i owoce , warzywa , Broń Boże tłuszczu , bo zaszkodzi. Buty to też z ekologicznej skóry
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
O to to. Przyjdzie nam się kąpać w nieco niższych temperaturach- na przykład +15 oC.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Każdy ogrodnik wie, że należy sadzić dopiero po zimnej Zośce
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
O to to.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Wczoraj jak przyjechałam do Lwowa to było + 27 st.C , pod wieczór gwałtownie się ochłodziło a dzisiaj zizizimno. Co prawda w Wierchojańsku w nocy +3 st.C ale w dzień ho, ho ,ho +22 st.W Ojmiakonie - 2 st.C a w dzień +10 st.C. W 1985 we Lwowie było 26,6 st. C a w 1978 0,1 st.C. No i good.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Dzisiaj słońce choć tak rześko. Potem ma być pochmurno. Zobaczymy. W moich ulubionych miejscach czyli w Wierchojańsku jest teraz + 21 st.C (no, proszę) a w Ojmiakonie +12 st.C , ale przynajmniej w nocy mieli - 2 st.C. U mojej córci w UK 9 st.C. Oni teraz maja gorszą pogodę niż my w Polsce. To jak zwykle nie przeszkadza Anglikom, bo jeśli w zimie chodzili z gołymi nogami i w bluzkach z krótkim rękawkiem to tym bardziej teraz, prawie w kostiumach kąpielowych po ulicach.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Zabawię się w synoptyka. Otóż proponuję takie rozwiązanie: zima trzyma jeszcze ten "umęczony kraj" przez Święta, najdalej do pierwszej dekady kwietnia-pletnia. Zgoda? Ale potem ... to już tylko maj. Bo na pierwszej, ustawowej majówce chcę się kąpać w otwartych wodach. A co Wy na to? Ok! Pierwsza ustawowa, to było trochę na wyrost- dla zabawy, ale ... na trzeciej będę się kąpał. Co prawda nie na Pojezierzu, a nieco bliżej- lokalnie. ... bo jeśli w zimie chodzili z gołymi nogami i w bluzkach z krótkim rękawkiem to tym bardziej teraz, prawie w kostiumach kąpielowych po ulicach. Ja jednak ograniczę obecność kostiumu do pobliża akwenu. Po ulicach, to jakoś tak dziko w czymś takim paradować.
|
|
|
|
|
|
|
Dasna
Go
|
Jest, jest ciepło, bardzo ciepło. Słońce. Ma być gorąco. Ptaszęta śpiewają, zieloności przybywa. U córki w UK tylko do 12 st.C . W Wierchojańsku do 12 st.C ale już w Ojmiakonie ho, ho, ho do 19 st.C. W Nowosybirsku będzie tylko do +11 st.C.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Istnieje realne niebezpieczeństwo, że jednak już w drugiej dekadzie skosztuję noworocznej kąpieli. Komary od kilku dni lęgną się nieprzytomnie, chyba za ciepłą wodę mają. Macie już komary, czy Państwo je profilaktycznie wybiło?
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Go
|
Istnieje realne niebezpieczeństwo, że jednak już w drugiej dekadzie skosztuję noworocznej kąpieli. Komary od kilku dni lęgną się nieprzytomnie, chyba za ciepłą wodę mają. Macie już komary, czy Państwo je profilaktycznie wybiło? Na komary najlepszy sposób... nie jeść cukru - zero cukru Jednych kąsają, innych nie zależne jest od zapachu (potu), czyli znowu napiszę ZERO cukru
|
|
|
|
|
|
|
Zyon
|
ja nie jem i kasaja
|
|