Autor
|
Wtek: Pogadajmy o pogodzie.. (Przeczytany 1495302 razy)
|
Dasna
Go
|
W Wierchojańsku - 18 st.C a Ojmiakonie -14 st.C w dzień a - 26 st.C w nocy. Brrr, zimno.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
W moich stronach dziś prószyło... złotolistowiem. Zieleń dzielnie się trzymała, ale gościmy ciepło od kilku dni. Oby jak najdłużej. Właśnie! Przypomniało mi się. Złotolistowie. Nasze rodzime dęby fantastycznie żółkną, a zaraz potem brązowieją. Tym czasem te przywleczone z Ameryki Północnej przywdziewają czerwone szaty- niby nic, ale to chyba zawoalowana komuna jest. Te "amerykańce" są ponoć bardzo zaborcze i z cmentarzy i parków pchają się prosto w las. A my na to co, jak zwykle nic- zachwyt Ameryką jest wkomponowany w bukiet. Iluż to wartościowych ludzi nie miało by szans na normalne życie, pracę, że o założeniu Rodziny nie wspomnę. No, może nie do końca. Turkucia wpakowaliśmy im na statek w rewanżu.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
...Nasze rodzime dęby fantastycznie żółkną, a zaraz potem brązowieją. Tym czasem te przywleczone z Ameryki Północnej przywdziewają czerwone szaty- niby nic, ale to chyba zawoalowana komuna jest. ... Oba ma?
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Według mnie oba nasze się żółcą, a reszta czerwieni. Ale... wiadomo.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Jednak przy wycince nie będą baczyć czy ten, czy tamten to. :-/
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Jak się na oślep rżnie, to i po nogach poleci. Pieniądze na Las dla mojego Syna, póki co niedojrzałego- znaczy bez matury, są? Gdzie?
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Jawor też się pięknie zażółcił.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Albo pieniądze (papier/włókna drewna), albo las... Aboabo . Nie było nas - był las. Jakeśmy przybęli, tożeśmy na piniądzory (np.) pocięli - ciach$ciach$ciach$ . Zgodnie z obecną linią, wszystkie latorośle dojrzałe i niedojrzałe winny zadowolić się np. wyspami plastiku na oceanie i wkomponowanego w glebę, gęstymi krzakami elektromagnetycznego otoczenia, tudzież betonową dżunglą...
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
O toto. Pora wypłukiwania garbników nadeszła. Liście brzozy się dzielnie trzymają. Natomiast te... żółte... no... o... ojro promiennym blaskiem biją, nawet po dwóch płukaniach.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Na "ojro" to nie tak od razu oczywiście. Najpierw żółte - na meble, konstrukcje, opał i coś tam jeszcze. Do tego zielone (iglaste) - O! Te to na papier ("ojro"). I teraz, uwaga... Za papier z zielonych (także zielony papier $) nabywamy pochodne drzew żółtych. I dobrze bo towar to dobry, strawny naturze, ekologiczny. Lasu nie przybywa jednak, ani nie jest utrzymywany na stabilnym poziomie bo rugowany na potrzeby ziemskie np. Ten który jest, służy powyższym i jest lasem urabianym. A las z prawdziwego zdarzenia musi być poza kontrolą. Sam sobie i nie wolno o niego dbać, eksploatować. Należy przy nim robić nic.
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Na przykład Niemcy biorą pierwszy sort- wagonami. Na nasze składy trafia II i III. Opłaca się państwowym bezmyślna hodowla. Bo fajne mebelki potem mogą sobie za 13-kę kupić, a i jaki taki kurnik z wióra sklecić. ... Należy przy nim robić nic. I maturka nie będzie potrzebna. Żartowałem, aby za poziomem nauki u znajomego Zootechnika nadążyć, to chęć do Nauki jakim dyplomem wypada poprzeć.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Należy przy nim robić nic. Czyli jednak lepszy pieniądz elektroniczny?
|
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Czyli jednak lepszy pieniądz elektroniczny? Z deszczu pod rynnę. Elektrownie potrzebne, także te kopalinowe. Limity na emisje... I jeszcze trochę...
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
...Jestem rozczarowany, na razie nici z przefazowania lata na jesień.
Jednak nie tak prędko. Dziś przygrzało miejscami 20 st. (cień ) . Choć jedna jaskółka wiosny nie czyni, to odnotować warto że po chłodniejszym wrześniu, października obraz rysuje się całkiem całkiem póki co.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
Złota polska jesień. A złoto, to jaki ma kolor- czerwony?
|
|
|
|
|
|
|
Radzio
Go
|
A! Przypomniałem sobie. Zima będzie równa- w mojej okolicy. "Stare kości" czują, że nadchodzą lata równowagi pogodowej- piękne, pogodne lata.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
No proszę jaki miły przeciąg w domu . Taki hojny ten październik, a to słońce, a to 22 st. C w cieniu . Nawet pod drzewami znalazłem odrobinkę cienia, ale wkrótce rozkwitną "łysodrzewy" , które naturalnie aż tyle cienia nie dają. Tak więc warto się ponapawać, warto zaglądać do lasu aby nie zdziczeć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|