Autor
|
Wtek: Pogadajmy o pogodzie.. (Przeczytany 1498812 razy)
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26786
|
Jasne, ocieplenie klimatu, jak nic.
|
|
|
|
|
|
|
kelin211
Go
|
Dobra zmiana
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
No właśnie dziś nad ranem było to widać 7C+ (jeszcze plus ).
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Bardzo rześka temperatura. Świetnie się takim powietrzem oddycha, jak wodą nasycone. Bardzo dobrze mózg chłodzi.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Bardzo rześka temperatura. Świetnie się takim powietrzem oddycha, jak wodą nasycone. Bardzo dobrze mózg chłodzi. I dla krów dobra.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Optymalna... Najwięcej mleka wtedy dają. Najbardziej ostatnio rozbawiło mnie pewne stwierdzenie pewnej ... (takie niedomówienie) celebrytki, że jak kobieta utrzymuje laktację dłużej niż pół roku, to mleko ma bezwartościowe i tylko szkodę dziecku przynosi! Rady debilki dla debilek, ale teraz, gdy wreszcie jestem wolny od tych głupot i mogę odetchnąć pełną piersią, gdy patrzę wstecz na te wszystkie lata, które spędziłem z Doktorem... - piękne, ale piękniejsze przed nami.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Optymalna... Najwięcej mleka wtedy dają. .......... I mało ryczą...
|
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
............ gdy patrzę wstecz na te wszystkie lata, które spędziłem z Doktorem... - piękne, ale piękniejsze przed nami. Bardzo opty-mistyczne...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Ale tak z ciekawostek dodam, że każdy stopień powyżej lub poniżej komfortu termicznego powoduje przyspieszenie przemiany materii o 3-5%, co zwiększa zapotrzebowanie bytowe w paszy o 7-30% i jest proporcjonalny do współczynnika K, ale można prościej w przybliżeniu wg wzoru: ilość kcal= 70,5 (współczynnik ustalony doświadczalnie)*W 0,734 - gdzie W - to należna masa ciała. I tak dzienne wytwarzanie ciepła dla kury wynosi 72,5, dla świni (człowieka) 19,5, a dla krowy 13,79 kcal/kg nmc. Jak to dobrze, że już się tym nie muszę zajmować, ale jeszcze w synapsach mi pozostało, więc piszę... Póki pamiętam!
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Bardzo opty-mistyczne... Dla mnie i moich najbliższych - jak najbardziej.
|
|
|
|
|
|
|
kelin211
Go
|
Az milo sie czyta dobre Rady debilki dla debilek
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Wiem ze nie powinienem tak pisać ale na poklasku mi nie zależy więc mogę pisać jak jest. Brak przecinków i nie tylko przez andka.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
Ale tak z ciekawostek dodam, że każdy stopień powyżej lub poniżej komfortu termicznego powoduje przyspieszenie przemiany materii o 3-5%, co zwiększa zapotrzebowanie bytowe w paszy o 7-30% i jest proporcjonalny do współczynnika K, ale można prościej w przybliżeniu wg wzoru: ilość kcal= 70,5 (współczynnik ustalony doświadczalnie)*W 0,734 - gdzie W - to należna masa ciała. I tak dzienne wytwarzanie ciepła dla kury wynosi 72,5, dla świni (człowieka) 19,5, a dla krowy 13,79 kcal/kg nmc. Jak to dobrze, że już się tym nie muszę zajmować, ale jeszcze w synapsach mi pozostało, więc piszę... Póki pamiętam! A ja jak mówię, że w upalne upały mi się wir w źołądku włącza, to się dziwnie patrzą "bo jak gorąco, to jeść się nie chce"...
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
A nie masz w zapasie?
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
A ja jak mówię, że w upalne upały mi się wir w źołądku włącza, to się dziwnie patrzą "bo jak gorąco, to jeść się nie chce"...
Ale "stonka" ma inaczej - w upał pije, a w chłód je.
|
|
|
|
|
|
|
Gavroche
|
A nie masz w zapasie? Widać ciało nie chce trwonić zapasów.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Ukrop aż topią się lodowce. W Zermatt żywioł...
|
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
Klimat się dostosowuje do bananowej republiki pisowskiej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|