vvv
Go
|
40 litrów oleju napędowego to 1,44 GigaDżula https://www.youtube.com/watch?v=I5cYgRnfFDA na 1000km to wychodzi 1440 dżuli na metr, no dobra nie będę taki silnik cieplny więc 50% sprawności więc 720 dżuli na metr 1 m/s ... 0,7kW 10 m/s ... 7kW 22 m/s ... 15kW czyli rozgarnianie powietrza przy 80km/h pożera 15kW 15kW to był moc maksymalna fiata 126p, pewnie kto zamontował 5 bieg to doświadczył spalania 4 litrów / 100km przy 80km/h wnioski ... Cx taki sobie.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
wiadomoci: 26786
|
Cx to podstawa w ruchu, a współczynnik K w bezruchu w ramach oszczędności paliwa, w tym pięciu set+
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Dobry Państwu. Zaledwie 2 pozostały z najnajnajciemniejszych tygodni, z obrotów sfer niebieskich. Mimo to święta zapowiadają się nad wyraz ciepłe. Tak ciepłe że nawet Greta Tungsten nie jest w stanie wyśnić. Choć ja, tradycyjnie bardziej deszczu/ciapy spodziewałbym się. Acz nie jest to wcale konieczność, jak utwierdza mnie przykład świąt ciepłych i w miarę suchych sprzed lat nie dalej jak trzech. Dziękuję, Wasz Dyżurny Synoptyk Poświęcone! Deszcz nocą przemycony. Niczym pisoska ustawa.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Że wszystko co dobre to w kraju tym długo i w bólach rodzi się, takoż więc w drugim Świąt Bożego Narodzenia witam dniu . Dnia w stronach mych przybyło dziś. Godzin 8, minut 1, a sekundów 2 wynosi już.
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
|
|
|
|
|
|
|
vvv
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Słabe prognozy ostatnio. Piszą -3, a tu zjazdy do świtu -10C.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
A bo ponoć gwałtownie ma się zmienić, więc już gdzieniegdzie jest gwałtownie!
|
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
A bo ponoć gwałtownie ma się zmienić, więc już gdzieniegdzie jest gwałtownie! Ah tak? Poproszę źródło tych gwałtów w takim razie.
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
Źródło nie chce się ujawnić, bo się "dobrej zmiany" obawia!
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
Mniejsza o to. Już tam w pisie sobie urzędników wyznaczą co i jak. Państwo płacą-płacicie.
|
|
|
|
|
|
|
Blackend
|
No ale większość nie płaci i to ma być sprawiedliwość?
|
|
|
|
|
|
|
Jarek
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
No ale większość nie płaci i to ma być sprawiedliwość? S prawiedliwość. A jak jest to wiemy...
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
A bo państwo jest prawie sprawiedliwe. Nie oglądam TV-PiS od kilku dekad, ale abonament płacę każdego roku, jak tylko się od rodziców wyprowadziłem i stać mnie było na zakup telewizora... I to nie głupota - to postępowanie zgodne z umową.
|
|
|
|
|
|
|
RafałS
|
A bo państwo jest prawie sprawiedliwe. Nie oglądam TV-PiS od kilku dekad, ale abonament płacę każdego roku, jak tylko się od rodziców wyprowadziłem i stać mnie było na zakup telewizora... I to nie głupota - to postępowanie zgodne z umową. To nie zwolnili jeszcze? Przecież sami mieli sobie sięgać do kieszeni, z budżetu, "za darmo".
|
|
|
|
|
|
|
admin
Administrator
Hero Member
|
A skąd, niepłacenie obowiązkowego abonamentu skazuje na zamordyzm państwowy, który państwo prawie sprawiedliwe popiera w pełnej rozciągłości! "Głosować na jedynie słuszną partię i morda w kubeł, bo pięcioma setami+ się nie podzielimy"...
|
|
|
|
|
|
|
|