MORGANO
Go
|
DOKTOR JAN KWAŚNIEWSKI (20) ODPOWIADA NA LISTY CZYTELNIKÓW KTÓRE UKAZYWAŁY SIĘ NA ŚLĄSKU W KATOWICACH W DZIENNIKU ZACHODNIM Zebrał i przepisał. Morgano
Bielsko 08.12.1998 Mam 59 lat. W ubiegłym roku rozpoznano u mnie owrzodziały guz rakowy w jelicie grubym. Rozpoznanie z wycinka pobranego z jelita było następujące: naciek nowotworowy w prostnicy. Od lutego stosuję żywienie optymalne. Na wadze ubyłem kilkanaście kilogramów, ustąpiły mi bóle nerek spowodowane kamicą, na którą już wcześniej byłem operowany. Dolegliwości ze strony jelita grubego ustąpiły. Kolos kopia wykonana w końcu października wykazała tylko niewielki i polip i lekki stan zapalny jelita grubego. Owrzodzenie rakowe zniknęło, czy nie powróci już nigdy
Franciszek B.
Przyczyną wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i raka w tym jelicie jest określony model żywienia, którego skutkiem jest przewaga układu para sympatycznego w jelitach. Czynniki, powodujące takie zmiany w odżywianiu, przy których nie występuje przewaga układu para sympatycznego w jelicie grubym, chronią przed zachorowaniem na wrzodziejące zapalenie jelita grubego i raka tego jelita. Pobudzanie układu sympatycznego zmienia, poza świadomością człowieka, jego skład diety tak, że pojawia się przewaga układu sympatycznego także w jelicie. Palenie tytoniu wpływa na skład diety w kierunku jej przesunięcia bliżej pastwiska. Papierosy są drogie, dlatego palacz musi kupować produkty spożywcze tańsze. Badania wykazały, że palacze piją więcej kawy, alkoholu, spożywają dużo więcej węglowodanów, jedzą mniej w kaloriach. A taka dieta nie sprzyja rozwojowi wrzodziejącego zapalenia jelita grubego czy raka. W różnych badaniach wykazano, że palacze chorują rzadziej na raka jelita grubego i na wrzodziejące zapalenie tegoż jelita. Chorują na te choroby 5,7,11 razy rzadziej niż niepalący. Nie znaczy to, że trzeba palić. Oznacza, że trzeba wiedzieć. Tylko przy żywieniu optymalnym utrzymuje się równowaga w układzie wegetatywnym w całym organizmie i w poszczególnych jego narządach. Przy żywieniu optymalnym nie ma warunków potrzebnych do zachorowania na wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy na raka tegoż jelita. Żywienie optymalne jest leczeniem przyczynowym w obu tych chorobach. Nic też dziwnego, że i u pana nowotwór ustąpił. Nie spotkałem nigdy u stosujących żywienie optymalne przypadków zachorowań na wrzodziejące zapalenie jelita grubego czy raka tego jelita. Jeżeli u pana nowotwór ustąpił, nie wróci prawie na pewno. Trzeba przeprowadzać badania kontrolne, a polip, jeśli będzie objawiał się dolegliwościami należy usunąć operacyjnie. JAN KWAŚNIEWSKI
Jastrzębie, grudzień 1998r. Mam 53 lata. Od 25 lat chorowałem na chorobę Bechterewa, kamienie w nerkach, chorobę wieńcową, miałem silne bóle kręgosłupa, unieruchomioną zupełnie klatkę piersiową tak, że mogłem oddychać tylko brzuchem. Lewy staw biodrowy był całkiem był całkiem usztywniony. Miałem dolegliwości ze strony gruczołu krokowego, który był powiększony. Badanie USG wykazało, że ma on wymiary 59/48mm. Żywienie optymalne stosuję od 2 lat. Jest super. Bóle kręgosłupa ustąpiły zupełnie, kręgosłup się rozruszał, a moja postawa wyprostowała. Piasek i kamienie w nerkach ustąpiły. Całkowicie sztywny staw biodrowy również rozruszał się. Dolegliwości ze strony prostaty ustąpiły, a badanie USG wykazało, że gruczoł krokowy zmniejszył się do 45/40mm. Dużo ćwiczę, biegam i nic mnie nie boli. Nawet po dużych wysiłkach nie mam bólów za mostkiem. Nie męczę się przy wysiłku, oddycham klatką piersiową, a nie brzuchem jak było dawniej. Zjadam bardzo mało. Prawie nie spożywa węglowodanów. Cholesterol wzrósł na 520, a później spadł na 330, obecnie znów się podniósł na 486. Tylko kamień w woreczku, który był na 4 cm, nie rozpuścił się tylko zmniejszył do 2,8 cm. OB. mam nadal 39 i nie wiem, dlaczego. Józef M. z Jastrzębia
Choroba Bechterewa, czyli zesztywniające zapalenie stawów, głównie kręgosłupa, jest chorobą z autoagresji rozwijającą się tylko przy żywieniu pastwiskowym. Po dłuższym okresie choroby dochodzi do usztywnienia kręgosłupa zmniejszenia wzrostu, usztywnienia klatki piersiowej typowych dla tej choroby zmian w postawie. Bywają zajęte stawy, najczęściej kolanowe, rzadziej biodrowe. OB. bywa znacznie podwyższone. Częściej chorują na nie palacze i mężczyźni, częściej ludzie wykonujący pracę fizyczną w chłodzie, ale co może się wydawać zaskakujące, nie chorują na tę chorobę tragarze pracujący w chłodniach, ale tylko w tych, w których przechowuje się mięso. Bywa, że nawet u chorujących przez wiele lat, po przejściu na żywienie optymalne wszystkie dolegliwości spowodowane chorobą ustępują, ustępuje sztywność kręgosłupa i uruchamia się sztywna klatka piersiowa, a chorzy "rosną" o kilka centymetrów. Dobrym wskaźnikiem ustępowania choroby jest poziom OB. U chorych przebywających w Akademii Zdrowia Arkadia OB. obniżyło się średnio o około 44 % w okresie 12 dni. U tych chorych, po dłuższym okresie żywienia optymalnego, najczęściej spotykałem przypadki, że OB. Wynosiło O (zero). U pana, panie Józefie, OB. jeszcze jest zbyt wysokie. Czasem u ludzi zdrowych bywa jeszcze wyższe. Nie jest to wskaźnik bezwzględnie swoisty i ma tylko znaczenie orientacyjne. Ważna jest obserwacja, że ustąpiły dolegliwości związane z przerostem prostaty, a gruczoł krokowy znacznie się zmniejszył. Często bywa, że po przejściu na dietę optymalną gruczoł krokowy zmniejsza się, a dolegliwości związane z uprzednim jego przerostem ustępują. Informowano mnie o wyleczeniu z nie operacyjnego raka gruczołu krokowego. Człowiek tak został stworzony, aby mu nic nie przerastało. Jeśli przerasta to zawsze oznacza, że człowiek popełnia poważne błędy. Są to prawie wyłącznie błędy w odżywianiu, bowiem wszystkie przemiany i procesy zachodzące w organizmie są sterowane, uruchamiane lub blokowane poprzez dostarczane substraty w pożywieniu. Każda choroba ma swoją przyczynę, każda przyczyna wywołana jest nieodpowiednimi czynnikami dostarczanymi w pożywieniu i niedostarczaniem tych składników, które organizm otrzymać powinien. Mogą być nieliczne wyjątki, ale na ogół u chorych z powiększonym gruczołem krokowym żywienie optymalne powoduje zmniejszenie tegoż gruczołu i ustąpienie dolegliwości. W porównaniu do wszystkich metod stosowanych w usuwaniu objawów przerostu gruczołu krokowego tak farmakologicznych, jak i operacyjnych czy jeszcze innych, żywienie optymalne jest najbardziej fizjologiczne, najbardziej przyjemne, najbardziej bezpieczne i -nic nie kosztuje. Przyczyną wysokiego poziomu cholesterolu może być to, że prawie nie zjada pan węglowodanów, krwinki czerwone i niektóre inne tkanki muszą mieć węglowodany. Nie są to duże ilości. Na ogół wystarcza 0,8 g węglowodanów na 1 kg wagi ciała na dobę. Gdy nie dostarcza się węglowodanów w pożywieniu organizm musi je wytwarzać. Wytwarza je głównie wątroba. Powstają z białka, mogą powstać z glicerolu. Życie jest logiczne, a jego prawa rozumne. Dlatego organizm bardzo łatwo potrafi przetworzyć gorsze na lepsze, czyli węglowodany na tłuszcze, ale nie potrafi zrobić odwrotnie, to znaczy przetwarzać tłuszczów na węglowodany. JAN KWAŚNIEWSKI
|