forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Gość. Zaloguj się, lub zarejestruj proszę.
2022-08-09, 16:23:48

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.
620713 wiadomości w 4052 wątkach; wysłane przez 28 użytkowników
Najnowszy użytkownik: loras
* Strona główna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj się Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Kuchnia Optymalna.
| | |-+  SMALEC
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 3 4 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: SMALEC  (Przeczytany 51581 razy)
Tomkiewicz
Gość


Email
SMALEC
« : 2007-02-06, 14:23:30 »

Zapisane
baska
Gość


Email
Odp: SMALEC
« Odpowiedz #1 : 2007-02-06, 22:42:55 »

Mam pytanko, do czego sluzy, taki stuningowany smalec? Nadaje sie do smazenia? My przeciez zboza nie jemy. Ma ktos jakies pomysly?
Zapisane
kodar
Gość


Email
Odp: SMALEC
« Odpowiedz #2 : 2007-02-06, 22:53:00 »

  takim smalcem mozna krasic kartofle,kasze gryczana, kluski zoltkowe no i placki ziemniaczane.Smaruje  nim tez gofry,zrobione ne zoltkach,smietanie i,masle i mace migdalowej.Inni jedza grubo z dzemem albo cukrem pudrem a mnie smakuja,o cudzie, :lol:ze smalcem i czosnkiem Laughing
Zapisane
wiktoria
Gość


Email
Odp: SMALEC
« Odpowiedz #3 : 2007-02-07, 08:31:01 »

Dzieki za informacje o smalcu. Wlasnie wczoraj szukalam - i o dziwo  godzine pozniej - Smalec  na Forum.
Takie male szczescie a cieszy.

Pozdrawiam, Weronika.
Zapisane
wiktoria
Gość


Email
Odp: SMALEC
« Odpowiedz #4 : 2007-02-07, 08:36:27 »

Wiktoria - to po babci, Weronika moje. Zostaje przy Wiktorii, zawsze mi sie lepiej podobalo.

Wiktoia.
Zapisane
kodar
Gość


Email
Odp: SMALEC
« Odpowiedz #5 : 2007-02-07, 14:03:36 »

Cytuj
Wlasnie wczoraj szukalam

Bez przesady,smalec juz wczesniej przerabialismy tutaj na Forum, wystarczy poszukac.
Zapisane
kristan
Gość


Email
Odp: SMALEC
« Odpowiedz #6 : 2007-02-08, 12:30:22 »

Lody smalcowe - kupić kostke smalcu , nabić patyk , wlozyc do zamrazarki i po godzinie gotowy do spozycia  - powiedzcie to kiedyś przeciwnikom ĹťO /oczy im na wierzch wychodzą , a ja sie wtedy lekko usmiecham/ i wiecie co ?? nastepne spotkanie jest rzeczowe , a pytan coraz wiecej - tych właściwych.
Zapisane
kodar
Gość


Email
Odp: SMALEC
« Odpowiedz #7 : 2007-02-08, 13:54:50 »

Smalcu to jeszcze w zamrazarce nie  przetrzymywalam, a np. loj wolowy po 5-u latach przebywania w lodowce po organoleptycznych ogledzinach  nie zmienil swego wygladu i smaku. Exclamation Exclamation
Zapisane
kristan
Gość


Email
Odp: SMALEC
« Odpowiedz #8 : 2007-02-08, 14:07:34 »

Kodar-ja Ĺźartuje przecieĹź. Ale wiesz jaka jest mina adwersarza gdy mĂłwię  powaĹźnie - ręcze ,Ĺźe nie śpi pół nocy.
Zapisane
evosonic
Gość


Email
Odp: SMALEC
« Odpowiedz #9 : 2007-02-25, 09:16:44 »

smieszna sytuacja w pociagu pkp , taki sobie przedzial , normalni ludzie ,  ja udaje sie nad baltyk , koniec sierpnia Sad a ten wyjazd tez taki na szybko , totalne wariatkowo Laughing
szybka decyzja : czy zglodnieje w pociagu czy tez nie ... nie wiem  , wiem natomiast  ze czysta energia lezy w lodowce i czeka    Smile
szkoda zostawic  Sad zniszczy sie  Sad  nie mozna niszczyc zywnosci ....
czysta energia zostala wrzucona do sniadaniowego pojemniczka z ekologicznego hard styropianu ( brzydko wyglada ale jest rewelacyjny )
co dalej ? nic ciekawego  Smile kostka masla - a wlasciwie jej czesc , zostala pokrojona na plasterki , posypana ostra papryka i rozpuszczona w moich ustach Razz
ludziki patrzyli tak  i patrzyli ... dziwnie ... nikt sie jednak nie odezwal nie zapytal ... nawet parka siedzaca obok  z ktora troche wymienilam slow  Confused
pomysl z lodami smalcowymi nie jest taki dziwny ... chociaz moze  Very Happy Very Happy Very Happy Very Happy
maslo ma bardzo przyjemny smak  i chyba lody z masla bylyby lepsze 
Zapisane
Hana
Gość


Email
Odp: SMALEC
« Odpowiedz #10 : 2007-03-24, 14:37:17 »

Moze uzyskam odpowiedz: ile wchlonie 1kg. kapusty kiszonej smalcu/sloniny zeby byla "kapusty kiszona nasycona--tluszczem".
Wtopilam jut 250g. i jeszcze "jej"malo.
Zapisane
fewa
Gość


Email
Odp: SMALEC
« Odpowiedz #11 : 2007-07-10, 22:41:16 »

Topiłam dzisiaj słoninę i pod koniec dodałam boczek wędzony. Zastanawiam się jaki jest lepszy, ten bardziej wytopiony z chrupiącymi skwarkami czy nie do końca wytopiony. Chodzi mi o trawienie który będzie dłużej trawiony, a w konsekwencji dłużej syty. Wydaje mi się, że ten drugi. Co Wy o tym myślicie?
Zapisane
Adiqq
Gość


Email
Odp: SMALEC
« Odpowiedz #12 : 2007-07-12, 21:16:52 »

mi zdecydowanie lepiej smakuje ten drugi...zreszta jak siegne pamiecia wstecz, to zawsze sie u nas w domu taki robilo...a ktory bardziej syci? tego nie wiem.,....
Zapisane
adampio
Gość


Email
Odp: SMALEC
« Odpowiedz #13 : 2007-07-14, 13:45:22 »

fewa, mnie sie wydaje, ze smalec z nie-dokonca wysmazonym tluszczem bedzie bardziej sycacy. Poglad opieram na fakcie, ze organizm musi troce popracowac aby strawic, wiec to potrwa troche w przeciwienstwie do czystego smalcu.

Co wy na to ?   Shocked
Zapisane
slawek
Gość


Email
Odp: SMALEC
« Odpowiedz #14 : 2007-07-14, 20:22:26 »

E tam naturalne ograniczenia szybkości trawienia tłuszczy zniwelują stopień wytopienia Wink
Zapisane
maf
Gość


Email
Odp: SMALEC
« Odpowiedz #15 : 2007-07-14, 20:30:10 »

Nigdy nie zastanawialem sie, co mnie bardziej nasyci. Nigdy nie podchodzilem do odzywiania w ten sposob, ze wybieram produkty ktore mnie "nasyca" czyli bardziej energetyczne i bede mniej ilosciowo jadl. To poprostu wychodzi samo z zasad DO. Wystarczy popytac ludzi, jak samemu nie stosuje sie zasad.
Po krotkim okresie , jak zaczynalismy Zywienie Optymalne, wszyscy sie dziwili, ze jemy tylko 2 posilki dziennie. Pewnie sa "sycace".  Czy myslalem, o nasyceniu? Nie.
Wracajac do tematu smalcu, to Slawek ma wyprobowany przepis na ciastka ze skwarek.  Niestety mi sie nie udaje poniewaz wiekszosc skwarek z wytopionej sloniny jest takim smakolykiem, ze zostaje zjedzona na goraco.
Moze jak sie spotkamy to Slawek przywiezie kilka ciastek Very Happy
Pozdrawiam
maf
ps. pisalem kiedys o moich kurkach zielononozkach. Rosna. Jaja /eko/ musza byc.
Zapisane
ali
Gość


Email
Odp: SMALEC
« Odpowiedz #16 : 2007-07-14, 21:24:56 »


ps. pisalem kiedys o moich kurkach zielononozkach. Rosna. Jaja /eko/ musza byc.

Marek
 teĹź miałem wrĂłcić do hodowli kur
kupiłem nawet  parę ozdobnych feniksĂłw, tylko kogut jest bez jaj i nie dorobiłem się przychĂłwku
 na razie z braku czasu (remonty) przespałem wiosnę, muszę  zmienić koguta
 mam  teĹź zamĂłwione czubate liliputy
zielononóşki planuję   kupić w przyszłym roku
ponoć najlepiej na działce hoduje się czubatki
nie wyłażą poza wydzielony teren,  dobrze sie  niosą i same  wysiadują kurczaki
pozdrawiam
ps.  szkoda Ĺźe nie moĹźna umieścić fotki feniksa ale podam linka
http://www.kurnik.iq.pl/topics9/feniks-niczym-z-popiolow-vt4058.htm#32944
Zapisane
Adiqq
Gość


Email
Odp: SMALEC
« Odpowiedz #17 : 2007-07-15, 21:00:57 »

maf, jajka od takich kurek sa rewelacyjne Smile
sasiadka mojej mamy sprzedaje jajka od nich Smile w kazdy poniedzialek 30-40 jajek trafia do mnie, rewelka Smile
Zapisane
maf
Gość


Email
Odp: SMALEC
« Odpowiedz #18 : 2007-07-15, 23:02:05 »

maf, jajka od takich kurek sa rewelacyjne Smile
sasiadka mojej mamy sprzedaje jajka od nich Smile w kazdy poniedzialek 30-40 jajek trafia do mnie, rewelka Smile
Niestety jeszcze takich jajek nie jadlem./tzn jadlem jak bylem maly - rodzice mieli male gospodarstwo/  Raz udalo mi sie kupic jaja z nr 2. Nie zauwazylem roznicy smakowej miedzy 2 a 3. Niedlugo bede mial jaja 0.
Powiem jeszcze to: jestem zorientowany /od czasu jak mam kurki/ w temacie ich zywienia. Nie wierzcie w to, ze kury sa odzywiane tylko naturalnymi skladnikami. Producenci jaj eko karmia kury pasza z paszarni /jest taka pasza - dla niosek- niosa wiecej jaj chyba/. Ja moim kurkom daje teraz srute /zmielona pszenica,jeczmien i kukurydza/ nie kupuje paszy. Witaminy zapewniam im w zielonkach, zbieram im ziola.
Byc moze za duzo zachodu dla kilku jaj dziennie, ale jest to oderwanie od pieprzonej rzeczywistosci.
Acha, buduje inkubator, mam zamiar zwiekszyc populacje kurek zielononozek kuropatwianych Very Happy.
Pozdr
maf
Zapisane
Rudka
Gość


Email
Odp: SMALEC
« Odpowiedz #19 : 2007-07-16, 00:04:49 »

Ja moim kurkom daje wszystkie niepotrzebne resztki z kuchni ,pszenice i papke z otrąb.
maja apetyt -ale też i nosza ładne bialutkie jajka . chodza sobie po ogrodzie ale czasami przefruwają do sąsiadki -dlatego czubatki są trudne w hodowli .Sa ponadto bardzo płochliwe
bo slepe z powodu czuba .
   
Zapisane
Strony: [1] 2 3 4 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Działające na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.06 sekund z 17 zapytaniami.