Strony: [1] 2 3 4
|
|
|
Autor
|
Wątek: SMALEC (Przeczytany 83566 razy)
|
Tomkiewicz
Gość
|
|
SMALEC
« : 2007-02-06, 14:23:30 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
baska
Gość
|
Mam pytanko, do czego sluzy, taki stuningowany smalec? Nadaje sie do smazenia? My przeciez zboza nie jemy. Ma ktos jakies pomysly?
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Gość
|
takim smalcem mozna krasic kartofle,kasze gryczana, kluski zoltkowe no i placki ziemniaczane.Smaruje nim tez gofry,zrobione ne zoltkach,smietanie i,masle i mace migdalowej.Inni jedza grubo z dzemem albo cukrem pudrem a mnie smakuja,o cudzie, :lol:ze smalcem i czosnkiem
|
|
|
|
|
|
|
wiktoria
Gość
|
Dzieki za informacje o smalcu. Wlasnie wczoraj szukalam - i o dziwo godzine pozniej - Smalec na Forum. Takie male szczescie a cieszy.
Pozdrawiam, Weronika.
|
|
|
|
|
|
|
wiktoria
Gość
|
Wiktoria - to po babci, Weronika moje. Zostaje przy Wiktorii, zawsze mi sie lepiej podobalo.
Wiktoia.
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Gość
|
Wlasnie wczoraj szukalam Bez przesady,smalec juz wczesniej przerabialismy tutaj na Forum, wystarczy poszukac.
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Gość
|
Lody smalcowe - kupiÄ kostke smalcu , nabiÄ patyk , wlozyc do zamrazarki i po godzinie gotowy do spozycia - powiedzcie to kiedyĹ przeciwnikom ĹťO /oczy im na wierzch wychodzÄ
, a ja sie wtedy lekko usmiecham/ i wiecie co ?? nastepne spotkanie jest rzeczowe , a pytan coraz wiecej - tych wĹaĹciwych.
|
|
|
|
|
|
|
|
kristan
Gość
|
Kodar-ja Ĺźartuje przecieĹź. Ale wiesz jaka jest mina adwersarza gdy mĂłwiÄ powaĹźnie - rÄcze ,Ĺźe nie Ĺpi póŠnocy.
|
|
|
|
|
|
|
evosonic
Gość
|
smieszna sytuacja w pociagu pkp , taki sobie przedzial , normalni ludzie , ja udaje sie nad baltyk , koniec sierpnia a ten wyjazd tez taki na szybko , totalne wariatkowo szybka decyzja : czy zglodnieje w pociagu czy tez nie ... nie wiem , wiem natomiast ze czysta energia lezy w lodowce i czeka szkoda zostawic zniszczy sie nie mozna niszczyc zywnosci .... czysta energia zostala wrzucona do sniadaniowego pojemniczka z ekologicznego hard styropianu ( brzydko wyglada ale jest rewelacyjny ) co dalej ? nic ciekawego kostka masla - a wlasciwie jej czesc , zostala pokrojona na plasterki , posypana ostra papryka i rozpuszczona w moich ustach ludziki patrzyli tak i patrzyli ... dziwnie ... nikt sie jednak nie odezwal nie zapytal ... nawet parka siedzaca obok z ktora troche wymienilam slow pomysl z lodami smalcowymi nie jest taki dziwny ... chociaz moze maslo ma bardzo przyjemny smak i chyba lody z masla bylyby lepsze
|
|
|
|
|
|
|
Hana
Gość
|
Moze uzyskam odpowiedz: ile wchlonie 1kg. kapusty kiszonej smalcu/sloniny zeby byla "kapusty kiszona nasycona--tluszczem". Wtopilam jut 250g. i jeszcze "jej"malo.
|
|
|
|
|
|
|
fewa
Gość
|
TopiĹam dzisiaj sĹoninÄ i pod koniec dodaĹam boczek wÄdzony. Zastanawiam siÄ jaki jest lepszy, ten bardziej wytopiony z chrupiÄ
cymi skwarkami czy nie do koĹca wytopiony. Chodzi mi o trawienie ktĂłry bÄdzie dĹuĹźej trawiony, a w konsekwencji dĹuĹźej syty. Wydaje mi siÄ, Ĺźe ten drugi. Co Wy o tym myĹlicie?
|
|
|
|
|
|
|
Adiqq
Gość
|
mi zdecydowanie lepiej smakuje ten drugi...zreszta jak siegne pamiecia wstecz, to zawsze sie u nas w domu taki robilo...a ktory bardziej syci? tego nie wiem.,....
|
|
|
|
|
|
|
adampio
Gość
|
fewa, mnie sie wydaje, ze smalec z nie-dokonca wysmazonym tluszczem bedzie bardziej sycacy. Poglad opieram na fakcie, ze organizm musi troce popracowac aby strawic, wiec to potrwa troche w przeciwienstwie do czystego smalcu. Co wy na to ?
|
|
|
|
|
|
|
slawek
Gość
|
E tam naturalne ograniczenia szybkoĹci trawienia tĹuszczy zniwelujÄ
stopieĹ wytopienia
|
|
|
|
|
|
|
maf
Gość
|
Nigdy nie zastanawialem sie, co mnie bardziej nasyci. Nigdy nie podchodzilem do odzywiania w ten sposob, ze wybieram produkty ktore mnie "nasyca" czyli bardziej energetyczne i bede mniej ilosciowo jadl. To poprostu wychodzi samo z zasad DO. Wystarczy popytac ludzi, jak samemu nie stosuje sie zasad. Po krotkim okresie , jak zaczynalismy Zywienie Optymalne, wszyscy sie dziwili, ze jemy tylko 2 posilki dziennie. Pewnie sa "sycace". Czy myslalem, o nasyceniu? Nie. Wracajac do tematu smalcu, to Slawek ma wyprobowany przepis na ciastka ze skwarek. Niestety mi sie nie udaje poniewaz wiekszosc skwarek z wytopionej sloniny jest takim smakolykiem, ze zostaje zjedzona na goraco. Moze jak sie spotkamy to Slawek przywiezie kilka ciastek Pozdrawiam maf ps. pisalem kiedys o moich kurkach zielononozkach. Rosna. Jaja /eko/ musza byc.
|
|
|
|
|
|
|
ali
Gość
|
ps. pisalem kiedys o moich kurkach zielononozkach. Rosna. Jaja /eko/ musza byc.
Marek teĹź miaĹem wrĂłciÄ do hodowli kur kupiĹem nawet parÄ ozdobnych feniksĂłw, tylko kogut jest bez jaj i nie dorobiĹem siÄ przychĂłwku na razie z braku czasu (remonty) przespaĹem wiosnÄ, muszÄ zmieniÄ koguta mam teĹź zamĂłwione czubate liliputy zielononóşki planujÄ kupiÄ w przyszĹym roku ponoÄ najlepiej na dziaĹce hoduje siÄ czubatki nie wyĹaĹźÄ
poza wydzielony teren, dobrze sie niosÄ
i same wysiadujÄ
kurczaki pozdrawiam ps. szkoda Ĺźe nie moĹźna umieĹciÄ fotki feniksa ale podam linka http://www.kurnik.iq.pl/topics9/feniks-niczym-z-popiolow-vt4058.htm#32944
|
|
|
|
|
|
|
Adiqq
Gość
|
maf, jajka od takich kurek sa rewelacyjne sasiadka mojej mamy sprzedaje jajka od nich w kazdy poniedzialek 30-40 jajek trafia do mnie, rewelka
|
|
|
|
|
|
|
maf
Gość
|
maf, jajka od takich kurek sa rewelacyjne sasiadka mojej mamy sprzedaje jajka od nich w kazdy poniedzialek 30-40 jajek trafia do mnie, rewelka Niestety jeszcze takich jajek nie jadlem./tzn jadlem jak bylem maly - rodzice mieli male gospodarstwo/ Raz udalo mi sie kupic jaja z nr 2. Nie zauwazylem roznicy smakowej miedzy 2 a 3. Niedlugo bede mial jaja 0. Powiem jeszcze to: jestem zorientowany /od czasu jak mam kurki/ w temacie ich zywienia. Nie wierzcie w to, ze kury sa odzywiane tylko naturalnymi skladnikami. Producenci jaj eko karmia kury pasza z paszarni /jest taka pasza - dla niosek- niosa wiecej jaj chyba/. Ja moim kurkom daje teraz srute /zmielona pszenica,jeczmien i kukurydza/ nie kupuje paszy. Witaminy zapewniam im w zielonkach, zbieram im ziola. Byc moze za duzo zachodu dla kilku jaj dziennie, ale jest to oderwanie od pieprzonej rzeczywistosci. Acha, buduje inkubator, mam zamiar zwiekszyc populacje kurek zielononozek kuropatwianych . Pozdr maf
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Gość
|
Ja moim kurkom daje wszystkie niepotrzebne resztki z kuchni ,pszenice i papke z otrÄ
b. maja apetyt -ale teĹź i nosza Ĺadne bialutkie jajka . chodza sobie po ogrodzie ale czasami przefruwajÄ
do sÄ
siadki -dlatego czubatki sÄ
trudne w hodowli .Sa ponadto bardzo pĹochliwe bo slepe z powodu czuba .
|
|
|
|
|
|
|
|
Strony: [1] 2 3 4
|
|
|