Autor
|
Wtek: PROBLEM Z CHOLESTEROLEM (Przeczytany 208812 razy)
|
toan
Go
|
Oj trzeba, bo jajka tak przyspieszają miażdżycę na diecie korytkowej, jak nic, z wyjątkiem żłótka. Takie szkodliwe te jaja są!
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
toan
Go
|
OMLETA , no nic tylko płukanie żołądka im się należy i lewatywa, aby zapamiętały, że omlety są NIEZDROWE !
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
|
|
|
|
|
|
|
cicero12
Go
|
MOIM CHOLESTEROLEM JUŻ NIKT SIĘ NIE INTERESUJE ale ja i tak powiem: Minął kolejny miesiąc i jest tak: cholesterol całkowity - 400,0 było 450,0 mg/dl, trójglicerydy - 117,2 było 175,2 mg/dl Jadę w dół i to mi wystarcza.
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Podsumujmy. Cholesterol powstaj z nadmiaru dobrego i bardzo dobrego materiału energetycznego (kolejno: węglowodany, tłuszcze) przy współuczestnictwie nadmiaru dobrych białek. . Ze śmieci nie powstaje (niskoweglowodanowe warzywa, białko jaja kurzego). Może dlatego mam teraz HDL:LDL 1:1 bo ...nie wyrzucam białek? I nie boję się ...celulozy . (nie jadam książek ). Może dlatego, że stosuję T - 2g/kg/dobę? Osobom, którym zalecam moje postepowanie z 1:4 robi sie 1:3 po ...3 miesiącach. Dlatego Cicero12 rób HDL,LDL,Trig. I nie jadaj otrąb zbożowych bo czasem drobinki białek zawartych w zbożach MOGĄ uruchamiać niepotrzebną nadprodukcję.
|
|
|
|
|
|
|
maria97
Go
|
ja nie wierze juz lekarzom ja mam tez wysoki cholesterol a moja siostra bardzo dobry jak powiedział lekarz .i moja siostra niedawno zmarła na serce. igdzie jest prawda a taka zeby ludzi wystraszyc liczy sie tylko zysk anie człowiek maria
|
|
|
|
|
|
|
kodar
Go
|
Maria,tu musisz koniecznie dodac lekarzom,ktorzy leczyli moja siostre. Naszej lekarce tej z Forum mozesz zawierzyc,to jest lekarka z ogromna wiedza i przeogromna skutecznoscia wyleczenia pod wyrunkiem zrozumienia i zastosowania sie do jej rad. Cholesterol to dosc skomplikowany twor, wazny a moze i najwazniejszy jest wskaznik tryglicerydow we krwi, bo to one wlasciwie mowia o zaangazowaniu , lub nie ,miazdzycy w naszych zylach, O wlasne zdrowie jest rowniez wskazane, a nawet potrzebne dbanie przez nas samych przez cale zycie
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Dieta optymalna ma na celu nauczyć nas wierzyć-ufać Sobie. Na równi z Drugimi. Po naprawieniu Siebie (w pewnym aspekcie) zaczniemy spotykać ludzi właściwych do ...dalszej nauki.
|
|
|
|
|
|
|
jerzy555
Go
|
Witam wszystkich na forum Mam znajomą(Alina) która stosuje DO razem z mężem(od7lat) i już od dłuższego czasu znam temat diety optymalnej. Pożyczyłem od nich książkę dr.Kwaśniewskiego "Dieta optymalna" i stwierdziłem że to może być bardzo ciekawe. Najpierw zrobiłem sobie badanie krwi ponieważ 11 lat temu miałem bardzo dobre wyniki ale wiek 52 lat zobowiązuje do częstszego jednak badania. I tak: HDL - 54.8 Cholesterol - 258 !!!! Trójglicerydy - 180 !!!! nooo nie bardzo byłem zadowolony.....i nie jestem..... U znajomej: HDL - 100 Cholesterol - 278 Trójglicerydy - 40 LDL - brak opisu nieźle chyba....prawda? Do tej pory żarłem dosłownie wszystko, i tłuste i słodkie, wiele owoców, ciasta wszelkiej maści, alkoholu raczej mało, piwo sporadycznie, papierosów od urodzenia NIE paliłem. Moje 170 cm wzrostu i wagę 72 kg a także bardzo dobre zdrowie(nadal zdrowy) sugerowało mi że jest OK ale te moje wyniki ?!?.....będzie pewno jeszcze gorzej narazie porzuciłem węglowodany i zaczynam dietę. Alina dała mi wiele wskazówek na początek. Waga jest "gorąca"ostatnio w naszej kuchni bowiem wspólnie z żoną eksperymentujemy. Jem jaja i smalec(no i te inne takie tam...) tak jak Ala mi na początek zapodała..... pożyjemy.....zobaczymy......narazie jestem wrogiem W pozdrawiam Jurek
|
|
|
|
|
|
|
Rudka
Go
|
witam na arcyciekawym forum ,gratuluje podjęcia mądrej decyzji i zycze sukcesów na nowej drodze .
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
...narazie jestem wrogiem W
pozdrawiam Jurek
No ,nie przesadzaj z tym wrogim nastawieniem do węglowodanów .One też są potrzebne Właśnie wielu ludzi, którzy zaczynają żywienie optymalne ,popełniają błąd (źle interpretują przekaz JKwaśniewskiego) i odrzucają całkowicie W ,co niekorzystnie wpływa również na zdrowie Wszystko z umiarem-proporcje . JK nigdzie nie pisze ,że trzeba zrezygnować z węglowodanów ,że to coś złego ...... pozdrawiam Edyta.
|
|
|
|
|
|
|
elmo
Go
|
...JK nigdzie nie pisze ,że trzeba zrezygnować z węglowodanów ,że to coś złego ......
Chodzi mi oczywiście o węglowodany stosowane w optymalnych proporcjach
|
|
|
|
|
|
|
Halina Ch.
Go
|
Alina dała mi wiele wskazówek na początek. Waga jest "gorąca"ostatnio w naszej kuchni bowiem wspólnie z żoną eksperymentujemy. Jem jaja i smalec(no i te inne takie tam...) tak jak Ala mi na początek zapodała..... pożyjemy.....zobaczymy......narazie jestem wrogiem W
pozdrawiam Jurek
Witaj Jurek, mądra decyzja. Tutaj znajdziesz odpowiednią pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
jerzy555
Go
|
witam oczywiście że nie do końca wrogiem.....tylko do 50g. W Alicja poinformowała mnie o tym a także w ksiące o tym pisze pzdr Jurek
|
|
|
|
|
|
|
grizzly
Go
|
witam oczywiście że nie do końca wrogiem.....tylko do 50g. W Alicja poinformowała mnie o tym a także w ksiące o tym pisze pzdr Jurek jerzy555, nie zapomnij zbadac, jak daleko rozwinieta masz miazdzyce i kamice. Wyniki laboratoryjne daja Tobie jedynie "mgliste" informacje o kierunku twojego chwilowego metabolizmu. Liczy sie wylacznie efekt np. znikajaca miazdzyca czy kamica. Lub wrecz pojawiajaca sie miazdzyca lub kamica !!!!!!!
|
|
|
|
|
|
|
jerzy555
Go
|
witam oczywiście że nie do końca wrogiem.....tylko do 50g. W Alicja poinformowała mnie o tym a także w ksiące o tym pisze pzdr Jurek jerzy555, nie zapomnij zbadac, jak daleko rozwinieta masz miazdzyce i kamice. Wyniki laboratoryjne daja Tobie jedynie "mgliste" informacje o kierunku twojego chwilowego metabolizmu. Liczy sie wylacznie efekt np. znikajaca miazdzyca czy kamica. Lub wrecz pojawiajaca sie miazdzyca lub kamica !!!!!!! dzięki za odpowiedź, jestem na etapie oczekiwania na powrót lekarki optymalnej która jest obecnie na wczasach. Po Bożym Ciele wybieram się do niej na wizytę żeby porozmawiać szczegółowo o tych sprawach i podjąć następne kroki np. dodatkowe badania. Mam świadomość że kamica lub miażdżyca może być już na pewnym etapie ale na razie mój lekarz rodzinny dał mi receptę na lek zmniejszający cholesterol (nie biorę tych leków) Jurek
|
|
|
|
|
|
|
jerzy555
Go
|
jerzy555, nie zapomnij zbadac, jak daleko rozwinieta masz miazdzyce i kamice. Wyniki laboratoryjne daja Tobie jedynie "mgliste" informacje o kierunku twojego chwilowego metabolizmu. Liczy sie wylacznie efekt np. znikajaca miazdzyca czy kamica. Lub wrecz pojawiajaca sie miazdzyca lub kamica !!!!!!! grizzly, nie odczułem nigdy nagłej potrzeby aby badać kamicę i miażdżycę. Czy jest to specjalne badanie tych dwóch rzeczy? pod koniec ubiegłego roku miałem rutynowe badania okresowe z firmy w której pracuję. Badano mi tam krew ale niestety tylko podstawowe sprawy. Robiono też EKG(wyszło bardzo dobre) Badania krwi o których pisałem wcześniej to zafundowałem sobie sam. Liczę na brak kamyków w moich wnętrznościach Jurek
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
Zawartość cholesterolu w błonie erytrocytów markerem niestabilności w chorobie wieńcowej? Dimitrios N. Tziakas. Total Cholesterol Content of Erythrocyte Membranes Is Increased in Patients With Acute Coronary Syndrome. A New Marker of Clinical Instability? Link: J Am Coll Cardiol, 2007; 49:2081 Autorzy przebadali 212 kolejnych pacjentów z chorobą wieńcową (stabilna choroba wieńcowa-CSA, n=120 i ostry zespół wieńcowy-ACS, n=93). Metodą enzymatyczną stwierdzili znacząco wyższe średnie stężenie cholesterolu całkowitego w błonie erytrocytów u osób z ACS (184 µg/mg vs 81.1 µg/mg, p<0.001). Dalsze badania potwierdzą, czy wskaźnik ten może być użyteczny w ocenie stabilności blaszki miażdżycowej. Data ukazania się notatki: 29 maja 2007 Opracowane na podstawie: Journal of the American College of Cardiology / 29 maja 2007 Kosztem fosfilipidów, białek czy węglowodanów w tej błonie? Jak mówią A to powinni też zajmować się B .
|
|
|
|
|
|
|
|
|