lekarka
Go
|
Z ludzmi o stężeniu cholesterolu ponad normę jest tak: są tacy w tej grupie , którzy nic nie kumają jak sie do nich mówi i tacy, którzy mają "kumanie" bardzo dobre wręcz doskonałe. Podobne jak z ludzmi o stężeniu cholesterolu w normie. Są tacy z którymi da się rozmawiać i tacy którzy "w ogóle nie łapią jaki temat leci". Cholesterol to jeden parametr. Przyznam że lepiej się rozumiem z osobami o wysokim HDL i stężeniu cholesterolu powyżej normy niż z tymi ludzmi z tym samym stosunkiem obu parametrów, a całkowitym cholesterolem w gr. normy . Może poziom zrozumienia ("kumania"?) możnaby mierzyć ilością HDL? Takie wstępne założenie .
|
|
|
|
|
|
|
lekarka
Go
|
U osób z w miarę prawidłowym LDL dieta eliminująca szkodliwości (zboża, pr. mleczne co 7 dni) działa szybko. Regeneruje struktury śluzówkowe w naczyniach PO 3 dniach. Likwiduje np. poty okoloprzekwitaniowe (i nie tylko) PO 3 dobach. Osoby na DO jadają środek likwidujący działanie alergenów (i innych produktow nietolerowanych) TŁUSZCZ w ilości obfitej. Jakoś dziwnie się dzieje, bo normalizację stanu organizmu uzyskują dopiero po normalizacji cholesterolu LDL... Prawidłowy LDL (poniżej 100mg%) sprzyja likwidowaniu objawów chorobowych. To jak z nadwagą (LDL to nieco inny tłuszcz niż ten zgromadzony i widoczny w postaci nadwagi, jednak TEŻ tłuszcz, który ogranizm jest w stanie zużyć=spalić w mitochondriach), dolegliwości lubią się zmniejszać PO rozpoczęciu normalizacji wagi ciała. Per analogiam - dlatego normalizacja cholesterolu LDL działa korzystnie dla całego organizmu. Metoda "wiadomojaka" - jak w odchudaniu ( T- ok. 1,5g/kg/dobę; rotacja pr. mlecznych). Tu jest różnica między podejściem dra JK a moim. Dr JK nie ustosunkowuje się negatywnie do stale znacznie podwyższonego cholesterolu LDL. TAK MI wiadomo z dostępnej informacji, bo nie mam kontaktu na bieżąco z dr JK.
|
|
|
|
|
|
|
cicero12
Go
|
Pozdrawiam wszystkich, którzy mają cholesterol powyżej 300 - przyjmujemy to jako nową normę dla Polski
|
|
|
|
|
|
|
Luka
Go
|
Jestem za nową normą
|
|
|
|
|
|
|
jerzy555
Go
|
tydzień temu przy okazji badań okresowych miałem badany cholesterol i ten całkowity wyniósł 264mg/dl. Trzy lata temu przed przejściem na ŻO miałem 258mg/dl a więc niewiele nieco niżej. Muszę jednak dodać że po roku stosowania ŻO takiego rzetelnego cholesterol miałem na poziomie 231mg/dl
Trójglicerydy natomiast:
Przed ŻO: 180mg/dl Po roku : 61mg/dl W 3 roku: 35mg/dl (tydzień temu)
|
|
|
|
|
|
|
jerzy555
Go
|
dodam też podstawowe wyniki wątrobowe:
Przed ŻO Po roku ŻO Po 3 latach Norma
AST 33 43 24 do 40 ALT 45 53 25 do 38
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Gratulacje !
|
|
|
|
|
|
|
jerzy555
Go
|
Gratulacje !
serdecznie dziękuję
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
tydzień temu przy okazji badań okresowych miałem badany cholesterol i ten całkowity wyniósł 264mg/dl. Trzy lata temu przed przejściem na ŻO miałem 258mg/dl a więc niewiele nieco niżej. Muszę jednak dodać że po roku stosowania ŻO takiego rzetelnego cholesterol miałem na poziomie 231mg/dl
Trójglicerydy natomiast:
Takie wyniki rokują minimum 120 lat w zdrowiu..
|
|
|
|
|
|
|
|
jerzy555
Go
|
Trójglicerydy natomiast:
Takie wyniki rokują minimum 120 lat w zdrowiu.. renia.....nie dobijaj mnie...nie chcę żyć 120 lat!!! 80 latek mi wystarczy
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Przypomnę Tobie Twoje słowa - jak będziesz miał osiemdziesiątkę (o ile będę miała okazję) Pamiętam, jak miałam 16 lat i mówiłam do koleżanki, że nie chciałabym żyć dłużej niż 50 lat - bo potem to już tylko ta paskudna starość.. A teraz mam skończoną piędziesiątkę i uważam, że dopiero zaczęła mi się druga połowa życia - ta lepsza..
|
|
|
|
|
|
|
Teresa Stachurska
Go
|
Parę lat temu współpracownika odwiedził jego dziadek lat 94. Jechał 300 km autobusem z dwiema przesiadkami i przeszkadzało mu, że za rzadko kierowca autobusu robił przerwę na papierosa...
Koleżanki zaś tata lat 90 rzucił jakieś 2 lata temu palenie, nadal jest sprawny i nawet przeziębienia mu się nie zdarzają. Mieszka z córką i jej mężem, ma poważanie i sympatyczną atmosferę. Bywa u nich sporo ludzi i dziadek w spotkaniach uczestniczy, jest na bieżąco, że tak powiem. Śniadania robi sobie sam (młodzi pracują i wybywają z domu zanim "starszy pan" wstanie), wyjeżdża do rodziny, w bliższej i dalszej okolicy oraz do Konina koleją (też ma przesiadki).
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
No to Teresa z paleniem się nie przejmuj na rzucenie masz czas do dziewięćdziesiątki.. jeśli chcesz długo pożyć..
|
|
|
|
|
|
|
jerzy555
Go
|
Przypomnę Tobie Twoje słowa - jak będziesz miał osiemdziesiątkę (o ile będę miała okazję) Pamiętam, jak miałam 16 lat i mówiłam do koleżanki, że nie chciałabym żyć dłużej niż 50 lat - bo potem to już tylko ta paskudna starość.. A teraz mam skończoną piędziesiątkę i uważam, że dopiero zaczęła mi się druga połowa życia - ta lepsza.. renia, to jest ciekawe co piszesz bo życie jest coraz piękniejsze w miarę upływu latek. Nie mogę się doczekać na kilka fajnych wypadów w tym roku. Tym bardziej jak się pozytywnie myśli to tym więcej siły człowiekowi przybywa. W tym roku przypada mi fajny jubileusz bo urodzony w 1955 roku skończę 55lat i właśnie tak jak piszesz, u mnie też zaczęła się ta druga lepsza połowa życia pozdrawiam jerzy555
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
No widzisz? Do młodości trzeba dojrzeć.. Teraz ma się inne priorytety i większy rozwój duchowy. Wcześniej najważniejszą sprawą było zaspokojenie potrzeb dzieci a teraz jest więcej czasu o zadbanie o własne potrzeby..
|
|
|
|
|
|
|
jerzy555
Go
|
hough!....jak mawiali starzy Indianie
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Hip, hip, hura.. - jak krzyczeli harcerze..
|
|
|
|
|
|
|
admin
Go
|
Cytująć: "A o co cho? But IMO, BTW to KMWTW" - aby "naukpowo" wyrazić problem.
|
|
|
|
|
|
|
renia
|
Widać, że bardzo lubisz dzieci.. ..ale tylko te dobre..
|
|
|
|
|
|
|
|