forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, GoŠ. Zaloguj siŕ, lub zarejestruj proszŕ.
2017-11-23, 14:06:59

Zaloguj siŕ podaj▒c nazwŕ u┐ytkownika, has│o i d│ugoŠ sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
2. Nale┼╝y je┼Ť─ç wtedy, gdy si─Ö chce je┼Ť─ç i zjada─ç tyle, by nie czu─ç potrzeby dalszego jedzenia.
496641 wiadomoÂci w 3936 w▒tkach; wys│ane przez 66 u┐ytkownikˇw
Najnowszy u┐ytkownik: jwar
* Strona g│ˇwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj siŕ Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Dzia┼éy Forum
| |-+  Prasa
| | |-+  "Cholesterol XXI wieku?"
« poprzedni nastŕpny »
Strony: [1] Do do│u Drukuj
Autor W▒tek: "Cholesterol XXI wieku?"  (Przeczytany 2912 razy)
Krystyna*Opty*
GoŠ


Email
"Cholesterol XXI wieku?"
« : 2007-02-08, 13:04:28 »

A ja o rewelacjach na temat homocysteiny dowiedzia┼éam si─Ö ju┼╝ wiele lat temu z ksi─ů┼╝ki Wolfganga Lutza: "┼╗ycie bez pieczywa"...
Jak wida─ç nauka lubi odkrywa─ç rzeczy ju┼╝ dawno odkryte...
----------------------------------------------------------------------------------

http://www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=nauka&name=42
   
Cholesterol XXI wieku?

Homocysteina powoduje choroby uk┼éadu kr─ů┼╝enia ┬á ┬á Marek Karolkiewicz

Cholesterol nie jest ju┼╝ "trendy". Obecnie osoby dbaj─ůce o zdrowie
powinny zwraca─ç baczn─ů uwag─Ö na poziom homocysteiny we krwi. Coraz
wi─Öcej specjalist├│w dochodzi do wniosku, ┼╝e nadmiar tego aminokwasu
powoduje choroby uk┼éadu kr─ů┼╝enia, choroby wie┼äcowe, zawa┼éy, udary m├│zgu,
a mo┼╝e nawet przyczynia si─Ö do rozwoju alzheimera i osteoporozy. W
ostatnich dw├│ch dziesi─Öcioleciach XX w. trwa┼éa ┼Ťwiatowa walka z
cholesterolem, a zw┼éaszcza z jego z┼é─ů odmian─ů, wywo┼éuj─ůc─ů mia┼╝d┼╝yc─Ö
naczy┼ä krwiono┼Ťnych. Lekarze zalecali pacjentom obni┼╝anie poziomu tego
zab├│jcy. Niestety, u wielu os├│b, kt├│re tego dokona┼éy, nie nast─ůpi┼éa
istotna poprawa zdrowia. Zacz─Öto wi─Öc si─Ö zastanawia─ç, czy istnieje
inna, poza cholesterolow─ů, geneza arteriosklerozy. Problem jest bardzo
powa┼╝ny. Dolegliwo┼Ťci uk┼éadu kr─ů┼╝enia, obok chor├│b nowotworowych,
powoduj─ů najwi─Öcej zgon├│w. Szybko najwa┼╝niejszym podejrzanym sta┼éa si─Ö
homocysteina.

To aminokwas siarkowy

nieb─Öd─ůcy sk┼éadnikiem naszej diety. Powstaje z metioniny, wa┼╝nego
aminokwasu, kt├│rego organizm ludzki nie wytwarza, a wi─Öc musi on by─ç
dostarczany wraz z ┼╝ywno┼Ťci─ů pochodzenia zwierz─Öcego. Metionina odgrywa
kluczow─ů rol─Ö w syntezie bia┼éek. W wyniku przemiany metioniny tworzy si─Ö
natomiast homocysteina, kt├│ra z pewno┼Ťci─ů wywiera negatywny wp┼éyw -
dlatego organizm natychmiast i w ca┼éo┼Ťci j─ů usuwa. Aby pozby─ç si─Ö tego
szkodnika, niezb─Ödne s─ů jednak witamina B12, witamina B6 oraz kwas
foliowy. Je┼Ťli brakuje nawet jednej z tych substancji, proces likwidacji
homocysteiny zostaje zakłócony. Aminokwas "awanturuje się" w komórkach,
prowadzi do zaburzeń przemiany materii w układzie nerwowym, a w końcu
zostaje przez broni─ůce si─Ö kom├│rki wyrzucony do krwi, gdzie uszkadza
delikatny nab┼éonek ┼Ťcianek t─Ötnic i ┼╝y┼é. W ten spos├│b homocysteina
przyspiesza powstawanie zakrzep├│w. Niewykluczone te┼╝, ┼╝e podst─Öpnie
w┼é─ůcza si─Ö do struktur pewnych bia┼éek. Po raz pierwszy hipoteza o
homocysteinowym pochodzeniu miażdżycy została wysunięta w 1976 r., ale
szerokie badania epidemiologiczne przeprowadzono dopiero w latach 90. XX
w. Za normalny uznany zosta┼é poziom homocysteiny w osoczu krwi wynosz─ůcy
od 5 do 15 mikromoli na litr. Najlepiej jednak mie─ç poziom poni┼╝ej 10
mikromoli. Ten próg prawdopodobnie został przekroczony u 30% Polaków!
Niektóre badania wykazały, że nawet stężenie większe niż 11 mikromoli ma
negatywny wp┼éyw na naczynia krwiono┼Ťne. Powy┼╝ej 20 mikromoli ju┼╝ ko┼äcz─ů
si─Ö ┼╝arty. Szacuje si─Ö, ┼╝e granic─Ö 16 mikromoli przekracza do 7%
populacji. Prawdopodobnie co druga osoba powy┼╝ej 50. roku ┼╝ycia ma zbyt
wysokie st─Ö┼╝enie tego aminokwasu we krwi.
Homocysteina może przyspieszyć powstanie miażdżycy zwłaszcza u tych
os├│b, u kt├│rych wyst─Öpuje jeden z klasycznych czynnik├│w ryzyka -
nadci┼Ťnienie, cukrzyca lub na┼é├│g nikotynowy. Wed┼éug niekt├│rych studi├│w,
wzrost poziomu homocysteiny w osoczu krwi o 5 mikromoli na litr zwi─Öksza
prawdopodobie┼ästwo choroby wie┼äcowej o jedn─ů trzeci─ů, zawa┼éu serca o
70%, a udaru m├│zgu nawet o 150%.
Ju┼╝ wcze┼Ťniej wiedziano, ┼╝e wysoki poziom homocysteiny mo┼╝e doprowadzi─ç
do uszkodzeń układu nerwowego i deformacji płodu w łonie matki. Z tego
powodu kobietom w ci─ů┼╝y profilaktycznie przepisywany jest kwas
foliowy. Jak si─Ö wydaje, perfidny aminokwas powoduje tak┼╝e

obni┼╝enie sprawno┼Ťci intelektualnej

u ludzi starszych, a mo┼╝e nawet demencj─Ö. W Szkocji od lat 30. XX w.
prowadzono obserwacj─Ö grupy ludzi urodzonych w 1921 r. - sprawdzano ich
iloraz inteligencji oraz zdolno┼Ťci umys┼éowe. Ostatnie badania
przeprowadzono w 2001 r. Okazało się, że 80-latkowie z najwyższym
poziomem homocysteiny we krwi osi─ůgali w testach sprawno┼Ťci
intelektualnej najgorsze wyniki. Podobny rezultat przyniosło studium
przeprowadzone w Anglii, podczas kt├│rego przez pi─Ö─ç lat sprawdzano
zdolno┼Ťci intelektualne grupy senior├│w. I tu zwi─ůzek mi─Ödzy wysokim
poziomem aminokwasu siarkowego a obni┼╝eniem sprawno┼Ťci m├│zgu okaza┼é si─Ö
oczywisty. Prawdopodobnie homocysteina doprowadza do zwapnienia naczyń
krwiono┼Ťnych, w nast─Öpstwie do m├│zgu nap┼éywa wraz z krwi─ů mniej
substancji od┼╝ywczych i tlenu, co powoduje, ┼╝e wi─Öcej kom├│rek nerwowych
obumiera. Wydaje si─Ö te┼╝, ┼╝e niedob├│r kwasu foliowego oraz witamin B6 i
B12 ogranicza zdolno┼Ť─ç kom├│rek, tak┼╝e m├│zgowych, do naprawiania
uszkodze┼ä DNA. Zalecenia lekarzy s─ů wi─Öc jednoznaczne - osoby powy┼╝ej
50. roku ┼╝ycia powinny regularnie sprawdza─ç poziom homocysteiny we krwi
(podobnie jak poziom cholesterolu, cukru oraz ci┼Ťnienie).
W 1998 r. w┼éadze Stan├│w Zjednoczonych zaleci┼éy wzbogacanie m─ůki z
wszystkich zb├│┼╝ kwasem foliowym. W marcu 2004 r. specjali┼Ťci American
Heart Association (AHA), renomowanej organizacji lekarzy zajmuj─ůcych si─Ö
uk┼éadem kr─ů┼╝enia, zebrali si─Ö na konferencji w San Francisco. Podczas
obrad przedstawiono wyniki studium, zgodnie z kt├│rymi wzbogacenie m─ůki
kwasem foliowym doprowadziło do spadku poziomu aminokwasu siarkowego we
krwi całej populacji przeciętnie o 10%. Pozwoliło to na uniknięcie 50
tys. zgonów tylko w 1999 r. (dla Polski oznaczałoby to około 7 tys.
┼Ťmierci mniej). W ┼Ťlad za USA posz┼éy inne kraje - W─Ögry, Kanada i
Brazylia. Eksperci s─ů zgodni, ┼╝e najlepszym sposobem utrzymywania
zdrowego poziomu aminokwasu siarkowego jest odpowiednia dieta, bogata w
witaminy B6, B12 i kwas foliowy. Ta ostatnia substancja obficie

wyst─Öpuje w warzywach

o jadalnych, zielonych li┼Ťciach, w pomara┼äczach i zbo┼╝ach. Zaleca si─Ö
przyjmowanie dziennie 400 mikrogram├│w kwasu foliowego, ilo┼Ťci
znajduj─ůcej si─Ö w fili┼╝ance zbo┼╝a, szklance soku pomara┼äczowego lub
po┼éowie fili┼╝anki soczewicy, a tak┼╝e w sze┼Ťciu kie┼ékach szparag├│w lub
dw├│ch kromkach pe┼énoziarnistego chleba. Aby pozyska─ç niezb─Ödn─ů ilo┼Ť─ç
kwasu foliowego, mo┼╝na te┼╝ je┼Ť─ç 700 gram├│w owoc├│w i warzyw dziennie.
Poza wegetarianami niewielu osi─ůga tak imponuj─ůcy wynik. Zalecane
dzienne spo┼╝ycie witaminy B6 to 1,3-1,7 miligram├│w. Wystarczy
spa┼éaszowa─ç banana lub ziemniaka pieczonego ze sk├│rk─ů. Dla witaminy B12
wskazania wynosz─ů 2,4 mikrograma na dob─Ö. To ilo┼Ť─ç znajduj─ůca si─Ö w
piersi kurczaka, w jajku na twardo czy w kubku jogurtu. Oczywi┼Ťcie mo┼╝na
przyjmowa─ç preparaty witaminowe. Nie s─ů jednak tanie i, co
najwa┼╝niejsze, prawdopodobnie ich skuteczno┼Ť─ç jest minimalna. Preparaty
mog─ů obni┼╝y─ç poziom homocysteiny we krwi nawet o jedn─ů czwart─ů, lecz,
jak dowiodły studia przeprowadzone w ostatnich latach, stan pacjentów
się nie poprawił.
W grudniu 2006 r. opublikowano wyniki 12 studi├│w, przeprowadzonych przez
zespół dr Lydii Bazzano z University School of Public Health and
Tropical Medicine w Nowym Orleanie. Od 2002 r. podawano 17 tys.
pacjentów preparaty z kwasem foliowym. Okazało się, że liczba chorób
wieńcowych, zawałów, udarów mózgu i podobnych przyczyn zgonu była taka
sama w grupie os├│b, kt├│re przyjmowa┼éy preparaty, jak w┼Ťr├│d pacjent├│w,
kt├│rym kwasu foliowego nie podawano. "Oczywi┼Ťcie kobiety w ci─ů┼╝y powinny
przyjmowa─ç kwas foliowy. Ale dla osoby starszej, np. po zawale, nie
oznacza on ┼╝adnych korzy┼Ťci. Na szcz─Ö┼Ťcie cho─ç kwas foliowy nie
zmniejsza ┼Ťmiertelno┼Ťci, nie zwi─Öksza te┼╝ jej, co tak┼╝e jest dobr─ů
nowin─ů", o┼Ťwiadczy┼éa w wywiadzie prasowym dr Bazzano.
Dbaj─ůcy o zdrowie nie powinni wi─Öc unika─ç szpinaku i innych warzyw o
zielonych li┼Ťciach. Negatywny wp┼éyw hemocysteiny na organizm wymaga
jeszcze wielu dalszych badań. Wiele wskazuje jednak, że aminokwas ten
uznany zostanie za cholesterol XXI wieku.
Zapisane
lekarka
GoŠ


Email
Odp: "Cholesterol XXI wieku?"
« Odpowiedz #1 : 2007-02-08, 13:43:51 »

Aby pozby─ç si─Ö tego
szkodnika, niezb─Ödne s─ů ..... oraz kwas
foliowy. 

...obficie wyst─Öpuje w warzywach
wyst─Öpuje w warzywach

Czyli jak jadamy za du┼╝o mi─Ösa, jaj to powinni┼Ťmy "dopycha─ç" ... kapust─ů.
Ale jak jadamy mniej w/w, a wi─Öcej ...podgardla to mo┼╝emy mniej "dopycha─ç" kapust─ů/szpinakiem  Very Happy
Zapisane
lekarka
GoŠ


Email
Odp: "Cholesterol XXI wieku?"
« Odpowiedz #2 : 2007-02-08, 13:45:28 »

 Very Happy
Mo┼╝emy "nie/zdecydowanie mniej dopycha─ç " sa┼éat─ů jak ...jadamy w─ůtr├│bk─Ö  Very Happy
Zapisane
wojteks
GoŠ


Email
Odp: "Cholesterol XXI wieku?"
« Odpowiedz #3 : 2007-02-08, 13:58:05 »

A najbardziej mia┼╝d┼╝yc─Ö przyspiesza "wstawanie lew─ů nog─ů", co ma g┼é─Öbokie, naukowe uzasadnienie w przys┼éowiu Very Happy Very Happy Very Happy
Zapisane
zbynek
GoŠ


Email
Odp: "Cholesterol XXI wieku?"
« Odpowiedz #4 : 2007-06-27, 09:29:36 »

Dieta mi─Ösna zmniejsza ryzyko raka trzustki.

Kiedy jemy┬á mi─Öso, dostarczamy┬á obfito┼Ť─ç witamina B12. Homocysteina pozostaje niska, poniewa┼╝ witamina B12 kieruje jego zamian─Ö do metioniny.
http://www.proteinpower.com/drmike/?p=541
Zapisane
zbynek
GoŠ


Email
Odp: "Cholesterol XXI wieku?"
« Odpowiedz #5 : 2007-07-19, 21:38:11 »

Wykres m├│wi─ůcy o korelacji┬á mi─Ödzy poziomami cholesterolu i tempami choroby serca w r├│┼╝nych krajach.
http://uk.youtube.com/watch?v=i8SSCNaaDcE#GU5U2spHI_4

“The Great Cholesterol Myth”

http://www.spiked-online.com/Articles/0000000CAE78.htm

Ps.   Ten wykres zapewne nie zadawala Aborygenów. Shocked
Zapisane
Strony: [1] Do gˇry Drukuj 
« poprzedni nastŕpny »
Skocz do:  

Dzia│a na MySQL Dzia│a na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dzia│aj▒ce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrze┐one.
Prawid│owy XHTML 1.0! Prawid│owy CSS!
Strona wygenerowana w 0.035 sekund z 17 zapytaniami.