forum.dr-kwasniewski.pl
Witamy, Go. Zaloguj si, lub zarejestruj prosz.
2024-11-25, 23:25:59

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
3. Białka jako materiał do budowy i przebudowy ciała powinno mieć możliwie wysoką wartość biologiczną, powinno to być białko zwierzęce, a nie roślinne.
669747 wiadomoci w 4061 wtkach; wysane przez 34 uytkownikw
Najnowszy uytkownik: root
* Strona gwna Pomoc Szukaj Kalendarz Zaloguj si Rejestracja
+  forum.dr-kwasniewski.pl
|-+  Działy Forum
| |-+  Prasa
| | |-+  "Cholesterol XXI wieku?"
« poprzedni nastpny »
Strony: [1] Do dou Drukuj
Autor Wtek: "Cholesterol XXI wieku?"  (Przeczytany 6886 razy)
Krystyna*Opty*
Go


Email
"Cholesterol XXI wieku?"
« : 2007-02-08, 13:04:28 »

A ja o rewelacjach na temat homocysteiny dowiedziałam się już wiele lat temu z książki Wolfganga Lutza: "Życie bez pieczywa"...
Jak widać nauka lubi odkrywać rzeczy już dawno odkryte...
----------------------------------------------------------------------------------

http://www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=nauka&name=42
   
Cholesterol XXI wieku?

Homocysteina powoduje choroby układu krążenia     Marek Karolkiewicz

Cholesterol nie jest już "trendy". Obecnie osoby dbające o zdrowie
powinny zwracać baczną uwagę na poziom homocysteiny we krwi. Coraz
więcej specjalistów dochodzi do wniosku, że nadmiar tego aminokwasu
powoduje choroby układu krążenia, choroby wieńcowe, zawały, udary mózgu,
a może nawet przyczynia się do rozwoju alzheimera i osteoporozy. W
ostatnich dwóch dziesięcioleciach XX w. trwała światowa walka z
cholesterolem, a zwłaszcza z jego złą odmianą, wywołującą miażdżycę
naczyń krwionośnych. Lekarze zalecali pacjentom obniżanie poziomu tego
zabójcy. Niestety, u wielu osób, które tego dokonały, nie nastąpiła
istotna poprawa zdrowia. Zaczęto więc się zastanawiać, czy istnieje
inna, poza cholesterolową, geneza arteriosklerozy. Problem jest bardzo
poważny. Dolegliwości układu krążenia, obok chorób nowotworowych,
powodują najwięcej zgonów. Szybko najważniejszym podejrzanym stała się
homocysteina.

To aminokwas siarkowy

niebędący składnikiem naszej diety. Powstaje z metioniny, ważnego
aminokwasu, którego organizm ludzki nie wytwarza, a więc musi on być
dostarczany wraz z żywnością pochodzenia zwierzęcego. Metionina odgrywa
kluczową rolę w syntezie białek. W wyniku przemiany metioniny tworzy się
natomiast homocysteina, która z pewnością wywiera negatywny wpływ -
dlatego organizm natychmiast i w całości ją usuwa. Aby pozbyć się tego
szkodnika, niezbędne są jednak witamina B12, witamina B6 oraz kwas
foliowy. Jeśli brakuje nawet jednej z tych substancji, proces likwidacji
homocysteiny zostaje zakłócony. Aminokwas "awanturuje się" w komórkach,
prowadzi do zaburzeń przemiany materii w układzie nerwowym, a w końcu
zostaje przez broniące się komórki wyrzucony do krwi, gdzie uszkadza
delikatny nabłonek ścianek tętnic i żył. W ten sposób homocysteina
przyspiesza powstawanie zakrzepów. Niewykluczone też, że podstępnie
włącza się do struktur pewnych białek. Po raz pierwszy hipoteza o
homocysteinowym pochodzeniu miażdżycy została wysunięta w 1976 r., ale
szerokie badania epidemiologiczne przeprowadzono dopiero w latach 90. XX
w. Za normalny uznany został poziom homocysteiny w osoczu krwi wynoszący
od 5 do 15 mikromoli na litr. Najlepiej jednak mieć poziom poniżej 10
mikromoli. Ten próg prawdopodobnie został przekroczony u 30% Polaków!
Niektóre badania wykazały, że nawet stężenie większe niż 11 mikromoli ma
negatywny wpływ na naczynia krwionośne. Powyżej 20 mikromoli już kończą
się żarty. Szacuje się, że granicę 16 mikromoli przekracza do 7%
populacji. Prawdopodobnie co druga osoba powyżej 50. roku życia ma zbyt
wysokie stężenie tego aminokwasu we krwi.
Homocysteina może przyspieszyć powstanie miażdżycy zwłaszcza u tych
osób, u których występuje jeden z klasycznych czynników ryzyka -
nadciśnienie, cukrzyca lub nałóg nikotynowy. Według niektórych studiów,
wzrost poziomu homocysteiny w osoczu krwi o 5 mikromoli na litr zwiększa
prawdopodobieństwo choroby wieńcowej o jedną trzecią, zawału serca o
70%, a udaru mózgu nawet o 150%.
Już wcześniej wiedziano, że wysoki poziom homocysteiny może doprowadzić
do uszkodzeń układu nerwowego i deformacji płodu w łonie matki. Z tego
powodu kobietom w ciąży profilaktycznie przepisywany jest kwas
foliowy. Jak się wydaje, perfidny aminokwas powoduje także

obniżenie sprawności intelektualnej

u ludzi starszych, a może nawet demencję. W Szkocji od lat 30. XX w.
prowadzono obserwację grupy ludzi urodzonych w 1921 r. - sprawdzano ich
iloraz inteligencji oraz zdolności umysłowe. Ostatnie badania
przeprowadzono w 2001 r. Okazało się, że 80-latkowie z najwyższym
poziomem homocysteiny we krwi osiągali w testach sprawności
intelektualnej najgorsze wyniki. Podobny rezultat przyniosło studium
przeprowadzone w Anglii, podczas którego przez pięć lat sprawdzano
zdolności intelektualne grupy seniorów. I tu związek między wysokim
poziomem aminokwasu siarkowego a obniżeniem sprawności mózgu okazał się
oczywisty. Prawdopodobnie homocysteina doprowadza do zwapnienia naczyń
krwionośnych, w następstwie do mózgu napływa wraz z krwią mniej
substancji odżywczych i tlenu, co powoduje, że więcej komórek nerwowych
obumiera. Wydaje się też, że niedobór kwasu foliowego oraz witamin B6 i
B12 ogranicza zdolność komórek, także mózgowych, do naprawiania
uszkodzeń DNA. Zalecenia lekarzy są więc jednoznaczne - osoby powyżej
50. roku życia powinny regularnie sprawdzać poziom homocysteiny we krwi
(podobnie jak poziom cholesterolu, cukru oraz ciśnienie).
W 1998 r. władze Stanów Zjednoczonych zaleciły wzbogacanie mąki z
wszystkich zbóż kwasem foliowym. W marcu 2004 r. specjaliści American
Heart Association (AHA), renomowanej organizacji lekarzy zajmujących się
układem krążenia, zebrali się na konferencji w San Francisco. Podczas
obrad przedstawiono wyniki studium, zgodnie z którymi wzbogacenie mąki
kwasem foliowym doprowadziło do spadku poziomu aminokwasu siarkowego we
krwi całej populacji przeciętnie o 10%. Pozwoliło to na uniknięcie 50
tys. zgonów tylko w 1999 r. (dla Polski oznaczałoby to około 7 tys.
śmierci mniej). W ślad za USA poszły inne kraje - Węgry, Kanada i
Brazylia. Eksperci są zgodni, że najlepszym sposobem utrzymywania
zdrowego poziomu aminokwasu siarkowego jest odpowiednia dieta, bogata w
witaminy B6, B12 i kwas foliowy. Ta ostatnia substancja obficie

występuje w warzywach

o jadalnych, zielonych liściach, w pomarańczach i zbożach. Zaleca się
przyjmowanie dziennie 400 mikrogramów kwasu foliowego, ilości
znajdującej się w filiżance zboża, szklance soku pomarańczowego lub
połowie filiżanki soczewicy, a także w sześciu kiełkach szparagów lub
dwóch kromkach pełnoziarnistego chleba. Aby pozyskać niezbędną ilość
kwasu foliowego, można też jeść 700 gramów owoców i warzyw dziennie.
Poza wegetarianami niewielu osiąga tak imponujący wynik. Zalecane
dzienne spożycie witaminy B6 to 1,3-1,7 miligramów. Wystarczy
spałaszować banana lub ziemniaka pieczonego ze skórką. Dla witaminy B12
wskazania wynoszą 2,4 mikrograma na dobę. To ilość znajdująca się w
piersi kurczaka, w jajku na twardo czy w kubku jogurtu. Oczywiście można
przyjmować preparaty witaminowe. Nie są jednak tanie i, co
najważniejsze, prawdopodobnie ich skuteczność jest minimalna. Preparaty
mogą obniżyć poziom homocysteiny we krwi nawet o jedną czwartą, lecz,
jak dowiodły studia przeprowadzone w ostatnich latach, stan pacjentów
się nie poprawił.
W grudniu 2006 r. opublikowano wyniki 12 studiów, przeprowadzonych przez
zespół dr Lydii Bazzano z University School of Public Health and
Tropical Medicine w Nowym Orleanie. Od 2002 r. podawano 17 tys.
pacjentów preparaty z kwasem foliowym. Okazało się, że liczba chorób
wieńcowych, zawałów, udarów mózgu i podobnych przyczyn zgonu była taka
sama w grupie osób, które przyjmowały preparaty, jak wśród pacjentów,
którym kwasu foliowego nie podawano. "Oczywiście kobiety w ciąży powinny
przyjmować kwas foliowy. Ale dla osoby starszej, np. po zawale, nie
oznacza on żadnych korzyści. Na szczęście choć kwas foliowy nie
zmniejsza śmiertelności, nie zwiększa też jej, co także jest dobrą
nowiną", oświadczyła w wywiadzie prasowym dr Bazzano.
Dbający o zdrowie nie powinni więc unikać szpinaku i innych warzyw o
zielonych liściach. Negatywny wpływ hemocysteiny na organizm wymaga
jeszcze wielu dalszych badań. Wiele wskazuje jednak, że aminokwas ten
uznany zostanie za cholesterol XXI wieku.
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: "Cholesterol XXI wieku?"
« Odpowiedz #1 : 2007-02-08, 13:43:51 »

Aby pozbyć się tego
szkodnika, niezbędne są ..... oraz kwas
foliowy. 

...obficie występuje w warzywach
występuje w warzywach

Czyli jak jadamy za dużo mięsa, jaj to powinniśmy "dopychać" ... kapustą.
Ale jak jadamy mniej w/w, a więcej ...podgardla to możemy mniej "dopychać" kapustą/szpinakiem  Very Happy
Zapisane
lekarka
Go


Email
Odp: "Cholesterol XXI wieku?"
« Odpowiedz #2 : 2007-02-08, 13:45:28 »

 Very Happy
Możemy "nie/zdecydowanie mniej dopychać " sałatą jak ...jadamy wątróbkę  Very Happy
Zapisane
wojteks
Go


Email
Odp: "Cholesterol XXI wieku?"
« Odpowiedz #3 : 2007-02-08, 13:58:05 »

A najbardziej miażdżycę przyspiesza "wstawanie lewą nogą", co ma głębokie, naukowe uzasadnienie w przysłowiu Very Happy Very Happy Very Happy
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: "Cholesterol XXI wieku?"
« Odpowiedz #4 : 2007-06-27, 09:29:36 »

Dieta mięsna zmniejsza ryzyko raka trzustki.

Kiedy jemy  mięso, dostarczamy  obfitość witamina B12. Homocysteina pozostaje niska, ponieważ witamina B12 kieruje jego zamianę do metioniny.
http://www.proteinpower.com/drmike/?p=541
Zapisane
zbynek
Go


Email
Odp: "Cholesterol XXI wieku?"
« Odpowiedz #5 : 2007-07-19, 21:38:11 »

Wykres mówiący o korelacji  między poziomami cholesterolu i tempami choroby serca w różnych krajach.
http://uk.youtube.com/watch?v=i8SSCNaaDcE#GU5U2spHI_4

“The Great Cholesterol Myth”

http://www.spiked-online.com/Articles/0000000CAE78.htm

Ps.   Ten wykres zapewne nie zadawala Aborygenów. Shocked
Zapisane
Strony: [1] Do gry Drukuj 
« poprzedni nastpny »
Skocz do:  

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP forum.dr-kwasniewski.pl | Dziaajce na SMF 1.0.8.
© 2001-2005, Lewis Media. Wszystkie prawa zastrzeone.
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!
Strona wygenerowana w 0.044 sekund z 18 zapytaniami.