Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

OLEJ KOKOSOWY

Zaczęty przez Halina Ch., 2007-12-04, 09:23:53

Poprzedni wątek - Następny wątek

sylwiazłodzi

A propo zakupów dziś wynalazłam w necie nową firmę ze sklepami w dużych miastach i sklepem w necie.

Nazwa Kuchnie świata.  w Łodzi w Manufakturze. Mają min. olej kokosowy.

link do nich: http://www.kuchnieswiata.com.pl/

Choć jak dla mnie to niektóre produkty cho....nie drogie.

MORGANO

Ja osobiście nie robię majonezów.
Jedyny najlepszy majonez na rynku to jest majonez dekoracyjny
Winiary. Gdyż tylko ten majonez jest przygotowany na żółtkach jaj
a zawartość tłuszczu w nim wynosi około 80% czyli podobnie jak masło.
Wszystkie inne pozostałe majonezy Leiht są przygotowywane z białek.
Każdy może przygotować swój majonez. Ale z dostępnych majonezów na polskim rynku to tylko
majonez dekoracyjny Winiary. To nie jest reklama tylko dzielenie się informacją co najlepiej spożywać.

grizzly

Cytat: MORGANO w 2008-09-09, 04:37:11
Ja osobiście nie robię majonezów.
Jedyny najlepszy majonez na rynku to jest majonez dekoracyjny
Winiary. .... To nie jest reklama tylko dzielenie się informacją co najlepiej spożywać...

Brawo Morgano  :P
Wiem, ze nie robisz tego SPECJALNIE!!! ale,
Ten majonez zawiera m. i.:

1.) E304i
2.) E385
3.) (CH3(CH2)7CH=CH(CH2)11COOH)

:P :P :P Pare lat "stosowania" i najczesciej:
a.) rak,
b.) zwyrodnienie serca,
c.) uszkodzenie pluc
d.) uszkodzenie watroby i nerek(w najlepszym wypadku)
:shock: :shock: :shock:

Jedz "Majonez Dekoracyjny Winiary" a szybko zlikwidujesz
wszystkie "problemy doczesne" 8) 8) 8)

Ps.

Czy to jest DO jak zjada sie takie swinstwo???
Sa tacy co zajadaja sie tym specjalem od lat,
i lezeli juz w szpitalu z powodu uszkodzenia roznych narzadow,
ale oni sa przekonani, ze stosuja DO a lekarze optymalni to zbedny balast. 8) 8)

Acha!!! zapomnialem, umieraja od "can-dydy"




Edyta

Cytat: grizzly w 2008-09-09, 15:22:13

Ja osobiście nie robię majonezów.
Jedyny najlepszy majonez na rynku to jest majonez dekoracyjny
Winiary. .... To nie jest reklama tylko dzielenie się informacją co najlepiej spożywać...

To jaki majonez jest dobry zależy od tego jak szybko znika z półek.
Ja zaobserwowałam ,że zawsze ekspedientki sklepów dokładają na połki majonez kielecki  8) Najlepszy,bo to kielecki ma sie rozumieć  8) ,tak samo jak kieleckie dziewczyny  8)

Edyta

Ale zacytowałam  :roll:  .To cytat z postu Morgano ma się rozumieć  8)

kangur

Cytat: grizzly w 2008-09-09, 15:22:13
Ten majonez zawiera m. i.:

1.) E304i
2.) E385
3.) (CH3(CH2)7CH=CH(CH2)11COOH)

:P :P :P Pare lat "stosowania" i najczesciej:
a.) rak,
b.) zwyrodnienie serca,
c.) uszkodzenie pluc
d.) uszkodzenie watroby i nerek(w najlepszym wypadku)
:shock: :shock: :shock:

Jedz "Majonez Dekoracyjny Winiary" a szybko zlikwidujesz
wszystkie "problemy doczesne" 8) 8) 8)

Ps.

Czy to jest DO jak zjada sie takie swinstwo???
Sa tacy co zajadaja sie tym specjalem od lat,
i lezeli juz w szpitalu z powodu uszkodzenia roznych narzadow,
ale oni sa przekonani, ze stosuja DO a lekarze optymalni to zbedny balast. 8) 8)

Acha!!! zapomnialem, umieraja od "can-dydy"

Wyrobiles sie na tym forum. Zaczynasz kapowac o czym to forum jest.
Ten majonez moze byc rowniez  "dobry" na dudy,





grizzly

Cytat: Edyta w 2008-09-09, 21:23:15
...Ja zaobserwowałam ,że zawsze ekspedientki sklepów dokładają na połki majonez kielecki  8) ...

Faktycznie "Kielecki" cieszy sie duza popularnoscia, i faktycznie jest "troche" mniej trujacy 8)

A Kieleckie Dziewczyny :P Noooo ....gdyby nie to 6 przykazanie..... to ........ 8) :P


grizzly

Cytat: kangur w 2008-09-09, 21:48:11
...Wyrobiles sie na tym forum. Zaczynasz kapowac o czym to forum jest...
Ten majonez moze byc rowniez  "dobry" na dudy,

Nooo :P Faktycznie "can-dyda i latajace termofory" 8) :P

A na "dudy" to juz "KTOS"!!! :P :P :P przetestowal "dokladnie" :shock: :cry:
Ale co tam "majsterkowanie metaboliczne" rulezz!!! :shock: 8)


MORGANO

grizzly. Nie rozumiem co Ci chodzi we wsztkich produkatch są
niedozwolone składniki. Wypowiadasz się na temat majonezu
Winiary który jesy przygotowywany z żółtke jaj.
Natomiast  majonez Kielecki przygotowywany jest z białek jaj.
Dlaczego nie podnosisz głosu i nie krzyczysz tak donośnie na temat ASPATRANU
którym trują młodzież i nie tylko. Lasują Nasz mózg.
Może nawet nie wiesz i używasz Aspartan i zachodzą pewne zmiany w Twoim myśleniu.
Takie obrzydzanie nie prowadzi do niczego dobrego a wypisywanie różnego rodzaju bzdur nie
poprawi stanu zdrowia początkującym osobom, które zaczynają odżywiać się optymalnie.
Mnie nie zależy w ogóle na tym by pisać na Forum gdyż ciągłe idiotyczne kłótnie i dorabianie swoich teorii
do żywienia optymalnego sprowadza to Forum do rangi OPTYMALNIKA.
Ja czuję się znakomicie stosując 15 rok żywienia optymalnego i idiotyczne dorady wcale mnie nie interesują.
Każdy może się przekonać i przeczytać jakie dodatki stosuje się w żywności
304 pochodna witaminy C dodawane do produktów tłuszczowych dzięki czemu nie jełczeją
385 kosztowny dodatek do żywności w większych dawkach stosowany jako odtrutka.
Nie mam zamiaru polemizować a jżeli ktoś majonezu nie lubi może go nie spożywać.
Zamiast krytytyki lepiej by było podać jakiś ciekawy przepis kulinarny by wszyscy mogli skorzystać
i czasami się trochę podszkolić. Temat ten uważam z mojej strony za zakończony.
Mogę jedynie jeszcze przypomnieć, że dzisiejsza technika w fabrykach żywności jest wstanie wykonać z pasty do butów masło
i nad tym trzeba by się zastanowić o czym wspomninałem w swojej książce " ZBIÓR BARDZO WAŻNYCH WIADOMOŚCI" można ją sobie ściągnąć z archiwum na Forum. 

Edyta

Cytat: MORGANO w 2008-09-09, 23:21:21
grizzly
Zamiast krytytyki lepiej by było podać jakiś ciekawy przepis kulinarny...

Taaak prosiiimy Grizzly o jakiś przepis  :) Mnie interesowałoby coś z deserów (koniecznie z bita smietaną)  8) :P

zenon

CytatWypowiadasz sie na temat majonezu Winiary ktory jesy przygotowywany z zoltke jaj.

Wprawdzie sa to zoltka z jaj fermowych, gdzie kurom sie funduje 3 doby w ciagu 48 godzin i gdzie "dla bezpieczenstwa i zdrowia kur" dodaje sie 1kg antybiotykow na tone paszy.
Dodatkowo "w trosce o klienta" w obawie przed salmonella owe zoltka najpierw sie proszkuje, a potem z powrotem "uplynnia".
Nic to.
Proporcje BTW sie zgadzaja 8)

grizzly

Cytat: zenon w 2008-09-11, 16:50:52
CytatWypowiadasz sie na temat majonezu Winiary ktory jesy przygotowywany z zoltke jaj.

Wprawdzie sa to zoltka z jaj fermowych, gdzie kurom sie funduje 3 doby w ciagu 48 godzin i gdzie "dla bezpieczenstwa i zdrowia kur" dodaje sie 1kg antybiotykow na tone paszy.
Dodatkowo "w trosce o klienta" w obawie przed salmonella owe zoltka najpierw sie proszkuje, a potem z powrotem "uplynnia".
Nic to.
Proporcje BTW sie zgadzaja 8)

Zenek :P Ale "dowaliles" i co tera? :shock:

Jak widac z cytatu, pojawily sie kolejne "dowody" na to, ze "majonez z szajsketu"
wybitnie dziala na "zmniejszenie czasu pobierania emerytury"
Ale jest pytanie czy "emerytura" jest  wazniejsza od "majonezu z szajsketu"? :P
A moze "majonez" wazniejszy? :P :P :P




lekarka

Cytat: malgo35 w 2007-12-07, 19:51:45
... głosisz ten pogląd pomimo, że nie dalej niż dwa temu była o tym mowa.

To nie poglądy. Fakty są takie: kokos - prawie same nasycone kwasy tłuszczowe, ilość węgli 14 w łańcuchu. źródło Harper, str. 188. Kokos to nie olej, nie zwiera cholesterolu bo cholesterol to wytwór powstający a acetylo CoA.

Cytat: Flawia w 2007-12-07, 20:58:25
a od kiedy to Optymalny potrzebuje smarować czymś skórę???  :lol:

Dokładnie!

Cytat: admin w 2007-12-08, 11:57:36
i w efekcie nieprzyjemnemu zapachowi potu. 

Osoba zdrowa się nie poci.
Tyle na ten temat Med. Dal Wsch. Ja się z nia zgadzam.

Cytat: grizzly w 2007-12-09, 01:20:39
Cytat: Ewa w 2007-12-09, 01:05:45
........Na uzytek rozmowy wklejam wartości wybranych tłuszczów........
Ewuniu wklej jeszcze to co pisze w Biochemii Harpera o tym co sie dzieje??? 8) :P z "blonami komorkowymi" gdy
"nasycimy" 8) 8) :P :P :P je "za bardzo" kwasami tluszczowymi nasyconymi z "tluszczu animalnego"- tego najbardziej nasyconego
wszyscy wiemy jakiego 8) 8) :P :P :P

Pękają.

Cytat: Waldek w 2007-12-09, 10:27:26
Narazie wychodzi, że masło jest najlepsze. 8)

Może lepiej ... ghee...

Kokos nie zawiera enzymów (maszyn; skwarki w słoninie). Człowiekowi potrzebna energia -T. Tej tłuszcze nasycone mają pod dostatkiem. Organizm każdy tłuszcz nasycony dzieli na dwuwęglowe kawałki i ... wykorzystuje, albo nie (tworzy się cholesterol). Po co robić zapasy? Na zimę  :D.
Enzymy są w komórkach, przyczepione do błon komórkowych. Komórka mięsa, które zjadamy ma ich pod dostatkiem.
T - szpik (gdzie to kupić na kilogramy?), ghee, łój wołowy, słonina są ok wg DO.
Jeżeli chodzi o moje doświadczenia organizm osoby będącej dłużej optymalnym, w miarę zdrowy nie widzi różnicy między ghee a smalcem a łojem a kokosem.
Kwestia mimo to pozostaje otwarta.

lekarka

Masło ma kwasy tłuszczowe o zawartości 12, 14, 16 i 18 węgli w łańcuchach. Źródło Harper str. 188.
Kokos jest uboższy średnio o 2-4 wodory w przeliczeniu na łańcuch.
To wodór jest energią.

kodar

Lekarko, :P
jak wytlumaczyc,pogorszenie sie stanu skory na dloniach(pieczenie,szorstkosc)po zjedzeniu wiekszej ilosci tluszczu),oraz wzmozenie arytmii serca???????
zawsze tak mam ,gdy jadam tluszczu do woli ,czyli wiecej niz 150g/dobe.

Edyta

Cytat: kodar w 2008-09-12, 18:03:42
Lekarko, :P
jak wytlumaczyc,pogorszenie sie stanu skory na dloniach(pieczenie,szorstkosc)po zjedzeniu wiekszej ilosci tluszczu),oraz wzmozenie arytmii serca???????
zawsze tak mam ,gdy jadam tluszczu do woli ,czyli wiecej niz 150g/dobe.

Złe proporcje i wszystkie tego konsekwencje -to jedna opcja.Druga to nadmiar czegokolwiek nie jest dobry -mozesz napisać sobie na dwóch różnych karteczkach te opcje,nastepnie włożyć do jakiegoś pojemniczka,potrząsnąć nim,włozyć rękę do niego i wylosować karteczkę-ta opcja na wylosowanej karteczce będzie opcją prawidlową.

sylwiazłodzi

Cytat: lekarka w 2008-09-12, 17:26:32


T - szpik (gdzie to kupić na kilogramy?), ghee, łój wołowy, słonina są ok wg DO.
Jeżeli chodzi o moje doświadczenia organizm osoby będącej dłużej optymalnym, w miarę zdrowy nie widzi różnicy między ghee a smalcem a łojem a kokosem.
Kwestia mimo to pozostaje otwarta.
chyba dobrze zacytowałam lekarkę.

To ja mam pytanie z podbnej beczki. Lekarko, inni. Z połowy świni jaka dostałam od chrzestnego mam też POŁOWĘ (naprawdę) ryja świni nawet są zęby. :)
Co mogę z nim zrobić? Oczywiście po usunięciu tego co jest niejadalne np. tych zębów.

:lol:

Edyta

Cytat: sylwiazłodzi w 2008-09-12, 20:00:48


To ja mam pytanie z podbnej beczki. Lekarko, inni. Z połowy świni jaka dostałam od chrzestnego mam też POŁOWĘ (naprawdę) ryja świni nawet są zęby. :)
Co mogę z nim zrobić? Oczywiście po usunięciu tego co jest niejadalne np. tych zębów.

:lol:

Ja bym na Twoim miejscu nic nie usuwała,tylko tą odciętą połową przymocowała ten ryj do ściany -ozdoba jak znalazł ,myslę ,że kazdy by tak chciał,a tylko Ty jesteś tą szczęściarą  :)

Edyta

Mam tez inna opcje.Możesz sprzedać tą połowę ryja na Allegro,albo zapytaj kogoś na Forum np. Grizzlego -może kolekcjonuje takie "rzeczy" -sama wiesz...różnie bywa .... :)

sylwiazłodzi

dzęki za rady.

Ja napisałam o oleju kokosowym, morgano nie wiedzieć czemu napisał o majonezie w odpowiedzi a ty piszesz o licytacji świnii na allegro. Super ciekawie się robi w tej naszej Kuchni Optymalnej.  :lol: