Aktualności:

1. Żywienie Optymalne należy rozpocząć od razu w pełnym zakresie, bez żadnego okresu przejściowego.

Menu główne

MLEKO CICHY MORDERCA

Zaczęty przez MORGANO, 2006-12-06, 18:22:26

Poprzedni wątek - Następny wątek

Mirek

Mleko UHT nie nadaje się nawet do "zakwaskowania" - kiedyś zaexperymentowałem
i wyplułem to co wyszło...

Gavroche

A mnie wychodzi. :?
Podgrzewam, leję w termos i dodaję dwie ampułki Lakcidu, albo kapsułki innego probiotyku.
Eleganckie zsiadłe mleko, albo coś pomiędzy maślanką - jogurtem - kefirem, w każdym razie dziewczęta moje mają do kartofli.

Na początku dodawałem cukru stołowego, bo nie wiedziałem czy bakterie dają radę laktulozie z mleka UHT, ale wychodzi, że ją używają jako źródła energii.

administ

Gavroche

Fajne kultury ma/miała ta firma:
https://sklep.agrovis.eu/mobile/pl/c/Kultury-bakterii/85
Dwie łyżki kwaśnej śmietany też dają radę, ale sklepowy jogurt mi nie leży.

Sklepowe jogurty i inne maślanki zagęszczają pektyną, skrobią, żelatyną i mlekiem w proszku.
Moje panie lubią takie gęste, wiec czasem robię im przyjemność i redukuję mleko na malutkim płomieniu przez 2-3 godziny i dopiero szczepię, ale taki szybciej się robi, 4-5 godzin w cieple i do schłodzenia.
Dla siebie czasem robię tak śmietankę, ale zwykle mi się nie chce. ;)

Mirek

Cytat: Gavroche w 2016-06-13, 19:35:03
A mnie wychodzi. :?
Podgrzewam, leję w termos i dodaję dwie ampułki Lakcidu, albo kapsułki innego probiotyku.
Eleganckie zsiadłe mleko, albo coś pomiędzy maślanką - jogurtem - kefirem, w każdym razie dziewczęta moje mają do kartofli.

Na początku dodawałem cukru stołowego, bo nie wiedziałem czy bakterie dają radę laktulozie z mleka UHT, ale wychodzi, że ją używają jako źródła energii.
Ooo!
Tak zrobię.

Teresz

A co z serkiem mascarpone? Czy można jeść?

renia

Pewnie, że można. :D Ja dodaję go do tiramisu (ale to raz na 3-4 miesiące robimy).

administ

:lol:
Płacić za kilo kazeiny z tłuszczem mlecznym 45-50zł/kg  :shock:
Jak w twarogu kosztuje prawie pięć razy taniej?  :?
Ale oczywiście, że można...  :lol:

renia

Kto bogatemu zabroni? Jak pisał klasyk... 8) :lol:

administ

renia

Nie. Mam na myśli Radzia... 8) :lol:

administ

A ten "Radzia", to kto? :roll:

administ

Cytat: Teresz w 2017-09-05, 22:47:40
A co z serkiem mascarpone? Czy można jeść?

Radzę książki Doktora do łapki, bo po co płacić za coś pół miliona, jak można tylko sto tys.   ;)
A w przypadku "dobrej zmiany" - wydawać pięć miliardów, czy miliard, to rybka, bo nie ze swoich, tylko społecznych i pożyczonych na kovalskich...  ;) :lol:

renia

Cytat: admin w 2017-09-06, 08:46:59
A ten "Radzia", to kto? :roll:

Brał udział w "Tańcu z gwiazdami"... :lol: :wink:

administ

Blackend

Ale to dopiero jutro, jutro. ;)  :lol: