Aktualności:

2. Należy jeść wtedy, gdy się chce jeść i zjadać tyle, by nie czuć potrzeby dalszego jedzenia.

Menu główne

OLEJ KOKOSOWY

Zaczęty przez Halina Ch., 2007-12-04, 09:23:53

Poprzedni wątek - Następny wątek

Halina Ch.

Gdzie w Poznaniu można kupić olej kokosowy

Waldek

Obstawiałbym sklepy typu eko-organic i wegetariańskie. Olej kokosowy i klarowane masło ghee to jedyne co u nich kupuje.

Halina Ch.

Wskaż mi jeszcze jakąś ulicę (jeśli możesz - będę wdzięczna).
Wydawało mi się, że znam to miasto.

Rafalek

Na ul. Fredry, praktycznie na przeciwo kosciola jest sklepik po schodach w dol.
Maja tam rozna "zdrowa zywnosc" wiec calkiem mozliwe ze znajdziesz tam olej.
Jest  tez taki sklep w Plazie, kupowalem tam make razowa ;)


toan

Olej roślinny prócz kwasów tłuszczowych nie dostarcza praktycznie nic innego organizmowi (nawet enzymów potrzebnych do jego strawienia)- dlatego szkoda miejsca w żołądku na oleje :(.
Prawidłowym źródłem tłuszczu są : szpik, masło, śmietana, słonina... ale myślałem, że TAKICH rzeczy to już nie trzeba tłumaczyć :shock:. Olejów się nie jada - tak jak się nie jada ovoalbuminy :lol:, bo mają niską wartość biologiczną.

Flawia

ale z lektury Kwaśniewskiego wychodziło, że akurat kokos i oliwa z oliwek ujdą... mnie tam smalec wystarcza więc tego nie kupuję, ale kokosy bardzo lubię ;-)

Ewa

Tak ujdą, bo są jednonienasycone. Jednak nie są polecone, jako tłuszcze stosowane codzinnie. Raczej raz na tydzien, miesiąc. Też czytałam ;)

Jaki skład, zobaczysz na znanej stronie: http://www.nutritiondata.com

toan

Cytat: Flawia w 2007-12-07, 13:00:47
ale z lektury Kwaśniewskiego wychodziło...

a no jak tak wychodziło z lektury, to nie śmiem prostować  :(.

Flawia

ok, jak mi się oliwa skończy nie kupię następnej ;-)

toan

I dobrze, bo olej - to są właśnie TE "puste kalorie".
Oliwa z oliwek, pierwsze zimne tłoczenie z dodatkiem kilku kropli olejku zapachowego (róża, rumianek, eukaliptus i.t.p. w/g uznania) na buteleczkę - 100-150 ml oliwy, doskonale się nadaje do nawilżenia skóry po kąpieli zamiast oliwki Bamino, czy Johnson's baby, ale ktoś tu twierdził, że nie może stosować, bo skórę mu wysusza. U siebie nie zauważam takich objawów.

malgo35

Cytat: Flawia w 2007-12-07, 13:00:47
ale z lektury Kwa¶niewskiego wychodziło, że akurat kokos i oliwa z oliwek ujd±... mnie tam smalec wystarcza więc tego nie kupuję, ale kokosy bardzo lubię ;-)

Ten kokos i oliwę z oliwek to kojarzę z innym doradcą, powyższe zalecane były nie jako "uchodzące" ale jedne z najkorzystniejszych.

Waldek

No właśnie jak to jest?

Przeciez olej-masło kokosowe mimo, że roślinne to najbardziej nasycony tłuszcz na ziemi (90% nasyconych!!). Nawet smalec czy łój nie ma tyle nasycenia! Zimnotłoczony tłuszcz kokosowy był polecany przez Westona Price razem z masłem, łojem i smalcami jako panaceum na choroby serca i inne cywilizacyjne >> http://www.westonaprice.org/brochures/wapfbrochure_pol.html#niepew

malgo35

Cytat: Waldek w 2007-12-07, 19:36:50
Przeciez olej-masło kokosowe mimo, że roślinne to najbardziej nasycony tłuszcz na ziemi (90% nasyconych!!). Nawet smalec czy łój nie ma tyle nasycenia!

A czy mógłbyś podać źródło tej informacji? Widzę, że drugi raz głosisz ten pogląd pomimo, że nie dalej niż dwa temu była o tym mowa.

Flawia

a od kiedy to Optymalny potrzebuje smarować czymś skórę???  :lol:
Ja to chyba jestem tak zbudowana indywidualnie (nie można było mi założyć znieczulenia zewnątrzoponowego bo miałam zbyt gęstą sieć naczyń krwionośnych pod skórą) że nawet żywiąc sie źle, nie miałam potrzeby smarowania się czymkolwiek, jeden balsam do ciała zużywam dwa lata...

Waldek

A kto mówi o jakims smarowaniu skóry???

To masło się je na surowo i się smaży na nim.  :lol:

CytatCytuj z: Waldek  2007-12-07, 19:36:50

Przeciez olej-masło kokosowe mimo, że roślinne to najbardziej nasycony tłuszcz na ziemi (90% nasyconych!!). Nawet smalec czy łój nie ma tyle nasycenia!

A czy mógłbyś podać źródło tej informacji? Widzę, że drugi raz głosisz ten pogląd pomimo, że nie dalej niż dwa temu była o tym mowa.

Przecież to jest oczywisty fakt a nie żaden "pogląd". Każdy może sprawdzić w nutritiondata.com :

coconut oil > http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c208C.html

albo tu:

Proszę >> olej kokosowy  prawie same nasycone saturated > http://www.fitday.com/WebFit/nutrition/All_Foods/Fats_Oils_Dressings/Coconut_oil.html

masło dla porównania >> http://www.fitday.com/WebFit/nutrition/All_Foods/Fats_Oils_Dressings/Butter.html

i słonina, co się okazuje więcej monosaturated niż nasyconych-saturated >> http://www.fitday.com/WebFit/nutrition/All_Foods/Fats_Oils_Dressings/Lard.html

toan

Cytat: Flawia w 2007-12-07, 20:58:25
a od kiedy to Optymalny potrzebuje smarować czymś skórę??? 

Przeważnie po czterdziestce każdy człowiek, a szczególnie, gdy się dużo opala i zawsze w latach, gdy Słońce ma najwyższą aktywność (dużo plam na Słońcu). Oliwa doskonale dodatkowo odżywia skórę, która jest narządem bradytroficznym, a do tego po detergentach stabilizuje skład flory bakteryjnej i grzybiczej, przez co zapobiega i pryszczom, i grzybicom, i w efekcie nieprzyjemnemu zapachowi potu.  Zapach osobniczy uzyskany przez smarowanie oliwą, szczególnie latem odstarasza wszelkie meszki, komary, pchły, kleszcze, osy, pszczoły i inne insekty. Zmienia się również zapach intymny, wpływając przeważnie dodatnio na libido partnera!. Więcej powodów nie wymieniam, choć analizując historyczne czasy, każda kultura, krtóra miała dostęp do oliwy stosowała namaszczenie całego ciała oliwą!. Chyba się świadomie nie krzywdzili?. Ale obowiązku stosowania dobrych rad NIE MA!

toan

Cytat: Waldek w 2007-12-08, 09:48:49
Przecież to jest oczywisty fakt a nie żaden "pogląd".

Z tego faktu wcale nie wynika, że należy oleje roślinne spożywać. Wręcz przeciwnie, oleje przez swój skład biochemiczny, choć wartościowe energetycznie, są bezwartościowe dietetycznie!  8). Podobnie jak cukier buraczany, alkohol, ocet, białko białka kurzego, łuszczone nasiona zbóż, żelatyna, mąka ziemniaczana i wiele innych produktów. Łatwo je pozać, bo się nie psują w temperaturze pokojowej.
Jeśli Waldku o tym nie wiesz, to radzę, abyś przy doborze produktów zalecanych kierował się zawartością cholesterolu w produkcie, bo zasada jest bardzo prosta - im większa zawartość cholesterolu, tym produkt bardziej nadający się do jedzenia!. Z wyjątkiem suszu z żółtek!, który może spowodować pylicę płuc.:wink:

MORGANO

Cytat
Z wyjątkiem suszu z żółtek!, który może spowodować pylicę płuc.:wink:
Cytat
Toan. Jakie jest Twoje zdanie o majonezie sporządzonym z suszu jajecznego gdy z zapewne taki znajduje się w kupionym majonezie, bo reklama głosi że zrobiony jest z żółtek.

Waldek

CytatZ tego faktu wcale nie wynika, że należy oleje roślinne spożywać. Wręcz przeciwnie, oleje przez swój skład biochemiczny, choć wartościowe energetycznie, są bezwartościowe dietetycznie!  . Podobnie jak cukier buraczany, alkohol, ocet, białko białka kurzego, łuszczone nasiona zbóż, żelatyna, mąka ziemniaczana i wiele innych produktów. Łatwo je pozać, bo się nie psują w temperaturze pokojowej.

Olej kokosowy to najtrwalszy tłuszcz na ziemi. 90% saturated - nasycenia czyli nie ma się tam co utleniać! Możesz go trzymać w temperaturze pokojowej LATAMI ! Dwa - ma antybakteryjnie i antywirusowe działanie, kwas kaprylowy, sporo wartościowych rzeczy i był stosowany od niepamiętnych czasów

CytatJeśli Waldku o tym nie wiesz, to radzę, abyś przy doborze produktów zalecanych kierował się zawartością cholesterolu w produkcie, bo zasada jest bardzo prosta - im większa zawartość cholesterolu, tym produkt bardziej nadający się do jedzenia!.

A to już wiem na szczęście. Cholesterol i naturalna witamina A to podstawa 8)