WĄTRÓBKA PO BUKARESZTEŃSKU.
Składniki.
500 g wątróbki wieprzowa
100 g boczku
200 g cebuli
200 g śmietany 30%
100 g białego wina wytrawnego
150 g marchewki
po 1/2 pęczka natki pietruszki i szczypiorku, sól, pieprz, listek laurowy, ząbek czosnku,
Sposób przygotowania.
Filetowaną wątróbkę zalać śmietaną. Boczek pokroić w paski i dołożyć do wątróbki. Posypać solą i pieprzem posiekaną natką i szczypiorkiem. Garnek natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, włożyć resztkę boczku, pokrojone cebule, marchew i pietruszkę, listek laurowy i wątróbkę. Zalać winem, dusić pod przykryciem godzinę. Wyjąć wątróbkę, a do garnka dodać śmietanę i zagotować mieszając. Wątróbkę podawać polaną sosem.
Ogółem 1250g B-T-W 123,4 – 130,7 – 46,3 /1850 kalorii /
100 gram produktu B-T-W 9,9 – 10,5 -3,7 / 150 kalorii /
250 gram porcja 1 osobowa B-T-W 24,7 – 26,1 – 9,3 / 370 kalorii /
Stosunek B-T-W 1 : 1,1 : 0,4
B+T/250g-50,8g
CytatGarnek natrzeć zmiażdżonym czosnkiem
Chrzanić ten czosnek i cebulę wreszcie, to jedyna słuszna koncepcja- drodzy mi Państwo. ;) :D
...
CytatWątróbkę podawać polaną sosem.
SOS!!! :lol: Porządnie natapirowany moher dźwignie 1600kCal, co się coraz częściej zdarza, a na wiosenne 30km za darmola to "gupi" organizm namówić się nie da. :D Na przykład taka zapłata 1:7,6:1 o gramaturze 280gie dla kapłonia, za aktywny udział w recyclingu powietrza, uważam,
jest olrajt. :D :lol:
W sosie jest ratunek dla tej potrawy, napiszę specjalnie dla renia, bowiem osobiście- kilometry prywatnych wiadomości temu- mnie o to prosiła. ;)
...
To jest zbyt łatwe, odczepić się na renia polecenia. :D :lol:
...
Dla Morgano ratunku już nie ma, co jest naturalne i ... do uwierzenia, choć nie na słowo. :D
O!
Oleju nie ma. :D
Widocznie sam czosnek wystarczył za smarowidło dla garnka. :D
Bowiem pojęcia nie ma dla czego jeszcze. :D :lol: