30 dag mielonych orzechów włoskich (muszą być suche)
12 jajek,
aromat,
1/2 szklanki cukru ( być może uda się mniej)
żółtka z cukrem utrzeć dodac aromat i orzechy
osobno ubić białka na pianę , na końcu wymieszać wszystko razem i piec.
Czy ktoś ma pomysł na krem do niego tak aby nie stosować mlecznych i zbóż???
Moniko możesz zrobić taki krem np.
200 g żółtek (10 szt)
4 łyżki cukru pudru (60 g)
500 g masla
2-4 łyżki mocnego naparu z kawy
2 łyżki winiaku lub innego alkoholu
Jest to przepis z pażdziernikowego numeru "Optymalni", jeżeli byłoby go trochę za dużo ilościowo to można zrobić z połowy tej ilości, a proporcje i tak będą zchowane.
Podaję wykonanie
Zółtka ubić na parze z cukrem pudrem, a gdy będą już ubite wystudzić je.Masło utrzeć.Kawę w małej ilości wody zaparzyć "po turecku" i ostudzić, następnie przcedzić przez sitko.Dodawać do utartego masła naprzemiennie masę jajeczną oraz kawę i alkohol.
Przepis sprawdziłam osobiście bardzo smaczny polecam.Pozdrawiam i życzę smacznego.
Wszystko byłoby dobrze gdyby nie to masło rotuje mleczne, więc odpada.
Moniko przeglądalam wszystkie moje przepisy na rózne kremy i ciasta optymalne i nieoptymalne ale niestety nigdzie nie znalazłam kremu , który w swoim skladzie nie zawierałby masla lub śmietanki.Raczej wszystkie oparte są na tym tłuszczu więc pozostaje Ci zjeść swój tort na sucho albo polać rozpuszczoną gorzką czekoladą lub jest jeszcze opcja zjedzenia go w dni , ktorych nie rotujesz mlecznych. No ostatecznie zrobić go na dobrej margarynie ale to odpada bo chyba takiej nie ma uff... :lol:, może ktoś Ci coś jeszcze podpowie np.Morgano spec w tej dziedzinie :DPozdrawiam. :P
Dziekuję Ci bardzo.
Tort jest dla osoby, która nie może jeść mlecznych wcale, dlatego kombinuję.
Zastanawiam się nad masą marcepanową albo gorzka czekoladą. Tylko nie wiem czy wtedy nie będzie miał zbyt dużo weglowodanów.
Moniko...masa marcepanowa dostepna w handlu jest slodka ok 60g weglowodanow,bez dodatku cukru jeszcze nie spotkalam, orzechy wloskie najbardziej lubilam prazone na blaszce w piekarniku,
na mase mozesz dodac dzem nisko slodzony ,lub budyn gotowany na mleku sojowym utarty na krem z margaryna i cukrem ,mozna tez do budyniu dodac zelatyny,ale mysle ,ze sam budyn utarty z margaryne tez jest ok :)
Alinko, kupuję na targu masę marcepanową ma 37W więc nie jest tak źle przywożą mi z Niemiec na zamówienie, chyba nikt tego nie kupuje poza mną. Jem systematycznie poza dniami bez cukrów prostych. :)
Z tym budyniem to też jest dobry pomysł choć sama myśl o mleku sojowym i margarynie...ale to będą ilości śladowe.
Dziękuję
Moni,budyn ,mozna tez na wodzie i utrzec na pulchna mase z margaryna,
tylko dlatego,ze mleczne rotujesz,no i tluszczu roslinnego tez nie jadasz codziennie,
kapuste kiszona z marchewka jako surowke, tez nie da sie inaczej zjesc jak tylko z oliwa :)
link http://kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53667,2614628.html
a co wy na taki przepis na Nugat powiecie? choć ten miód to nie za dobry składnik chyba?
Skład nugatu jest krótki: cukier, miód, piana z białek i orzechy. Technika wymaga pewnej wprawy. Gorący syrop cukrowy łączymy z gorącym miodem i wlewamy powoli do piany z białek, ubijając całość w metalowej misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą (jeśli postawilibyśmy pianę bezpośrednio na ogniu, białka mogłyby się ściąć). Na końcu dodajemy posiekane orzechy włoskie.
Dzięki dziewczyny coraz lepszy ten tort. Ciekawe tylko ile będzie miał weglowodanów w 100g???
Do masy użyłabym ghee (może Ci nie zaszkodzi). Może starta marchewka zamiast cukru w tej masie?
Do ciasta na w/w ilość dodaję 2 łyżki cukru (i tak i tak za dużo).
Tort na ŻO. :shock:
To jakby wegetarianie pichcili z soji czy soczewicy wegetariańską golonkę.
Oj zaszkodzi Wam ten cukier zaszkodzi.
:-(
Jaka margaryna !!!
To juz nie aktualne potrzebny był na jakąś uroczystość.(nie dla mnie)
Osobiście nie ruszam cukrów prostych co jest dość trudne. :(
Ghee to nie margaryna.
8)
Cytat: kodar w 2007-11-21, 23:07:54
na mase mozesz dodac dzem nisko slodzony ,lub budyn gotowany na mleku sojowym utarty na krem z margaryna i cukrem ,mozna tez do budyniu dodac zelatyny,ale mysle ,ze sam budyn utarty z margaryne tez jest ok :)
Tu dostrzegłem margarynę, nawet nie wiem co to jest ghee. :-)
Może Kodar miała na myśli tłuszcz palmowy 8) :).
CytatTu dostrzegłem margarynę, nawet nie wiem co to jest ghee.
Nie wierze!!! :shock:
Cytat: adam319 w 2008-10-08, 20:03:25
Tort na ŻO. :shock:
To jakby wegetarianie pichcili z soji czy soczewicy wegetariańską golonkę.
Oj zaszkodzi Wam ten cukier zaszkodzi.
:-(
Jaka margaryna !!!
Adam,rzeczywiscie chodzilo o margaryne dla osoby,ktora produkty mleczne rotuje.Juz MONIKAW podala ci wyzej odpowiedz,czyli juz wszystko wiesz??? :lol: :P
Dla ciekawosci podam,ze prawie wszystkie ciasta i ciasteczka wypiekalam z KK J.Kwasniewskiego.Juz od dawna nic nie wypiekam,bo nie mam takiej potrzeby. :D
Cytat: adam319 w 2008-10-08, 22:09:44
... nawet nie wiem co to jest ghee. :-)
No jak można być już dłuższy czas na Forum ,już nie mówiąc,że się jest na ŻO i nie wiedzieć co to jest masło ghee :shock: 8) ,no chyba,że sie nie jest,a jedynie odnosi sie takie osobiste wrażenie :)
Proponuję, zamiast masła użyć smalcu. Musi być tylko ten jasny. Z czekoladą nie czuć, że to smalec (sprawdzone). A jak się doda olejków zapachowych, to nikt się nie zorientuje. Taka kompozycja smalcu z czekoladą omawiana jest na wątku kakao.