O CELIAKII.
Według opinii lekarza optymalnego.
Człowiek, podobnie jak i zwierzę posiada ściśle określony model odżywiania wynikający z możliwości przyswajania przewodu pokarmowego.
Dla określonego gatunku pewne produkty są jadalne, a inne nie: np. lew nie je trawy, a zebra nie zje lwa.
Tak samo jest z człowiekiem, dla którego nienaturalnym pożywieniem są ziarna zbóż. To, że jadamy chleb i inne przetwory mączne możliwe jest dzięki wprowadzeniu obróbki termicznej, która poprawia przyswajalność pokarmów do tego stopnia, że z niejadalnych mogą stać się jadalnymi.
W warunkach naturalnych człowiek nie mógł spożywać ziaren zbóż, ponieważ na surowo są niejadalne.
Obecnie prawie nikt się już nad tym nie zastanawia, a przecież właśnie celiakia świadczy o tym, że gatunek ludzki nie powinien odżywiać się zbożem.
U części osób gluten w nim zawarty jest traktowany jak trucizna, ponieważ w naturalnych warunkach nie mieliśmy z nim kontaktu.
Niestety, wraz z procesem niszczenia obcego białka uszkodzeniu ulega błona śluzowa przewodu pokarmowego, przez co upośledzone jestwchłanianie.
W rezultacie mamy do czynienia z wyniszczeniem i zespołami niedoboru wielu witamin.
Dodatkowo, po spłaszczeniu kosmków jelitowych zmniejsza się powierzchnia jelita, co jeszcze bardziej upośledza przenikanie substancji odżywczych.
Już z samego opisu choroby wynika, że ŻO powinno przynieść poprawę stanu zdrowia i jest tak rzeczywiście, ponieważ jest to dieta bezglutenowa.
Po rozpoczęciu żywienia objawy jelitowe ustępują praktycznie w ciągu kilku dni - jeżeli oczywiście takowe występowały (pacjenci zwykle unikają produktów zawierających gluten).
Stosunkowo szybko dochodzi również do wyrównania zaburzeń niedoborowych. W ciągu kilku tygodni ustępuje anemia, zaczyna przyrastać masa ciała i dochodzi do wzmocnienia.
Żywienie optymalne zawiera duże ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i dlatego obserwuje się cofanie ewentualnych awitaminoz.
Po kilku miesiącach diety, nawet u wyniszczonych dzieci, nie ma praktycznie żadnych śladów choroby, co wykazują wszystkie badania diagnostyczne.
W żywieniu chorych powinno się zachować normalne zasady i proporcje, należy jednak dostarczać produkty podrobowe i żółtka, których białko jest najbardziej wartościowe.
Dobowe spożycie białka powinno wynosić 1-2 g /kg /m.c., choć początkowo może być to jeszcze więcej. W pierwszych miesiącach diety można zaobserwować znaczny wzrost poziomy cholesterolu we krwi (również LDL), co może niepokoić rodziców, ale w rzeczywistości jest zjawiskiem bardzo korzystnym.
Lek. med. Przemysław Pala
konsultant i opiekun medyczny