Skadniki:
0,5 L ( 440 gr) smietany 38 %
laska waniliowa albo 5 gr cukru wanilowego
10 gr cukru pudru
Czas przygotowania: 15 min
Sposob robienia:
- ubic smietane na sztywno
- przeciac wanilie i wyskrobac ziarno
- dodac cukier i ziarno do smietany, dobrze wymieszac
- przelac calosc do odpowiedniego naczynia i wstawic do zamrazarki na 2-3 godzin
Sposob serwowania:
- na dno pokala/ miseczki do lodow mozna polozyc roznego rodzaju owoce z kompotu
-zamocz lyzke w goracej wodzie i przecinaj mase smietanowa
Dozwolony czas przetrzymywania w zamrazarce: 3 miesiace.
W 100 gr samego "loda" mamy:
B:2,1 T:37,2 W:4,9 KCAL: 361
Moze do lodów ta smietana mrozona sie nadaje? Po rozmrozeniu smietana mi nie smakuje, ani patrzeć na nią nie lubię :)
DLatego tez masz ja jesc zamrozona
Mam pytanie!
Zamrozilam smietane, swietnie sie przechowala, wzielam ja do lodowki, zeby sie powoli rozmrazala. Konsystencja jest nieco grubsza, a woda splynela na dol. Wyglada jak po robieniu twarogu przez scierke. Czy masa bedzie miala wiecej BTW? Ktos wie?
nie. Chyba, że było słodka i skwaśniała , to wtedy nieco mniej cukru ma . Zamerdaj przed spożyciem wróci do macierzy może ? ;-)