Przejrzałam dotychczasowe wątki i nie znalazlam nic na temat:Jak się żywi albo jak mamy żywią optymalną młodzież. Chodzi mi o młodych ludzi w okresie dojrzewania (13-20 lat). Ciekawa jestem ile zjdają , jakie pokarmy preferują i jak sobie radzą wśród rówieśników.
TEORIA:
Przykład 1:
You are a 13 year old girl, 5ft 3in / 160cm tall, with a current weight of 50.0kg. You lead an active lifestyle.
zapotrzebowanie teoretyczne: 2400 kcal B - 40g, W - 30g, T - 230g BTW - 1:5,7:0,7
Przykład 2:
You are a 13 year old girl, 5ft 3in / 160cm tall, with a current weight of 50.0kg. You lead a sedentary lifestyle.
zapotrzebowanie teoretyczne: 1750 kcal B - 40g, W - 30g, T - 154g BTW - 1:3,8:0,7
Przykład 3:
You are a 20 year old woman, 5ft 3in / 160cm tall, with a current weight of 55.0kg. You lead a sedentary lifestyle.
zapotrzebowanie teoretyczne: 1900 kcal B - 45g, W - 30g, T - 180g BTW - 1:4,0:0,7
Przykład 4:
You are a 20 year old woman, 5ft 3in / 160cm tall, with a current weight of 55.0kg. You lead an active lifestyle.
zapotrzebowanie teoretyczne: 2300 kcal B - 45g, W - 30g, T - 225g BTW - 1:5,0:0,7
Na podstawie: Nutrition Data.
Zapotrzebowanie energetyczne jest wyraźnie zawyżone (prawidłowe przy założeniu proporcji BTW około 30:15:55 wyrażone w % wartości energetycznej) z uwagi na wysoką wartość podstawowej przemiany metabolicznej. U osób stosujących prawidłowo zalecenia JK wartość tę należy obniżyć teoretycznie o około 300-500 kcal w tłuszczu. Gdy podstawą diety są żółtka, podroby, rosoły, śmitana, masło - zapotrzebowanie na białko spada, a rośnie na węglowodany!.
dlaczego piszesz BTW 30:15:55 - ma być więcej W? powyższe przykłady oscylują wokół 15:75:10 to bardziej przypomina DO
ale ja tam lamer jestem ;)
Czytaj, aż zrozumiesz (bo żaden z Ciebie "lamer"), a jeśli nie to - pomogę.
czytam już pół godziny, a robota leży ;) tylko nie tłumacz - w końcu do tego dojdę ;)
Dla ułatwienia podaję, że np: w białku polskie normy żywieniowe dla zdrowej młodzieży 13-20l przyjmują około 0,9g/kg/d, w NutritionData (ND)przyjęto 0,8g/kg/d (dieta mieszana z przewagą W -prawie-japońska), mnie wychodzi natomiast, że w białku wzorca powinno się zjadać około 0,7g/kg/d w tym wieku - przy założeniu, że w każdej grupie odżywianie jest RACJONALNE. Różnice nie są istotne dla zdrowszych, ale u chorszych są już znamiennie istotne! - szczególnie w proporcji T:W.
Na diecie korytkowej, pastwiskowej, niskowęglowodanowej zapotrzebowanie na białko gwałtownie rośnie nawet do 2g/kg/d (i więcej), ale jest to uzależnione od warunków środowiskowych. U osób starzejących się (przewaga katabolizmu) zapotrzebowanie na białko gwałtownie spada do około 0,5g/kg/d, ale jest to zjawisko fizjologiczne. Dlatego nie ma sensu liczenie teoretycznej ilości spożytego BTW w g/kg/d, bo istotniejsza jest PROPORCJA dostosowana do fizjologii i metabolizmu danej osoby - pokrywająca odpowiednio zapotrzebowanie organizmu. W 90% przypadków wynosi ona BTW jak około 15:75:10 w % energii przy "sedentary lifestyle" :D i przy zapotrzebowaniu energrtycznym na podstawową przemianę energii (PPE) - nie więcej jak 1200 kcal. W ND przyjęto około 1500 kcal PPE 8)
PS
Przy proporcji BTW około 1:3-5:0,5 cały prawie tłuszcz endogenny wchodzi na cykl kwasu cytrynowego, a węglowodany endogenne organizm wykorzystuje jako budulec. Przy innych proporcjach zaczyna się "metabolic syndrome" (MS) (z wyjątkiem diety japońskiej, gdzie prawie całe węglowodany zamieniane są najpierw na tłuszcz i w tej postaci wchodzą na cykl kwasu cytrynowego), którego nasilenie uzależnione jest głównie od proporcji T:W. MS nasila się szczególnie przy niedoborze białka i nadmiarze enerrgii (ubogie pastwisko) i nadmiarze białka i energii (korytko).
Dziekuje Toan
wszystko jest jasne i klarowne jak zwykle zresztą :)
rano nie doczytałem i palnąłem trzy po trzy. :? Nastepnie zaprocentowałem sie prawie na śmierć po tym jak zacząłem kopać po forum szukając wątków nt. energii wyrazonej w procentach. Trafiłem na przeliczenia p. Szostaka, które za nic nie chciały mi wyjść tak samo. Obojetnie, w którą strone liczyłem miałem inny wynik :shock:
Powinienem uwzgledniać pewnie zamianę części węglowodanów i białka w tłuszcz (w dużym uproszczeniu)
Cytat: toan w 2008-02-05, 07:34:54
TEORIA:
Przykład 1:
You are a 13 year old girl, 5ft 3in / 160cm tall, with a current weight of 50.0kg. You lead an active lifestyle.
zapotrzebowanie teoretyczne: 2400 kcal B - 40g, W - 30g, T - 230g BTW - 1:5,7:0,7
Przykład 2:
You are a 13 year old girl, 5ft 3in / 160cm tall, with a current weight of 50.0kg. You lead a sedentary lifestyle.
zapotrzebowanie teoretyczne: 1750 kcal B - 40g, W - 30g, T - 154g BTW - 1:3,8:0,7
Przykład 3:
You are a 20 year old woman, 5ft 3in / 160cm tall, with a current weight of 55.0kg. You lead a sedentary lifestyle.
zapotrzebowanie teoretyczne: 1900 kcal B - 45g, W - 30g, T - 180g BTW - 1:4,0:0,7
Przykład 4:
You are a 20 year old woman, 5ft 3in / 160cm tall, with a current weight of 55.0kg. You lead an active lifestyle.
zapotrzebowanie teoretyczne: 2300 kcal B - 45g, W - 30g, T - 225g BTW - 1:5,0:0,7
Na podstawie: Nutrition Data.
Zapotrzebowanie energetyczne jest wyraźnie zawyżone (prawidłowe przy założeniu proporcji BTW około 30:15:55 wyrażone w % wartości energetycznej) z uwagi na wysoką wartość podstawowej przemiany metabolicznej. U osób stosujących prawidłowo zalecenia JK wartość tę należy obniżyć teoretycznie o około 300-500 kcal w tłuszczu. Gdy podstawą diety są żółtka, podroby, rosoły, śmitana, masło - zapotrzebowanie na białko spada, a rośnie na węglowodany!.
A przyklady dla 13 year boys takie same?
Z zarostem, czy jeszcze bez- ten trzynastolatek?
Cytat: toan w 2008-02-05, 13:30:59
Dla ułatwienia podaję, że np: w białku polskie normy żywieniowe dla zdrowej młodzieży 13-20l przyjmują około 0,9g/kg/d, w NutritionData (ND)przyjęto 0,8g/kg/d (dieta mieszana z przewagą W -prawie-japońska), mnie wychodzi natomiast, że w białku wzorca powinno się zjadać około 0,7g/kg/d w tym wieku - przy założeniu, że w każdej grupie odżywianie jest RACJONALNE. Różnice nie są istotne dla zdrowszych, ale u chorszych są już znamiennie istotne! - szczególnie w proporcji T:W.
Na diecie korytkowej, pastwiskowej, niskowęglowodanowej zapotrzebowanie na białko gwałtownie rośnie nawet do 2g/kg/d (i więcej), ale jest to uzależnione od warunków środowiskowych. U osób starzejących się (przewaga katabolizmu) zapotrzebowanie na białko gwałtownie spada do około 0,5g/kg/d, ale jest to zjawisko fizjologiczne. Dlatego nie ma sensu liczenie teoretycznej ilości spożytego BTW w g/kg/d, bo istotniejsza jest PROPORCJA dostosowana do fizjologii i metabolizmu danej osoby - pokrywająca odpowiednio zapotrzebowanie organizmu. W 90% przypadków wynosi ona BTW jak około 15:75:10 w % energii przy "sedentary lifestyle" :D i przy zapotrzebowaniu energrtycznym na podstawową przemianę energii (PPE) - nie więcej jak 1200 kcal. W ND przyjęto około 1500 kcal PPE 8)
PS
Przy proporcji BTW około 1:3-5:0,5 cały prawie tłuszcz endogenny wchodzi na cykl kwasu cytrynowego, a węglowodany endogenne organizm wykorzystuje jako budulec. Przy innych proporcjach zaczyna się "metabolic syndrome" (MS) (z wyjątkiem diety japońskiej, gdzie prawie całe węglowodany zamieniane są najpierw na tłuszcz i w tej postaci wchodzą na cykl kwasu cytrynowego), którego nasilenie uzależnione jest głównie od proporcji T:W. MS nasila się szczególnie przy niedoborze białka i nadmiarze enerrgii (ubogie pastwisko) i nadmiarze białka i energii (korytko).
Szefu mój! W tych okolicznościach przyrody liczenie rzeczywiście nie ma najmniejszego sensu. :D
Z Naturą ... . :lol: ;)
Cytat: toan w 2008-02-05, 13:30:59
Dla ułatwienia podaję, że np: w białku polskie normy żywieniowe dla zdrowej młodzieży 13-20l przyjmują około 0,9g/kg/d, w NutritionData (ND)przyjęto 0,8g/kg/d (dieta mieszana z przewagą W -prawie-japońska), mnie wychodzi natomiast, że w białku wzorca powinno się zjadać około 0,7g/kg/d w tym wieku - przy założeniu, że w każdej grupie odżywianie jest RACJONALNE. Różnice nie są istotne dla zdrowszych, ale u chorszych są już znamiennie istotne! - szczególnie w proporcji T:W.
Na diecie korytkowej, pastwiskowej, niskowęglowodanowej zapotrzebowanie na białko gwałtownie rośnie nawet do 2g/kg/d (i więcej), ale jest to uzależnione od warunków środowiskowych. U osób starzejących się (przewaga katabolizmu) zapotrzebowanie na białko gwałtownie spada do około 0,5g/kg/d, ale jest to zjawisko fizjologiczne. Dlatego nie ma sensu liczenie teoretycznej ilości spożytego BTW w g/kg/d, bo istotniejsza jest PROPORCJA dostosowana do fizjologii i metabolizmu danej osoby - pokrywająca odpowiednio zapotrzebowanie organizmu. W 90% przypadków wynosi ona BTW jak około 15:75:10 w % energii przy "sedentary lifestyle" :D i przy zapotrzebowaniu energrtycznym na podstawową przemianę energii (PPE) - nie więcej jak 1200 kcal. W ND przyjęto około 1500 kcal PPE 8)
PS
Przy proporcji BTW około 1:3-5:0,5 cały prawie tłuszcz endogenny wchodzi na cykl kwasu cytrynowego, a węglowodany endogenne organizm wykorzystuje jako budulec. Przy innych proporcjach zaczyna się "metabolic syndrome" (MS) (z wyjątkiem diety japońskiej, gdzie prawie całe węglowodany zamieniane są najpierw na tłuszcz i w tej postaci wchodzą na cykl kwasu cytrynowego), którego nasilenie uzależnione jest głównie od proporcji T:W. MS nasila się szczególnie przy niedoborze białka i nadmiarze enerrgii (ubogie pastwisko) i nadmiarze białka i energii (korytko).
To dlaczego dla >65 latków wychodzi naukowcom, że trzeba zwiększyć, a nie zmniejszyć białko?
Podobna logika jak "po przebudowie trzeba zwiększyć, zamiast zmniejszyć białko" JW?
Bo naukowcy zgłupieli jeszcze bardziej przez ostatnie 50 lat! 8)
Nic nie szkodzi. :)
Natomiast bardzo podoba mi się aktywność Kolegi @Blackend'a, ale ... , ale chyba był wtedy przed przebudową. ;) :D ;)
Cytat: admin w 2014-07-04, 10:29:43
Bo naukowcy zgłupieli jeszcze bardziej przez ostatnie 50 lat! 8)
Powyższe nie dotyczy JW - on się cały czas rozwija... 8) :wink:
Nic nie szkodzi! :D
Cytat: admin w 2014-07-04, 10:29:43
Bo naukowcy zgłupieli jeszcze bardziej przez ostatnie 50 lat! 8)
No.
U Teresy pewien gamoń napisał, że DO przyspiesza metabolizm :lol:
Pewnie temu tak mrą, z wycieńczenia :D