Mam jedno pytanie.
Jogurt robie sobie sam zakwaszajac mleko 3,2 % niewielka iloscia kupnego
jogurtu.
Jesli w mleku jest B=3,3 T=3,2 W=4,8
to ile jest BTW w tym samym mleku po
przerobieniu przez bakterie?
Jesli ktos zna szczegoly to prosilbym o wyjasnienie co jest przetwarzane przez bakterie jogurtowe,
weglowodany zawarte w mleku czy moze bialko i co powstaje w wyniku takiej fermentacji?
--
Tomek
http://www.biotechnologia.uni.opole.pl/biblioteka/docs/cwiczenie_7.pdf
Przepraszam Cie najmocniej ale Twoja odpowiedz w zaden sposob nie porusza tematu o ktory pytalem.
Pytalem jak procesy zachodzace podczas fermentacji mleka wplywaja na zawartosc BTW.
Ja sam moge przypuszczac ze bakterie przerabiaja zawarte w mleku weglowogany a otrzymujemy w rezultacie zwiekszona ilosc bialka(bakteryjnego). Ale jak to jest naprawde czy ktos na tym forum ma wiedze na ten temat?
--
Tomek