Jednym z głównych czynników etiologicznych próchnicy zębów jest obecność w jamie ustnej węglowodanów fermentujących, przetworzonych przez bakterie płytki nazębnej do kwasów. Jednorazowe spożycie pokarmów zawierających cukier powoduje spadek pH płytki poniżej 5–5,5, tzn. poniżej pH krytycznego dla szkliwa, co powoduje rozpuszczanie kryształów hydroksyapatytu. Powrót do pH obojętnego następuje w ciągu 20–30 min dzięki buforującym właściwościom śliny, umożliwiając remineralizację powstałych ubytków szkliwa. Częste spożywanie
pokarmów próchnicotwórczych przyczynia się do niskiego poziomu pH przez długi czas oraz zaburzenia równowagi między procesami demineralizacji i remineralizacji.
Duże spożycie cukru jest istotnym wskaźnikiem prognozującym wystąpienie próchnicy.
http://www.slam.katowice.pl/wydawnictwa/wiadlek/1-2-2006/s005_Baginska_J.pdf
http://www.rp.pl/Medycyna-i-zdrowie/312029890-Zeby-znowu-beda-zlote-Dzieki-Polakom.html
no to na wycieczkę do Moskwy można będzie jechać. Incognito ;-)
Dla Ciebie szczególnie wskazane... 8)