forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Kuchnia Optymalna. => Wątek zaczęty przez: Hana w 2008-10-18, 16:58:09

Tytuł: Babka ziemniaczana z miesem/boczkiem/szynka/kielbasa wg. smaku
Wiadomość wysłana przez: Hana w 2008-10-18, 16:58:09
Upieklam sobie dzisiaj babke -- polecam zainteresowanym.
                         
Skladnik:  ziemniaki, maslo, jajka, mieso/lub jak w tytule, cebula/niekoniecznie, smietana/niekoniecznie, sol, pieprz.

Wykonanie:  Ziemniaki ugotuj, zmiel i polacz z maslem.
                  Mieso /lub jak wyzej ugotuj, przepusc przez maszynke, cebule udus na masle, zmiel razem z miesem.
                  Ziemniaki polacz z masa miesna, dodaj zoltka, piane z bialek, dopraw do smaku sola i pieprzem.
                  Naczynie do zapiekania wysmaruj maslem/mozna smalcem, i wloz przygotowana mase.
                  Jajko rozkloc ze smietana/patrz jak wyzej/, zalej babke i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 30minuz.

Smaczna na cieplo i na zimno.       Smacznego!
Tytuł: Re: Babka ziemniaczana z miesem/boczkiem/szynka/kielbasa wg. smaku
Wiadomość wysłana przez: evosonic w 2008-10-19, 09:17:24
jakie detale ?
Tytuł: Odp: Re: Babka ziemniaczana z miesem/boczkiem/szynka/kielbasa wg. smaku
Wiadomość wysłana przez: Edyta w 2008-10-19, 10:31:27
Cytat: evosonic w 2008-10-19, 09:17:24
jakie detale ?

Radziłam ci kiedyś ,żebyś zmieniła dilera i widze,że tego nie zrobiłaś-wolisz kupować jakieś tanie g***o ,zamiast zapłacić drożej i brać czysty towar.
Tytuł: Odp: Re: Babka ziemniaczana z miesem/boczkiem/szynka/kielbasa wg. smaku
Wiadomość wysłana przez: kodar w 2008-10-20, 19:41:51
Cytat: evosonic w 2008-10-19, 09:17:24
jakie detale ?
wlasnie,tez sie zapytam,a dokladniej  :D
Tytuł: Odp: Babka ziemniaczana z miesem/boczkiem/szynka/kielbasa wg. smaku
Wiadomość wysłana przez: kodar w 2008-10-20, 20:42:36
Ania,prosze,zbilanowana napisz.Jakos za mna jeszsze nie chodzi babka ziemniaczana ale moze w najblizszych dniach bede chciala  ja sprobowac??? :P
Tytuł: Odp: Babka ziemniaczana z miesem/boczkiem/szynka/kielbasa wg. smaku
Wiadomość wysłana przez: Hana w 2008-10-23, 20:14:25
Ostatnio , na szybko bylo tak :ziemniaki 500g
                                         jajka 120g /2szt.
                                         zoltka 68g /4szt.
                                         maslo 30g
                                         boczek 100g
    w 100g B:T:W===5,5:12,9:9,3  / !,0:2,3:1,6/.
Tytuł: Odp: Babka ziemniaczana z miesem/boczkiem/szynka/kielbasa wg. smaku
Wiadomość wysłana przez: kodar w 2008-10-24, 01:09:15
Cytat: Hana w 2008-10-23, 20:14:25
Ostatnio , na szybko bylo tak :ziemniaki 500g
                                         jajka 120g /2szt.
                                         zoltka 68g /4szt.
                                         maslo 30g
                                         boczek 100g
    w 100g B:T:W===5,5:12,9:9,3  / !,0:2,3:1,6/.
lubilam babke ziemniaczana na nastepny dzien,odsmazana na sloninie,chrupiaca. :P
Tytuł: Odp: Re: Babka ziemniaczana z miesem/boczkiem/szynka/kielbasa wg. smaku
Wiadomość wysłana przez: jurek46 w 2008-10-24, 01:30:53
Cytat: Edyta w 2008-10-19, 10:31:27
Cytat: evosonic w 2008-10-19, 09:17:24
jakie detale ?

Radziłam ci kiedyś ,żebyś zmieniła dilera i widze,że tego nie zrobiłaś-wolisz kupować jakieś tanie g***o ,zamiast zapłacić drożej i brać czysty towar.

Dla mnie coraz częściej ,zdarza sie ulegac sugestia zjedzenia czegos wykfintnego ,mało ale wyszukanie Takie wielkopańskie przyzwyczajenia.
Czyzbym nabierał sam Siebie,brrrrr Lepiej pozostac sobą.
Nie raz lepiej zjeśc jakieś "tanie gówno,ale bardziej kalorycznie.
Tytuł: Odp: Babka ziemniaczana z miesem/boczkiem/szynka/kielbasa wg. smaku
Wiadomość wysłana przez: adamgraza w 2008-10-24, 21:46:03
Ja    dziśiaj upiekłam jeszcze inaczej
550 gr. ziemniaki
116 gr 2 jaja
28 gr. 2  zółtka
100 gr. cebula
100 gr.  boczek świeży
190 gr.  szynka   gotowana
50 gr   smalec

Podsmażyłam    pokrojony  boczek ,dodałam szynkę .Starłam  ziemniaki i cebulę   .Do nich dodałam    jaja   ,żóltka , sól ,pieprz . wylałam  to na patelnie  głęboką    ,teflonową.     wymieszałam  ,wygładziłam  ,przykryłam pokrywką    .Na gazie   srednim  smażyło się  to    0,5 godz. Od  spodu utworzyła  sie  piękna   rumiana    skorka .      dwiema    łopatkami   przewróciłam  na   drugą stronę   . I jeszcze    smażyłam 10   min.  1/4   takiej porcji to:283,5 GR. B.17, 5  T. 38.2   W. 22.3 
Polane  kwaśną    śmietaną  smakuje  jak prawdziwa   babka  pieczona w piekarniku .     Smietanę trzeba  doliczyć.
Zyczę smacznego