Upieklam sobie dzisiaj babke -- polecam zainteresowanym.
Skladnik: ziemniaki, maslo, jajka, mieso/lub jak w tytule, cebula/niekoniecznie, smietana/niekoniecznie, sol, pieprz.
Wykonanie: Ziemniaki ugotuj, zmiel i polacz z maslem.
Mieso /lub jak wyzej ugotuj, przepusc przez maszynke, cebule udus na masle, zmiel razem z miesem.
Ziemniaki polacz z masa miesna, dodaj zoltka, piane z bialek, dopraw do smaku sola i pieprzem.
Naczynie do zapiekania wysmaruj maslem/mozna smalcem, i wloz przygotowana mase.
Jajko rozkloc ze smietana/patrz jak wyzej/, zalej babke i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 30minuz.
Smaczna na cieplo i na zimno. Smacznego!
jakie detale ?
Cytat: evosonic w 2008-10-19, 09:17:24
jakie detale ?
Radziłam ci kiedyś ,żebyś zmieniła dilera i widze,że tego nie zrobiłaś-wolisz kupować jakieś tanie g***o ,zamiast zapłacić drożej i brać czysty towar.
Cytat: evosonic w 2008-10-19, 09:17:24
jakie detale ?
wlasnie,tez sie zapytam,a dokladniej :D
Ania,prosze,zbilanowana napisz.Jakos za mna jeszsze nie chodzi babka ziemniaczana ale moze w najblizszych dniach bede chciala ja sprobowac??? :P
Ostatnio , na szybko bylo tak :ziemniaki 500g
jajka 120g /2szt.
zoltka 68g /4szt.
maslo 30g
boczek 100g
w 100g B:T:W===5,5:12,9:9,3 / !,0:2,3:1,6/.
Cytat: Hana w 2008-10-23, 20:14:25
Ostatnio , na szybko bylo tak :ziemniaki 500g
jajka 120g /2szt.
zoltka 68g /4szt.
maslo 30g
boczek 100g
w 100g B:T:W===5,5:12,9:9,3 / !,0:2,3:1,6/.
lubilam babke ziemniaczana na nastepny dzien,odsmazana na sloninie,chrupiaca. :P
Cytat: Edyta w 2008-10-19, 10:31:27
Cytat: evosonic w 2008-10-19, 09:17:24
jakie detale ?
Radziłam ci kiedyś ,żebyś zmieniła dilera i widze,że tego nie zrobiłaś-wolisz kupować jakieś tanie g***o ,zamiast zapłacić drożej i brać czysty towar.
Dla mnie coraz częściej ,zdarza sie ulegac sugestia zjedzenia czegos wykfintnego ,mało ale wyszukanie Takie wielkopańskie przyzwyczajenia.
Czyzbym nabierał sam Siebie,brrrrr Lepiej pozostac sobą.
Nie raz lepiej zjeśc jakieś "tanie gówno,ale bardziej kalorycznie.
Ja dziśiaj upiekłam jeszcze inaczej
550 gr. ziemniaki
116 gr 2 jaja
28 gr. 2 zółtka
100 gr. cebula
100 gr. boczek świeży
190 gr. szynka gotowana
50 gr smalec
Podsmażyłam pokrojony boczek ,dodałam szynkę .Starłam ziemniaki i cebulę .Do nich dodałam jaja ,żóltka , sól ,pieprz . wylałam to na patelnie głęboką ,teflonową. wymieszałam ,wygładziłam ,przykryłam pokrywką .Na gazie srednim smażyło się to 0,5 godz. Od spodu utworzyła sie piękna rumiana skorka . dwiema łopatkami przewróciłam na drugą stronę . I jeszcze smażyłam 10 min. 1/4 takiej porcji to:283,5 GR. B.17, 5 T. 38.2 W. 22.3
Polane kwaśną śmietaną smakuje jak prawdziwa babka pieczona w piekarniku . Smietanę trzeba doliczyć.
Zyczę smacznego