forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Kuchnia Optymalna. => Wątek zaczęty przez: susi33 w 2008-10-22, 18:18:40

Tytuł: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: susi33 w 2008-10-22, 18:18:40
Ostatnio po przebudowaniu mojej diety na hardcorową wersję ŻO z ksiązki zmienil mi się bardzo jadłospis i teraz staram się jeść różnorodnie. Czesto tak wypada że na kolacje jem różne sałatki które oprócz źrodła węglowodanów i białeczka mają także tłuszcz ale pochodzenia "majonezowego". Oczywiscie nie jest to moję głowne źródło tłuszczu, jem go właściwie tylko na kolację i to w ilościach około 40-50g. Zastanawiam się czy to dobrze? Czy można go liczyć jako optymalny? W sumie jest tłusty lecz jest robiony z "olejów roślinnych" i najprawdopodobniej jest to rzepak (jem majonez Winiary), a rzepak nie jest zbytnio nasycony.
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: sylwiazłodzi w 2008-10-22, 21:55:23
Majonez nie jest z powietrza , więc doliczyć go powinnaś. A jak zjesz go co jakiś czas to nic sie nie stanie . Ja czasami jem Winiary, czasami Kielecki. Ale nie codziennie bo lubię różnorodność.
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: zdrowa w 2008-10-22, 22:34:52
Cytat: susi33 w 2008-10-22, 18:18:40
Ostatnio po przebudowaniu mojej diety na hardcorową wersję ŻO z ksiązki zmienil mi się bardzo jadłospis i teraz staram się jeść różnorodnie. Czesto tak wypada że na kolacje jem różne sałatki które oprócz źrodła węglowodanów i białeczka mają także tłuszcz ale pochodzenia "majonezowego". Oczywiscie nie jest to moję głowne źródło tłuszczu, jem go właściwie tylko na kolację i to w ilościach około 40-50g. Zastanawiam się czy to dobrze? Czy można go liczyć jako optymalny? W sumie jest tłusty lecz jest robiony z "olejów roślinnych" i najprawdopodobniej jest to rzepak (jem majonez Winiary), a rzepak nie jest zbytnio nasycony.

Ja robię majonez sama. Jedno żółtko, łyżeczke musztardy, ciut soli i 100g oleju słonecznikowego. Mikserem  w dwie minuty. I wiem co jem.
Tytuł: Odp: Majonez jako zrodlo tluszczu
Wiadomość wysłana przez: zenon w 2008-10-23, 16:37:34
http://www.jedzdobrze.pl/tabele/food,2173,sosy__majonez__Dekoracyjny_Winiary.html

Majonez dekoracyjny winiary:
"Kw. tl. nasycone                 6.12 g 
Kw. tl. jednonienasycone         46.39 g
Kw. tl. wielonienasycone         23.95 g
"

Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: Edyta w 2008-10-23, 16:54:38
Kto w XXI wieku używa majonezu? Zlitujta sie ! Jeszcze na dodatek jakieś winiary ....
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: maf w 2008-10-23, 17:08:10
Cytat: Edyta w 2008-10-23, 16:54:38
Kto w XXI wieku używa majonezu? Zlitujta sie ! Jeszcze na dodatek jakieś winiary ....
Ja uzywam. Srednio 20g miesiecznie.
Pozdr
maf
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: Edyta w 2008-10-23, 17:19:39
Kielecki majonez jest najlepszy.
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2008-10-23, 20:45:30
Cytat: Edyta w 2008-10-23, 17:19:39
Kielecki majonez jest najlepszy.

Pomorski!!!!
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2008-10-23, 20:50:09
Cytat: maf w 2008-10-23, 17:08:10
Cytat: Edyta w 2008-10-23, 16:54:38
Kto w XXI wieku używa majonezu? Zlitujta sie ! Jeszcze na dodatek jakieś winiary ....
Ja uzywam. Srednio 20g miesiecznie.
Pozdr
maf

to twoj problem maf. tu nie idzie o to, czy jesz czy ¨tez nie jesz...tematem postu jest majonez jako zrodlo tluszczu!!!!!

super sosik na zomno cieplo, letnio czy w innyh sposob: majonez, smietana i musztarda..moze byc ( na jeden raz ) w proporcjach : zyzeczka majonezu pomorskiego, lyczeczka smietany kwasnej 38 % i pol lyeczki musztardy!!!!  Dobry do wszystkiego, nawt do ryby
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: sylwiazłodzi w 2008-10-23, 20:52:11
Adampio albo ten Pomorski to żart . Bo Ja takiego nie znam. :D Albo ty w tej zagranicy jadasz taki Majonez?  :lol: Czy na Pomorzu jest taki i Ty tam zaglądzasz , bo Ja jestem z Łodzi. No to możemy sie policytować bo najlepsze produkty mleczne wg mnie są z mleczarni łódzkiej JOGO.  :lol:
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: Edyta w 2008-10-23, 20:55:45
Cytat: sylwiazłodzi w 2008-10-23, 20:52:11
.... najlepsze produkty mleczne wg mnie są z mleczarni łódzkiej JOGO.  :lol:

A w żadnym wypadku! Najlepszy klub sportowy to Górnik Zabrze!  :D
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: sylwiazłodzi w 2008-10-23, 20:57:52
O, sorry nie zdążyłam przeczytać Cię. No to wychodzi na to ,że każdy region ma swój majonez. A łódzkie ma swoje mleczne. Smietana 36  z czekoladą albo tłusty biały ser ze smietaną 30 - niebo w gębie- z solą, pieprzem i curry.
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: maf w 2008-10-23, 22:56:00
Cytat: adampio w 2008-10-23, 20:50:09
Cytat: maf w 2008-10-23, 17:08:10
Cytat: Edyta w 2008-10-23, 16:54:38
Kto w XXI wieku używa majonezu? Zlitujta sie ! Jeszcze na dodatek jakieś winiary ....
Ja uzywam. Srednio 20g miesiecznie.
Pozdr
maf

to twoj problem maf. tu nie idzie o to, czy jesz czy ¨tez nie jesz...tematem postu jest majonez jako zrodlo tluszczu!!!!!


Tematem na ktory odpowiedzialem jest post edyty, nie zwiazany z tematem watku. Przeczytaj dokladnie co napisala Edyta, co ja odpowiedzialem.
I nie mam problemow, co sugerujesz.
Pozdr
maf
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: maf w 2008-10-23, 23:11:16
Wracajac do tematu watku, to mimo stosowania DO przez ponad 6 lat, nigdy nie przyszlo mi do glowy aby majonez byl zrodlem tluszczu. Nie bede obliczal ile T jest w majonezie wlasnej roboty, potrafie zrobic majonez, potrafie to obliczyc w 30 s.
Wiem takze, ze majonez robi sie z zoltek i oleju roslinnego. Da sie zrobic inaczej? np z tluszczy zalecanych przez JK? Moze palmowy? Ale nie widzialem go nigdy w sklepach w PL.
Znam lepsze zrodla T
Pozdr
maf
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: lekarka w 2008-10-23, 23:24:21
Cytat: maf w 2008-10-23, 23:11:16
Znam lepsze zrodla T
Pozdr
maf

Podziel się wiedzą Maf.
Poza T wieprzowym, kokosem, ol. palmowym, oliwą z oliwek nie potrafię wymyślić nic z T nasyconych.
Oczywiście przy likwidowaniu chorób zależnych od śmietany (czyli wszystkich chorób). Ghee nie biorę pod uwagę (jako rodzaj masła; niby-bezalergenowy).
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2008-10-23, 23:27:41
Cytat: Edyta w 2008-10-23, 20:55:45
Cytat: sylwiazłodzi w 2008-10-23, 20:52:11
.... najlepsze produkty mleczne wg mnie są z mleczarni łódzkiej JOGO.  :lol:

A w żadnym wypadku! Najlepszy klub sportowy to Górnik Zabrze!  :D
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2008-10-23, 23:28:09
Cytat: adampio w 2008-10-23, 23:27:41
Cytat: Edyta w 2008-10-23, 20:55:45
Cytat: sylwiazłodzi w 2008-10-23, 20:52:11
.... najlepsze produkty mleczne wg mnie są z mleczarni łódzkiej JOGO.  :lol:

A w żadnym wypadku! Najlepszy klub sportowy to Górnik Zabrze!  :D

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2008-10-23, 23:33:51
Cytat: maf w 2008-10-23, 23:11:16
Wracajac do tematu watku, to mimo stosowania DO przez ponad 6 lat, nigdy nie przyszlo mi do glowy aby majonez byl zrodlem tluszczu. Nie bede obliczal ile T jest w majonezie wlasnej roboty, potrafie zrobic majonez, potrafie to obliczyc w 30 s.
Wiem takze, ze majonez robi sie z zoltek i oleju roslinnego. Da sie zrobic inaczej? np z tluszczy zalecanych przez JK? Moze palmowy? Ale nie widzialem go nigdy w sklepach w PL.
Znam lepsze zrodla T
Pozdr
maf

Maf, ja tez.....slonina, smalec, podgardle i inne.

W dalszymciagu mowie, ze tematem postu jest " majonez"........masz problem.....to sie nie wypowiadaj....chyba proste!!!!!????

masz cos konstruktywnego do powiedznia, jak robisz swoj wlasny majonez, jak  albo gdzie kupis w Polsce najlepszy POMORSKI majonez ...to sie odezwij  :D :D :D
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: kodar w 2008-10-24, 00:09:43
Cytat: sylwiazłodzi w 2008-10-23, 20:57:52
O, sorry nie zdążyłam przeczytać Cię. No to wychodzi na to ,że każdy region ma swój majonez. A łódzkie ma swoje mleczne. Smietana 36  z czekoladą albo tłusty biały ser ze smietaną 30 - niebo w gębie- z solą, pieprzem i curry.
Sylwia, :)
a jadlas ser bial, tlusty pokrojony w plastry,posypany czarnym pieprzem,cebula czerwona i polany majonezem??.
Ulubiony przysmak moich chlopcow.
Niestety a moze i stety nie mam na codzien dostepu do polskiego twarogu.
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: sylwiazłodzi w 2008-10-24, 07:31:32
W takiej konfiguracji to jeszcze nie, Kodar. Spróbuję. Ale wczoraj jadłam żółty serm w plastrach przekładany masłem osełkowym w plastrach i do tego na każdej warstwie wędzona ryba tłusta- szprotki. Ale następnym razem muszę kupić żółty ser w innym miesjcu bo ten smakował do kitu. I to mi trochę zepsuło smak.
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2008-10-24, 12:05:30
Cytat: kodar w 2008-10-24, 00:09:43
Cytat: sylwiazłodzi w 2008-10-23, 20:57:52
O, sorry nie zdążyłam przeczytać Cię. No to wychodzi na to ,że każdy region ma swój majonez. A łódzkie ma swoje mleczne. Smietana 36  z czekoladą albo tłusty biały ser ze smietaną 30 - niebo w gębie- z solą, pieprzem i curry.
Sylwia, :)
a jadlas ser bial, tlusty pokrojony w plastry,posypany czarnym pieprzem,cebula czerwona i polany majonezem??.
Ulubiony przysmak moich chlopcow.
Niestety a moze i stety nie mam na codzien dostepu do polskiego twarogu.

kodar, dlaczego sama nie robisz? Nie bedzie to tgaki jak kupny, ale zawsze twarog. Moja zona robi przwie kazdego tygodnia. Jest super.
Nie rob z mleka ale z naturalnego jugurtu ze smietana. Z 2 llitrow jogurtu i pol litra smietana otrzymasz okolo 500 gr twarogu.
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: zdrowa w 2008-10-24, 12:25:41
kodar, dlaczego sama nie robisz? Nie bedzie to tgaki jak kupny, ale zawsze twarog. Moja zona robi przwie kazdego tygodnia. Jest super.
Nie rob z mleka ale z naturalnego jugurtu ze smietana. Z 2 llitrow jogurtu i pol litra smietana otrzymasz okolo 500 gr twarogu.
Cytat

Tego jogurtu z perhydrolem?  :)
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2008-10-24, 13:17:05
Cytat: zdrowa w 2008-10-24, 12:25:41
kodar, dlaczego sama nie robisz? Nie bedzie to tgaki jak kupny, ale zawsze twarog. Moja zona robi przwie kazdego tygodnia. Jest super.
Nie rob z mleka ale z naturalnego jugurtu ze smietana. Z 2 llitrow jogurtu i pol litra smietana otrzymasz okolo 500 gr twarogu.
Cytat

Tego jogurtu z perhydrolem?  :)

Masz inna propozycje?
Mozna jeszcze uzyc jodek potasu !!!!!
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: kodar w 2008-10-25, 20:57:36
Cytat: adampio w 2008-10-24, 12:05:30
Cytat: kodar w 2008-10-24, 00:09:43
Cytat: sylwiazłodzi w 2008-10-23, 20:57:52
O, sorry nie zdążyłam przeczytać Cię. No to wychodzi na to ,że każdy region ma swój majonez. A łódzkie ma swoje mleczne. Smietana 36  z czekoladą albo tłusty biały ser ze smietaną 30 - niebo w gębie- z solą, pieprzem i curry.
Sylwia, :)
a jadlas ser bial, tlusty pokrojony w plastry,posypany czarnym pieprzem,cebula czerwona i polany majonezem??.
Ulubiony przysmak moich chlopcow.
Niestety a moze i stety nie mam na codzien dostepu do polskiego twarogu.

kodar, dlaczego sama nie robisz? Nie bedzie to tgaki jak kupny, ale zawsze twarog. Moja zona robi przwie kazdego tygodnia. Jest super.
Nie rob z mleka ale z naturalnego jugurtu ze smietana. Z 2 llitrow jogurtu i pol litra smietana otrzymasz okolo 500 gr twarogu.
dziekuje,ktoregos dnia wyprobuje. :P
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: Gavroche w 2015-03-25, 13:18:03
Test:
http://www.mamkuchnie.pl/aktualnosci/108/pewniak_z_usa_czy_okazja_z_dyskontu_testujemy_majonezy,228.html
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: Radzio w 2015-04-17, 17:25:45
Cytat: lekarka w 2008-10-23, 23:24:21
Cytat: maf w 2008-10-23, 23:11:16
Znam lepsze zrodla T
Pozdr
maf

Podziel się wiedzą Maf.
Poza T wieprzowym, kokosem, ol. palmowym, oliwą z oliwek nie potrafię wymyślić nic z T nasyconych.
Oczywiście przy likwidowaniu chorób zależnych od śmietany (czyli wszystkich chorób). Ghee nie biorę pod uwagę (jako rodzaj masła; niby-bezalergenowy).

No podziel się! :D ;)
Tytuł: Odp: Majonez jako źródło tłuszczu
Wiadomość wysłana przez: vvv w 2015-04-17, 20:01:31
K3 tłuszcz jest też niezły.
8)