Ostatnio po przebudowaniu mojej diety na hardcorową wersję ŻO z ksiązki zmienil mi się bardzo jadłospis i teraz staram się jeść różnorodnie. Czesto tak wypada że na kolacje jem różne sałatki które oprócz źrodła węglowodanów i białeczka mają także tłuszcz ale pochodzenia "majonezowego". Oczywiscie nie jest to moję głowne źródło tłuszczu, jem go właściwie tylko na kolację i to w ilościach około 40-50g. Zastanawiam się czy to dobrze? Czy można go liczyć jako optymalny? W sumie jest tłusty lecz jest robiony z "olejów roślinnych" i najprawdopodobniej jest to rzepak (jem majonez Winiary), a rzepak nie jest zbytnio nasycony.
Majonez nie jest z powietrza , więc doliczyć go powinnaś. A jak zjesz go co jakiś czas to nic sie nie stanie . Ja czasami jem Winiary, czasami Kielecki. Ale nie codziennie bo lubię różnorodność.
Cytat: susi33 w 2008-10-22, 18:18:40
Ostatnio po przebudowaniu mojej diety na hardcorową wersję ŻO z ksiązki zmienil mi się bardzo jadłospis i teraz staram się jeść różnorodnie. Czesto tak wypada że na kolacje jem różne sałatki które oprócz źrodła węglowodanów i białeczka mają także tłuszcz ale pochodzenia "majonezowego". Oczywiscie nie jest to moję głowne źródło tłuszczu, jem go właściwie tylko na kolację i to w ilościach około 40-50g. Zastanawiam się czy to dobrze? Czy można go liczyć jako optymalny? W sumie jest tłusty lecz jest robiony z "olejów roślinnych" i najprawdopodobniej jest to rzepak (jem majonez Winiary), a rzepak nie jest zbytnio nasycony.
Ja robię majonez sama. Jedno żółtko, łyżeczke musztardy, ciut soli i 100g oleju słonecznikowego. Mikserem w dwie minuty. I wiem co jem.
http://www.jedzdobrze.pl/tabele/food,2173,sosy__majonez__Dekoracyjny_Winiary.html
Majonez dekoracyjny winiary:
"Kw. tl. nasycone 6.12 g
Kw. tl. jednonienasycone 46.39 g
Kw. tl. wielonienasycone 23.95 g
"
Kto w XXI wieku używa majonezu? Zlitujta sie ! Jeszcze na dodatek jakieś winiary ....
Cytat: Edyta w 2008-10-23, 16:54:38
Kto w XXI wieku używa majonezu? Zlitujta sie ! Jeszcze na dodatek jakieś winiary ....
Ja uzywam. Srednio 20g miesiecznie.
Pozdr
maf
Kielecki majonez jest najlepszy.
Cytat: Edyta w 2008-10-23, 17:19:39
Kielecki majonez jest najlepszy.
Pomorski!!!!
Cytat: maf w 2008-10-23, 17:08:10
Cytat: Edyta w 2008-10-23, 16:54:38
Kto w XXI wieku używa majonezu? Zlitujta sie ! Jeszcze na dodatek jakieś winiary ....
Ja uzywam. Srednio 20g miesiecznie.
Pozdr
maf
to twoj problem maf. tu nie idzie o to, czy jesz czy ¨tez nie jesz...tematem postu jest majonez jako zrodlo tluszczu!!!!!
super sosik na zomno cieplo, letnio czy w innyh sposob: majonez, smietana i musztarda..moze byc ( na jeden raz ) w proporcjach : zyzeczka majonezu pomorskiego, lyczeczka smietany kwasnej 38 % i pol lyeczki musztardy!!!! Dobry do wszystkiego, nawt do ryby
Adampio albo ten Pomorski to żart . Bo Ja takiego nie znam. :D Albo ty w tej zagranicy jadasz taki Majonez? :lol: Czy na Pomorzu jest taki i Ty tam zaglądzasz , bo Ja jestem z Łodzi. No to możemy sie policytować bo najlepsze produkty mleczne wg mnie są z mleczarni łódzkiej JOGO. :lol:
Cytat: sylwiazłodzi w 2008-10-23, 20:52:11
.... najlepsze produkty mleczne wg mnie są z mleczarni łódzkiej JOGO. :lol:
A w żadnym wypadku! Najlepszy klub sportowy to Górnik Zabrze! :D
O, sorry nie zdążyłam przeczytać Cię. No to wychodzi na to ,że każdy region ma swój majonez. A łódzkie ma swoje mleczne. Smietana 36 z czekoladą albo tłusty biały ser ze smietaną 30 - niebo w gębie- z solą, pieprzem i curry.
Cytat: adampio w 2008-10-23, 20:50:09
Cytat: maf w 2008-10-23, 17:08:10
Cytat: Edyta w 2008-10-23, 16:54:38
Kto w XXI wieku używa majonezu? Zlitujta sie ! Jeszcze na dodatek jakieś winiary ....
Ja uzywam. Srednio 20g miesiecznie.
Pozdr
maf
to twoj problem maf. tu nie idzie o to, czy jesz czy ¨tez nie jesz...tematem postu jest majonez jako zrodlo tluszczu!!!!!
Tematem na ktory odpowiedzialem jest post edyty, nie zwiazany z tematem watku. Przeczytaj dokladnie co napisala Edyta, co ja odpowiedzialem.
I nie mam problemow, co sugerujesz.
Pozdr
maf
Wracajac do tematu watku, to mimo stosowania DO przez ponad 6 lat, nigdy nie przyszlo mi do glowy aby majonez byl zrodlem tluszczu. Nie bede obliczal ile T jest w majonezie wlasnej roboty, potrafie zrobic majonez, potrafie to obliczyc w 30 s.
Wiem takze, ze majonez robi sie z zoltek i oleju roslinnego. Da sie zrobic inaczej? np z tluszczy zalecanych przez JK? Moze palmowy? Ale nie widzialem go nigdy w sklepach w PL.
Znam lepsze zrodla T
Pozdr
maf
Cytat: maf w 2008-10-23, 23:11:16
Znam lepsze zrodla T
Pozdr
maf
Podziel się wiedzą Maf.
Poza T wieprzowym, kokosem, ol. palmowym, oliwą z oliwek nie potrafię wymyślić nic z T nasyconych.
Oczywiście przy likwidowaniu chorób zależnych od śmietany (czyli wszystkich chorób). Ghee nie biorę pod uwagę (jako rodzaj masła; niby-bezalergenowy).
Cytat: Edyta w 2008-10-23, 20:55:45
Cytat: sylwiazłodzi w 2008-10-23, 20:52:11
.... najlepsze produkty mleczne wg mnie są z mleczarni łódzkiej JOGO. :lol:
A w żadnym wypadku! Najlepszy klub sportowy to Górnik Zabrze! :D
Cytat: adampio w 2008-10-23, 23:27:41
Cytat: Edyta w 2008-10-23, 20:55:45
Cytat: sylwiazłodzi w 2008-10-23, 20:52:11
.... najlepsze produkty mleczne wg mnie są z mleczarni łódzkiej JOGO. :lol:
A w żadnym wypadku! Najlepszy klub sportowy to Górnik Zabrze! :D
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Cytat: maf w 2008-10-23, 23:11:16
Wracajac do tematu watku, to mimo stosowania DO przez ponad 6 lat, nigdy nie przyszlo mi do glowy aby majonez byl zrodlem tluszczu. Nie bede obliczal ile T jest w majonezie wlasnej roboty, potrafie zrobic majonez, potrafie to obliczyc w 30 s.
Wiem takze, ze majonez robi sie z zoltek i oleju roslinnego. Da sie zrobic inaczej? np z tluszczy zalecanych przez JK? Moze palmowy? Ale nie widzialem go nigdy w sklepach w PL.
Znam lepsze zrodla T
Pozdr
maf
Maf, ja tez.....slonina, smalec, podgardle i inne.
W dalszymciagu mowie, ze tematem postu jest " majonez"........masz problem.....to sie nie wypowiadaj....chyba proste!!!!!????
masz cos konstruktywnego do powiedznia, jak robisz swoj wlasny majonez, jak albo gdzie kupis w Polsce najlepszy POMORSKI majonez ...to sie odezwij :D :D :D
Cytat: sylwiazłodzi w 2008-10-23, 20:57:52
O, sorry nie zdążyłam przeczytać Cię. No to wychodzi na to ,że każdy region ma swój majonez. A łódzkie ma swoje mleczne. Smietana 36 z czekoladą albo tłusty biały ser ze smietaną 30 - niebo w gębie- z solą, pieprzem i curry.
Sylwia, :)
a jadlas ser bial, tlusty pokrojony w plastry,posypany czarnym pieprzem,cebula czerwona i polany majonezem??.
Ulubiony przysmak moich chlopcow.
Niestety a moze i stety nie mam na codzien dostepu do polskiego twarogu.
W takiej konfiguracji to jeszcze nie, Kodar. Spróbuję. Ale wczoraj jadłam żółty serm w plastrach przekładany masłem osełkowym w plastrach i do tego na każdej warstwie wędzona ryba tłusta- szprotki. Ale następnym razem muszę kupić żółty ser w innym miesjcu bo ten smakował do kitu. I to mi trochę zepsuło smak.
Cytat: kodar w 2008-10-24, 00:09:43
Cytat: sylwiazłodzi w 2008-10-23, 20:57:52
O, sorry nie zdążyłam przeczytać Cię. No to wychodzi na to ,że każdy region ma swój majonez. A łódzkie ma swoje mleczne. Smietana 36 z czekoladą albo tłusty biały ser ze smietaną 30 - niebo w gębie- z solą, pieprzem i curry.
Sylwia, :)
a jadlas ser bial, tlusty pokrojony w plastry,posypany czarnym pieprzem,cebula czerwona i polany majonezem??.
Ulubiony przysmak moich chlopcow.
Niestety a moze i stety nie mam na codzien dostepu do polskiego twarogu.
kodar, dlaczego sama nie robisz? Nie bedzie to tgaki jak kupny, ale zawsze twarog. Moja zona robi przwie kazdego tygodnia. Jest super.
Nie rob z mleka ale z naturalnego jugurtu ze smietana. Z 2 llitrow jogurtu i pol litra smietana otrzymasz okolo 500 gr twarogu.
kodar, dlaczego sama nie robisz? Nie bedzie to tgaki jak kupny, ale zawsze twarog. Moja zona robi przwie kazdego tygodnia. Jest super.
Nie rob z mleka ale z naturalnego jugurtu ze smietana. Z 2 llitrow jogurtu i pol litra smietana otrzymasz okolo 500 gr twarogu.
Cytat
Tego jogurtu z perhydrolem? :)
Cytat: zdrowa w 2008-10-24, 12:25:41
kodar, dlaczego sama nie robisz? Nie bedzie to tgaki jak kupny, ale zawsze twarog. Moja zona robi przwie kazdego tygodnia. Jest super.
Nie rob z mleka ale z naturalnego jugurtu ze smietana. Z 2 llitrow jogurtu i pol litra smietana otrzymasz okolo 500 gr twarogu.
Cytat
Tego jogurtu z perhydrolem? :)
Masz inna propozycje?
Mozna jeszcze uzyc jodek potasu !!!!!
Cytat: adampio w 2008-10-24, 12:05:30
Cytat: kodar w 2008-10-24, 00:09:43
Cytat: sylwiazłodzi w 2008-10-23, 20:57:52
O, sorry nie zdążyłam przeczytać Cię. No to wychodzi na to ,że każdy region ma swój majonez. A łódzkie ma swoje mleczne. Smietana 36 z czekoladą albo tłusty biały ser ze smietaną 30 - niebo w gębie- z solą, pieprzem i curry.
Sylwia, :)
a jadlas ser bial, tlusty pokrojony w plastry,posypany czarnym pieprzem,cebula czerwona i polany majonezem??.
Ulubiony przysmak moich chlopcow.
Niestety a moze i stety nie mam na codzien dostepu do polskiego twarogu.
kodar, dlaczego sama nie robisz? Nie bedzie to tgaki jak kupny, ale zawsze twarog. Moja zona robi przwie kazdego tygodnia. Jest super.
Nie rob z mleka ale z naturalnego jugurtu ze smietana. Z 2 llitrow jogurtu i pol litra smietana otrzymasz okolo 500 gr twarogu.
dziekuje,ktoregos dnia wyprobuje. :P
Test:
http://www.mamkuchnie.pl/aktualnosci/108/pewniak_z_usa_czy_okazja_z_dyskontu_testujemy_majonezy,228.html
Cytat: lekarka w 2008-10-23, 23:24:21
Cytat: maf w 2008-10-23, 23:11:16
Znam lepsze zrodla T
Pozdr
maf
Podziel się wiedzą Maf.
Poza T wieprzowym, kokosem, ol. palmowym, oliwą z oliwek nie potrafię wymyślić nic z T nasyconych.
Oczywiście przy likwidowaniu chorób zależnych od śmietany (czyli wszystkich chorób). Ghee nie biorę pod uwagę (jako rodzaj masła; niby-bezalergenowy).
No podziel się! :D ;)
K3 tłuszcz jest też niezły.
8)