forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Kuchnia Optymalna. => Wątek zaczęty przez: afmfo w 2008-11-15, 18:18:52

Tytuł: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: afmfo w 2008-11-15, 18:18:52
Czy to się smaży jak słoninę , czy gotuje w wodzie jak rosół ? Może ktoś wie? Kupiłam ze 3 kg i nie wiem co z tym robić ?
W moim mieście łój jest raczej nieosiągany, nie mam dośwadczeń. :D
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: grizzly w 2008-11-15, 18:25:29
Cytat: afmfo w 2008-11-15, 18:18:52
Czy to się smaży jak słoninę , czy gotuje w wodzie jak rosół ? Może ktoś wie? Kupiłam ze 3 kg i nie wiem co z tym robić ?
W moim mieście łój jest raczej nieosiągany, nie mam dośwadczeń. :D

Wlasnie!!! :shock: To jest faktycznie bardzo ciekawe?
Ostatnio sie nad tym zastanawialem i jestem w kropce! :shock:

Fajnie, ze poruszylas taki intrygujacy temat!  8)

W moim miescie rowniez "cienko z lojem"
zastanawiam sie nad instalacja zamrazarki,
ale nie wiem jakiego ksztaltu i wielkosci i koloru wybrac?  :shock: 8)

Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: adamgraza w 2008-11-15, 18:29:45
Ja taką ilośc  topię  na  dwa   razy .Poprostu wkładam do gara i na średnim ogniu topię . Jeżeli jest bez mięsa to tak się topi szybko że nawet nie   trzeba zagotować  .Jeżeli ma w sobie trochę mięsa     to      musi się trochę   wysmazyc.Ostatnio     4 kg. musiałam  dośc   długo smazyć .Skwarki są tak twarde  że nadają  się tylko  do wyrzucenia. Albo dla  psa jak ktoś ma
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Edyta w 2008-11-15, 18:30:32
Cytat: grizzly w 2008-11-15, 18:25:29

zastanawiam sie nad instalacja zamrazarki,
Musisz dobrze to przemysleć! Najlepiej jak pójdziesz do jakiegoś AGD ,tam som fachowcy -oni Ci doradzom!  :idea:

Cytatale nie wiem jakiego ksztaltu i wielkosci i koloru wybrac?  :shock: 8)


Weź moze pod uwage jakomś "rogówke" ,zawsze to mniej miejsca na "tworzenie" sie pajeczyn  :idea:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: afmfo w 2008-11-15, 18:38:55
Cytat: adamgraza w 2008-11-15, 18:29:45
Ja tak± ilo¶c topię na dwa razy .Poprostu wkładam do gara i na ¶rednim ogniu topię . Jeżeli jest bez mięsa to tak się topi szybko że nawet nie trzeba zagotować .Jeżeli ma w sobie trochę mięsa to musi się trochę wysmazyc.Ostatnio 4 kg. musiałam do¶c długo smazyć .Skwarki s± tak twarde że nadaj± się tylko do wyrzucenia. Albo dla psa jak kto¶ ma
Dzięki. Czy ten tłuszcz nadaje się do zup rosołowatych, czy może czuć, że jest topiony? Co na tym tłuszczu smażysz?
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: grizzly w 2008-11-15, 19:01:34
Cytat: Edyta w 2008-11-15, 18:30:32

...Musisz dobrze to przemysleć! Najlepiej jak pójdziesz do jakiegoś AGD ,tam som fachowcy -oni Ci doradzom!  :idea:..

Tak sobie mysle czy dobrze by bylo, zeby byla "zabudowana" i na powierzchni zewnetrznej
bylaby w "jakis" sposob "wykonczona"  8) :P

Wybiegam myslami naprzod i tak mysle czy od razu "przetopic" jakoms
wieksza ilosc czy raczej "topic na raty"?  8)

Moze kto ma jakies doswiadczenia w "topieniu" ?  8)

Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: toan w 2008-11-15, 19:07:25
Z łoju!?
pójdę spytać Ani :D
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: grizzly w 2008-11-15, 19:07:48
Cytat: adamgraza w 2008-11-15, 18:29:45
...Skwarki są tak twarde  że nadają  się tylko  do wyrzucenia. Albo dla  psa jak ktoś ma...

Ciekawe czy takie skwarki moznaby zmielic? :idea:

Wtedy zamiast dawac psu, mozna by bylo zjesc samemu,
po odpowiednim "posoleniu sola Himalajska"
i ewentualnie dodac "mielone migdaly" czy czosnek?  :idea:

Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: toan w 2008-11-15, 19:12:36
Łój przekręcić przez maszynkę, a jeśli nie można pokroić i wytapić jak słoninę, przecedzić i "frędzle" zostawić na sitku. Można je użyć do ciasteczek skwarkowych - lepiej się nadają, a nawet do piernika - no tego nie wiedziałem :shock:. Że smalec się dodaje, a i owszem. :D
Coś mi jeszcze wspominała Ania, że nie wolno ruszać miską, aż się nie "zestali". Wszystko.

PS
ale mam Skarb! :D
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Hana w 2008-11-15, 19:43:06
Czy  Ania-Skarb moze podac sprawdzony przepis na ciasteczka skwarkowe i piernik- ? /--zapachnialo mi korzennymi przyprawami /.
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: toan w 2008-11-15, 19:54:51
To może być? - http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=522
A miski się nie rusza, bo smalec źle się skrystalizuje i śmieżnobiały traci kolor :D
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: kangur w 2008-11-15, 20:34:44
Cytat: admin w 2008-11-15, 19:07:25
Z łoju!?
pójdę spytać Ani :D

Ja nie Ania, ale mam ponad 5-cio letnie doswiadczenie z lojem. Zamawiam w rzezni 20 kg loju (ten kolo nerek jest najlepszy). Mam 10 l garnek z sitkiem na dnie (zroblem takie sitko sam z bebna pralki). Kroje na kawalki loj. Nalewam troche wody na dno w garnku. Woda w czasie wysmazania wyparuje, a loj na dnie sie nie przypali. Wstawiam do piekarnika najpierw na 200 stopni C a potem zmniejszam do 120 stopni. Takie wytapianie trwa kilka godzin. Podczas gotowania trzeba mieszac, bo sie przypali.
Jak juz sie wytopi pozwalam na lekkie schlodzenie sie. Chochla loj rozlewam do foremek plastikowych (tych do mikrofalowek). Jak ostygna wstawiam do zamrazarki. Smaze na tym frytki i dodaje do duszonego miesa.
Skwarki pozostaja na dnie. Dawno temu zakopywalem skwarki na grzadce. Posadzilem na tym pomidory. Zbior pomidodorow na ziemi ze skwarkami byl wielokrotnie wiekszy niz bez skwarek. Wiec zaczalem te skwarki uzywac w posilkaxh. Znudzily mi sie. Stwierdzilem, ze swieza baranina lepiej mi sluzy niz te skwarki. To podpowiedzial mi moj magpie Fred.
Zima taka foremka skwarek stoi na tarasie dla ptakow. Jak mnie odwiedzi moj magpie Fred, to woli swieza baranine od skwarek. Chodzi kolo mnie az dostanie swiezego mieska. Nabiera pelen dziob pokrajanej baraniny i odlatuje. Czasami jest bardzo glodny i zje spory kawalaczek mieska.
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Hana w 2008-11-15, 21:30:27
Kangur:    Zbior pomidodorow na ziemi ze skwarkami byl wielokrotnie wiekszy niz bez skwarek.

Czy byla tez roznica w smaku , i ktore byly lepsze?.
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: adamgraza w 2008-11-15, 21:34:58
Do zup  rosołowatych napewno się nadaje .Smażę na nim wszystko jaja  mięso ryby leczo.W obecnej chwili  nie używam smalcu ,tylko łój   
i słoninkę .Jak się   wytopi nalewam  gorący do słoików  ,zakręcam pokrywkami,żeby jeszcze  złapały i po ostygnięciu  do lodówki.Frytki   z ziemniaków i z selera  są  naprawdę przesmaczne   .Jak dla mnie  lepsze niż na smalcu. łój jest bardzo twardy  więc  kroję go nożem .
Próbowałam   skwarki przekręcic przez  zwykłą  maszynkę ,ale  cały stół latał , więc   dałam sobie spokój .Myślałam że dodam czosnku i będzie jako smarowidłoAle nic  z tego nie wyszło .Wyrzuciłam .Może w  elektrycznej by poszło. pozdrawiam
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: kangur w 2008-11-15, 21:47:05
Cytat: Hana w 2008-11-15, 21:30:27
Kangur:    Zbior pomidodorow na ziemi ze skwarkami byl wielokrotnie wiekszy niz bez skwarek.

Czy byla tez roznica w smaku , i ktore byly lepsze?.

Te z ziemi ze skwarkami byly wieksze i smaczniejsze. Byly bardziej odporne na brak wody w ziemi. Mam zamiar przeprowadzic takie samo doswiadczenie z ogorkami. Teraz juz za pozno, bo te od Sylwiusza juz kwitna. Za pozno o tym pomyslalem, a jedna foremke skwarek z loju mam.
Adamgraza ma racje. Skwarki z loju trzeba odpuscic.
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: zilony w 2008-11-15, 23:27:22
Ja próbowałem tylko raz wytopic łój. Skończyło się na wielkim smrodzie na chacie i wyrzuceniem wszytkiego do śmieci :)
Przerabiałem już wszystkie tłuszcze i wszystkie mi smakuja oprócz tego łoju! Może kupiłem nieświerzy?
Szkoda że niemożna kupić takiego już wytopionego, może wtedy bym jeszcze spróbował :)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: adamgraza w 2008-11-16, 09:42:37
        Jak juz wyprubowaliście slonina i smalec często strzelaja z patelni .Cała maszynka  i często podloga zachlapane tym tłuszczem .
        No nic fajnego tylko latac ze scierą .
        Ale lój jest pod tym względem cacuśny .Naprawdę polecam   .Jak dla mnie wszystko jest smaczniejsze.
        Słyszy się o chorobach krów  ,ale co ma wisieć nie utonie. Czy świnie są tak dziś  zdrowe jak kiedyś  -pasza niewiadomo
        jaka i te szczepionki , antybiotyki. Ach temat rzeka .
        Polecam i szukajcie a znajdziecie.
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: ali w 2008-11-16, 10:58:13
Cytat: zilony w 2008-11-15, 23:27:22
Ja próbowałem tylko raz wytopic łój. Skończyło się na wielkim smrodzie na chacie i wyrzuceniem wszytkiego do śmieci :)
Przerabiałem już wszystkie tłuszcze i wszystkie mi smakuja oprócz tego łoju! Może kupiłem nieświerzy?
Szkoda że niemożna kupić takiego już wytopionego, może wtedy bym jeszcze spróbował :)

he he zielony jesteś
masz  dwa rodzaje łoju
żółty wołowy i  biały wieprzowy
wieprzowy po przetopieniu masz  bez zapachowy  o dobrym smaku
kiedyś na takim smażono pączki
musisz tylko przetapiać nie na patelni a w garnku  w najniższej  możliwie temperaturze
trochę to trwa  ale efekt znakomity
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: afmfo w 2008-11-16, 11:26:16
Cytat: zilony w 2008-11-15, 23:27:22
Ja próbowałem tylko raz wytopic łój. Skończyło się na wielkim smrodzie na chacie i wyrzuceniem wszytkiego do ¶mieci :)
Przerabiałem już wszystkie tłuszcze i wszystkie mi smakuja oprócz tego łoju! Może kupiłem nie¶wierzy?
Szkoda że niemożna kupić takiego już wytopionego, może wtedy bym jeszcze spróbował :)
[/quote
ha,ha,ha
Wyobraziłam sobie na chwilę co tam się działo w Twojej kuchni i ten smród i Ciebie ja wyrzucasz ten łój i zrobiło mi sie wesoło.
Ciekawe jak będzie ze mną? Ha, ha, ha Narazie łój zamroziłam.
Pozdrawiam
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: zilony w 2008-11-16, 14:09:34
Cytat: ali w 2008-11-16, 10:58:13
he he zielony jesteś
masz  dwa rodzaje łoju
żółty wołowy i  biały wieprzowy
wieprzowy po przetopieniu masz  bez zapachowy  o dobrym smaku
kiedyś na takim smażono pączki
musisz tylko przetapiać nie na patelni a w garnku  w najniższej  możliwie temperaturze
trochę to trwa  ale efekt znakomity

Czyli że w sklepie mam poprosić o łój biały wieprzowy? Czyli że łój niejest tylko z krowy? Ten co ja miałem był w takich paskach miejscami twardy miejscami miękki, ciężko go było przekręcic przez maszynkę :)
Tytuł: Odp: Mam pytanie do admina
Wiadomość wysłana przez: adamgraza w 2008-11-16, 14:24:20
Adminie proszę  odpowiedz. Czy to prawda że  codzienne  jedzenie smażonych jaj na boczku lub bekonie  wytwarza   złe związki   które nam szkodzą .Mam przykre doświadczenia ze  znajomym który    je jadł   cozdziennie.  No i niestety już parę lat nie żyje. Słyszałam    że nie powinniśmy tak często tego jeśc. Czy możesz to uzasadnić .
I jeszcze jedno pytanie .    Adam 319 w  swoim którymś poście  napisał  abyśmy nie  łączyli  paliw. Co na ten temat powiesz>
bardzo proszę
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Daniel w 2008-11-16, 14:57:54
Boczek boczku nierówny. Czym innym jest surowy, czym innym jest wędzony, czym innym jest sztucznie wędzony. Tylko pierwszy nie ma dodatków, które mogą być szkodliwe. Moim zdaniem jajecznica powinna być na słoninie czy smalcu, a jedynie jak ktoś lubi z małym akcentem wędzonki, tylko tej prawdziwej. Ta sztucznie wędzona pod wpływem temperatury momentalnie traci zapach i zawiera w sobie ponad 50 różnych związków chemicznych. Lekarka podchodzi z rezerwą do wyrobów wędzonych, bo węszy, że z dymem osadzają się alergeny. Jajecznicę jem latami codziennie i jeszcze miewam się bardzo dobrze.
Tytuł: Odp: Mam pytanie do admina
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2008-11-16, 15:42:02
Cytat: adamgraza w 2008-11-16, 14:24:20
Adminie proszę  odpowiedz. Czy to prawda że  codzienne  jedzenie smażonych jaj na boczku lub bekonie  wytwarza   złe związki   które nam szkodzą .Mam przykre doświadczenia ze  znajomym który    je jadł   cozdziennie.  No i niestety już parę lat nie żyje. Słyszałam    że nie powinniśmy tak często tego jeśc. Czy możesz to uzasadnić .
I jeszcze jedno pytanie .    Adam 319 w  swoim którymś poście  napisał  abyśmy nie  łączyli  paliw. Co na ten temat powiesz>
bardzo proszę
Tytuł: Odp: Mam pytanie do admina
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2008-11-16, 15:43:52
Cytat: adampio w 2008-11-16, 15:42:02
Cytat: adamgraza w 2008-11-16, 14:24:20
Adminie proszę  odpowiedz. Czy to prawda że  codzienne  jedzenie smażonych jaj na boczku lub bekonie  wytwarza   złe związki   które nam szkodzą .Mam przykre doświadczenia ze  znajomym który    je jadł   cozdziennie.  No i niestety już parę lat nie żyje. Słyszałam    że nie powinniśmy tak często tego jeśc. Czy możesz to uzasadnić .
I jeszcze jedno pytanie .    Adam 319 w  swoim którymś poście  napisał  abyśmy nie  łączyli  paliw. Co na ten temat powiesz>
bardzo proszę

Sorry za pusty post.

To nie Adam319 pisal o tym, tylko dr. Jan Kwasniewski pisal o nie mieszaniu paliw.
A jak nie wiesz o czym mowa to nalej do swojego samochodu diezla i benzyna.....i juz zrozumiesz.
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: adamgraza w 2008-11-16, 17:50:48
     Panowie   zadałam to pytanie bo  zwątpiłam w to .Wiem że łyżeczka tłuszczów  nienasyconych jest nam potrzebna  .
     
     Tak pisze dr. J.K w książce  Zywienie  optymalne
     
      cytuję: organizm potrzebuje bardzo mało "niezbędnych" nienasyconych  kwasów  tłuszczowych , 
      Przy  żywieniu optymalnym  można   tych  tłuszczów   nieco spożywać ,ale  nie wiele 1-2% ogólnego spożycia tłuszczów.
      Resztę powinny stanowić  tłuszcze  nasycone      ,czyli zwierzece.
     
      Może to dla niektórych jakaś  pierdola  ale  dla mnie istotne

     
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Daniel w 2008-11-16, 17:55:55
Niedawno było w jakimś wątku o składzie słoniny. Jasno wynikało, że w niej znajduje się dość spory udział właśnie tłuszczy nienasyconych. Nie ma więc potrzeby dojadania ich, gdy używa się tłuszczu zwierzęcego.
Tytuł: Odp: Mam pytanie do admina
Wiadomość wysłana przez: toan w 2008-11-16, 19:32:04
Cytat: adamgraza w 2008-11-16, 14:24:20
Adminie proszę  odpowiedz. Czy to prawda że  codzienne  jedzenie smażonych jaj na boczku lub bekonie  wytwarza   złe związki   które nam szkodzą .Mam przykre doświadczenia ze  znajomym który    je jadł   cozdziennie.  No i niestety już parę lat nie żyje. Słyszałam    że nie powinniśmy tak często tego jeśc. Czy możesz to uzasadnić .

Oczywiście.
Z naukowego punktu widzenia to jeszcze - "jedzenie smażonych jaj na boczku lub bekonie wytwarza złe związki, które nam szkodzą, o czym nie jeden sie przekonał". Ale wszystko na to wskazuje, że już wkrótce z naukowego punktu widzenia będzie tak: "jedzenie smażonych jaj na boczku lub bekonie, z niewiadomych przyczyn, wytwarza zbawienne dla zdrowia związki..."
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: adam319 w 2008-11-16, 19:56:54
To przykre że „naukowy punkt widzenia” tak bardzo ciągnie się z tyłu nawet za "chłopskim rozumem".

Zawsze przypomina mi się naukowy dowód:

Jedna pchła, temperatura 20oC, wilgotność powietrza 80%.

Silne klaśnięcie, pchła podskoczyła.

Wyrywamy pierwszą nóżkę.
Silne klaśnięcie – pchła podskoczyła.

(...)

Wyrywamy ostatnią nóżkę.
Silne klaśnięcie – pchła nie podskoczyła.

Wniosek:
Po wyrwaniu wszystkich nóżek pchła ogłuchła.


Że nie wspomnę o nagminnym pomieszaniu przyczyny ze skutkiem.
8)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Edyta w 2008-11-16, 20:00:05
Cytat: adam319 w 2008-11-16, 19:56:54
To przykre że „naukowy punkt widzenia” tak bardzo ciągnie się z tyłu nawet za "chłopskim rozumem".

Zawsze przypomina mi się naukowy dowód:

Jedna pchła, temperatura 20oC, wilgotność powietrza 80%.

Silne klaśnięcie, pchła podskoczyła.

Wyrywamy pierwszą nóżkę.
Silne klaśnięcie – pchła podskoczyła.

(...)

Wyrywamy ostatnią nóżkę.
Silne klaśnięcie – pchła nie podskoczyła.

Wniosek:
Po wyrwaniu wszystkich nóżek pchła ogłuchła.


Że nie wspomnę o nagminnym pomieszaniu przyczyny ze skutkiem.
8)


W tym poście jest 100% agresji  :wink:   
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: adam319 w 2008-11-16, 20:07:15
Cytat: adamgraza w 2008-11-16, 17:50:48
(...)
     Tak pisze dr. J.K w książce  Zywienie  optymalne
     
      cytuję: organizm potrzebuje bardzo mało "niezbędnych" nienasyconych  kwasów  tłuszczowych , 
      Przy  żywieniu optymalnym  można   tych  tłuszczów   nieco spożywać ,ale  nie wiele 1-2% ogólnego spożycia tłuszczów.
      Resztę powinny stanowić  tłuszcze  nasycone      ,czyli zwierzece.
(...)

Ja to widzę tak, że tłuszcz zwierzęcy zawiera wszystkie swoje składniki w doskonałych proporcjach dla utrzymania metabolizmu człowieka w dobrej kondycji, każdy dodatek tłuszczu roślinnego te proporcje zaburza – więc im mniej tym lepiej. Można troszeczkę w ramach nieuzasadnionego urozmaicenia, ale nic ponadto.
8)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: adam319 w 2008-11-16, 20:12:07
@Edyta

A co jest takiego agresywnego w temperaturze 20oC i wilgotności 80%towej?
:-)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Edyta w 2008-11-16, 20:14:40
Cytat: adam319 w 2008-11-16, 20:12:07
@Edyta

A co jest takiego agresywnego w temperaturze 20oC i wilgotności 80%towej?
:-)

#Adam

Nie ma nic,ale  w wyrywaniu pchle nóżek już jest .
:)
Tytuł: Odp: Mam pytanie do admina
Wiadomość wysłana przez: maf w 2008-11-16, 20:16:16
Cytat: adampio w 2008-11-16, 15:43:52

To nie Adam319 pisal o tym, tylko dr. Jan Kwasniewski pisal o nie mieszaniu paliw.
A jak nie wiesz o czym mowa to nalej do swojego samochodu diezla i benzyna.....i juz zrozumiesz.
Dobrze by bylo jeszcze dopowiedziec, ze niemieszanie paliw nie ma nic wspolnego z dieta nielaczenia.
Na Diecie Optymalnej opracowanej przez lek. med. Jana Kwasniewskiego paliwem jest T.
Dlatego coby nie isc w skrajnosci, na DO jemy posilki zawierajace B T oraz W. Nie da sie jesc samego B bez T a to juz jest mieszanie, ale paliwem jest T. Tak samo jemy W z T  takze z B /np warzywa polecane przez niektorych z maselkiem/.
Ja akurat stosuje DO w ten sposob, ze mieszam B T i W, ale glownym paliwem jest T. W produktach zalecanych zawsze wystepuja te 3 lub 2 skladniki /nie we wszystkich/.
Pisze ten post dlatego, aby niektorzy nie poszli w takie skrajnosci, ze nie mozna zjesc tlustego bigosu, zeberek z kapusta itp potraw, ktore sa mieszanka BTW.
Moim zdaniem "mieszanie paliw" na DO zachodzi wtedy, gdy nie bilansujemy kazdego posilku. Np. co czytalem na tym forum, ze W najlepiej wieczorem.
Dieta Optymalna, czy tez Zywienie Optymalne, to nie tylko zoltka, wywar kalogenowy, smalec, loj i podroby.
Pozdrawiam
maf
Tytuł: Odp: Mam pytanie do admina
Wiadomość wysłana przez: maf w 2008-11-16, 20:22:59
Cytat: maf w 2008-11-16, 20:16:16
wywar kalogenowy,

Przepraszam za blad, ma byc  kolagenowy
Ola byla na jakiejs prezentacji, opowiadala o bledzie prezentera ktory mowil "kalagen", i stad znalazlem takie dziwne slowo.
Pozdr
maf
Tytuł: Odp: Mam pytanie do admina
Wiadomość wysłana przez: adam319 w 2008-11-16, 20:37:47
Cytat: maf w 2008-11-16, 20:16:16
(...)
Moim zdaniem "mieszanie paliw" na DO zachodzi wtedy, gdy nie bilansujemy kazdego posilku. Np. co czytalem na tym forum, ze W najlepiej wieczorem.
(...)

Wszystko zgoda, jak najbardziej nie popieram spożywania całej dziennej dawki W wieczorem, zwłaszcza kiedy odczuwamy głód, to musi uruchamiać złe szlaki metaboliczne.

Muszę jednak wspomnieć, że większość odczuwa magię momentu włożenia pokarmu do ust, a przecież pokarm przenika z przewodu pokarmowego potem wiele, wiele, naprawdę wiele godzin. Prawda, że cukier zwłaszcza prosty szybciej niż białko i tłuszcz.

Nie ma więc nic złego w jedzeniu węglowodanów dziennych w kilku porcjach, a białka i tłuszczu zwierzęcego jednorazowo w postaci tłustego mięsa. W momencie spożycia samych węglowodanów białko i tłuszcz nadal się wchłaniają z przewodu pokarmowego, a nieraz węglowodany już nie.

Węglowodany – nigdy samodzielnie na głodno!
8)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2008-11-16, 22:33:53
Węglowodany – nigdy samodzielnie na głodno!

Nie beda "trawione" bez obecnosci tluszczu  :P
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: grizzly w 2008-11-16, 23:28:19
Cytat: Edyta w 2008-11-16, 20:00:05
...W tym poście jest 100% agresji  :wink:...   

A ja widze 101% 8)

Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: adam319 w 2008-11-17, 00:25:47
Adam319> Węglowodany – nigdy samodzielnie na głodno!

Adampio> Nie będą "trawione" bez obecności tłuszczu.  :P

Zamknąłbym Cię na 7 dni w twierdzy o chlebie i wodzie, to może byś zmienił zdanie.
8)
Tytuł: Odp: Mam pytanie do admina
Wiadomość wysłana przez: _flo w 2008-11-17, 09:47:13
Cytat: adamgraza w 2008-11-16, 14:24:20
Adam 319 w  swoim którymś poście  napisał  abyśmy nie  łączyli  paliw. Co na ten temat powiesz>
bardzo proszę

chodzi o proporcje, adam. o glukoze i tluszcz.
twoim paliwem na ŻO jest tluszcz. jak zjadasz wegle na poziomie 30-50g i bialka ile trzeba, nie ma sily, nic nie mieszasz, wszystko gra
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: adamgraza w 2008-11-17, 13:19:58
Na żO  węglowodany      nie  są dla nas PALIWEM  to   wiem chodziło mi o tłuszcze     nienasycone. Za wszystkie odpowiedzi bardzo dziękuję .A takie stwierdzenie   że nie można często jeśc jajek smażonych na boczku  ,usłyszałam  kilka lat temu od doradcy żywieniowego    ,który miał certyfikat  w naszym klubie optymalnym.Więc od tamtej pory nie częściej jak raz w tygodniu je  sobie smażę.Męczyło mnie to przez kilka lat . To dobrze  że teraz moglam was zapytać .Ale co glowa to inaczej widzi pozdrawiam
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: _flo w 2008-11-17, 13:42:44
mieszanie paliw wg Jana Kwasniewskiego nie ma nic do rzeczy z zawartoscia rodzajow kwasow tluszczowych w diecie
wielonienasyconych unikamy, bo sa niestabilne, rakotworcze, nie znosza obrobki cieplnej. poza tym sa tez mniej kaloryczne, a wiec stanowia slabsze paliwo.
z tym smazeniem zoltek to sprawa kontrowersyjna wg tego co czytalam u Eadsow, ale jestesmy na forum JK i trzymamy sie tego, co pisze admin
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: adam319 w 2008-11-17, 16:39:12
Cytat: _flo w 2008-11-17, 13:42:44
(...)
z tym smażeniem żółtek to sprawa kontrowersyjna
(...)

Nie pamiętam, czy napisałem, czy tylko chciałem napisać, w razie czego sorry za powtórkę.

Nie podoba mi się wyraz „smażenie” gdyż może być rozumiany jako ogień na maksa i niech się dymi. W tym przypadku pożywienie ulega częściowemu zniszczeniu i zwłaszcza jeśli występuje w nim chemia spożywcza mogą powstać dziwne związki.

Preferuję powolne duszenie pod przykryciem tak by dno patelni miało jakieś 100 – 110oC. Potrawa jest wtedy „pretrawiona”, nic nam się nie utlenia (atmosfera pary wodnej) i nic nam się nie przypala (za niska temperatura).
8)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Zakk_87 w 2008-11-17, 17:00:49
Wychodzi na to ze frytki optymalne to najgorszy wynalazek tej diety  Confused  Confused

Pozdr

Zakk
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2008-11-17, 20:41:26
Cytat: adam319 w 2008-11-17, 16:39:12
Cytat: _flo w 2008-11-17, 13:42:44
(...)
z tym smażeniem żółtek to sprawa kontrowersyjna
(...)

Nie pamiętam, czy napisałem, czy tylko chciałem napisać, w razie czego sorry za powtórkę.

Nie podoba mi się wyraz „smażenie” gdyż może być rozumiany jako ogień na maksa i niech się dymi. W tym przypadku pożywienie ulega częściowemu zniszczeniu i zwłaszcza jeśli występuje w nim chemia spożywcza mogą powstać dziwne związki.

Preferuję powolne duszenie pod przykryciem tak by dno patelni miało jakieś 100 – 110oC. Potrawa jest wtedy „pretrawiona”, nic nam się nie utlenia (atmosfera pary wodnej) i nic nam się nie przypala (za niska temperatura).
8)

Nie podoba Ci sie slowo smazenie i dlatego chcesz je zastapic slowem duszenie?
hahahahaha a to dobre!!!!!
Adam wyobraz sobie, ze mozna smazyc nie przypalajac.......
Widziales kiedys przepis na duszone jajka ( mowie teraz o kurzych ) ?
Albo o duszonych frytkach?

A mozy Ty tez dusisz wode? Nie...chyba gotujesz?! :shock:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2008-11-17, 20:56:35
Cytat: adam319 w 2008-11-17, 00:25:47
Adam319> Węglowodany – nigdy samodzielnie na głodno!

Adampio> Nie będą "trawione" bez obecności tłuszczu.  :P

Zamknąłbym Cię na 7 dni w twierdzy o chlebie i wodzie, to może byś zmienił zdanie.
8)

Przede wszystkim sorry, ze Twoj tekst nie zostal "wklejony" w moj  i efektem koncowym byl moj post jako Twoj.
ale, moja "mala prowokacja" sie udala.......
W ktoryms z postow piszesz, ze nie pochwalasz jedzenia weglowodanow na noc bez tluszczow ( nie chce mi sie szukac, sam wiesz gdzie ten post mozesz znalesc)
Dlatego, moja wypowiedz w ostatnim "Toim" poscie.
Otoz, jedzac wegle na noc bez tluszczu, zmuszasz swoj tluszcz, ktory jest juz w organizmie do tego aby "pomogl" spalic te weglowodany i w ten sposob chudniesz
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: kangur w 2008-11-17, 21:02:15
Cytat: adampio w 2008-11-17, 20:56:35
Otoz, jedzac wegle na noc bez tluszczu, zmuszasz swoj tluszcz, ktory jest juz w organizmie do tego aby "pomogl" spalic te weglowodany i w ten sposob chudniesz

A jak juz nie potrzebujesz chudnac?
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: maf w 2008-11-17, 21:10:05
Cytat: adam319 w 2008-11-17, 16:39:12
[

Nie podoba mi się wyraz „smażenie” gdyż może być rozumiany jako ogień na maksa i niech się dymi. W tym przypadku pożywienie ulega częściowemu zniszczeniu i zwłaszcza jeśli występuje w nim chemia spożywcza mogą powstać dziwne związki.

Preferuję powolne duszenie pod przykryciem tak by dno patelni miało jakieś 100 – 110oC. Potrawa jest wtedy „pretrawiona”, nic nam się nie utlenia (atmosfera pary wodnej) i nic nam się nie przypala (za niska temperatura).
8)
W kuchni to jest tzw "obrobka cieplna".
Dzileli sie na:
smazenie
pieczenie
duszenie
gotowanie
Kazda obrobka cieplna ma wplyw na zniszczenie elementow/skladnikow produktu. Mozna o tym poczytac jak zachowuja sie witaminy, mineraly. Jak  przechowywac produkty, jak obrabiac itp itd.
Dlatego nie ma sensu rozwodzic sie, czy karkowka jest lepsza duszona, gotowana czy tez smazona. Nalezaloby napisac jak zachowuja sie poszczegolne skladniki mineralne i witaminy w produktach przy przechowywaniu i obrobce cieplnej.
Ale moim zdaniem jest to rozdzielanie wlosa na czworo.
Pozdr
maf
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2008-11-17, 21:11:06
Cytat: kangur w 2008-11-17, 21:02:15
Cytat: adampio w 2008-11-17, 20:56:35
Otoz, jedzac wegle na noc bez tluszczu, zmuszasz swoj tluszcz, ktory jest juz w organizmie do tego aby "pomogl" spalic te weglowodany i w ten sposob chudniesz

A jak juz nie potrzebujesz chudnac?

To nie jesz wegla bez tluszczu na noc.

Wegle bez T i B na noc sa dobry przy rozpoczeciu diety z nadwaga. Pozniej, juz sie jje "normalnie", czyli wegle z T i B.
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: grizzly w 2008-11-17, 23:01:54
Cytat: adampio w 2008-11-17, 20:56:35
...zmuszasz swoj tluszcz, ktory jest juz w organizmie do tego aby "pomogl" spalic te weglowodany i w ten sposob chudniesz...

A moze to weglowodany pomagaja "spalac"  tluszcz? 8) :P

Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: maf w 2008-11-17, 23:06:52
Cytat: adampio w 2008-11-17, 21:11:06


Wegle bez T i B na noc sa dobry przy rozpoczeciu diety z nadwaga. Pozniej, juz sie jje "normalnie", czyli wegle z T i B.
Bzzzdura.
To jest wlasnie mieszanie paliw o ktoym pisales, ze nie nalezy mieszac.
Przy 2 posilkach dziennie co zdarza sie czesto u wielu optymalnych, wegle tylko w 2 posilku?
Zachowujac scisle proporcje i ilosci BTW  na Diecie Optymalnej opracowanej przez lek. med. Jana Kwasniewskiego chudnie sie bez problemu nie stosujac zdziwaczalych modyfikacji. Napewno wielu optymalnych to potwierdzi. Ja jestem takim przykladem, stosujac scisla DO, w ciagu pierwszych 3 mies schudlem z 86kg do 72.
Scisla DO byc moze dla niektorych moze wydawac sie dziwna, jest to wazenie i liczenie kazdego kesa wlozonego do ust. Na kartkach ktore jeszcze mam, mam zapisane np 2g boczku, ktore podjadalem, ale wszystko bylo wliczone do bilansu.
Pierwsza rzecza ktora kupilem decydujac sie na DO nie bylo podgardle, karkowka czy tez inny produkt zywnosciowy. Za prawie ostatnie pieniadze kupilem wage elektroniczna, aby prawidlowo stosowac DO.
Waga stala w kuchni, przygotowalem kartki z dwoma kolumnami, w pierwszej kolumnie juz byly nazwy produktow ktore najczesciej jadamy, w drugiej wolne miejsce na wage produktu. Wiedza o tym co i jak jesc spowodowala, ze nie popelnialismy bledow, wieczorem tylko bilans np. trzeba dorzucic B czy tez W. DO zaczolem stosowac scisle od razu 21 maja 2002. Wiedzac jak trudna to dieta, w czerwcu juz udostepnilem kalkulator on line.
Sory, ale jak slysze, ze najpierw piszesz o niemieszaniu paliw, pozniej piszesz ze W na noc jak ktos chce schudnac to chyba jestes z innej bajki.
Pozdr
maf
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: adam319 w 2008-11-17, 23:26:16
Cytat: maf w 2008-11-17, 23:06:52
(...)
Wiedzac jak trudna to dieta, w czerwcu juz udostepnilem kalkulator on line.
(...)

Sterownia elektrowni atomowej to mały pikuś przy:
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/soft.php

Ale co by nie powiedzieć gratuluję całościowego i skrupulatnego podejścia do tematu.
8)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: maf w 2008-11-17, 23:51:45
Cytat: adam319 w 2008-11-17, 23:26:16


Sterownia elektrowni atomowej to mały pikuś przy:
http://www.optymal-btw.aktis.i.p.pl/soft.php

Ale co by nie powiedzieć gratuluję całościowego i skrupulatnego podejścia do tematu.
8)
Meal akurat powstal w odpowiedzi na zarzuty IZZ, ze DO nie dostarcza wszystkich niezbednych mikro i makro elementow w DO.
IZZ za pomoca  programu FOOD 2 to udowadnial.
Bylo o tym glosno kilka lat temu. W zasadzie jest pelna wersja mojego programu, ale jej nie udostepniam. Musialbym dopisac plik pomocy. Natomiast wersja demo, ma wszystkie opcje.
Pozdr
maf
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: _flo w 2008-11-18, 10:50:39
Cytat: maf w 2008-11-17, 23:06:52
Cytat: adampio w 2008-11-17, 21:11:06
Wegle bez T i B na noc sa dobry przy rozpoczeciu diety z nadwaga. Pozniej, juz sie jje "normalnie", czyli wegle z T i B.
Bzzzdura.

To proponuje sam JK. W trzecim posilku, przed snem.
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2008-11-18, 14:35:40
Cytat: _flo w 2008-11-18, 10:50:39
Cytat: maf w 2008-11-17, 23:06:52
Cytat: adampio w 2008-11-17, 21:11:06
Wegle bez T i B na noc sa dobry przy rozpoczeciu diety z nadwaga. Pozniej, juz sie jje "normalnie", czyli wegle z T i B.
Bzzzdura.

To proponuje sam JK. W trzecim posilku, przed snem.

Bo taka jest prawda. Maf nie doczytal tylko, ze napisalem " na poczatku diety"...On od razu nawiazuje do optymalnych.
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2008-11-18, 15:00:31
Cytat: grizzly w 2008-11-17, 23:01:54
Cytat: adampio w 2008-11-17, 20:56:35
...zmuszasz swoj tluszcz, ktory jest juz w organizmie do tego aby "pomogl" spalic te weglowodany i w ten sposob chudniesz...

A moze to weglowodany pomagaja "spalac"  tluszcz? 8) :P



Dokladnie!!!
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Radzio w 2013-10-13, 16:54:48
Ciekawe, niby nieobecni a nadal przy głosie. :)

DO w praktyce by się przydało- reszcie. :D
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2013-10-17, 19:22:07
Widze, ze "Radzio" w dalszym ciagu aktywny.  :lol:
W dalszym ciagu w tym samym tonie i z ta sama nuta sarkazmu. :lol:
Ale to dobrze bo gdybysmy wszyscy byli jednakowi to nie byloby sie z kogo smiac :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Tak trzymaj Radziu.
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Mirek w 2013-10-18, 00:44:45
 :P
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Radzio w 2013-10-18, 08:14:10
Cytat: adampio w 2013-10-17, 19:22:07
Widze, ze "Radzio" w dalszym ciagu aktywny.  :lol:
W dalszym ciagu w tym samym tonie i z ta sama nuta sarkazmu. :lol:
Ale to dobrze bo gdybysmy wszyscy byli jednakowi to nie byloby sie z kogo smiac :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Tak trzymaj Radziu.

Czytasz już ze zrozumieniem, czy jeszcze tak, jak Cię wyszkolili. :)
Po mojej stronie Twojej rzeki staramy śmiać się DO siebie. :D
Szansę masz, pływać umiesz. ;) A pro po pływania- Mastersi z Polski gniotą, czy na szersze wody jednak nie wypłyniesz? :lol:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2013-10-18, 12:47:25
Radziu, czytam jeszcze chyba tak jak mnie wyszkolili bo czytalem Twoja wypowiedz trzy razy i nic z niej nie zrozumialem.  :lol:
Ale jak pamietam, zawsze tak bylo wiec nie oczekuje tu jakis rewelacji z Twojej strony. :D
Po mojej stronie Twojej rzeki? hahahahaha :lol: :lol:  Co Ty tu chciales powiedziec?
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: anakin w 2013-10-18, 14:31:08
Cytat: adampio w 2013-10-18, 12:47:25
Po mojej stronie Twojej rzeki? hahahahaha :lol: :lol:  Co Ty tu chciales powiedziec?

A to akurat jest proste do zrozumienia.

Radzio stoi po przeciwnej stronie Twojej rzeki i też się do Ciebie uśmiacha, tak jak Ty do niego. ;)

Co to za rzeka jest, którą masz w posiadaniu, adampio? ;)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2013-10-18, 21:28:52
Nie mam pojecia "anakin". Pewnie jakas rzeka. Moze dziecinstwa? Kto by tam nia trafil?
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Radzio w 2013-10-19, 09:25:16
Cytat: anakin w 2013-10-18, 14:31:08
Cytat: adampio w 2013-10-18, 12:47:25
Po mojej stronie Twojej rzeki? hahahahaha :lol: :lol:  Co Ty tu chciales powiedziec?

A to akurat jest proste do zrozumienia.

Radzio stoi po przeciwnej stronie Twojej rzeki i też się do Ciebie uśmiacha, tak jak Ty do niego. ;)

Co to za rzeka jest, którą masz w posiadaniu, adampio? ;)

Mnie nie pytaj, choć pamiętam. ;) :D
A! I przypomniałem sobie. :)
Mam przed młodzieżą nie woalować. Zgoda. Na naszym forum wołami wypisane stoi, co Adasia ode mnie dzieli i jakby tego było mało "wszyscy" na forum o tym wiedzą.
Autor napisał, ale zapomniał. A jak sobie przypomni, to oczywiście bez sarkazmu się z tego uśmieje. Jak ja stale, w obecności Ludzi. :lol:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2013-10-19, 09:32:15
To jednak ciężko ten tłuszcz z łoju wychodzi...  :?  :wink:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Radzio w 2013-10-19, 09:38:27
Nasz @Anakin sobie poradzi. :D
Choć ufam, że szukał nie będzie. To mierny trop. ;)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: adampio w 2013-10-19, 11:03:05
Cytat: admin w 2013-10-19, 09:32:15
To jednak ciężko ten tłuszcz z łoju wychodzi...  :?  :wink:

Bo loj to twarda sztuka :D Trzeba dluuugo i powoli podgrzewac.
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: renia w 2013-10-19, 11:29:32
U nas teraz się topi tłuszcz z gęsi. Ten się prawie sam topi w temperaturze pokojowej bez patelni. Przy krojeniu już był taki lejący...
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Radzio w 2013-10-19, 13:16:33
Cytat: anakin w 2013-10-18, 14:31:08
Cytat: adampio w 2013-10-18, 12:47:25
Po mojej stronie Twojej rzeki? hahahahaha :lol: :lol:  Co Ty tu chciales powiedziec?

A to akurat jest proste do zrozumienia.

...

O masz! Niby Dziecko, a rozumie. Ciekawe, a zarazem proste. :D
Skwary z łoju są jak... podeszwa w moich sandałach. :D
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: anakin w 2013-10-19, 19:27:46
Cytat: Radzio w 2013-10-19, 13:16:33
O masz! Niby Dziecko, a rozumie. Ciekawe, a zarazem proste. :D

Tylko nie dziecko! :D

Radzio, może czasem (albo częściej) nie rozumiem co masz na myśli, ale za to bardzo ładnie piszesz. Każdy kto wie, gdzie przecinek wstawić - ma u mnie dużego plusa. Bo ja bardzo czuły na to jestem. ;)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: MariuszM w 2013-10-19, 19:47:46
Cytat: renia w 2013-10-19, 11:29:32
U nas teraz się topi tłuszcz z gęsi. Ten się prawie sam topi w temperaturze pokojowej bez patelni. Przy krojeniu już był taki lejący...
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: MariuszM w 2013-10-19, 19:57:45
dziwnie dziala to forum przez tel. :/
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Blackend w 2013-10-19, 20:33:00
A masz Android 4.4? ;)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2013-10-19, 20:52:11
4.4 jest już przestarzały...  :(  :wink:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Radzio w 2013-10-20, 07:11:24
Cytat: anakin w 2013-10-19, 19:27:46
Cytat: Radzio w 2013-10-19, 13:16:33
O masz! Niby Dziecko, a rozumie. Ciekawe, a zarazem proste. :D

Tylko nie dziecko! :D

... Bo ja bardzo czuły na to jestem. ;)

Wiadomo! Czuły, jak Dziecko! :lol:
Zostajesz z nami na zimę, może fajną PLSdN Dyrcio "toan" założy. ;)
W zasadzie nie pytam, ale czule adoruję. :lol: :lol:
Dobrze jest, gdy słoik na przetopiony łój ma szeroki otwór, przez wąski trudno coś takiego z niego wydłubać. ;)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Ewa w 2015-02-07, 18:29:19
No widzicie, a w mojej książce kucharskiej jest, że łój trzeba zalać wodą i gotować, aż woda odparuje. Łój wołowy, bo barani strasznie zajeżdża.

A ja wytopiłam skwarki na ogniu i jest ok. Może troszkę żółty? Odcedziłam skwarki, ale następnym razem je zostawię, bo mi po prostu smakują.
Na początku smażenia zapach był nietentego, ale po wytopieniu żadnego up smaku, ani smrodu.
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Gavroche w 2015-02-07, 18:37:33
Ja kupuję gotowy, chyba go robią jak smalec, ekstrahują przegrzaną parą... :D
Cześć, Ewa.
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Ewa w 2015-02-07, 18:43:32
Cześć, Gagatek
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Gavroche w 2015-02-07, 18:55:47
Poprzednie zdjęcie ładniejsze. :D
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Zyon w 2015-02-08, 11:02:56
Cytat: MariuszM w 2013-10-19, 19:57:45
dziwnie dziala to forum przez tel. :/
Dlaczego? Mi dziala dobrze, dzwonie do admina i mowie mu jaki chce post napisac i za chwile sie pojawia na moim koncie :D
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: MariuszM w 2015-02-08, 11:30:47
wariat na kacu :) :lol:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2015-02-08, 18:04:12
Grunt żeby wiadro smalcu zaliczyć ;)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: MariuszM w 2015-02-08, 19:36:36
Owa przypadłość, wylogowywanie ma miejsce jedynie na Operze mini. Coś z nią jest nie tak :D
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Maniek w 2015-02-08, 21:58:17
Cytat: admin w 2015-02-08, 18:04:12
Grunt żeby wiadro smalcu zaliczyć ;)

Dziś niedzielny obiad, kotleciki smażone na łoju, potem całe pół słoika smażeninki do kartofli, i czujesz, że żyjesz :) Wspaniałe.
Tylko strasznie ten łój, jak stygnie, osiada na ustach, jakby wosk jeść...

A, i zapomniałbym, bo te straszne zakwaszenie, chyba po takim obiedzie, to z kilogram winogron i ze dwa brokuły trzeba wszamać?
Albo jakiś proszek zasadowy? :)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: jukor w 2015-02-08, 22:40:28
A kto nie chcę proszku zasadowego łykać, to wybór ma taki:  :wink:
cyt.
"I najważniejsze:
zbilansowana dieta wysokowęglowodanowa (dieta japońska) i wysokotłuszczowa z możliwie najniższą podażą białka (Dieta Optymalna): "nigdy nie powoduje pojawienia się ciał ketonowych" - z wyjątkiem przeciążenia wysiłkiem fizycznym i niefizjologicznym głodzeniem."
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Zyon w 2015-02-09, 08:11:45
Cytat: Maniek w 2015-02-08, 21:58:17
Cytat: admin w 2015-02-08, 18:04:12
Grunt żeby wiadro smalcu zaliczyć ;)

Dziś niedzielny obiad, kotleciki smażone na łoju, potem całe pół słoika smażeninki do kartofli, i czujesz, że żyjesz :) Wspaniałe.
Tylko strasznie ten łój, jak stygnie, osiada na ustach, jakby wosk jeść...

A, i zapomniałbym, bo te straszne zakwaszenie, chyba po takim obiedzie, to z kilogram winogron i ze dwa brokuły trzeba wszamać?
Albo jakiś proszek zasadowy? :)
Ponoc wode z soda trza pic caly czas, najlepiej nonstop! Bo normalnie sie czlowiek zakwasi i bedzie od niego kiszonka jechac  :shock:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Maniek w 2015-02-09, 09:00:53
Cytat: Zyon w 2015-02-09, 08:11:45

Ponoc wode z soda trza pic caly czas, najlepiej nonstop! Bo normalnie sie czlowiek zakwasi i bedzie od niego kiszonka jechac  :shock:

Trzeba by autoryteta od supelmentacji się zapytać, niejakiego Ziębę. Ja dostałem od niego ostatnio maila, że ktoś tam leczył się z raka, za jego radą witaminą C, i umarł, ale, że on nie odpowiada za to, bo robił to źle. Jednak jest nadzieja, bo teraz będzie tworzył klinikę, z wlewami z witaminy C, suplementacją B17, oraz kompleksowym leczeniem raka, jeszcze innymi suplementami i witaminami, bo on się na tym zna. Dobry cwaniaczek.
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2015-02-09, 09:05:08
O! To może oso się włączy, ku chwale i na rzecz, bo to teraz te C, B i K w modzie takie... :D
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Zyon w 2015-02-09, 09:05:31
No, no Maniek moze lepiej uwazaj co piszesz, bo ten pan to ma teraz 200% poparcia od samego OSO a na grupie fb optymalnych zaczely sie wyscigi, kto sie lepiej zasuplementuje i naje tych witamin w tabletkach zeby zdrowym byc. Nawet Adam ze swoim zlotem i doppelherz wysiada przy nich. :shock:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2015-02-09, 09:07:43
Cytat: Zyon w 2015-02-09, 08:11:45
bedzie od niego kiszonka jechac  :shock:

A to coś złego?
Bo mnie uczyli, że kiszonka wysokiej jakości pachnie jak chleb świeżo wypieczony...
Czyli chlebowy zapach jest be? ;) :?
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Zyon w 2015-02-09, 09:12:53
Na to wyglada  :shock:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2015-02-09, 09:14:13
 :roll:
Cytat: Zyon w 2015-02-09, 09:05:31
No, no Maniek moze lepiej uwazaj co piszesz, bo ten pan to ma teraz 200% poparcia od samego OSO a na grupie fb optymalnych zaczely sie wyscigi, kto sie lepiej zasuplementuje i naje tych witamin w tabletkach zeby zdrowym byc. Nawet Adam ze swoim zlotem i doppelherz wysiada przy nich. :shock:

Ciekawe ile i jak zarząd się śrutuje? :roll:
Od Reni się nie dowiemy, bo taka nierozmowna ostatnio... :? ;)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2015-02-09, 09:16:05
Cytat: Zyon w 2015-02-09, 09:12:53
Na to wyglada  :shock:

Ale się tym genom popierniczyło we łbach. Już nie chcą "chleba wszego powszedniego..." :shock:
Źle się to skończy, jak tak dalej pójdzie... ;)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: renia w 2015-02-09, 09:18:38
Cytat: admin w 2015-02-09, 09:14:13
:roll:
Cytat: Zyon w 2015-02-09, 09:05:31
No, no Maniek moze lepiej uwazaj co piszesz, bo ten pan to ma teraz 200% poparcia od samego OSO a na grupie fb optymalnych zaczely sie wyscigi, kto sie lepiej zasuplementuje i naje tych witamin w tabletkach zeby zdrowym byc. Nawet Adam ze swoim zlotem i doppelherz wysiada przy nich. :shock:

Ciekawe ile i jak zarząd się śrutuje? :roll:
Od Reni się nie dowiemy, bo taka nierozmowna ostatnio... :? ;)

Coś straciłam wenę do rozmów... :?
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2015-02-09, 09:20:18
Nic nie szkodzi, rozkręcisz się jeszcze... ;)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Zyon w 2015-02-09, 09:27:00
Cytat: admin w 2015-02-09, 09:16:05
Cytat: Zyon w 2015-02-09, 09:12:53
Na to wyglada  :shock:

Ale się tym genom popierniczyło we łbach. Już nie chcą "chleba wszego powszedniego..." :shock:
Źle się to skończy, jak tak dalej pójdzie... ;)
Moze Pan Zieba poleci jakis australijski chleb aborygenow. Zaraz OSO wstawi na strone i zaleci zazywac. I wszyscy beda szczesliwi, bo czlowiek najedzony jest szczesliwy  :lol:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Gavroche w 2015-02-09, 09:31:01
Cytat: admin w 2015-02-09, 09:07:43
Cytat: Zyon w 2015-02-09, 08:11:45
bedzie od niego kiszonka jechac  :shock:

A to coś złego?
Bo mnie uczyli, że kiszonka wysokiej jakości pachnie jak chleb świeżo wypieczony...
Czyli chlebowy zapach jest be? ;) :?
Mnie też, a konsystencję lekko zwiędłych ziół...
Ale popsuta kiszonka wali, że hey!!! :lol:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Gavroche w 2015-02-09, 09:32:41
Cytat: Zyon w 2015-02-09, 09:27:00
Cytat: admin w 2015-02-09, 09:16:05
Cytat: Zyon w 2015-02-09, 09:12:53
Na to wyglada  :shock:

Ale się tym genom popierniczyło we łbach. Już nie chcą "chleba wszego powszedniego..." :shock:
Źle się to skończy, jak tak dalej pójdzie... ;)
Moze Pan Zieba poleci jakis australijski chleb aborygenow. Zaraz OSO wstawi na strone i zaleci zazywac. I wszyscy beda szczesliwi, bo czlowiek najedzony jest szczesliwy  :lol:
Konieczne maczany w kwaśnej polewce, co to in vivo jest zasadowa. :lol:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Maniek w 2015-02-09, 09:43:45
:)
ale się porobiło. "Witaminki, witaminki, dla chłopczyka i dziewczynki" :)

Dzięki Admin, że przynajmniej tu dbasz o całokształt i tu jest źródełko, bo jak by tych 'optymalnych' z OSO słuchał, to by z pół apteki trzeba wykupić, przed słońcem ukrywać, odkwaszać, zakwaszać... Szkoda gadać.
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Gavroche w 2015-02-09, 10:14:59
Nie możesz tak krytykować dorobku naukowego innych, a co jeśli oni mają rację?! ;)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2015-02-09, 10:18:00
Właśnie zaliczyłem sklep z chemią spożywczą bo mają świetne, czyste kultury bakteryjne w ampułkach do zakwaszania mlecznych i na wszelkie awitaminozy, szczególnie z grupy B, i to bez recepty, ale nie o tym...:D
Pyta się starsza pani:
-czy 3-omega są?
-sprzedawca zwany farmaceutą:
-nie ma.
Ja, dla spokojności sumienia:
3-omega najtaniej wychodzą w słoninie.
Pani:
Ale ja nie jadam słoniny!
Ja:
A to dobrze, bo nie zdrożeją te omega trzy u rzeźnika...
I spoczko. :lol:
"Mądermu dość po słowie" - tak bynajmniej gadają, ale ta pani dalej będzie kupować te omegi w sklepie z chemią spożywczą... :lol:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2015-02-09, 10:24:10
Dla przypomnienia: w naturze nie istnieje coś takiego jak "nasycony tłuszcz zwierzęcy"... 8)
Tłuszcze nasycone są wytworem wyobraźni dietetyków i zakładów chemicznych. :lol:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Gavroche w 2015-02-09, 10:28:34
Ale przyjnajmniej słonina jest stabilna chemicznie i mało zanieczyszczona, a kapsułki...
http://www.alterkino.org/ekologia/omega-3-czyim-kosztem/
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Zyon w 2015-02-09, 10:31:41
Cytat: admin w 2015-02-09, 10:24:10
Dla przypomnienia: w naturze nie istnieje coś takiego jak "nasycony tłuszcz zwierzęcy"... 8)
Tłuszcze nasycone są wytworem wyobraźni dietetyków i zakładów chemicznych. :lol:
No chyba, ze sa rzeczywiscie czyms nasycone, np ostatnio widzialem reklame tluszczu zwierzecego czyli masla nasyconego margaryna  :shock: I podobno to jest juz zdrowe  :shock: :lol:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2015-02-09, 10:34:11
A bo fitosterole ma, co utrudnia wchłanianie choregosterolu, czyli "naukowo" jak najbardziej... ;)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: renia w 2015-02-09, 10:36:50
Cytat: admin w 2015-02-09, 10:18:00
Właśnie zaliczyłem sklep z chemią spożywczą bo mają świetne, czyste kultury bakteryjne w ampułkach do zakwaszania mlecznych....

Podasz ich nazwę?
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Gavroche w 2015-02-09, 10:47:38
http://www.wieprzopedia.pl/aktualna-warto%C5%9B%C4%87-dietetyczna-wieprzowiny
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Maniek w 2015-02-09, 10:50:10
Cytat: Gavroche w 2015-02-09, 10:14:59
Nie możesz tak krytykować dorobku naukowego innych, a co jeśli oni mają rację?! ;)

:D
aż się uśmiechłem
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: renia w 2015-02-09, 11:04:46
Cytat: Gavroche w 2015-02-09, 10:47:38
http://www.wieprzopedia.pl/aktualna-warto%C5%9B%C4%87-dietetyczna-wieprzowiny

Ciekawy artykuł...
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Gavroche w 2015-02-09, 11:05:06
Cytat: Maniek w 2015-02-09, 10:50:10
Cytat: Gavroche w 2015-02-09, 10:14:59
Nie możesz tak krytykować dorobku naukowego innych, a co jeśli oni mają rację?! ;)

:D
aż się uśmiechłem
No i ja się śmieję, ale dla niektórych to poważna sprawa! :D
Dzisiaj byłem na siłowni i tam nie da się bez supli. ;)
Pamiętaj, że większość społeczeństwa jest na etapie zakwaszania i NNKT oraz witaminy C i D3...
Kumaci lekarze i dietetycy są już na Wiecznych Łąkach lub emeryturze, a ci nowi...szkoda gadać.
Nie przetłumaczysz, że rosół jest lepszy od kreatyny, żółtka od BCAA/EAA, masło od CLA, twaróg od glutaminy, a serwatka to dla świń...
W sumie po co tłumaczyć, jak amerykańscy naukowcy twierdzą inaczej...
Zresztą od supli się nie umiera, tylko ile wartościowego żarcia można za to kupić. 8)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Gavroche w 2015-02-09, 11:06:26
Cytat: renia w 2015-02-09, 11:04:46
Cytat: Gavroche w 2015-02-09, 10:47:38
http://www.wieprzopedia.pl/aktualna-warto%C5%9B%C4%87-dietetyczna-wieprzowiny

Ciekawy artykuł...
Oczywiście urobiony pod chudzinki, ale mądrej głowie... :D
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Maniek w 2015-02-09, 11:16:45
Cytat: Gavroche w 2015-02-09, 11:05:06
Cytat: Maniek w 2015-02-09, 10:50:10
Cytat: Gavroche w 2015-02-09, 10:14:59
Nie możesz tak krytykować dorobku naukowego innych, a co jeśli oni mają rację?! ;)

:D
aż się uśmiechłem
No i ja się śmieję, ale dla niektórych to poważna sprawa! :D
Dzisiaj byłem na siłowni i tam nie da się bez supli. ;)
Pamiętaj, że większość społeczeństwa jest na etapie zakwaszania i NNKT oraz witaminy C i D3...
Kumaci lekarze i dietetycy są już na Wiecznych Łąkach lub emeryturze, a ci nowi...szkoda gadać.
Nie przetłumaczysz, że rosół jest lepszy od kreatyny, żółtka od BCAA/EAA, masło od CLA, twaróg od glutaminy, a serwatka to dla świń...
W sumie po co tłumaczyć, jak amerykańscy naukowcy twierdzą inaczej...
Zresztą od supli się nie umiera, tylko ile wartościowego żarcia można za to kupić. 8)

I właśnie dlatego, nieustannie zdziwiony, codziennie dziękuję Janowi Kwaśniewskiemu. Za otwarcie oczu. Konkretna sprawa. :)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2015-02-09, 11:19:30
Cytat: Gavroche w 2015-02-09, 10:47:38
http://www.wieprzopedia.pl/aktualna-warto%C5%9B%C4%87-dietetyczna-wieprzowiny

Lobby wieprzowe jest niewiarygodne! ;) :lol:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Gavroche w 2015-02-09, 11:19:54
Cytat: Maniek w 2015-02-09, 11:16:45
Cytat: Gavroche w 2015-02-09, 11:05:06
Cytat: Maniek w 2015-02-09, 10:50:10
Cytat: Gavroche w 2015-02-09, 10:14:59
Nie możesz tak krytykować dorobku naukowego innych, a co jeśli oni mają rację?! ;)

:D
aż się uśmiechłem
No i ja się śmieję, ale dla niektórych to poważna sprawa! :D
Dzisiaj byłem na siłowni i tam nie da się bez supli. ;)
Pamiętaj, że większość społeczeństwa jest na etapie zakwaszania i NNKT oraz witaminy C i D3...
Kumaci lekarze i dietetycy są już na Wiecznych Łąkach lub emeryturze, a ci nowi...szkoda gadać.
Nie przetłumaczysz, że rosół jest lepszy od kreatyny, żółtka od BCAA/EAA, masło od CLA, twaróg od glutaminy, a serwatka to dla świń...
W sumie po co tłumaczyć, jak amerykańscy naukowcy twierdzą inaczej...
Zresztą od supli się nie umiera, tylko ile wartościowego żarcia można za to kupić. 8)

I właśnie dlatego, nieustannie zdziwiony, codziennie dziękuję Janowi Kwaśniewskiemu. Za otwarcie oczu. Konkretna sprawa. :)

Fakt.
Ale te maszyny jądrowe i melosi... :lol:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2015-02-09, 11:21:10
 
Cytat: renia w 2015-02-09, 10:36:50
Cytat: admin w 2015-02-09, 10:18:00
Właśnie zaliczyłem sklep z chemią spożywczą bo mają świetne, czyste kultury bakteryjne w ampułkach do zakwaszania mlecznych....

Podasz ich nazwę?

A jak kooleś się będzie na dobrychdzieciach wyśmiewał, że teraz nie dość, że Ziębę śrutują to jeszcze bakterie? :roll: :wink:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2015-02-09, 11:24:56
Lactobacillus rhamnosus - lepiej uszczelnia jelita, niż miksiura Słoneckiego. :lol:
Świetnie usuwa wszelkie "nietolerancje" pokarmowe, do tego produkuje od cholery wszelkich witamin z wyjątkiem C. 8)
Ale przypominam, że wit.C najlepiej w pluszzzzzzzzz minerały, albo ostatecznie w pigułce powlekanej, jak znikąd w pokarmie nie ma. Hey! :)
Ostatecznie można jedno jabłco NA SUROWO dziennie - nic się nie stanie, ale to gorsze rozwiązanie, bo zbilansować trudniej. ;)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: renia w 2015-02-09, 11:28:45
Dzięki. I można nimi zakwaszać śmietankę?
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2015-02-09, 11:30:40
A nie za dużo chcesz wiedzieć? ;)...
Można. :D
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: renia w 2015-02-09, 11:32:21
Cytat: admin w 2015-02-09, 11:21:10
Cytat: renia w 2015-02-09, 10:36:50
Cytat: admin w 2015-02-09, 10:18:00
Właśnie zaliczyłem sklep z chemią spożywczą bo mają świetne, czyste kultury bakteryjne w ampułkach do zakwaszania mlecznych....

Podasz ich nazwę?

A jak kooleś się będzie na dobrychdzieciach wyśmiewał, że teraz nie dość, że Ziębę śrutują to jeszcze bakterie? :roll: :wink:

Koolesie mnie już nie interesują... 8) :lol:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: renia w 2015-02-09, 11:32:56
Cytat: admin w 2015-02-09, 11:30:40
A nie za dużo chcesz wiedzieć? ;)...
Można. :D

Ile się da... 8)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2015-02-09, 11:33:24
Jak się da, tak się ma... ;)
Na litr, albo maksymalnie na pięć.
Tylko aby mleczko, śmietanka, kapusta, czy ogórki były przynajmniej w temperaturze pokojowej, a najlepiej aby miały około 36, a nie więcej niż 43oC.
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Gavroche w 2015-02-09, 11:34:18
Cytat: admin w 2015-02-09, 11:24:56
Lactobacillus rhamnosus - lepiej uszczelnia jelita, niż miksiura Słoneckiego. :lol:
Świetnie usuwa wszelkie "nietolerancje" pokarmowe, do tego produkuje od cholery wszelkich witamin z wyjątkiem C. 8)
Ale przypominam, że wit.C najlepiej w pluszzzzzzzzz minerały, albo ostatecznie w pigułce powlekanej, jak znikąd w pokarmie nie ma. Hey! :)
Ostatecznie można jedno jabłco NA SUROWO dziennie - nic się nie stanie, ale to gorsze rozwiązanie, bo zbilansować trudniej. ;)
To jest staromodny "Lakcid" w szkle.
Bardzo dobry preparat przy antybiotyku, bo jest oporny prawie na wszystkie popularne antybiotyki. 8)
Na penicyliny zwłaszcza, czyli dla miłośników serków-śmierdziuszków jak ta lala. :D
Ale jest na nośniku z mleka, więc trzeba rotować!
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: renia w 2015-02-09, 11:35:22


Cytat: admin w 2015-02-09, 11:33:24
Jak się da, tak się ma... ;)

...uha ha... :D 8)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2015-02-09, 11:36:16
 :lol:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2015-02-09, 11:38:28
Mnie akurat skończył się switz bacterial culture też w ampułkach, więc kombinuję z tym rhamnosus i efekty są zadawalające. :)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Zyon w 2015-02-09, 11:42:48
Ale na co wy jeta te bakterie w ogole ? :roll:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2015-02-09, 11:43:43
Na witaminy, na WITAMINY... :lol:
Bo ciemni twierdzą, że brakuje witamin i trza się suplementować ze sklepu z chemią spożywczą. 8)
W praktyce kwaszone ogóry, kapucha, sery, śmietana starczają, ale ja tak z dziewiątego zawodu mam, że lubię kombinować z bakteriami mlecznymi... ;)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: renia w 2015-02-09, 11:44:54
Ja chce zostać culturystką... :lol:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Gavroche w 2015-02-09, 11:46:16
Cytat: admin w 2015-02-09, 11:38:28
Mnie akurat skończył się switz bacterial culture też w ampułkach, więc kombinuję z tym rhamnosus i efekty są zadawalające. :)
Ja swoje ziółka tuczne i adaptogenne sprowadziłem ze Szwajcarii. 8)
Mają najlepszą piperynę, owoce buzdyganka, mocno skoncentrowany ekstrakt wodno-alkoholowy z kozieradki i macy.
Oczywiście to kosztuje wielokrotnie więcej niż od Chińczyków, ale jakość gwarantuje działanie.
Kurdę, a z Zięby się śmiejemy. :lol:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Zyon w 2015-02-09, 11:56:54
Cytat: admin w 2015-02-09, 11:43:43
Na witaminy, na WITAMINY... :lol:
Bo ciemni twierdzą, że brakuje witamin i trza się suplementować ze sklepu z chemią spożywczą. 8)
W praktyce kwaszone ogóry, kapucha, sery, śmietana starczają, ale ja tak z dziewiątego zawodu mam, że lubię kombinować z bakteriami mlecznymi... ;)
Znaczy sie kupuje sie jakis np Dicoflor zeby zakwaszac mleko?
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: renia w 2015-02-09, 12:02:33

http://pl.wikipedia.org/wiki/Streptococcus_salivarius_ssp._thermophilus
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2015-02-09, 12:08:59
Cytat: Zyon w 2015-02-09, 11:56:54
Cytat: admin w 2015-02-09, 11:43:43
Na witaminy, na WITAMINY... :lol:
Bo ciemni twierdzą, że brakuje witamin i trza się suplementować ze sklepu z chemią spożywczą. 8)
W praktyce kwaszone ogóry, kapucha, sery, śmietana starczają, ale ja tak z dziewiątego zawodu mam, że lubię kombinować z bakteriami mlecznymi... ;)
Znaczy sie kupuje sie jakis np Dicoflor zeby zakwaszac mleko?

W praktyce jak się kupi mleko od baby spod hali mirowskiej, to jak nieoszukane, to bakteriea dobre, ale lepiej z mleczarni zasiadłe, bo kultury pełniejsze.

Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Zyon w 2015-02-09, 12:10:11
Dzieki Renia, ale potrafie uzywac wikipedii i z pewnoscia nie o taka odpowiedz mi chodzilo :D
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Zyon w 2015-02-09, 12:12:06
Cytat: admin w 2015-02-09, 12:08:59
Cytat: Zyon w 2015-02-09, 11:56:54
Cytat: admin w 2015-02-09, 11:43:43
Na witaminy, na WITAMINY... :lol:
Bo ciemni twierdzą, że brakuje witamin i trza się suplementować ze sklepu z chemią spożywczą. 8)
W praktyce kwaszone ogóry, kapucha, sery, śmietana starczają, ale ja tak z dziewiątego zawodu mam, że lubię kombinować z bakteriami mlecznymi... ;)
Znaczy sie kupuje sie jakis np Dicoflor zeby zakwaszac mleko?

W praktyce jak się kupi mleko od baby spod hali mirowskiej, to jak nieoszukane, to bakteriea dobre, ale lepiej z mleczarni zasiadłe, bo kultury pełniejsze.


No ale chodzi mi o to, ze skonczyly sie "swiss bacterial culture" i nowe trzeba bylo kupic, i pytam czy to do spozycia bezposredniego czy tylko do zakwaszania mleka?
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Gavroche w 2015-02-09, 12:25:38
Mleka się nie je na ŻO. :lol:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: renia w 2015-02-09, 12:44:12
Cytat: Zyon w 2015-02-09, 12:10:11
Dzieki Renia, ale potrafie uzywac wikipedii i z pewnoscia nie o taka odpowiedz mi chodzilo :D

To nie było dla Ciebie, tylko dla wszystkich. Poszukałam to sobie i chciałam się podzielić...
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Zyon w 2015-02-09, 12:46:05
A to spoco jak to admin mawia  8) ;)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2015-02-09, 13:16:10
Cytat: Zyon w 2015-02-09, 12:12:06
No ale chodzi mi o to, ze skonczyly sie "swiss bacterial culture" i nowe trzeba bylo kupic, i pytam czy to do spozycia bezposredniego czy tylko do zakwaszania mleka?

Przeważnie do zaspokojenia własnej ciekawości... ;)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Gavroche w 2015-02-09, 13:31:29
Aaa, to spoco. :lol:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2015-02-09, 13:38:02
Ale w trakcie antybiotykoterapii pałeczki syntetyczne trzeba przyjmować bezwzględnie! 8)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Gavroche w 2015-02-09, 13:39:38
Cytat: admin w 2015-02-09, 13:38:02
Ale w trakcie antybiotykoterapii pałeczki syntetyczne trzeba przyjmować bezwzględnie! 8)
W weterynarii nikt się tym nie przejmuje i nie ma dramatu. 8)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2015-02-09, 13:41:54
Wystarczy jak zwierz sobie językiem po odbycie higienicznie przeleci... :?
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Diogenes z Synopy w 2015-05-17, 12:01:07
Cytat: ali w 2008-11-16, 10:58:13
Cytat: zilony w 2008-11-15, 23:27:22
Ja próbowałem tylko raz wytopic łój. Skończyło się na wielkim smrodzie na chacie i wyrzuceniem wszytkiego do śmieci :)
Przerabiałem już wszystkie tłuszcze i wszystkie mi smakuja oprócz tego łoju! Może kupiłem nieświerzy?
Szkoda że niemożna kupić takiego już wytopionego, może wtedy bym jeszcze spróbował :)

he he zielony jesteś
masz  dwa rodzaje łoju
żółty wołowy i  biały wieprzowy
wieprzowy po przetopieniu masz  bez zapachowy  o dobrym smaku
kiedyś na takim smażono pączki
musisz tylko przetapiać nie na patelni a w garnku  w najniższej  możliwie temperaturze
trochę to trwa  ale efekt znakomity

Zielony ?  Dziś mam szczęście do koloru żółtego  (jadłem smalec gęsi żółty )  i wytapiałem łój wołowy  żółty . Zastanawiam się czy żółtość jest spowodowana  rodzajem paszy skarmianej ( karoten ?)  , wiekiem zwierzęcia , czy umiejscowieniem tegoż tłuszczu w danym rejonie ciała zwierzęcia.  Zawsze zaznaczałem u sprzedawcy  aby to był    okołonerkowy i dostawałem biały, teraz zapomniałem albo nie było .
Czy występują jakieś różnice poza konsystencję i barwą i zapachem pomiędzy tymi przysmakami ?  W słoikach wygląda jak miód akcji, chyba zrobię komuś pastwiskowy żart :)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2015-05-17, 20:02:57
Najlepiej te różnice widać w podręczniku Szczygła. Ale to nie jest lektura obowiązkowa. ;)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: ankylozaur w 2018-07-29, 21:42:48
Wczoraj w końcu znalazłem łój, chyba w sumie z dziesięć sklepów "mięsnych" odwiedziłem. A się trochę też natłumaczyłem po co mi to ("że frytki dobre wychodzą"), ale nawet jak się pytałem, to i tak nikt nie chciał sprowadzić. W supermarkecie mieli.

Cytat: adamgraza w 2008-11-15, 18:29:45
Skwarki są tak twarde  że nadają  się tylko  do wyrzucenia.

U mnie nie chciały stwardnieć. Prędzej się przypalały. Może coś źle robiłem? Z 630g wytopiłem 300g tłuszczu, coś więcej się nie chciało wytopić - ile powinno wyjść? Ale skoro skwarki miękkie były, to zupę na nich zrobiłem. Dobra była.
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2018-07-29, 22:14:39
https://klaudynahebda.pl/zapomniane-skladniki-loj-wolowy/ - tu jest dość ładnie opisane.
50% uzysku to trochę mało.  :?
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: ankylozaur w 2018-07-29, 22:44:30
Dlatego reszta do zupy poszła. To, co dostałem, wyglądało raczej na skrawki, choć silnego zapachu nie miało. Następnym razem podpytam na miejscu dokładniej.
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Maniek w 2018-07-29, 22:52:45
Cytat: ankylozaur w 2018-07-29, 21:42:48
Wczoraj w końcu znalazłem łój, chyba w sumie z dziesięć sklepów "mięsnych" odwiedziłem. A się trochę też natłumaczyłem po co mi to ("że frytki dobre wychodzą"), ale nawet jak się pytałem, to i tak nikt nie chciał sprowadzić. W supermarkecie mieli.

Cytat: adamgraza w 2008-11-15, 18:29:45
Skwarki są tak twarde  że nadają  się tylko  do wyrzucenia.

U mnie nie chciały stwardnieć. Prędzej się przypalały. Może coś źle robiłem? Z 630g wytopiłem 300g tłuszczu, coś więcej się nie chciało wytopić - ile powinno wyjść? Ale skoro skwarki miękkie były, to zupę na nich zrobiłem. Dobra była.
Mów, że dla psa. Ja tak loj biorę i grasicę :)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: ankylozaur w 2018-07-29, 23:35:42
Cytat: Maniek w 2018-07-29, 22:52:45
Mów, że dla psa. Ja tak loj biorę i grasicę :)

Psa nie mam. Hmmm... Czy do prawidłowego DO potrzeba psa? :P A coś czuję, że te ekspedientki dla psa to by znalazły (-:

Tak z ciekawości, grasica do czego?
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Gavroche w 2018-07-30, 09:07:52
Jak chcesz tłuste i wartościowe to dla psa, jak chude to dla chorego dziecka. :D
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2018-07-30, 09:34:35
 :lol:
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: administ w 2018-07-30, 14:47:41
Cytat: ankylozaur w 2018-07-29, 22:44:30
Dlatego reszta do zupy poszła.
I świetnie, bo mawiają, że lepiej niech zaszkodzi, niż ma się zmarnować! ;)

Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Anulka177 w 2018-07-30, 19:01:24
Cytat: ankylozaur w 2018-07-29, 22:44:30
Dlatego reszta do zupy poszła. To, co dostałem, wyglądało raczej na skrawki, choć silnego zapachu nie miało. Następnym razem podpytam na miejscu dokładniej.
Ale o jaki zapach chodzi? Łój jest bezzapachowy dlatego świetnie nadaje się do wszystkich dań, nawet ciasto można na nim upiec.
Skwarki do sosu, do kotletów mielonych, do mielonego mięsa czy gołąbków się nadadzą :)
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: ankylozaur w 2018-07-30, 21:03:26
Cytat: admin w 2018-07-30, 14:47:41
Cytat: ankylozaur w 2018-07-29, 22:44:30
Dlatego reszta do zupy poszła.
I świetnie, bo mawiają, że lepiej niech zaszkodzi, niż ma się zmarnować! ;)

Pierwszy raz, to trzeba było spróbować chociaż. A jak się spróbowało, to wtedy było dopiero żal zmarnować!

Cytat: Anulka177 w 2018-07-30, 19:01:24
Cytat: ankylozaur w 2018-07-29, 22:44:30
[...] choć silnego zapachu nie miało. [...]
Ale o jaki zapach chodzi? Łój jest bezzapachowy dlatego świetnie nadaje się do wszystkich dań, nawet ciasto można na nim upiec.

Z zapachem nawiązywałem do artykułu podanego przez Admina i do:

Cytat: zilony w 2008-11-15, 23:27:22
Ja próbowałem tylko raz wytopic łój. Skończyło się na wielkim smrodzie na chacie i wyrzuceniem wszytkiego do śmieci :)

Cytat: Gavroche w 2018-07-30, 09:07:52
Jak chcesz tłuste i wartościowe to dla psa, jak chude to dla chorego dziecka. :D

Na to wygląda. Trzeba sobie sprawić psa...
Tytuł: Odp: Jak wydobyć tłuszcz z łoju?
Wiadomość wysłana przez: Maniek w 2018-07-30, 21:49:29
Cytat: ankylozaur w 2018-07-29, 23:35:42
Cytat: Maniek w 2018-07-29, 22:52:45
Mów, że dla psa. Ja tak loj biorę i grasicę :)

Psa nie mam. Hmmm... Czy do prawidłowego DO potrzeba psa? :P A coś czuję, że te ekspedientki dla psa to by znalazły (-:

Tak z ciekawości, grasica do czego?
:shock:
Dla psa ;)