250 gr calych jaj
100 gr zoltka
100 gr lososia wedzonego
60 gr sztk czerwonej cebuli
80 gr majonezu
40 gr smietany 38%
Lyzka soku z cytryny ( moze byc 10 gr musztardy zamiast)
30 gr koperku
Przyprawy
Jaja gotujemy na twardo. Z 5-ciu jaj wyciagamy zoltko, i wszysko grubo kroimy.
Do pokrojonego jajka dodajemy pokrojonego lososia, drobno pokrojona cebule.
W malej miseczce mieszamy majonez ze smietana i sokiem z cytryny, ktory dodajemy do masy jajeczno-lososiowej i wszystko dokladnie mieszamy.
Na koniec posypujemy calosc koperkiem.
Do tej salatki swietnie pasuja kapary, zastepujace sol, ale nie moge znalesc nigdzie skadu kaparow, ktore sa potrzebne do zbilansowania calej potrawy. Bez kaparow ma sie to tak:
BTW: 1: 2: 0,2
w 100 gr:
B:10,9 T: 22,1 W: 13,7 kcal: 329
Salatke mozna oczywiscie jesc sama albo na roznego rodzaju plackach, omletach, chlebie optymalnym.
Wlasnie sobie dzisiaj zrobilam--bez cebuli/nie lubie i bez kaparow/nie mialam w domu i bez smietany bo mi nie pasuje smietana z majonezem reszta ok.--w sumie wyszla b. dobra potrawa--polecam/moze byc bez modernizacji.
Cytat: Hana w 2008-11-21, 15:32:47
Wlasnie sobie dzisiaj zrobilam--bez cebuli/nie lubie i bez kaparow/nie mialam w domu i bez smietany bo mi nie pasuje smietana z majonezem reszta ok.--w sumie wyszla b. dobra potrawa--polecam/moze byc bez modernizacji.
Dzieki Hana!!
sam robię ten przepis, jest świetny, gdy nie mam łososia daje wędzoną makrelę, polecam
zrobilem i niestety mi ten smak jakos nie podchodzi choc wszystkie skladniki osobno bardzo lubie :lol: