forum.dr-kwasniewski.pl

Działy Forum => Kuchnia Optymalna. => Wątek zaczęty przez: Hana w 2009-01-31, 15:51:54

Tytuł: PACZKI
Wiadomość wysłana przez: Hana w 2009-01-31, 15:51:54
Jako, ze karnawal jeszcze trwa polecam paczki optymalne http://dr-kwasniewski.pl/?id=2&news=97

Na paczki ciasto jest bardzo delikatne, wiec proponuje scisle przestrzegac przepisu-- w nagrode otrzymamy roskosz dla podniebienia

Zycze smacznego.
Tytuł: Odp: PACZKI
Wiadomość wysłana przez: renia w 2011-02-21, 20:14:24
Z ciasta z powyższego przepisu zrobiłam chruściki. Pyszne są i delikatne. Polecam  :D. Radzę zrobić je z połowy ilości podanych składników, bo są one bardzo wydajne - no chyba, że ktoś ma dużą rodzinę lub duży apetyt... :wink: Oto one...

[załącznik usunięty przez administratora]
Tytuł: Odp: PACZKI
Wiadomość wysłana przez: renia w 2011-02-22, 09:47:41
Zapomniałam napisać, że do tego ciasta dodałam jeszcze pół małego olejku migdałowego i utartą skórkę z (umytej dokładnie i wyparzonej) cytryny.
Tytuł: Odp: PACZKI
Wiadomość wysłana przez: kristan w 2011-02-22, 20:03:59
Przypomnę również przepis podany przez  Panią Annę Ponomarenko-Kwaśniewską wydrukowany nieco wcześnie j, niż w linku powyżej . bo OPTYMALNI MAJ 2000. Ma lepsze proporcje i jest świetny.
Zatem:
PĄCZKI SEROWE

30 dkg sera tłustego twarogowego
15 żółtek i 5 białek
10 dkg masła
20 dkg mąki pszennej
10 dkg drożdży i 5 dkg mleka
szczypta cukru i soli
1 kg smalcu do smażenia

Z drożdzy i 5 dkg maki  mleka , szczypty soli oraz cukru przygotować rozczyn. pozostawić do wyrośnięcia.
Oddzielić żółtka od białek.Żółtka utrzeć w naczyniu. Masło stopić , sklarować i stopniowo dodawać do żółtek, cały czas ucierając. Ser zemleć dwukrotnie w maszynce i dodać do niego żółtka utarte z masłem. Białka ubić na pianę i dodać do masy wraz z pozostałą mąką oraz wyrośniętym rozczynem. Ponownie pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
W gorącym smalcu maczać łyżkę , nabierać porcje ciasta formując małe paczki i układać je na stolnicy , a gdy podrosną , przewrócić je na drugą stronę i znowu zostawić do wyrośnięcia.
W głębokim naczyniu mocno rozgrzać smalec i smażyć w nim pączki z obydwu stron na rumiano.
Można do każdego paczka włożyć wisienkę , lub posypać pudrem/uwaga-weglowodany/

SKŁAD W 100G PRODUKTU
Białko             10,6g
Tłuszcz           35,1g
Węglowodan  11,3g
Kcal              413

B-T-W
1:3,3:1,1
Tytuł: Odp: PACZKI
Wiadomość wysłana przez: akazah w 2011-03-25, 14:48:38
czy z takimi pączkami poradzi sobie każdy??? nawet ten kto nie za bardzo umie piec??? :)
Tytuł: Odp: PACZKI
Wiadomość wysłana przez: WojciechS w 2011-03-25, 15:27:36
Ja akurat sobie nie radzę w kuchni, ale moja gospodyni wyśmienicie...  :wink: :mrgreen:
Tytuł: Odp: PACZKI
Wiadomość wysłana przez: Dasna w 2011-03-25, 18:10:52
To ja też bym też chciała mieć taka gospodynię :D
Tytuł: Odp: PACZKI
Wiadomość wysłana przez: Dasna w 2011-03-25, 18:34:40
Coś mi się pokićkało z ilością "też :lol:"
Tytuł: Odp: PACZKI
Wiadomość wysłana przez: Gavroche w 2021-02-11, 11:31:49
Pierwsze pączki to były drożdżowe kule nadziewane słoniną. :shock:
https://tko.pl/74318,2021,02,11,tlusty-czwartek-i-paczki-okiem-naukowcow-pan
Tytuł: Odp: PACZKI
Wiadomość wysłana przez: Blackend w 2021-02-11, 12:32:58
Łoptymalne jak chleb ze smalcem. ;)  :lol:
Tytuł: Odp: PACZKI
Wiadomość wysłana przez: RafałS w 2021-02-11, 15:44:05
 :lol:
Miodzio.  :wink: