http://mierzejewskim.republika.pl/opty/chleb.html
Tam jest jeszcze tekst stanowiący próbę usystematyzowania optymalnych :)
Bardzo dobry i bardzo trafny tekst.
Dopisałbym jeszcze:
optymalny elita - osobnik, który "zrozumiał" że jak poje tłusto to bedzie miał prawidłową czynność umysłu, która to czynność zamienia jego mózg w umysł doskonały dający mądrość i inteligencję wręcz równą starożytnym kapłanom, a już na pewno posiada wiedzę niedościgłą dla pożal się boże nieoptymalnego.
http://stooq.pl/n/?f=990583&c=1&p=4+22
Szczecin (PAP) - Pszenno-żytni chleb szczeciński został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Ten wypiekany w stolicy Pomorza Zachodniego i lubiany w mieście chleb stał się 34. specjałem z Pomorza Zachodniego na liście.
:shock:
taki g..niany chleb na liście unesco ;-) ? 20 lat go jadłem, a niech go drzwi ścisną ;-)
http://www.rp.pl/Spoleczenstwo/161019307-Wlochy-Spada-spozycie-pieczywa.html#ap-1
a to ciekawe, moja pociecha wróciła dopiero co i mówi, że tam nic innego nie ma do jedzenia niż pizze, makarony i kluchy. :? :)
Pizza to nie chleb?
Cytatnajzabawniejszą uważa się we Włoszech „język teściowej” (lingua di suocera) z Piemontu; długie podpłomyki, będące połączeniem chleba i kruchych paluszków.
chleb bez tłuszczu :shock: ;-)
CytatCoraz większą popularnością cieszą się też odmiany bez tłuszczu i soli.
Włoska kuchnia jest świetna, ale ta z Południowego Tyrolu. ;)
Nie tylko eksportujemy tanią siłę roboczą na wyspy. Także zdrowe produkty. ;-)
CytatGazeta przedstawiła też szereg polskich produktów spożywczych z Polski, które zyskują na popularności w Wielkiej Brytanii, m.in. pierogi, kopytka, chleb, pączki, kefir i ogórki kiszone.
http://www.rp.pl/Swiat/161029265-Guardian-na-pierwszej-stronie-po-polsku-Czesc.html#ap-1
Zyskują na popularności wśród mieszkających tam Polaków :lol:
wiem, ktoś z mojej rodziny trzepie straszliwą kasę na pierogach i dziwnej kiełbasie. :lol: