Znalazłam w internecie na .doc - z Arkadii w Katowicach, ale bez możliwości skopiowania linka:
500 g wątroby wieprzowej
200 g cebuli
80 g smalcu
250 g śmietany 30%
1 łyżeczka mąki (5g)
pęczek koperku zielonego
listek bobkowy, ziele angielskie,
sól i pieprz - do smaku
Na rozgrzany smalec wrzucamy pokrojoną w grubą kostkę cebulę, lekko szklimy. Dodajemy pokrojoną w cienkie paski wątrobę, obsmażamy około 3-5 minut z przyprawami. Pół szklanki wody mieszamy z mąką i zatrzepujemy wątrobę. Całość zagotowujemy, a na koniec trochę solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy śmietanę i pokrojony koperek. Warto wiedzieć, że potrawa ta zapobiega niedokrwistości, pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, włosów i paznokci, poprawia wzrok. Polecana jest w profilaktyce chorób gruczołu prostaty. Zawiera witaminy – A, E, C, B1, B2, B6, PP i składniki mineralne – wapń, fosfor, żelazo, magnez, sód, potas, cynk.
SMACZNEGO!
W 100 g potrawy:
Białko 23,2
Tłuszcz 32,6
Węglowodany 5,6
Stosunek B : T : W
1 : 1,4 : 0,2
Ja bym raczej zrobiła tą potrawę bez mąki i z większą ilością cebuli - bo bardzo ją lubię, szczególnie z wątróbką. Mi wątroba wieprzowa zawsze wychodzi zbyt twarda i sucha, a tym sposobem zrobiona powinna być lepsza..
Mąka rzeczywiście zbędna. Ale całość fajna. Na deser bita śmietana z czarną porzeczką... :)
.no.. 8)
Na więcej cebuli też się piszę :lol:
Cytat: Teresa Stachurska w 2010-11-09, 21:05:57
Na deser bita śmietana z czarną porzeczką... :)
Ja dzisiaj zamiast kolacji jadłam bitą śmietanę z gorącą szarlotką i lodami.. :D mniam.. 8)
Jaki żarlok - ale optymalny za to :)
Ja jestem żarłok? :shock: ..chyba raczej smakosz.. 8) :lol:
Wlasnie mialem napisac smakosz. Pomylka .
:lol: .. już pewnie chciałeś mnie skreślić z listy zaproszonych, z obawy o niedostarczenie wystarczającej ilości jadła.. :lol:
Cytat: renia w 2010-11-09, 20:50:26
Ja bym raczej zrobiła tą potrawę bez mąki i z większą ilością cebuli - bo bardzo ją lubię, szczególnie z wątróbką. Mi wątroba wieprzowa zawsze wychodzi zbyt twarda i sucha, a tym sposobem zrobiona powinna być lepsza..
Kiedyś , kiedyś miałem podobny problem.
Teraz , najlepsza i nigdy twarda , gdy zrobię w/g przepisu dra Kwasniewskiego/K.K. 224/.
Polecam na przyszłość.
Dzięki. Na pewno wypróbuję.. :D
... ja robie watrobke z indyka,jest mieciutka i duza, pokrojona w kostke,gotowana na wodzie 15 min. wode wylewam, do tego odpowiednia ilosc masla i smietany,pieprz,troche wegety i magi-zagotowac,do tego wrzucam pokrojone szparagi i gotowe-z jednym kartoflem swietne zarcie :P 8)...
No na pewno Gwidon. Ale dobre jest urozmaicenie, bo każda wątroba zawiera inne ilości witamin i minerałów. Na pewno są jakieś składniki w wątróbce wieprzowej takie, których nie ma w wątróbce z indyka. Wiem, że wołowa jest bardzo zdrowa..
...tak,ale swinska jest przewaznie cholernie twarda...
Proszę tak się nie wyrażać.. 8)
Cytat: renia w 2010-11-10, 07:40:07
Proszę tak się nie wyrażać.. 8)
:shock: :lol: :lol: :lol:
Zazwyczaj wątróbkę smażę z jabłkiem. Ale ze śmietaną wydaje się smaczna, więc jutro ją wypróbuję tylko z cielęcą, bo akurat taką mam w zamrażarce. Smaczna też jest wątróbka z królika, można ją dostać w makro. :)
Cytat: fewa w 2010-11-10, 14:55:35
Zazwyczaj wątróbkę smażę z jabłkiem. Ale ze śmietaną wydaje się smaczna, więc jutro ją wypróbuję tylko z cielęcą, bo akurat taką mam w zamrażarce. Smaczna też jest wątróbka z królika, można ją dostać w makro. :)
Dobra wiadomość, liczę na sprawozdanie :)
Cytat: fewa w 2010-11-10, 14:55:35
Zazwyczaj wątróbkę smażę z jabłkiem. Ale ze śmietaną wydaje się smaczna, więc jutro ją wypróbuję tylko z cielęcą, bo akurat taką mam w zamrażarce. Smaczna też jest wątróbka z królika, można ją dostać w makro. :)
Akurat wątróbkę z królika mam przez płot. Sąsiad byłby zachwycony. Kica po klatkach 8 dorodnych króli. Wszystko tylko nie wątróbka i móżdżek. :( Ja na to mam alergie. Zazdroszczę , że możecie to jeść.
Masz prawdziwą alergię, czy tylko czujesz do tego niechęć?
Wątróbka powoduje u mnie odruch wymiotny , mimo iż pełna dobrych chęci chciałam to przełknąć. Móżdzek , oj nie .Fuj. A nerki owszem, tak. Mój kot je całe życie nerki i jajka na twardo i ma 16 lat,Jest facet w formie,zresztą nazywa się :lol: Salomon.
Dasna, gdybym ja miała takie odruchy przy wątróbce i móżdżku, to bym nie zmuszała się do ich jedzenia, ani bym się tym nie zamartwiała. Moja dwójka dzieci ma podobnie.. :lol: W żótkach są wszystkie niezbędne składniki pokarmowe i do tego można wybrać mięsa, które się lubi i jest dobrze. Mi nie podchodzą cynadry.. :?
No właśnie , najlepiej jeść coś co się lubi . Mi posmakowała herbata z masłem i to ja pije. Choć podroby takie korzystne to ja po prostu zjem co mogę. A uwielbiam wszystkie chrząstki, skorki, jak objem kości to pies nie ma co obgryzać. Zawsze tak miałam. W domu wszyscy zostawiaja mi he, he resztki.
Chyba w każdym domu jest taki ktoś "od resztek".. :lol:
Wątróbka cielęca w śmietanie - znakomita. Wyszedł pyszny sosik, oczywiście zamiast mąki dałam tradycyjnie utarte jabłko. :D
Dobra wiadomość. Dziękuję :)
Ja wątróbkę robię podobnie jak Ty Teresko :) . Novum tej potrawy to duszę ją w czerwonym wytrawnym winie.
Cytat: Mari w 2010-11-11, 23:23:05
Ja wątróbkę robię podobnie jak Ty Teresko :) . Novum tej potrawy to duszę ją w czerwonym wytrawnym winie.
Wino zamiast wody? Czemu nie :)
Cytat: Teresa Stachurska w 2010-11-11, 23:25:33
Cytat: Mari w 2010-11-11, 23:23:05
Ja wątróbkę robię podobnie jak Ty Teresko :) . Novum tej potrawy to duszę ją w czerwonym wytrawnym winie.
Wino zamiast wody? Czemu nie :)
... :shock: :shock: :shock: to juz alkohol w potrawach przemycacie? :lol: 8)....
Wino - dobra kuchenna przyprawa - znajduje wiele zastosowań, do mięs jak najbardziej :)
Gwidon, nie udawaj, że to wino by Ciebie odstraszyło.. :lol: wsuwałbyś równo.. 8) :wink: