Kluski po góralsku to tradycyjna potrawa postna albo dodatek do mies, zup itd.
Składniki:
1 kg ugotowanych ziemniaków
200 g bryndzy ( moze byc inny ser np, kozi albo twarog z mleka krowiego)
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
2 jajka
sól
2-4 łyżki mąki
Opis przygotowania:
Ziemniaki i bryndzę przepuścić przez maszynkę, dodać śmietanę,
jajka, sól i tyle mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. Formować
wałki i kroić w ukośne kluseczki. Gotować w osolonej wodzie
przez ok. 10 minut.
Podaje sie okraszone boczkiem i cebula
BTW bez okrasy: 1:1,2:3
Jedna porcja : 100 gr klusek, 50 gr boczku i 20 gr smalcu
BTW z okrasa 1:3,6:1,3
Nie jadłam takowych :) spróbuję . Mój przepis był bez serka . Typowe kopytka .
Z serkiem znam przepis na leniwe pierogi .W tym przypadku dodawałam mąkę , jaja z dużą ilością masła + troszkę bułki tartej (na słodko).
To typowe leniwe pierogi - po mojemu. Są pyszne.
Nie po Twojemu tylko po goralsku :lol:
A ile maki dajesz do tych Twoich ? :lol:
Pytam tylko z ciekawosci. :shock: